icon

Jak zvládnout manželovy potíže s nákupy pro domácnost?

1. pro 2025

Je pro vás běžné a typické, že manžel neumí jít na nákupy? Musíte mu například napsat nejen to, co má koupit - mléko, pleny, chleba, šampon..., ale také, ve které uličce obchodu to je? A volá vám během nakupování, že je tam a nemůže najít brambory?

Strana
z5
klokanka31
1. pro 2025

@anonym_autor Nech si dovážet nákup domů a máš po starostech 😊

barulina
1. pro 2025

@anonym_autor ne není to běžné a asi bych ho vzala do obchodu, ukázala mu systém, a pak mu telefony nebrala, ať si poradí. Tohle by mě teda dost štvalo

alice180
1. pro 2025

@anonym_autor to spíš asi nechce...

ines76
1. pro 2025

Z obchodu občas volá, ale určitě ne kvůli uličce nebo nějaké banalitě, spíš chce, abych byla spokojená s tím, co přinese. A já taky chci, aby přinesl přesně to co chci 😉 Ale kdybych třeba náhle onemocněla, věřím, že by si nejak poradil i bez volání.

berenika39
1. pro 2025

Nic takového manžel nemusí podstupovat, neví, neumí,nechce, a nikdy nemusel a nemusí. Dělá toho pro rodinu tolik, že nakupování, který nemusí, mu necpu. Nakupuju já a když hoří, objednáme. Úplně nejhorší je dělat z mužů debily tím, že je shazujeme tím, že o nich píšeme na socky, jak jsou neschopní. Můžeš ho to naučit, můžeš mu to podrobně vysvětlit...

mrkvovydort
1. pro 2025

@anonym_autor akorát se mu nechce. Nevoď ho za ručičku, není malé děcko. Jestli umí např v neznámém obchodě s nářadím najít šrouby, zvládne najít i brambory v Kauflandu.
Tohle je ukázkový příklad tzv weaponized incompetence. Já jsem na tuhle hranou neschopnost fakt alergická, kdyby mně to partner doma dělal, tak ho asi velmi rychle pošlu někam. Jako co to je - překročením prahu supermarketu přišel o IQ body a neví, že brambory jsou zelenina a jak se to píše, aby to našel na etiketě?🙄
https://www.mojepsychologie.cz/vztahy/moderni-v...

konidana
1. pro 2025

U nas to je naopak... mam od manzela seznam do masny, a kdyz neco nemaj, tak mu volam co s tim. Jestli vzit neco jinyho, a co? nebo radsi nic. Holt u nas z masa vari chlap a ja nevim ktera bije😅. Ale brambory jsme schopny nakoupit oba. A zvladnou to i nase deti 8+😉

mrkvovydort
1. pro 2025
@berenika39

Nic takového manžel nemusí podstupovat, neví, neumí,nechce, a nikdy nemusel a nemusí. Dělá toho pro rodinu tolik, že nakupování, který nemusí, mu necpu. Nakupuju já a když hoří, objednáme. Úplně nejhorší je dělat z mužů debily tím, že je shazujeme tím, že o nich píšeme na socky, jak jsou neschopní. Můžeš ho to naučit, můžeš mu to podrobně vysvětlit...

@berenika39 sorry jako, ale debila že sebe tady dělá leda tak ten dospělej chlap, co neumí v potravinách najít oddělení zeleniny🤦‍♀️
Proč by žena měla takové dětinské chování podporovat tím, že za něj tak banální věci bude dělat sama a.nebo ho tvl učit, kde je v obchodě zelenina? Dyť to je padlý na hlavu.

konidana
1. pro 2025
@mrkvovydort

@anonym_autor akorát se mu nechce. Nevoď ho za ručičku, není malé děcko. Jestli umí např v neznámém obchodě s nářadím najít šrouby, zvládne najít i brambory v Kauflandu.
Tohle je ukázkový příklad tzv weaponized incompetence. Já jsem na tuhle hranou neschopnost fakt alergická, kdyby mně to partner doma dělal, tak ho asi velmi rychle pošlu někam. Jako co to je - překročením prahu supermarketu přišel o IQ body a neví, že brambory jsou zelenina a jak se to píše, aby to našel na etiketě?🙄
https://www.mojepsychologie.cz/vztahy/moderni-v...

@mrkvovydort sorry jako, ale ten clanek je trochu ujetej. Rozhodne po nikom nebudu predelavat domaci prace, jak si to udelaj, tak to holt bude. Teda s jedinou vyjimkou. Z tech chuchvalcu na snure si svoje pradlo vyberu, protrepu a povesim rovne. Kdyz chlapcum ani slecne nevadi, ze to schne tejden, a ze to je jak krave z huby, holt jejich boj.

lauriak
1. pro 2025

Umi nakoupit, dokonce si umi udelat sam i seznam co ma nakoupit 😎 Od ted si zase trochu vic vazim co mam doma 😅

mrkvovydort
1. pro 2025
@konidana

@mrkvovydort sorry jako, ale ten clanek je trochu ujetej. Rozhodne po nikom nebudu predelavat domaci prace, jak si to udelaj, tak to holt bude. Teda s jedinou vyjimkou. Z tech chuchvalcu na snure si svoje pradlo vyberu, protrepu a povesim rovne. Kdyz chlapcum ani slecne nevadi, ze to schne tejden, a ze to je jak krave z huby, holt jejich boj.

@konidana přiznám se, článek jsem nečetla, jen jsem chtěla zdroj, který koncept vysvětluje česky.
Ale asi nechápeš smysl. Proč to ten chlap neudělá rovnou správně, proč aby to správně bylo, potřebuje instrukce nebo aby to někdo jinej předělal? Proč bereš jako automatiku to, že si to holt převěsíš, místo aby ses mohla spolehnout na to, že se tvůj partner rovnocenně podílí na domácnosti?
Proč u ženy je normální, že se tyhle věci naučí a nepotřebuje vést za ručičku, ale od chlapa se to mnohdy i nadále neočekává?

cherie24
1. pro 2025

@anonym_autor můj manžel vždycky přinese půlku věcí a řekne, že zbytek měli vyprodaný. 😃 Nakupuje jen když něco z nouze došlo a já zrovna nemám cestu do města. A ano, někdy ho po telefonu naviguji, kde to mají. Ale zas na druhou stranu, přijde mi výhodnější, když nakupuji já, protože manžel je přesně ten typ - mám seznam, koupím jen to a nekoukám na nic okolo. Já vždycky koukám i na slevy, na kvalitu, přečtu si složení, podle toho vyberu, nakoupím do zásoby, když je to za dobrou cenu. Manžel sám řekne, že ho to absolutně nebaví, motat se mezi lidma a přemýšlet, co by se hodilo koupit.

berenika39
1. pro 2025
@mrkvovydort

@berenika39 sorry jako, ale debila že sebe tady dělá leda tak ten dospělej chlap, co neumí v potravinách najít oddělení zeleniny🤦‍♀️
Proč by žena měla takové dětinské chování podporovat tím, že za něj tak banální věci bude dělat sama a.nebo ho tvl učit, kde je v obchodě zelenina? Dyť to je padlý na hlavu.

@mrkvovydort my se navzájem respektujeme, on neumí to, já neumím ono. A je nám dobře. Zoufalý muž v supermarketu, kterého žena donutila jít na nákup, je ponížení jako prase.

mrkvovydort
1. pro 2025
@berenika39

@mrkvovydort my se navzájem respektujeme, on neumí to, já neumím ono. A je nám dobře. Zoufalý muž v supermarketu, kterého žena donutila jít na nákup, je ponížení jako prase.

@berenika39 "žena donutila"? To jako fakt?😅 vy jste přiletěla z roku 1950?

alice180
1. pro 2025
@berenika39

@berenika39 že je to sarkasmus ?

konidana
1. pro 2025
@mrkvovydort

@konidana přiznám se, článek jsem nečetla, jen jsem chtěla zdroj, který koncept vysvětluje česky.
Ale asi nechápeš smysl. Proč to ten chlap neudělá rovnou správně, proč aby to správně bylo, potřebuje instrukce nebo aby to někdo jinej předělal? Proč bereš jako automatiku to, že si to holt převěsíš, místo aby ses mohla spolehnout na to, že se tvůj partner rovnocenně podílí na domácnosti?
Proč u ženy je normální, že se tyhle věci naučí a nepotřebuje vést za ručičku, ale od chlapa se to mnohdy i nadále neočekává?

@berenika39 ale pak adi existuji i typci, co fakt neudelaji doma vubec nic a ani ten nakup podle seznamu. Ale snad takovych moc neni...

@mrkvovydort prevesim si to, protoze holt mame jine naroky na kvalitu a vysledek te prace. Jim staci, ze to nekdy uschne a moje naroky na to, aby to uschlo driv a rovne, se jim zdaji premrstene. Dcera si zase prevlika postel a pere povleceni sama, jelikoz ji nevyhovuji moje imtervaly v prevlikani posteli. Ty jeji jsou o dost kratsi, to se zda premrstene zase me. Ale ve vysledku jako celek fungujeme a nejak skoro vsichni zvladame skoro vsechno. A jak pise @berenika39 , v beznem provozu proste kazdy dela neco, to co je mu blizsi. Neni nutne, aby vsichni delali vsechno.

mrkvovydort
1. pro 2025
@konidana

@berenika39 ale pak adi existuji i typci, co fakt neudelaji doma vubec nic a ani ten nakup podle seznamu. Ale snad takovych moc neni...

@mrkvovydort prevesim si to, protoze holt mame jine naroky na kvalitu a vysledek te prace. Jim staci, ze to nekdy uschne a moje naroky na to, aby to uschlo driv a rovne, se jim zdaji premrstene. Dcera si zase prevlika postel a pere povleceni sama, jelikoz ji nevyhovuji moje imtervaly v prevlikani posteli. Ty jeji jsou o dost kratsi, to se zda premrstene zase me. Ale ve vysledku jako celek fungujeme a nejak skoro vsichni zvladame skoro vsechno. A jak pise @berenika39 , v beznem provozu proste kazdy dela neco, to co je mu blizsi. Neni nutne, aby vsichni delali vsechno.

@konidana a proč když teda je manžel na řadě, aby pověsil prádlo, to tvoje nemůže pověsit podle tebe?
Víš jak, něco ve stylu, že když ty jemu děláš, co já vím, jeho oblíbené jídlo, tak ho uděláš tak, jak to má rád on a ne ty a nekončí to tím, že to po tobě predelává, protože má "jiné požadavky na kvalitu"?

reeeza
1. pro 2025

My jsme oba hodně rozdílní a každému jde něco líp a něco hůř....Ale nastavili jsme si systém, abychom oba uměli vše třeba pro případ, že ten druhý bude v nemocnici atp. Ať se doma vše nezhroutí. Takže já sice nejsem na auta atp. ale umím si dolít olej atp. Partner zase umí skvěle uvařit, uklidit, ví kde co doma je a určitě umí i nakoupit 😁😉

Já třeba když píšu seznam toho co nakoupit, píšu to podle toho, jak se prochází obchodem, takže popořadě, ne napřeskáčku. Třeba by mu to pomohlo??

Na druhou stranu brambory určitě nehledá v drogerii nebo u sladkostí, určitě je hledá u zeleniny a ani tak je nemůže najít?? No budiž...Tak ale přece ať se na to kde jsou brambory zeptá někoho v obchodě. Ať nevolá tobě. Vůbec nechápu co je tohle za nastavení matka- dítě a proč ti volá a otravuje tě něčím, co by měl dospělý člověk umět vyřešit sám.

Nejde o to že nemůže něco najít, ale jak se k tomu staví a jak to " řeší". Proč tě zsměstnává i nadálku? Proč tě tím zatěžuje? Telefon bych mu nebrala a poprosila ho předem, ať poprosí asistenta v obchodu o jakoukoliv pomoc. Pokud se tedy zvládne zeptat?🙈🤦‍♀️

konidana
1. pro 2025
@mrkvovydort

@konidana a proč když teda je manžel na řadě, aby pověsil prádlo, to tvoje nemůže pověsit podle tebe?
Víš jak, něco ve stylu, že když ty jemu děláš, co já vím, jeho oblíbené jídlo, tak ho uděláš tak, jak to má rád on a ne ty a nekončí to tím, že to po tobě predelává, protože má "jiné požadavky na kvalitu"?

@mrkvovydort u nas doma neni nikdo nikdy na rade. Proste kazdy delame neco, a to co delame, delame podle sebe jak umime nejlip. Ja bych manzelovi v zivote nedokazala uvarit jidlo, podle jeho chuti. Proste maso a omacky neumim a tak to nedelam. On zas nevesi pradlo. Kdyby byla nutnost tak to zvladne, ale normalne dela jine veci. Ty ktere umi. No a ja taky tak.

mrkvovydort
1. pro 2025
@konidana

@mrkvovydort u nas doma neni nikdo nikdy na rade. Proste kazdy delame neco, a to co delame, delame podle sebe jak umime nejlip. Ja bych manzelovi v zivote nedokazala uvarit jidlo, podle jeho chuti. Proste maso a omacky neumim a tak to nedelam. On zas nevesi pradlo. Kdyby byla nutnost tak to zvladne, ale normalne dela jine veci. Ty ktere umi. No a ja taky tak.

@konidana dobře, určitě si sama zvládneš vzpomenout na nějaký jiný příklad toho, kdy věc, kterou děláš nejen pro sebe, ale i pro něj, děláš tak, aby mu vyhovovala.

A co teda dělá manžel z domácích prací?

j.a.n.i
2. pro 2025
@konidana

@konidana To samozřejmě není, ale takové ty základní veci typu nakoupit, neumrit hlady a umet vyprat by mel umet kazdej.

elvira
2. pro 2025

Takže tě chce nas... a přimět, abys místo vysvětlování, popisku a mapek zvedla zadek, nezatěžovala ho a šla nakoupit sama.
Ale neboj, nejsi v tom sama. Švagr "neumí" nakupovat. On neví, jaký jogurt atd. Tak jsem mu řekla, že když si nestačil všimnout, které jogurty bývají doma v lednici, zkusí zkrátka koupit jiné a třeba budou ještě lepší... Ošklivě se na mě díval. On totiž nakupovat nechce, to je přece ženská práce...🥴

levandule_k
2. pro 2025

Vařím většinou já, tak mám i lepší přehled, co je třeba nakoupit, že potřebuji určité suroviny. Pokud jde partner nakupovat, tak mu řeknu, co potřebuji např., chci, aby koupil sušenou bazalku. Kde mu specifikuji značku, když chci určitou značku. Jinak má nakoupit, co uzná za vhodné, tak aby bylo něco na snídani atp.

V obchodě se normálně orientuje.

To mi přijde, že dělá naschvál, aby to nemusel dělat. Občanku má, je svéprávný, určitě zvládne i nakoupit. Jestli to neumí, má nejvyšší čas, aby se to naučil. Jinak než tím, že bude chodit nakupovat se to nezlepší.

martivit92
2. pro 2025

@anonym_autor my zásadně jezdíme spolu na nákupy. A u nás je to spíše naopak 🤣 . Když mám jet sama, tak zmatkuju, nesnáším obchody a lidi, takže to chci mít co nejrychleji za sebou a polovinu zapomenu 🤣 . Takže buď jezdí chlap sám a nebo vždy spolu 😅

pajusz
2. pro 2025

Mám doma asi unikat😀, mega nákupy děla on, seznam píše on a ještě si rovná tašky podle lednice, spajzu, koupelny atd… proste ma v tom systém 😀😀 semnou nakupuje nerad, ja to sazím na pás bez ladu a skladu a to samý do tašek a to je něco na jeho nervy 😀

kolibricek36
2. pro 2025

@anonym_autor mít doma tvého chlapa tak nemáme co jíst, od ledna jsem v háji. Holt musi se přizpůsobit podmínkám. Naštěstí se v obchodě orientuje líp nez já.

dashyyy
2. pro 2025
@pajusz

Mám doma asi unikat😀, mega nákupy děla on, seznam píše on a ještě si rovná tašky podle lednice, spajzu, koupelny atd… proste ma v tom systém 😀😀 semnou nakupuje nerad, ja to sazím na pás bez ladu a skladu a to samý do tašek a to je něco na jeho nervy 😀

@pajusz já mám dovoleno do své tašky dávat jen lehké skladné věci a pečivo 🙈🙈🤣 jinak mu v tom taky páchám zmatek

gigi2
2. pro 2025
@pajusz

@pajusz taky tak..manžel doma průběžně sepisuje seznam a co dochází…ví, že jsem v tomhle marná..v obchodě jde zcela systematicky podle nákupu uličkama a vše si ze seznamu odškrtává,zatimco já jdu jak zmatená včela kudy mě zrovna napadne..na pás u pokladny si vše uzkostlivě tŕídí,zatimco já to tam mrskám,jak mě napadne a do krabic si to už skládá za pokladniu tak,jak má sektory v lednici..doma to vše popíše datem spotřeby a roztřídí na místo do lednice a spíže..na mě naštěstí zbyde jen drogerii uklidit,to zase naopak vůbec neví kde v domě máme..hlavně,že to uklizi do tý lednice🙏🙏🙏,já to k smrti nesnáším tuhle činnost..nikdy se mu u toho nemotám,beru psa a jdeme spolu vždy v tu dobu ven

drep
2. pro 2025

Já si samozřejmě umím představit, že když si vymyslím spešl tofu, které by můj muž nepozřel, že mi bude volat, kde se takový podivnosti kupujou, protože to neví. Ale jinak mám naprosto svéprávného muže, co je mi zároveň partnerem a chápe, že péče o společnou rodinu a domácnost je práce nás obou a ne “ponížení jako prase”, uf. Takže kdyby na mě chtěl hrát blbýho, aby se nemusel podílet na zajištění základních potřeb rodiny, tak bych v době nákupu asi měla puštěný vysavač a jak na potvoru neslyšela😅

martinka0209
2. pro 2025

Já píšu seznam a volá mi jestli má danou věc koupit,že je v akci,no posledně mi volal jaké kakao na pečení myslím 😃,ale stal správně u regálu.U vás bude jednodušší nechat si dovážet nákup domů.

Strana
z5