S nervama v koncích. Co byste poradili?
Ahoj, už delší dobu se potkám s problémy s poslušností dětí.. Mám dvě, chlapec 4 a holčičku 2.. Je to šílené a čím dál horší.. Oba jsou hyperaktivní, celý den lítat a skákat.. Vstávají v 6-7, celý den v pohybu bez spaní usíná ji v 9,to ale není ten problém.. Neco řeknu, tak se mi smějí do obličeje, vyloženě provokuje, to mě vyzuri a když řvu, tak je to baví ještě víc.. Snažím se domlouvat, motivovat odměnou, výletem na kole, procházka někam, kde to mají rádi.. Někdy i čokoládou, ale většinou nic moc nezabere.. Když mají svoji náladu, je to jak demoliční četa, co se mě rozhodla zničit 😔 už nemůžu, jsem těhotná a to zlobeni je ale delší než těhotenství... Jen si nelehnu, neodpocinu, to po mě hned skáčou a hopsaji skoro po hlavě nebo rozhazuji něco kolem mě, nejdou si sami hrát... Čekají až půjdu s nimi něco dělat.. Když si hrajeme, tak spíš všechno zničí.. Já už nemůžu.. Kdy to přejde 😂🤷♂️🤦♂️? Jsou to děti, ale přijde mi, že furt jen řvu a už mě to nebaví 😂🤦♂️ počítat do 5 jsem taky Zkoušel.. Pro sebe i pro ně, ale k ničemu to není..
Si hrajete a všechno zničí? Tak asi chyba je převážně na tvé straně, když jim to dovoliš. Děcka potřebuji své mantinely a to starší rozhodně! Do toho budeš mit třetí, nastav si to co nejdřív než se to narodí.
@fandysek_1 Taky to nedělám pořád. Jen když opravdu jo hodně zlobí. Ale ted se s nimi už většinou domluvím v klidu.
@prejeta_zaba to jsem zažila.ale nějak se snad děti dají zabavit i třeba tím rozházenym pexesem po gauči.zkusit se má všechno.a ty to rozjívené dítě máš doma? Já kolikrát ano,ale když něco baví tak to zkusím.tazatelka evidentně nemá moc sil ba teď v tom dešti se jí asi moc ven nechtělo. Moc jsi ji teda neporadila krom tě jabloně.pocitat umí každý a ne každé dítě poslechne u nás bys klidně mohla počítat do 10 a bylo by to houby platné.mlatit teda dítě neminim
Holky to je nic .Čeká vás puberta to je teprve dílo.Mám doma dva a neposlouchají vúbec.Taky bych potřebovala poradit.😕
@veronikav31 ano, znám to dobře. Taky mám dvě velmi živé děti v podobném věku. Poradila jsem to, čím se u nás snažím zajistit klid. A musí respektovat, že něco už je prostě přes čáru, proto třeba to počítání. Tak asi když zlobí a dám jim další věc aby ji rozházely místo abych to rázněji vyřešila, to mi připadá k ničemu. Aby mi rozházely miliontou věc po domě a skákaly po mě, to bych si teda opravdu neodpočinula. To bych jim už asi radši pustila nějakou pohádku, ačkoliv to nedělám, ale kdybych byla tak vyčerpaná, asi lepší než po sobě nechat skákat a rozhazovat pexeso. 🙄 Ještě mě napadlo nějaké vyrábění, o tom se tu vůbec nemluvilo. Sice z toho taky bude bordel, ale třeba to chvíli zabaví.
Zkus se podívat na web https://www.nevychova.cz/ Nezkoušela jsem to zatim, ale sleduju jejich stránku na Fb a lidi s podobnými problémy s dětmi tam pějou ódy, jak zázračně jim to pomohlo a s dětmi to najednou jde 🙂
@meronym mám to samé..(8,5,1/2 roku) ....je to na provaz...všechno co u zaznělo, směrem od děti ke mě i obráceně znám...někdy mám chuť vzít jednoho i druhého a profackovat je, všechno jim zabavit, zakázat, zatreoat s nima...jenze to nejde...otec je imrvere pryc, vztah na h*....jediné co funguje je neustálá pozornost, což ale nejde....takže respekt k nim, ale taky ke mě...ne být jeho otrok...další funguje jedině ale opravdu striktně že platí co řeknu...zákazu, musím prostě dodržet i kdyby nevím co...někdy pák funguje otázka co potřebuješ doopravdy? Vyleze z toho obejmutí, pozornost (na to už budeš umět reagovat) a druhak pak když už to jede jak kolovrátek, tak přiběhnout, lupnout...někdy taky nastavím zrcadlo... speciálně dcera je manipulátora až běda a tam ji prostě papouškují ( jo je to dětinské, ale aspoň vidí,já debilně se chová)...
Nevím, jestli už to tu nezaznělo, ale já bych začala u sebe, udělala něco, abys to míň prožívala. Já mám 4 děti (6, 4, 2, a poslední je 5 měsíců), ničit věci je teda nenechávám, ale tahanice o věci mezi dvojkou a trojkou jsou 20x za hodinu jsou samozřejmostí a řev, jek , honičky po bytě jsou prostě standard, plus nejmladší je extrémně náročná, nespavá a mám ji téměř pořád v náručí. Za mě je nedůležitější udělat si čas jen na sebe a denně např. sportovat ideálně (lze i v těhotenství, já sportovala 4x prakticky celých 9 měsíců i přes velké nevolnosti po celou dobu vždycky a ohromně mi to pomáhalo jak fyzicky, tak psychicky), a/nebo meditace, autogenní trénink nebo něco podobného. Člověk získá obvykle nadhled a jakýsi vnitřní klid a nevnímá pak všechno jako takovou tragédii, nelituje se tak atd.🙂
@prejeta_zaba o skákání po sobě jsem nemluvila,to si musí zajistit jako máma respekt sama.ono třeba obrázky na pexesu víc zabaví,pokud jsou pro děti zajímavé.proto jsem se ptala zda pomáhají s vařením atd.
Na syna platí zákaz oblíbené věci nebo činnosti, pokud už je to neúnosné, tak na zadek dostane. A trvat na svém, jinak tě budou mít na háku úplně.
@prejeta_zaba venku jsme pořád, ale jak říkám, musím doma i uklidit a uvařit.. Přes léto úklid je jen večerní vysávání ob den, vše ostatní se přesouvá na dny kdy venku není tak pěkně
@luciesvag já jim nic nedovolí, ale když zacnem něco stavět nebo hrát a začnou to trhat nebo rozhazovat... Hra končí a uklidí se to.. Jako ničit věci je samozřejmě nenechám.. Výborná ráda jako, o to se asi snažím, něco nastavit, proto se ptám, co a jak dělají ostatní, když už děti zlobí neunosne a domluva je k ničemu
@plysacekhb umím si odpočinout, ale bohužel to nejde bez dětí.. Řev a rvačky musím taky někdy ignorovat.. Když nejde o život... Ale někdy je to až neunosne a jsou jak dva rozjeté vlaky, tak mě zajímalo, co zabírá na jiné děti třeba.. Někdy zlobí oba, staršího spacifikuji.. Už i poslechne, když pohrozim, že nebude pohádka atp.. . Mladší je ještě malá opička a moc neposlouchá..
Asi jsem staromódní, ale jsem zastánce vařečky nebo i rákosky!! Prostě dítě poslouchat musí! To je jedna věc. Další je, jak už tu někdo psal ty zákazy (zabavovat postupně hračky, TV atd.) a opravdu je dodržet a být hlavně NEÚSTUPNÁ...přesto vlak nejede když neposlouchají! Neříkám zas dítě úplně střískat, ale dát RÁZNOU VÝCHOVNOU!! Včera jsem byla na hřišti s dcerkou a byla jsem svědkem jak nějaký chlapeček (cca 4-5 let) vůbec neposlouchal maminku a ještě mi začal strkat do dcery..no to bylo něco pro mě!! Hned jsem startovala! Jeho maminka si pro něho šla, ale nic mu neřekla ani nedala na zadek..tohle má být výchova?! Se nedivím, že ty děcka jsou jak z divokých vajec, když si je rodiče neumí srovnat..za dob našich babiček a prababiček byl respekt a to jak vůči rodičům, tak i učitelům...kde je teď? Ano, ty 2-5 let jsou prostě období vzdoru, ale je na nás na rodičích ty děcka VYCHOVAT, jinak v pubertě přerostou přes hlavu a to bude teprve nářez..
@konidana přesně, zlatí puberťáci, ať si maj svůj názor. Ale u těch batolat, abys musela mít neustále oči i v zadu, protože jsou schopní ti nalít pití do počítače, vycházet komplet celou skříň, oblékat se nebudou, na záchod jdou v nejmíň vhodný době i když ses jich desetkrát předtím ptala, uklízet nemá cenu, protože když batole jí, je od toho komplet všechno, neustále jen mámíí... a tak dále, všichni to známe, těším se na pubertu. 😃
@prejeta_zaba Minulý týden jsem přijela z práce domú a lekla jsem se že u nás řádili zlodeji.Bordel neskutečný oba dva na počítačích na zemi vystříkla kofola.Den předtím jsem ich prosila aby uklidili pokoj už me to nebaví vracet se do chlíva.Další vec nejsou schopni ani dojít na poštu nebo do krámu.Absolutní ignorace jsem na nich sama pořád v práci tak na me kašlou.Když je škola tak ten starší se nechce učit .Aby mel človek nervy ze železa.Když byli malý stačilo im hrište bábovičky a byl klid.
@miki19 a já byla svědkem toho,že se starší dcerka zeptala mladší holčičky kolik jí je let,holčička začala pištět jak kdyby jí dala ránu,vyletěl tatínek,začal na naši dcerku řvát,ta se rozbrečela a upřímně,v ránu jsem startovala já na tatínka,servala jsem ho na dvě doby,co si to dovoluje mi křičet na dítě,to si zpacifikuji sama kdyby něco udělala tak se musí omluvit-to je největší trest,muset se omluvit.razna výchova se dá i bez triskani a mlácení když neposlouchají. My máme dalo by se říci benevolentnější výchovu,ale obě děti umí pozdravit když někam přijdeme,říct nashledanou když odcházíme,učíme je omluvit se když něco provedou, poslouchají,chodim s nimi na kolo(odrážedlo) okolo silnice a poslouchají kde mají zastavit.to,že někdo ztrci do dalšího dítěte nutně neznamená dát na zadek,ale stačí vysvetlit a omluvit se
@shaun40 a dostávají kapesné? možná to bude znít divně,ale co zavést-nakoupis,uklidis a dostaneš nějaké peníze,neuděláš to nedostaneš,jsi bez kapesneho. Chceš něco koupit dražšího?uklizej si
@veronikav31 Každý mesíc im posílam na detský účet oboum po 400kč.To jsem ešte nezavedla asi to budu tak delat.Když byli menší tak mi ochotne se vším pomohly utřeli nádobí,vysáli pokoj,zašli do krámu a teť nic jenom dohady a nervy.Mení se mi před očima nekdy ich nepoznávam.Oni nejsou špatný jenom neskutečne líny.Vše přišlo z pubertou.V práci mi kolegyne z odrostlými detmi radí že to musím vydržet.Už se desím školy ponevadž toho staršího musím kontrolovat jak prvňáka a bude v osme tříde odmíta se učit.Je zvláštni sledovat jak se ze šťastných detiček z jiskřičkami v očích mení na zpruzelé dedky.
@shaun40 zkus to,prostě bez práce nejsou koláče.kdyz práce,tak odměna.my jsme taky rádi chodili do obchodu,protože jsme pak dostali nějakou korunu do pokladnicky.kolikrat jsme se hádali kdo půjde nakoupit.pak máma začala zase chodit do práce,ráno byl lístek na stole kdo co má udělat, odpoledne se vrátila a když bylo splněno tak jsme dostali zase něco do pokladnicky,když nebylo splněno,holt jsme nic nedostali...když si vezmeš ty 400kc, měsíc má 4 týdny,to vychází na 100kc/týdně,což je 20kc/denně x 2 osoby,to za utření nádobí, uklízení nebo nákup stojí.jinak bys jim to jejich kapesné mohla o tuto částku denně krátit,když se nic nesplní...ty taky chodíš do práce za peníze,když bys chodila každý den do práce a nic jsi za to nedostala,tak by tě to bavilo?dej jim školu života.jezdi rádi na výlety?pokud ano,tak jednoduchá věc,měj v pořádku učení někam o víkendu půjdeme.nemas?o víkendu si to zopakujeme všechno...

@veronikav31 Tos asi nezažila rozjívené děti. Když se celé dny jen rvou, řvou a lítají od ničeho k ničemu, pexeso jí maximálně rozhážou po tom gauči. 🤷♀️
@opicaa za mě pokud je to nesnesitelné, okamžitě ven. Ať se uvolní napětí. Na nějaké přihlouplé poznámky staršího, že to dělat nebude apod. začínám hlasitě počítat, to ví, že u tří dostane ne zadek (dostane málokdy). A zákazy, což děláš taky. A beze slova trvat na svém, že úklid dodělá, já už jsme mu pomohla, i kdybych nad ním měla stát jak dráb do půlnoci. 🤷♀️ A představa, že do toho čekáme třetí, tak už visím někde na jabloni, máš můj obdiv. 🤦