Nechce vůbec jíst zeleninu. Máte zkušenost?

petka80
14. říj 2008

Ahoj,

ráda bych poprosila o radu a taky trochu o útěchu 😉

Moje malá má 9 měsíců a už asi týden nechce vůbec jíst polední příkrm - zeleninu, maso se zeleninou.
Ochutná jednu lžičku a víc nechce. Pak do ní dostanu ještě max. další 3 lžičky a tím oběd končí.

Dřív zeleninu jedla normálně, sice nebyla nikdy žádný velký jedlík ale zhruba tu malou skleničku (120 g) snědla. Zkouším mixované, rozmačkané, kousky, různé druhy zeleniny a nic. Nechce domácí ani kupované.

Přitom dopoledne a odpoledne dávám ovoce nebo ovoce s jogurtem a to baští hezky.

Tak nevím, co mám dělat. Většinou to nakonec nevydržím a za nějakou dobu po "obědě" ji nakojím.

Jo, a když jí dám zeleninu nebo masíčko ze svojí polívky, tak to jí. Ale svoje (nesolené samozřejmě) ani vidět.

Třeba mrkev jí můžu nějak přimíchat k tomu ovoci, ale jinou zeleninu už asi ne, takže je jenom na mlíku, ovoci a jogurtu. Večer zkouším kaši, ale to sní taky jen pár lžiček.

Máte někdo podobnou zkušenost?

Děkuji za reakce,

Petra

vendy01
14. říj 2008

Ahoj, máme stejnou zkušenost amé kamarádky v okolí také. Měli jsme taky období bez zeleninky. Syn se prostě jednoho dne rozhodl zeleninu úplně bojkotovat. Doktorka mi říkala, že ho nemám nutit, hlavně dávat dost ovoce a že se to upraví. Upravilo. Asi cca po 14 se to zase upravilo do normálu. Myslím, že to je chvilkové období. Přeju hodně štestí 🙂

pufina
14. říj 2008

moje zkušenost je taková, že malý chce hlavně to co máme nas talíři my, takže jíme všichni společně u stolu, já to jeho jídlo rozdělím sobě a manželovi na talíř a každý mezi tím když jíme sami, tak mu dáme - a to by snědl třeba kilo čehokoliv. Myslím, že za zkoušku to stojí...

petka80
autor
14. říj 2008

Holky, díky moc, to jsem ráda.
vendy01 - chtělas napsat po 14 dnech? Jestli jo, tak to je paráda, budu doufat, že to u nás taky takhle pomine. Snad to taky bude přechodné.
pufina - no zítra to zkusím a uvidím, jestli mi na to skočí 😉

beruska24.9.
9. zář 2010

Obnovuji téma!
U nás je to poslední dny něco podobného. Masozeleninový příkrm malá odmítá úplně. Do teď jsem částečně krmila lžičkou a částečně se krmila sama ručičkama. Teď ho nechce a když se mi podaří ji zabavit a dát lžičku do pusinky, tak pak všechno papání vytahá ven a nahází na zem.
A to není vše, přesnídávky, které dříve jedla, také úplně odmítá, jogurtu s ovocem poslední dny sní tak 3-4 lžičky. Dříve snědla půl až celou mističku. Nejradši by jedla jen piškoty (plnou pusu, že ani polykat nestačí a řve, že chce další), hrozno (nestíhám loupat) a občas, když si sama ´´řekne´´ tak rohlík, který dříve přímo milovala nebo chleba.
Mlíčka mi pije také stále míň.

Jinak máme celkově nějaké ´´divné´´ období, všechno si vynucuje, jak to nedostane, tak se příšerně vzteká a je protivná až hrůza.

Ale hlavně mě zajímá, jak řešit to jídlo. Dál vařit a nabízet, pak to sníst sama nebo vyhodit a doufat, že zase začne papat?? Nebo nějak změnit styl stravování, např. dávat ´´dospělácké´´ jídlo (odendat před dochucením)?? Nebo máte někdo nějakou radu??