Vegetarián. Jak strava u dětí?

antilopkax
4. črc 2020

Mám doma šestiletého vegetariána. Nejí maso v žádné podobě a začíná odmítat i vývary a další věci, kterými jsme to "zachraňovali".
Mám určitou představu, jak sestavit jídelníček, protože s tím nezačal včera. Ale už to trvá dost dlouho, tak bych to chtěla pojmout správně, proto hledám buď výživového specialistu, který má zkušenosti s vegetariánstvím u dětí. Znáte někoho takového?
Případně beru i tipy na nějakou ověřenou odbornou literaturu (je toho moc a občas jsou i naprosto protichůdné rady).
Moc děkuji.

areh
4. črc 2020

@antilopkax jí vajíčka a mléčné výrobky? Pokud ano, měl by to být základ. Sýry, tvaroh. Vajíčko má všechny esenciální mastné kyseliny. Jinak střídat luštěniny, semínka, ořechy.

antilopkax
autor
4. črc 2020

@areh tohle vím, ale ráda bych to s někým probrala osobně, aby mi poradil, jak sestavit jídelníček tak, aby synovi nic nechybělo. Přece jen už je vegetarián dlouho a je poměrně malý.

areh
4. črc 2020

@antilopkax tak to je nejlepší obrátit se osobně na nutričního terapeuta někde u vás v okolí a probrat to s ním konkrétně. Takhle je jen obecné.

pipi_puncocha
4. črc 2020

https://veganskyjidelnicek.cz moje spolužačka z medicíny, doporučuju.😊

antilopkax
autor
4. črc 2020

@areh na to jsem se už ptala v úvodním příspěvku. A ani nemusí být v okolí. Potřebuji opravdu někoho, kdo umí řešit děti vegetariány, aby jediná rada nebyla "dejte mu maso".

antilopkax
autor
4. črc 2020

@pipi_puncocha díky. Tohle je o level dál. My máme jen vegetariána. Ale prozkoumam a zjistím.

ckocka
4. črc 2020

Vegetarián by neměl mít zásadní problém. Ale k tvému dotazu.
Teorie - staré ale dobré, i když jinak mi jde Bukovský na nervy http://www.mnm.sk/Knihy/Knihy/Vegetarianske die...

antilopkax
autor
4. črc 2020

@ckocka bohužel se zatím setkávám s dost vyhrocenými reakcemi. Např. doktorka z toho byla úplně paf a podala mi to tak, že jsem synovi zkazila život.

ckocka
4. črc 2020

@antilopkax No a je nutné doktorce říkat že syn je vegetarián, pokud nemá zdravotní problémy které by se toho mohly týkat?

baraskaska
4. črc 2020

Co zkusit treba tempeh, smakoun. Dvouleta dcerka mi taky moc nekonzumuje maso ale smakouna zboznuje. Nebo proteinove testoviny, cizrnova mouka nebo lupinova mouka. Vybiram jen kvalitu zadnou chemii protoze mi to ji i dcera. Nebo mam doma susene bilky a davam do palacinek. Chce to listeniny, cizrna je super a ma i takovou pro deti prijatelnou chut.taky si stahni kaloricke tabulky, zadas mu tam jeho prijem za den a ono ti to ukaze kolik bilkovin do sebe doda. 🙂

baraskaska
4. črc 2020

Jeste dodam ze delas spravne kdyz s eo to zajimas. Nekomu muze prijit ze pokud nema problemy je zbytecne to resit ale to se myli. Problemy mohou prijit az s odstupem let. A navic jidelnicek ma byt vyvazeny bilkoviny jsou potreba a telu by chybeli. To pak ma za nasledek hledani sladkeho, prejidani apodobne.

ckocka
4. črc 2020

Budu teda ještě mluvit za sebe. Jsem celoživotní 90% vegetarián.Občas si maso dám, občas mám na něj vyloženě chuť, ale většinou ho vůbec nepotřebuju. K čemu chci dospět: mám jídlo ráda, mám ráda nové chutě, a dnes je tolik dostupných receptů a surovin. Jsem pevně přesvědčena, že mám mnohem pestřejší jídelníček než většina všežravé populace. A zdravější.

antilopkax
autor
4. črc 2020

@ckocka on je podle ní podvyživený, tak řešila jídelníček.

ckocka
4. črc 2020

@antilopkax Aha, tak ale to opět neznamená že je to pro něj špatný výživový směr. Vegetariánství není dieta na zhubnutí.

amazonkajanik
4. črc 2020

@antilopkax hele,neteř se s tím prala do 13let(resp ségra se jí snažila to maso nějak dávat,ale prostě jí nechutnalo) holt, někdo nemá rád zeleninu a někomu nechutná maso,nebo má problémy při trávení a od toho se odvíjí další problémy. Tohle tak nějak beru,než to "chudáci zvířátka " tím,že přestanu jíst maso,jim nepomůže,když se najde blbec,co žere za 3 a jeste toho spoustu vyhodí 😟

antilopkax
autor
4. črc 2020

@ckocka to vím, ale ona je starší generace. Takže jedině maso a nejlépe 6x týdně.

@amazonkajanik on to má tak, že "chudáci zvířátka". Ale je to jeho volba. Má to tak nastavené a jíst maso prostě nechce a nebude.

amazonkajanik
4. črc 2020

@antilopkax tak zase na 6letaka celkem rozumný. Mě to štve spíš u těch dospělých,kteří mohou udělat víc. Třeba teď,jak se snaží Piráti prosadit bezklecovy chov a opozice hned,že se zvedne dovoz. Ale prd velebnosti,tak udělám opatření,aby dovoz nepotopil naše chovatele,kteří by museli hrozně zlevnit,ale nevydelaji na sebe. Navíc vejce z volnochovu jsou rozhodně lepší a téměř srovnatelná s domácími.

llluckaaa
4. črc 2020

Ahoj, myslím, že je super, že nad jídelníčkem tak přemýšlíš a snažíš se, aby synovi nic nechybělo. Pokud má jinak pestrou stravu, tak to bude úplně v pohodě a nemusíš zavádět náhražky jako šmakouny, tofu ap. 😉 Nebude jednoduché sehnat někoho, kdo ti sestaví takový jídelníček, jaký chceš, ono to totiž není úplně jednoduché a většina nutričních terapeutů (a výživových poradců už vůbec), s tím ani nebude mít moc zkušeností. Bohužel sama nikoho vhodného neznám.
Co by ti mohlo pomoci, je tato stránka: https://www.nutridatabaze.cz/ Je tam složení různých potravin, dá se to seřadit podle obsahu určitých složek. Když to zjednoduším, tak při vyloučení mase se strava ochudí hlavně o esenciální aminokyseliny, železo a vitamín B12. Všechno se ale může dohnat konzumací jiných potravin, které je obsahují. Takže mrkni do databáze, jestli jíte jiné nemasové zdroje železa a B12. Na esenciální aminokyseliny jsou dobré jiné živočišné produkty, ale dá se to určitě vyřešit i luštěninami v kombinaci se zeleninou, která doplní chybějící aminokyseliny. Takže třeba čočku nakombinuješ s mrkví a ideálně to ještě zakápneš citrónem, protože vitamín C podpoří vstřebávání železa z čočky. Jak správně kombinovat suroviny je pěkně popsáno v knížce Léčivá síla potravin, nevím, jestli je ještě k sehnání, já ji mám už déle. Jinak co se týče bezmasé recepty, které mi dávají hlavu a patu, jsou od Hanky Zemanové. Její bioabecedář je super 🙂
Dcera mi taky nechce jíst maso. Nejí ani sýry. Naštěstí aspoň vajíčka jí chutnají a těch je schopná sníst dost, takže pohoda 🙂

antilopkax
autor
5. črc 2020

@llluckaaa náhražky ani nechci, stejně je jíst nebude. Musím se pohybovat v tom, co zná a jí. Ale jí sýry i vajíčka.

llluckaaa
5. črc 2020

@antilopkax Tak to úplně chápu. Jestli jí sýry i vajíčka, tak nebude absence masa žádný problém 🙂 Jen bacha, ať spolu se sýry nejí i příliš soli. Podívej se na ty zdroje železa a fígle, jak zvýšit vstřebávání z rostlinných zdrojů.

antilopkax
autor
5. črc 2020

@llluckaaa soli bude mít hodně. On ji neustále někde vylizuje. Ale to je dlouhodobý problém. Až uvažuju nad tím, jestli mu něco nechybí. Sůl začal lízat kolem 1 roka a drží ho to dodnes.

lennus
5. črc 2020

@antilopkax Osobně bych zašla k výživové poradkyni, třeba Margit Slimáková má tři děti a jsou vege rodina, ona má i na webu spoustu článků

antilopkax
autor
5. črc 2020

@lennus to byla základní a první otázka, že hledám nějakou takovou poradkyni. Slimákovou nechci, tak je na mě už moc alternativní. Hlavně chci jen pro vegetariána. My jsme masožravá rodina a vegetariána ještě zvládnu. Vegan by byl už moc náročný.

lennus
5. črc 2020

@antilopkax Jsou vegetariáni, ne vegani. Má vše podloženo studiemi. Václava Kunová mě ještě napadla

lennus
5. črc 2020

@antilopkax Jsou vegetariáni, ne vegani. Má vše podloženo studiemi. Václava Kunová mě ještě napadla