icon

Jak zvládnout manželovy potíže s nákupy pro domácnost?

1. pro 2025

Je pro vás běžné a typické, že manžel neumí jít na nákupy? Musíte mu například napsat nejen to, co má koupit - mléko, pleny, chleba, šampon..., ale také, ve které uličce obchodu to je? A volá vám během nakupování, že je tam a nemůže najít brambory?

Strana
z5
hennrietta
2. pro 2025

Ne, není to pro mě běžné. Jak můj táta, tak můj manžel jezdí na nákupy. Ať už větší nebo menší.

bereni
2. pro 2025

@anonym_autor no :D to je trošku extrém, mě se stává, že manžela pošlu pro nákup, došel, donesl, 3 000 Kč v háji a půlka mi chyběla :D. Takže teďka mu sdílím přes telefon přes poznámky seznam, kde si může odškrtávat co už nakoupil a ještě se mu to snažím dle obchodu psát postupně jak jdou oddělení po sobě, aby nebloudil :D. Jinak je to velmi schopný chlap co vše opraví, sežene, ale nákupy jídla to je v háji :D. Ale jezdí k nám Rohlík, takže 80% nákupů dělám přes apku a je vyřešeno všechno. Jinak on rád vaří pro nás (líp jak já), žehlí, uklízí, domácnost máme jinak 50:50, ale je těžký introvert a jak je v supermarketu, má černo a neví ani jak se jmenuje.

sarihy
2. pro 2025

No, já to za normální nepovažuju, ale je fakt, že my máme lehce nestandardní systém - činnosti si nedělíme, my je prostě děláme zrovna ten, kdo může.
Ale tedy vyjadřování a komentáře mrkvovydort jsou hustý - nedokážu si představit, že můj muž zkousnul takovou semetriku...

jannym
2. pro 2025

Ne na nakupy chodim samostatne ani mu nemusim rikat co ma koupit, spis obecne polozky je treba koupit pecivo, ovoce a zeleninu atd. pokud chci neco opravdu spesl, tak treba poporodni vlozky, menstruacni vlozky ty jsem mu vyfotila neocekavam ze by se v tom vyznal, ale bezne potraviny a veci do domacnosti koupi sam, max obcas zavola kdyz to nemaji nebo naopak maji neco v super akci

cherie24
2. pro 2025
@mrkvovydort

@konidana a proč když teda je manžel na řadě, aby pověsil prádlo, to tvoje nemůže pověsit podle tebe?
Víš jak, něco ve stylu, že když ty jemu děláš, co já vím, jeho oblíbené jídlo, tak ho uděláš tak, jak to má rád on a ne ty a nekončí to tím, že to po tobě predelává, protože má "jiné požadavky na kvalitu"?

@mrkvovydort výhoda života v páru je, že se můžu podělit o činnosti, které mě nejsou po chuti nebo mě to stojí zbytečně moc úsilí. Jako já taky umím vzít krumpáč a rýč do ruky a zrýt zahradu, ale budu to dělat celý den a budu KO, manžel to má zryté ani ne za hodinu. On nesnáší nakupování a přemýšlení nad tím, co a kolik toho má koupit, stojí ho to mnohem víc času a energie než mě. Tak proč bych měla nutit manžela, aby se naučil nakupovat, když on dělá jiné věci, kterým mě šetří čas i práci? Někdy je ta snaha o rovnocenné dělení práce kolem rodiny fakt přitažená za vlasy. Některým ženským už zjevně chybí zdravý rozum. 🤦

alice180
2. pro 2025
@cherie24

@mrkvovydort výhoda života v páru je, že se můžu podělit o činnosti, které mě nejsou po chuti nebo mě to stojí zbytečně moc úsilí. Jako já taky umím vzít krumpáč a rýč do ruky a zrýt zahradu, ale budu to dělat celý den a budu KO, manžel to má zryté ani ne za hodinu. On nesnáší nakupování a přemýšlení nad tím, co a kolik toho má koupit, stojí ho to mnohem víc času a energie než mě. Tak proč bych měla nutit manžela, aby se naučil nakupovat, když on dělá jiné věci, kterým mě šetří čas i práci? Někdy je ta snaha o rovnocenné dělení práce kolem rodiny fakt přitažená za vlasy. Některým ženským už zjevně chybí zdravý rozum. 🤦

@cherie24 ja furt nechápu co znamená ,,naučit nakupovat"

drep
2. pro 2025
@alice180

@cherie24 ja furt nechápu co znamená ,,naučit nakupovat"

@alice180 to je přece úplně jasný: ty jako žena máš speciální gen na procházení mezi regály nebo skládání nádobí do myčka nebo merčení plného odpadkového koše, kdežto chudák chlap ten gen nemá a proto to není schopen dělat, leda by prošel náročným šestihodinovým teoretickým kurzem a následně šestihodinovým praktickým nácvikem, na jehož konci je certifikát.

j.a.n.i
2. pro 2025
@cherie24

@cherie24 No, treba aby zvladl nakoupit, pokud ty lehnes 🤔

mrkvovydort
2. pro 2025
@drep

@alice180 to je přece úplně jasný: ty jako žena máš speciální gen na procházení mezi regály nebo skládání nádobí do myčka nebo merčení plného odpadkového koše, kdežto chudák chlap ten gen nemá a proto to není schopen dělat, leda by prošel náročným šestihodinovým teoretickým kurzem a následně šestihodinovým praktickým nácvikem, na jehož konci je certifikát.

@drep ale nene, copak nevíš, že když muž vejde do obchodu, ztratí 100 IQ bodů? Takže nutit ho rozpoznat písmenka "jogurt" na kelímku, odlišit od sebe tatarku od toaleťáku či vydedukovat, že brambor bude asi v sekci "zelenina", je přece přitažený za vlasy??🙈

reeeza
2. pro 2025

Holky tohle není o tom, že nemůže něco najít v obchodě, neví kde co je atp..

Ale proč se nezeptá někoho v obchodě, třeba asistebta? Proč probůh volá manželce??

To mi nepříjde normální a nezvedala bych mu telefon, ať si přece dospělý chlap poradí sám s takovou prkotinou a nezaměstnává mě nákupem, když má zrovna nakupovat on. Kor pokud se to děje opakovaně, tak to není ok.

mrkvovydort
2. pro 2025
@cherie24

@cherie24 prací, které vyžadují sílu, nikdy má baráku, jestli teda nebydlíš na farmě, nikdy nebude tolik, kolik domácích prací typu nádobí, úklid, nákupy a jiné zařizování. Takže většina zodpovědnosti je a bude na tvých bedrech. A co teprv, kdybys onemocněla nebo najednou nemohla kvůli zdraví už vůbec? Co ten chlap bude dělat pak?

Hele jestli tobě přijde přitažené za vlasy chtít, aby partner považoval tvůj čas za dostatečně hodnotný na to, aby se s tebou rovným dílem podělil o domácí povinnosti, je tvoje volba. 🙂
Za mě je ale fakt, že můj partner nepovažuje základní lidské fungování jako pitomej tvl nákup za něco, do čeho jej nutím a nebo snad ho musím učit, za absolutní základní respekt ke mně a k mému času.

mrkvovydort
2. pro 2025
@reeeza

Holky tohle není o tom, že nemůže něco najít v obchodě, neví kde co je atp..

Ale proč se nezeptá někoho v obchodě, třeba asistebta? Proč probůh volá manželce??

To mi nepříjde normální a nezvedala bych mu telefon, ať si přece dospělý chlap poradí sám s takovou prkotinou a nezaměstnává mě nákupem, když má zrovna nakupovat on. Kor pokud se to děje opakovaně, tak to není ok.

@reeeza protože když tu věc udělá blbě, bude předstírat neschopnost a přidá svojí "snahou" partnerce leda víc práce a stresu, a nakonec ještě udělá kolem toho scénu, že mu to má příště pořádně vysvětlit a nebo ať si to dělá sama, jestli se jí nelíbí, jak to dělá on, dojde nakonec k tomu, že danou věc nebude muset dělat a udělá ji ona.

Bez p*dele, oni se tím ti týpci na sockách kolikrát i chlubí. Teď jsem viděla tiktok, jak chlap jde nakupovat na dýňový koláč, ale na seznamu neměl dýni. Řek si, to je asi chyba, ale manželka mu nezvedala telefon, a tak ji prostě nekoupil. Když mu zavolala zpátky, když už byl na cestě domů, ať se prosím vrátí, tak ji zjebal a do toho obchodu se odmítl vrátit, protože ji tím chtěl vytrestat za to, že se spletla a pak mu nezvedla telefon. 😖
A celé to představil stylem "to je ale kráva, co!"

cherie24
2. pro 2025
@drep

@drep nejde přeci o žádné geny, tady se zas bude každý chytat každého slova. 🤦 Když člověk chodí nakupovat pravidelně, tak po čase už ví, kde co má hledat. Každý obchod je jiný,každý má i jiné zboží, jiné značky. Když jde pak chlap,který pravidelně nenakupuje, je to pro něj neskutečný opruz. To ale vážně neznamená, že je neschopný a neumí nakoupit. Celé šestinedělí jsem nemusela vytáhnout paty z domu. Nakupoval výhradně manžel, já měla doma veget s miminkem na gauči. Ale sám přiznal, že ho to děsně nebaví a hledat mezi regály konkrétní zboží je mimo jeho kapacity. Já se třeba zamýšlím dost nad tím, co jím já i naše děti, takže se zajímám i o původ a složení a fakt nebudu vyžadovat po chlapovi, aby bloumal po obchoďákách a četl složení, které mi vyhovuje. Mám už vytipované, které značky nebrat, které nám nechutnali, které jsou složením jen chemický hnus, ve kterém obchodě vyjde nejlépe třeba kupovat rostlinná mléka a kde jsou naopak zbytečně přepálené ceny. To ale neznamená, že trávím čas běháním po obchodech, ale vím, že když jdu do Alberta, naberu 20 mlík a když jdu do Lidlu, naberu zas něco jiného do zásoby. Jako pro rohlíky se šunkou dojde v podstatě každý hňup, ale když je někdo náročný na jídlo, tak si nebudu hrát na nějakou ronoprávnost pohlaví a terorizovat chlapa tím, aby chodil po obchodě dokud nenajdr konkrétní jogurt, protože když ho najdu já, tak ho najde i on!!!

cherie24
2. pro 2025
@mrkvovydort

@cherie24 prací, které vyžadují sílu, nikdy má baráku, jestli teda nebydlíš na farmě, nikdy nebude tolik, kolik domácích prací typu nádobí, úklid, nákupy a jiné zařizování. Takže většina zodpovědnosti je a bude na tvých bedrech. A co teprv, kdybys onemocněla nebo najednou nemohla kvůli zdraví už vůbec? Co ten chlap bude dělat pak?

Hele jestli tobě přijde přitažené za vlasy chtít, aby partner považoval tvůj čas za dostatečně hodnotný na to, aby se s tebou rovným dílem podělil o domácí povinnosti, je tvoje volba. 🙂
Za mě je ale fakt, že můj partner nepovažuje základní lidské fungování jako pitomej tvl nákup za něco, do čeho jej nutím a nebo snad ho musím učit, za absolutní základní respekt ke mně a k mému času.

@mrkvovydort říká holka z paneláku, že kolem domu, zahrady a aut nemá chlap práci, že? 😂 Fakt nemám pochybnosti o tom, že by umřela rodina hlady, kdybych nemohla zajít na nákup. 😀 Obstarávám plnou lednici jen já, právě proto, že si svého volného času cením natolik, abych zajela na nákup, který sfouknu 2x tak rychleji než manžel a na oplátku on pak může přijet dřív z práce, vzít si děti a já si užívám sportu a času pro sebe. 😉 Protože takhle to právě funguje ve vztahu, kde se řeší víc fungování rodiny než rovnoprávnost pohlaví. 👌

mrkvovydort
2. pro 2025
@cherie24

@mrkvovydort říká holka z paneláku, že kolem domu, zahrady a aut nemá chlap práci, že? 😂 Fakt nemám pochybnosti o tom, že by umřela rodina hlady, kdybych nemohla zajít na nákup. 😀 Obstarávám plnou lednici jen já, právě proto, že si svého volného času cením natolik, abych zajela na nákup, který sfouknu 2x tak rychleji než manžel a na oplátku on pak může přijet dřív z práce, vzít si děti a já si užívám sportu a času pro sebe. 😉 Protože takhle to právě funguje ve vztahu, kde se řeší víc fungování rodiny než rovnoprávnost pohlaví. 👌

@cherie24 škoda jen, že na tom nechápeš, že tohle lidi řeší ne pro nějakou rovnoprávnost, ale aby jim to dobře a vyváženě fungovalo a protože si váží jeden druhého. ;)

Co moc nechápu je, že když se ovjeví někdo, kdo se na partnera nemůže spolehnout a zjevně mu to i vadí, viz autorka, ozvou se vždycky ty, které to dle vlastního měřítka zjevně mají nějak spravedlivé rozdělené a spokojené jsou - v podstatě s tím, aby autorce vysvětlily, že nemůžou po partnerovi očekávat, že na něj bude spoleh, když potřebují, a maj se radši samy snažit víc.

mrkvovydort
2. pro 2025
@cherie24

@cherie24 ale jinak já jsem vyrostla a většinu života strávila na baráku se zahradou a trávila svoje léta prací na farmě u prarodičů, fakt si nemusíme porovnávat, kdo to co ví o práci okolo domácnosti a domu. 🙃

alice180
2. pro 2025
@cherie24

@drep nejde přeci o žádné geny, tady se zas bude každý chytat každého slova. 🤦 Když člověk chodí nakupovat pravidelně, tak po čase už ví, kde co má hledat. Každý obchod je jiný,každý má i jiné zboží, jiné značky. Když jde pak chlap,který pravidelně nenakupuje, je to pro něj neskutečný opruz. To ale vážně neznamená, že je neschopný a neumí nakoupit. Celé šestinedělí jsem nemusela vytáhnout paty z domu. Nakupoval výhradně manžel, já měla doma veget s miminkem na gauči. Ale sám přiznal, že ho to děsně nebaví a hledat mezi regály konkrétní zboží je mimo jeho kapacity. Já se třeba zamýšlím dost nad tím, co jím já i naše děti, takže se zajímám i o původ a složení a fakt nebudu vyžadovat po chlapovi, aby bloumal po obchoďákách a četl složení, které mi vyhovuje. Mám už vytipované, které značky nebrat, které nám nechutnali, které jsou složením jen chemický hnus, ve kterém obchodě vyjde nejlépe třeba kupovat rostlinná mléka a kde jsou naopak zbytečně přepálené ceny. To ale neznamená, že trávím čas běháním po obchodech, ale vím, že když jdu do Alberta, naberu 20 mlík a když jdu do Lidlu, naberu zas něco jiného do zásoby. Jako pro rohlíky se šunkou dojde v podstatě každý hňup, ale když je někdo náročný na jídlo, tak si nebudu hrát na nějakou ronoprávnost pohlaví a terorizovat chlapa tím, aby chodil po obchodě dokud nenajdr konkrétní jogurt, protože když ho najdu já, tak ho najde i on!!!

@cherie24 tak muj partner žije se mnou a s našimi dětmi a jelikož jsme partneři. Tak je krmí nebo jim dělá jídlo takže ví co kupujeme. Taky máme jednu lednici. Kde vidí, co kupujeme. Má přehled co se jak vaří takže ví i že třeba na omáčku koupi tohle maso. Dokonce je tak moc terorizován, že si dělá každý den svoji večeři a já svoji a společně vecerime. Jen každý sve.

cherie24
2. pro 2025
@mrkvovydort

@cherie24 škoda jen, že na tom nechápeš, že tohle lidi řeší ne pro nějakou rovnoprávnost, ale aby jim to dobře a vyváženě fungovalo a protože si váží jeden druhého. ;)

Co moc nechápu je, že když se ovjeví někdo, kdo se na partnera nemůže spolehnout a zjevně mu to i vadí, viz autorka, ozvou se vždycky ty, které to dle vlastního měřítka zjevně mají nějak spravedlivé rozdělené a spokojené jsou - v podstatě s tím, aby autorce vysvětlily, že nemůžou po partnerovi očekávat, že na něj bude spoleh, když potřebují, a maj se radši samy snažit víc.

@mrkvovydort ono to taky ale není vždy černobílé, co se týká rozdělení povinností. Znám i chlapy, co padají na hubu, v práci makají jak šroub, doma se ještě musí zapojovat do domácích prací, hlídají děti, protože se o domácnost přeci poctivě dělíme. Že toho mají plné brejle a jsou v tomto modelu nespokojení, ženu jaksi nezajímá. Ono taky všechno má své hranice na obě strany. Někdy je taky dobré brát v potaz i toho manžela a vyjít mu vstříc v tom, že když mu není dobře při nakupování, tak ho tam nebudu za každou cenu nutit a ještě ho v tom schválně nenechám vymáchat, jen ať si to chlapec pěkně užije. 👌

drep
2. pro 2025
@cherie24

@cherie24 a když nakupování nebaví ani jednoho z nás, oba jsme introverti, oba nás přesycuje kontakt s lidmi už v práci a hledat zboží mezi regály je pro nás oba mimo naše kapacity?

martinka_33
2. pro 2025
@berenika39

Nic takového manžel nemusí podstupovat, neví, neumí,nechce, a nikdy nemusel a nemusí. Dělá toho pro rodinu tolik, že nakupování, který nemusí, mu necpu. Nakupuju já a když hoří, objednáme. Úplně nejhorší je dělat z mužů debily tím, že je shazujeme tím, že o nich píšeme na socky, jak jsou neschopní. Můžeš ho to naučit, můžeš mu to podrobně vysvětlit...

@berenika39 nevidim jedinej duvod proč by chlap nemel umet nakoupit, to ze to delat nemusí je v pohode ale když je potreba, mel by to umet a mel by to umet sám. Manželé (partneři) by meli být zastupitelni.

martinka_33
2. pro 2025
@drep

@drep ale je hezky jak se na to pánové umí vymluvit a jak jim to dámy žerou 🤣 Naštěstí jsem si vzala exemplar který 5 let žil sam než jsem se s nim szila já, takže veškeré domaci činnosti zvládá. To ze vic z toho dělám já je pouze dusledek toho, že jsem vic doma.

mrkvovydort
2. pro 2025
@cherie24

@mrkvovydort ono to taky ale není vždy černobílé, co se týká rozdělení povinností. Znám i chlapy, co padají na hubu, v práci makají jak šroub, doma se ještě musí zapojovat do domácích prací, hlídají děti, protože se o domácnost přeci poctivě dělíme. Že toho mají plné brejle a jsou v tomto modelu nespokojení, ženu jaksi nezajímá. Ono taky všechno má své hranice na obě strany. Někdy je taky dobré brát v potaz i toho manžela a vyjít mu vstříc v tom, že když mu není dobře při nakupování, tak ho tam nebudu za každou cenu nutit a ještě ho v tom schválně nenechám vymáchat, jen ať si to chlapec pěkně užije. 👌

@cherie24 A někdy je to třeba tak, že na tu hubu padá ta žena, protože statisticky vzato, ano i nadále ženy v průměru tráví nad péči o domácnost a děti 2x více času než jejich mužští partneři a spadá na ně 70% veškeré péče o děti, přestože pracují na lautr stejný úvazek. Fun fact, ženy většinou věnují VÍCE času domácím pracím a péči o děti než jejich partneři i tam, KDE MUŽ NEPRACUJE.

Ne, není to černobílé a ve skutečnosti to většinou bývá úplně naopak, než jak tvrdíš. Ale i nadále, z mně nepochopitelneho důvodu, člověk pořád slyší stejné zkazky o přepracovaných mužích.

Blbý pak je, že když jednou za čas potřebuješ podporu a chlap není schopnej tak banální věci jako nakoupit a dělá z toho tvůj problém, nemůžeš se na zaslání spolehnout ani u ostatních žen. Vony ti ochotně vysvětlí, že ač je to objektivně absurdní, že dospělej chlap má problém udělat nákup, je to vlastně tvoje vina.

Smutný. 🙂

izz76
2. pro 2025

@anonym_autor Ja treba porad nevim jaké pivo pije manžel, kdyz po me chce koupit pivo, vzdycky mu volám a potrebuju přesný popis jmeno, barvu plechovky. Asi protoze, to je málokdy, nejsem schopna si zapamatovat.😆

somalicats
2. pro 2025
@drep

@cherie24 a když nakupování nebaví ani jednoho z nás, oba jsme introverti, oba nás přesycuje kontakt s lidmi už v práci a hledat zboží mezi regály je pro nás oba mimo naše kapacity?

@drep ještěže existuje Rohlík, Košík, Tesco a další, že? Já nesnáším nákupy, když už někam musím vlézt, tak nejlíp tam, kde to znám, abych byla ideálně do 10 minut venku i s nákupem. Čím větší obchod, tím větší osypky z nakupování mám a už se mi i několikrát stalo, že jsem měla něco koupit manželovi a fakt jsem to nemohla najít. Tak mám asi nějaký vadný geny. 😀

alice180
2. pro 2025
@somalicats

@drep ještěže existuje Rohlík, Košík, Tesco a další, že? Já nesnáším nákupy, když už někam musím vlézt, tak nejlíp tam, kde to znám, abych byla ideálně do 10 minut venku i s nákupem. Čím větší obchod, tím větší osypky z nakupování mám a už se mi i několikrát stalo, že jsem měla něco koupit manželovi a fakt jsem to nemohla najít. Tak mám asi nějaký vadný geny. 😀

@somalicats já to taky nesnáším, bohužel u nás neni ani jedno...

ai30
2. pro 2025
@cherie24

@cherie24 To je vzdycky jenom takova uplna nahoda, ze 'chlapske prace' jsou ty, ktere se delaji jednou za rok a 'zenske' ty, ktere se delaji denodenne. Ale jiste, nejhorsi jsou feministky, ktere dokonce chteji, aby muzi nakupovali potraviny! No kde to jsme, opravdu, vzdyt oni jsou delani na mnohem sofistikovanejsi cinnosti.

ai30
2. pro 2025
@martinka_33

@berenika39 nevidim jedinej duvod proč by chlap nemel umet nakoupit, to ze to delat nemusí je v pohode ale když je potreba, mel by to umet a mel by to umet sám. Manželé (partneři) by meli být zastupitelni.

@martinka_33 Nechapes, ze jemu pri nakupovani neni dobre?! 😂😂

martinka_33
2. pro 2025
@somalicats

@somalicats ja mam pusu a většina obchodů aspon jednoho prodavače který poradi kde zboží najdu. Ale vzpomela jsem si na sveho ex jak mi volal kde najde kvasnice, tak jsem mu detailne popsala a o na to ze tam je jem droždí 😅

martinka_33
2. pro 2025
@ai30

@martinka_33 Nechapes, ze jemu pri nakupovani neni dobre?! 😂😂

@ai30 chápu že lenost v domacnosti některých jedinců je až chorobna. Muj strejda byl dlouho svobodný mládenec, každý večer byl u babičky na večeři a každý tyden prinesl ranecek spinaveho oblečení na vyprání. Do roka a do dne od babicciny smrti se oženil 😅 Je to presme ten typ co netrefi ani do obchodu, natož aby tam nakoupil.

hanka_12345
2. pro 2025

@anonym_autor a kdyz te manzel posle do Bauhausu, treba pro vačkový spínač, tak udelas co?😅 ja bych mu treba zavolala kde to maji a jak to vypada.
Holt kazdej na to neni a tim padem pokud ma takovy problem tak bych si nakupovala sama. On zas dela jine veci prece

Strana
z5