Jak zvládnout manželovy potíže s nákupy pro domácnost?
Je pro vás běžné a typické, že manžel neumí jít na nákupy? Musíte mu například napsat nejen to, co má koupit - mléko, pleny, chleba, šampon..., ale také, ve které uličce obchodu to je? A volá vám během nakupování, že je tam a nemůže najít brambory?
Je otázka, proč to tak je. Jestli má nějakou sociální fobii (pak bych byla chápavá), jestli momentální souhra okolností (a menší sámošku jinak zvládne), pak bych opět chápala nebo jestli to je případ o kterém tu píše mrkvový dort... (a dělá blbce z lenosti).
Takže bych hned neodsuzovala, běžné to sice není, ale záleží, jak funguje doma a v životě i po dalších stránkách.
(PS u nás nakupuje z 90% manžel, a jde mu to mnohem lépe než mně).
@martinka_33 Sileny uplne. Jak kompletne neschopna zivota spousta chlapu je a jeste z toho udelaji prednost, protoze prece zase umi zavezt auto do servisu na vymenu oleje, takze je to naopak super, ze kazdy ma to svoje 😂😂
@ai30 ještěže od doby co dva a pul roku neměl muj muž řidičák jsem se musela všechno okolo auta naučit vyřizovat sama 💪 Takže teď už by neměl žádnou vymluvu ani kdyby chtěl 🤣
@anonym_autor a kdyz te manzel posle do Bauhausu, treba pro vačkový spínač, tak udelas co?😅 ja bych mu treba zavolala kde to maji a jak to vypada.
Holt kazdej na to neni a tim padem pokud ma takovy problem tak bych si nakupovala sama. On zas dela jine veci prece
@hanka_12345 Muž mi vrazil do ruky nějaký speciální šroub a že přesně tenhle potřebuje 10x. Na informacích mě poslali do správné uličky, tam mi je prodavač do pytlíku nasypal a u pokladny jsem zaplatila. Jo, příjemné to nebylo, protože u toho měl kecy o váze na druhé straně uličky, které jsem si měla všimnout a odvážit si je sama. Ale nic, co by se nedalo zvládnout. I v tom lidlu nebo albertu se na něco ptám tak třikrát měsíčně, tam jsou pokaždé milí. Zvládnutelné.
Třeba můj tchán myslím v životě neluxoval, neutíral prach, myslím , že ani neví, kde mají hadry, a vařit umí jen kakao v mikrovlnce. Ale vymete komín, pokácí strom, všechno opraví…a už 57 let žije ve vcelku spokojeném manželství. Není potřeba mít ten podíl na činnostech vyrovnaný, pokud jsou s tím oba v pohodě.
@anonym_autor a kdyz te manzel posle do Bauhausu, treba pro vačkový spínač, tak udelas co?😅 ja bych mu treba zavolala kde to maji a jak to vypada.
Holt kazdej na to neni a tim padem pokud ma takovy problem tak bych si nakupovala sama. On zas dela jine veci prece
@hanka_12345 jaký zas "poslat někoho někam"? Copak ona je manažerka domácnosti, která deleguje úkoly a do toho obchodu ho posílá?🙄
A srovnávání běžného nákupu základních potřeb pro domácnost s nákupem průmyslové součástky, kde u práce potřebuješ tvl odbornou způsobilost pro práci v elektrotechnice, je fakt mimo. Ty jsi na nákup brambor dělala školu?🤦♀️
Můj tenhle problém nemá, nicméně kdyby měl, tak bych to považovala za zábavné a neřešila to. Nicméně bavím se o mé konkrétní situaci, kdy pro mě je nakupování jídla v podstatě koníček a můj muž je aktivní a veľmi schopný ve všech směrech. Lempla, u kterého by tohle byl jen jeden z mnoha příkladů jeho neschopnosti, bych nesnesla.
@konidana přiznám se, článek jsem nečetla, jen jsem chtěla zdroj, který koncept vysvětluje česky.
Ale asi nechápeš smysl. Proč to ten chlap neudělá rovnou správně, proč aby to správně bylo, potřebuje instrukce nebo aby to někdo jinej předělal? Proč bereš jako automatiku to, že si to holt převěsíš, místo aby ses mohla spolehnout na to, že se tvůj partner rovnocenně podílí na domácnosti?
Proč u ženy je normální, že se tyhle věci naučí a nepotřebuje vést za ručičku, ale od chlapa se to mnohdy i nadále neočekává?
@mrkvovydort já beru jako “automatiku”, že se manžel stará prakticky o všechno kolem aut, domů, bazénů… Absolutně se k tomu nehrnu a třeba u bazénu mi všechno musí vysvětlovat extra, když je víc dní pryč. Jasně, mohla bych se to naučit a podílet se, ale prostě se mi nechce a není to potřeba. Já zase obstarávám jiné věci a manžel nemusí řešit, jestli máme dost pracího prášku, toaleťáku apod.
@cherie24 a když nakupování nebaví ani jednoho z nás, oba jsme introverti, oba nás přesycuje kontakt s lidmi už v práci a hledat zboží mezi regály je pro nás oba mimo naše kapacity?
@drep tak se o to podělíte nebo se toho ujme ten, kdo má těch povinností míň jinde. Tohle přece není o tom, co má dělat chlap a co ženská, ale o tom, vycházet si vstříc a mít povinnosti rozdělené férově nebo prostě ke spokojenosti obou. Pokud vím, že můj chlap toho má až nad hlavu v práci a kolem domu, tak ho nebudu ještě z principu honit do nakupování apod. A naopak- když já nebudu vědět, kam dřív skočit a on nebude mít do čeho píchnout, tak budu očekávat, že se ujme toho, co je potřeba.
@anonym_autor Můj muž chodí nakupovat, rád a bere i děti. Vždycky přijde a už mezi dveřma hlásí: Už mě neposílej na nákupy, já zase koupil o tři tašky věcí víc, než jsem měl. A vždycky mi donese i něco, co mám ráda a tak. Děti to s ním taky milujou. 🙂 Občas objednáváme dovoz, tak to dělám já, ale vždycky se ptám, jestli ho ještě nenapadá, co bychom mohli potřebovat. U nás pohoda, nic není problém a rozhodně to není žádnej debil, jak psala někde vejš nějaká madam.
@hanka_12345 No, tak jednak je rozdil nakoupit běžné potraviny, ktere jen tak mimochodem taky konzumuje a necim spesl a druhak v tom bauhausu je urcite prodavac, na ktereho, když se usmejes a sdelis pozadavek, tak ti to najde. Ale jinak pokud manzela poslu pro menstruacni kalhotky, tak nemam problém s tim, když zavolá...
@drep tak se o to podělíte nebo se toho ujme ten, kdo má těch povinností míň jinde. Tohle přece není o tom, co má dělat chlap a co ženská, ale o tom, vycházet si vstříc a mít povinnosti rozdělené férově nebo prostě ke spokojenosti obou. Pokud vím, že můj chlap toho má až nad hlavu v práci a kolem domu, tak ho nebudu ještě z principu honit do nakupování apod. A naopak- když já nebudu vědět, kam dřív skočit a on nebude mít do čeho píchnout, tak budu očekávat, že se ujme toho, co je potřeba.
@suzanna123 No, ale aby se toho mohl ujmout, tak to musi byt schopen nejak zvladnout...
@anonym_autor vygooglila bych si termín “weaponized incompetence”, česky něco jako cílená neschopnost. Tohle úplně sedí na vaši situaci.
@somalicats ja mam pusu a většina obchodů aspon jednoho prodavače který poradi kde zboží najdu. Ale vzpomela jsem si na sveho ex jak mi volal kde najde kvasnice, tak jsem mu detailne popsala a o na to ze tam je jem droždí 😅
@martinka_33 Mně se jednou stalo, že jsem hledala kvasnice (stavila jsem se na nákup jinde, než kam jsem běžně chodila a nemohla jsem je v těch chlaďákách najít), šla jsem se zeptat prodavačky a ta mi řekla, že nic jako kvasnice nezná a nemají 😀. Na dotaz na droždí mi sdělila, že neví 😀. Jo, je to extrém, když nenacházím, jdu se ptát, ale pro mě to je prostě zdržení, které mi vadí a nemám to ráda.
@hanka_12345 dobrý den, pane, prosím vás, jde tu prodáváte váčkové spínače? Děkuju!
Tak jednoduchý to je. Nicméně že někdo neví, kde mají v obchodě, kam chodíš jednou za rok, nějakou speciální součástku mi nepřijde úplně stejné jako že neumí koupit brambory, co se kupujou jednou týdně.
@mrkvovydort já beru jako “automatiku”, že se manžel stará prakticky o všechno kolem aut, domů, bazénů… Absolutně se k tomu nehrnu a třeba u bazénu mi všechno musí vysvětlovat extra, když je víc dní pryč. Jasně, mohla bych se to naučit a podílet se, ale prostě se mi nechce a není to potřeba. Já zase obstarávám jiné věci a manžel nemusí řešit, jestli máme dost pracího prášku, toaleťáku apod.
@suzanna123 no vidíš, tak to máte rozdělené tak, jak vám to vyhovuje. Cool.
A autorce to zjevně její situace nevyhovuje a cítí, že nemá od partnera dost oporu ve společných povinnostech.
Na nakup ma seznam co s nim sdilim pres mobil a nove veci mu pisu, kde by je mohl najit. Kolikrat mi vola, ze nemaji to a to, jestli muze vzit jine 🙂
@suzanna123 No, ale aby se toho mohl ujmout, tak to musi byt schopen nejak zvladnout...
@mrkvovydort a to jsi vyčetla kde? Já nevím, možná toho je od ní v diskuzi víc, znovu ji projíždět nebudu, ale z toho úvodního výčtu jen to, že chlap neumí nakupovat. Jestli to kompenzuje někde jinde, o tom víme prd.
@j.a.n.i ale pořád nemusí každý zvládat všechno. Když budu vědět, že je v něčem neschopný a otravuje ho to a pro mě to není problém, tak si to klidně vezmu na starost já. Znova - za předpokladu, že dotyčný není nekompetentní lempl, co má problém se vším.
@hanka_12345 jaký zas "poslat někoho někam"? Copak ona je manažerka domácnosti, která deleguje úkoly a do toho obchodu ho posílá?🙄
A srovnávání běžného nákupu základních potřeb pro domácnost s nákupem průmyslové součástky, kde u práce potřebuješ tvl odbornou způsobilost pro práci v elektrotechnice, je fakt mimo. Ty jsi na nákup brambor dělala školu?🤦♀️
@mrkvovydort neni to mimo😀 chci tim rict ze kazdy ma jinou parketu proboha! Mimo jsi ty. Vetsinou ani odpovedi nectu protoze.se.snesou slepice a zacnou kdákat a napadat jako ty ...kvok kvok
@mrkvovydort neni to mimo😀 chci tim rict ze kazdy ma jinou parketu proboha! Mimo jsi ty. Vetsinou ani odpovedi nectu protoze.se.snesou slepice a zacnou kdákat a napadat jako ty ...kvok kvok
@hanka_12345 já nenapadám tebe, jen ukazuje, že to srovnání nedává smysl, protože nakupování základních potravin není specializace, ale základní dovednost svéprávné dospělé osoby.
A ty mi v odpovědi nadávat do slepic. Holt když dojdou argumenty, začnou nadávky. Je to ubohý. 🙂
@mrkvovydort a to jsi vyčetla kde? Já nevím, možná toho je od ní v diskuzi víc, znovu ji projíždět nebudu, ale z toho úvodního výčtu jen to, že chlap neumí nakupovat. Jestli to kompenzuje někde jinde, o tom víme prd.
@j.a.n.i ale pořád nemusí každý zvládat všechno. Když budu vědět, že je v něčem neschopný a otravuje ho to a pro mě to není problém, tak si to klidně vezmu na starost já. Znova - za předpokladu, že dotyčný není nekompetentní lempl, co má problém se vším.
@suzanna123 tak ona sem nenapsala dotaz, jestli je u chlapa normální, že neumí nakupovat, proto, že je s tím v pohodě a přijde jí to normální. 🙂
A nebo myslíš, že by šla s takovým dotazem anonymně na sáčky, kdyby byla spokojená s tím, jak maj tyhle nakupovací odpovědnosti nastavené? Jako jasně, he to dedukce, ale vcelku logická, se mi zdá. 🤷♀️
U nás z 99% nakupuji já, ale když je potřeba, nakoupí muž. Buď mu napíši seznam, pokud chci něco konkrétního na vaření (to pak třeba i volá, když nemají to, co chci), nebo řeknu, ať nakoupí na večeři a on vybere nějaký sýr, šunku. Ale je mi jedno, co přesně koupí.
Umím si ale představit, že pokud žena vyžaduje něco konkrétního a pak ještě muži nadá, že koupil špatně, tak pak radši volá. Pro mě jsou náročný nákupy pro moji mamku. Ta vyžaduje přesnou šunku, přesný chleba, když jí řeknu, že bych nakoupila v tescu a ne v lidlu, kde jinak nakupuje, tak řeší, že neví, jakou tam mají šunku, že ona chce přesně tu, na kterou je zvyklá. Pak mi strčí leták, se zakroužkovanýma položkama a je běhám po lídlu a hledám tu konkrétní věc a musí být za tu přesnou cenu, co je v letáku. Lidl je ještě specifický, že máslo v akci nemají u másla, ale v regálu, kde jsou věci v akci, tak se to pak výborně hledá.
98% nákupů dělám sama. Muž dokonale umí koupit pivo, limonádu a sladkosti. Zbytek značně pokulhává a když není zbytí a musí na nákup, volá.
Chce to respekt. My jsme spolu s manželem vlastně od dětství 😀 , takže se manžel nikdy nenaučil vařit nic extra - rozuměj upeče kuře, sekanou, špagety, řízek. Na nákup taky chodí výjimečně a to z Lidlu přitáhne raději nějaké šroubky než svačinu dětem. A já zase neumim nic opravit, sestavit, přivrtat. Máme prostě rozdělené práce, ač něco děláme spolu, třeba rovnáme prádlo když se nakupí, nebo jdeme spolu betonovat, ale běžně máme na starosti "svoje"věci, po skoro čtvrtstoletí jsme na to zvyklí. Manžel dojde na nákup, když jsem byla třeba nemocná, ale musí mít seznam, nekoupí nic navíc. Ale zase zařídí jiné věci, o kterých nemám přehled já a nemontuju se mu do toho. A klidně mu zavolám když nevim. Stejně jako on klidně zavolá z obchodu, když neví.
@suzanna123 tak ona sem nenapsala dotaz, jestli je u chlapa normální, že neumí nakupovat, proto, že je s tím v pohodě a přijde jí to normální. 🙂
A nebo myslíš, že by šla s takovým dotazem anonymně na sáčky, kdyby byla spokojená s tím, jak maj tyhle nakupovací odpovědnosti nastavené? Jako jasně, he to dedukce, ale vcelku logická, se mi zdá. 🤷♀️
@mrkvovydort jo, to, že jí to nepřijde normální, z toho vyplývá, nicméně jestli je chlap funkční v jiných oblastech, je ve hvězdách. Trochu off topic, ale já mám ve svém okolí ženy, co remcají, že domácnost je na nich a chlapi se moc nezapojují a přitom jaksi opomíjejí, že ony pracují na půl úvazku (jako bonus s dětmi dávno z domu) a chlap zajišťuje finance. Jo, neznamená to, že chlap má nárok doma hodit kopyta hore a nechat se obskakovat (což mimochodem žádný z nich nedělá ani náhodou), ale tak nějak by to do té rovnice co kdo chtělo zařadit..
Nakupuju temer vyhradne ja, kdyz jde manzel tak vetsinou nejsem spokojena. Je totiz nadseny co bylo v akci a za super cenu - nanestesti tim prinese casto veci, ktery u nas doma nikdo nesni (ani on). Ale jist by co bylo, kdybysme nebyli rozmazleni, to zase jo.
Ale meli jsme takove "bolistky", kdy mi pravidelne vycital, proc se zenu do obchodu a kazim si tim nedeli, kdyz se vecer vracime domu. A chvilku trvalo (par let), nez jsme se pochopili, ze lednicka nema automaticke nastaveni "v pondeli jsem plna", ale ze to souvisi s tim, ze prave jeste v tu nedeli letim nakoupit aby bylo co snidat. On to mel porad nejak pojaty, ze staci vydrzet do pondeli a to se vsechno vyresi samo a je tedy uplne zbytecne se o vikendu stresovat 🙂
@mrkvovydort jo, to, že jí to nepřijde normální, z toho vyplývá, nicméně jestli je chlap funkční v jiných oblastech, je ve hvězdách. Trochu off topic, ale já mám ve svém okolí ženy, co remcají, že domácnost je na nich a chlapi se moc nezapojují a přitom jaksi opomíjejí, že ony pracují na půl úvazku (jako bonus s dětmi dávno z domu) a chlap zajišťuje finance. Jo, neznamená to, že chlap má nárok doma hodit kopyta hore a nechat se obskakovat (což mimochodem žádný z nich nedělá ani náhodou), ale tak nějak by to do té rovnice co kdo chtělo zařadit..
@suzanna123 tak tam prosím zařaď i to, že statisticky ženy tráví 2x tolik času nad péčí o domácnost než muži a obstarávají 70% péče o děti, i když mají úvazek stejný. A taky to, že většinou ženy dělají v domácnosti a kolem děti více i v případech, kdy ten partner pracuje méně a nebo vůbec. 🙆♀️
V českých domácnostech je to tak, že asi 14% můžu se domácím pracím nevěnuje vůbec a 60% jen minimálně.
Ono ve výsledku máš bezpečnější předpokládat, že ta časová investice není spravedlivá pro tu partnerku, než jakýkoli jiný případ.
Manžel chodí na nákupy potravit občas častěji newž já (protože je kus chlapa a více unese, já ostarám třeba pečivo, balenou šunku a pár jogurtů, případně něco, co mi zrovna padne do oka, že je v akci). že někdo k tomu potřebuje mít napsanáý seznam, chápu. Hlavně když je více položek, je to lepší. Ale abych popisovala, v jakém regálu v jaké uličce to najde...tak snad má pusu a pokud to nemůže najít, zeptá se nějaké z prodavaček. Tohle by mi přišlo jako naprostá nekompetentnost.
Můj manžel je zas "nekompetentní" k praní v pračce. A jako nějak se neměl k tomu, že by se to vůbec někdy CHTĚL naučit. Předtím jsme měli přes 10 let pračku, nepral v ní ani jednou (přitom peru pořád tak 2-3 programy dokola). Teď máme asi rok a půl novou, četla jsem nahlas návodsama jsme se s ní musela naučit zacházet, ovládání je úplně jednoduchý a intuitivní.. Teďka posledně už jsem se naštvala, byla jsem dlouho v práci a koš už přetíkal, tak jsem to hodila na chlapa, že sakra hodit tmavé prádlo do pračky tak, aby pračka nebyla přeplněná, do nádržky vlít jedno víčko pracího gelu a otočit kolečkem na hodinový program (ukáže se na displeji 59 min) a spustit praní snad zvládne. No to mi ještě volal, jestli teda ten gel lije do správné nádržky 😀 Hele ale jako praní proběhlo, prádlo bylo vypráno...a ať mi ještě jednou zkusí říct, že prát NEUMÍ. V tu chvíli snad s praním končím a začnu prát jen svoje nebo nevím...kdyby to byla nějaká raketová věda, ale tohle fakt nee.
@anonym_autor vygooglila bych si termín “weaponized incompetence”, česky něco jako cílená neschopnost. Tohle úplně sedí na vaši situaci.
@mariegroth Diky, ja jsem obycejne ta, ktera ten termin zminuje a ano, v teto diskusi to sedi uplne na 100%.
@ninive211 Weaponized incompetence je naprosto ukazkove to, co predvadi tvuj muz s prackou. Kdyby se mel takhle jednoduchou a blbuvzdornou masinu nauct ovladat v praci, jsem zvedava, jestli by taky potreboval detailni instruktaz a potom jeste sefovi telefonoval, jestli to dela spravne...
@mariegroth Diky, ja jsem obycejne ta, ktera ten termin zminuje a ano, v teto diskusi to sedi uplne na 100%.
@ninive211 Weaponized incompetence je naprosto ukazkove to, co predvadi tvuj muz s prackou. Kdyby se mel takhle jednoduchou a blbuvzdornou masinu nauct ovladat v praci, jsem zvedava, jestli by taky potreboval detailni instruktaz a potom jeste sefovi telefonoval, jestli to dela spravne...
@ai30 Přesně tak, protože jsem se právě už naštvala, že se to prostě naučí...jasně že když se o to ještě nepokoušel, tak to "neumí". neví, jak na to, ale to ovládání je fakt tak jednoduché a intuitivní, žádná vyšší dívčí, že se to prostě naučí i menší děcko. To samé u něj třeba se žehlením. Já VÍM, že žehlit umí (existuje FOTKA z jeho dospívání, kdy žehlí u žehlícího prkna). Já žehlení nemám ráda a oddaluju to, jak můžu a žehlím prostě jednou za čas. Navíc 95 % věcí, co se musí žehlit, jsou jeho (většinu věcí prostě nežehlíme, není třeba). A on než aby si vytáhl žehličku a ty tři čtyři trička, který potřebuje, že mu už chybí si vyžehlil, tak radši si je obleče zmačkané (a občas ještě zahlásí, že já TI (!!!) z té hromádky na žehlení průběžně ubírám, všimla sis?). Ale právě se přiznám, že jsem to žehlení omezila (ještě víc než předtím) právě kvůli tomu, abych ho donutila, že teda si to taky vyzkouší sám! Ale očividně než aby si tu žehličku vytáhl, tak klidně si na sebe vezme zmačkané tričko.

@ai30 chápu že lenost v domacnosti některých jedinců je až chorobna. Muj strejda byl dlouho svobodný mládenec, každý večer byl u babičky na večeři a každý tyden prinesl ranecek spinaveho oblečení na vyprání. Do roka a do dne od babicciny smrti se oženil 😅 Je to presme ten typ co netrefi ani do obchodu, natož aby tam nakoupil.
@martinka_33 Sileny uplne. Jak kompletne neschopna zivota spousta chlapu je a jeste z toho udelaji prednost, protoze prece zase umi zavezt auto do servisu na vymenu oleje, takze je to naopak super, ze kazdy ma to svoje 😂😂