Syn, 5 let, se bojí být sám. Máte zkušenost?

moni_12
9. črc 2023

Chtěla jsem se zeptat, jestli má někdo zkušenost - syn bude mít v září 5 let a boji se být sám. Byť jen doma chvilku, když jdu vynést odpadky, hned stojí na chodbě a ptá se, kde jsem, i když mu to dopředu vše řeknu, že se hned vrátím...nebo v herně, řeknu, že jdu na záchod, rozumí, odkyvne, že ok, ale je schopný začít plakat a hledat mě, kde jsem. On je odmalička citlivý, vždy se snažím vysvětlovat, říkat, co a jak...ale prostě nejde to. Nikdy jsme mu nezadali duvod se bát (že bychom ho třeba někde nechali samotného, to vůbec), ale trošku mě to trápí, je mi ho líto, manžel si taky kolikrát rýpne, že to není normální:(. Jinak je to velice šikovný kluk, třeba do školky teď chodil rok a vcelku v pohodě...spíš jde asi o situace, kde se musí zabavit sám a cítí se nejisté, ale já už nevím, jak ho ujistit, že je vše v pořádku.
Mam jeste mladší dcerku, ta je úplně jiného ražení, nemá problém.

moni_12
autor
9. črc 2023

@moni_12 ještě dodám...zrovna včera se nám stalo v herně, děti si hrály, jen mladší odběhla, manžel za ni a já na záchodě a syn začal hned plakal, že si myslel, že jsme odešli bez něj. Nikdy jsme to neudělali, já už nevím, jak mu to vysvětlit. Vyroste z toho sám? On se prostě musí vždy ujistit, že tam jsme s ním. Přitom třeba k babičce jezdí na víkend, sám z jeho vůle, velice spokojeny

zmrzlinka
9. črc 2023

To víš ,že z toho vyroste.Je to ještě malej chlapeček.

veronicka89
9. črc 2023

To mi neprijde vubec nic spatneho 🙂 ma proste normalni strach 😊hl. Nesmat ...

20190418
9. črc 2023

Můj syn byl to samé. Když mu byly 2 roky, tak jsem ho úplně v klidu mohla nechat doma a zajít s košem nebo preparkovat auto, ale kolem 4 roku se to zlomilo a fakt ani sekundu. Neustale ujišťování se, kde jsem. Třeba i v bytě, když jsem byla jen v ložnici atd. Byla jsem z toho zoufalá, nepomohlo nic. Až v 8letech dostal hodinky s voláním a GPS a to mu dodalo jistotu a už jsme docela ok. Nicméně nedávno jsem pomahala jedné pani s kočárkem do autobusu a vypadalo to, že sama nestihnu nastoupit a syn už uvnitř a okamžitě brek 😅 i když to byl bus u nás na sídlišti se zastavkou každých par metrů a on měl hodinky...on prostě bude poseroutka pořád. Je to taková povaha. A kluci obecně mi přijdou, že jsou jako děti mnohem méně do světa než holčičky.

veruuu_kubesovic
9. črc 2023

@moni_12 můj 5letak je taky citlivka, pořád si mě hlídá a jakmile zmizim z jeho dohledu ač ví kam jdu...brečí...
Večer s ním musím jít i na WC, protože se bojí potmě nedejbože sám rozsvítit...

klokanka31
9. črc 2023

@moni_12 Je ještě malinkej...Já sama jsem se bála někde do 10 let...🤷‍♀️

pabka
9. črc 2023

Je to úplně normální a vyroste z toho… 😉👍 starší dcera se ode mne nehla na krok dlouho a pak se to zlomilo a je samostatná až až… mladší je od rány, samostatná, ničeho se nebojí a když mě venku nečekaně ztratí z oci, začne vyvadet a křičet jak pominuta, a to je ji 7.

lenickakl
9. črc 2023

Tak ho samotnyho nenechavej. 🤦🏻‍♀️

ajkada
9. črc 2023

@moni_12 U nás stejne, vybehnu ven do popelnice, vrátím se, pětiletá šíleně brečí, že nevi kde jsem a tříletá ji utěšuje, že jsem přeci říkala, že jdu do popelnice a hned se vrátím. Naprosto běžná situace. Pritom ve školce šikovná, samostatná, chodí tam ráda a byla i týden na školce v přírodě úplně v pohodě, brečela jen po příjezdu že chce zpátky na ŠVP a nechce domů🙈. Taky to nechápu, ale je to prostě povahou. Mladší sestra naprosto jina. Ta pětiletá ale taky má neskutečně bujnou fantazii, je i intelektově napřed oproti vrstevníkům a myslím si, že si dokaze vymyslet příběhy a závěry, které ji děsí.

veronikav31
9. črc 2023

@moni_12 sice to neznám,ale co třeba doma použít dětské vysílačky?

marketa11112
9. črc 2023

@moni_12 můj syn to dělá běžně, kontroluje mě i na wc a to přesto, že na něj mluvím ,odpovídám mu, musí mě vidět i na vlastní oči. Ale můj syn má všechno trošku jinak.

carmenz
10. črc 2023

Mám s čerstvě pětiletou podobné "potíže". Jako mě to nijak neomezuje, ale samozřejmě bych si přála, aby byla statečnější, kvůli ní samé. Na druhou stranu těch prvních pět let uteklo jako voda, další taky tak utečou a budu tu mít pomalu puberťaçku, která na mě nebude mít čas...
My se právě chystáme pořídit vysílačky, jak píše @veronikav31 - to je podle mě super nápad při tom vynášení koše apod.

klokanka31
10. črc 2023

A proč např.při vynášení odpadků nevezmete děti sebou?