icon

Miminko nechat nebo ne

andela3
Dnes ve 13:25

Ahoj, potřebovala bych radu, pomoc, cokoli..
Momentálně jsem zjistila, že jsem v 5 týdnu těhotenství a přítel mě opustil. Řekl, že dítě nechce a nehodlá ani platit a chce se vzdát otcovství pokud budu tak blbá a nechám si ho. Navrhuje potrat a apeluje na to.
Já upřímně vždy miminko chtěla, ale nevím zda za takových okolností to zvládnu. Nevydělám moc peněz a momentálně řeším i byt. Rodina by nejspíše nějak pomohla, ale mám strach být na vše sama a aby malé bylo úplně bez otce.

elvira
Dnes ve 13:38

@andela3 otcovství se nelze jen tak vzdát, platit, pokud bude prokázáno, že je otec, bude muset, je ale otázka, jak velký šmejd to je, aby nepřiznal většinu příjmů a pak ti bude platit skoro nic.
Záměr se na sebe - bydlení, práce atd, jestli to zvládneš s pomocí rodiny. Rozhodni se sama, prober to s rodinou, mj. těhotenství je v začátku, může dopadnout různě, ale promýšlí si to.

l_
Dnes ve 13:50

Ja jen dodam ze zvaz i zapsani do RL - ne vzdy je vyhoda, aby tam otec byl a tys z nej tahala slozite prachy... Nekdy je lepsi, kdyz dite otce proste nema..

Jakmile bude v rl, ma i pravo na to dite.. tzn vidat se s nim, urcovat kde bude bydlet atd..

Promysli to ze vsech stran..

cherie24
Dnes ve 13:55
@elvira

@andela3 otcovství se nelze jen tak vzdát, platit, pokud bude prokázáno, že je otec, bude muset, je ale otázka, jak velký šmejd to je, aby nepřiznal většinu příjmů a pak ti bude platit skoro nic.
Záměr se na sebe - bydlení, práce atd, jestli to zvládneš s pomocí rodiny. Rozhodni se sama, prober to s rodinou, mj. těhotenství je v začátku, může dopadnout různě, ale promýšlí si to.

@elvira soud přihlíží na věk, místo bydliště a potenciál výdělku, takže pokud on bude tvrdit, že nic nevydělává, soud mu vypočítá průměrnou mzdu a nasolí mu to tak jak tak. Zmetci už to tak jednoduchý nemají jako dřív. 💪 A teď je i novela, že čím míň se s dítětem stýká, tím víc by měl platit.

cherie24
Dnes ve 14:07

@andela3 já jsem si tenkrát miminko nechala, je to skoro 7 let a nelituji. Ale musela pomoct rodina, sama bych to nezvládla. Byl to pro mě dost nepříjemný šok, vrátit se bydlet k rodičům a prosit o hlídání. Takový návrat z dospělého života zpět do puberty. Teď už mám skvělého manžela a máme 3 děti. Dcera je jako jeho vlastní, vesměs vystupuje jako otec on. Co se týče dokumentace a kontaktní osoba je všude jako otec on a finančně za ní zodpovídá taky on, já jsem na rodičáku ještě. Ex mi řekl, že o miminko nestojí, nakonec se ke mě zkoušel chvíli přidat, když jsem si miminko nechala, ale nešlo to. Několik let jsem fakt hodně litovala, že jsem ho do rodného listu zapsala. Hodně jsem se na trápila, ale teďka po 6 letech se vzpamatoval a dcera k němu jezdí pravidelně, má ho ráda. Má vlastně 2 tatínky, o babičky a dědečky navíc, má kolem sebe 2x tolik milujících lidí. 🙂 Dalo by se říct, že teď už z toho dost těží. 😀 Přeji hodně síly pro rozhodnutí. Je to těžké rozhodnutí, které se nedá vzít zpátky. Rozhodnete se podle svého srdce a vašich možností, my za vás nemůžeme vědět, zda to zvládnete nebo ne. Každý máme ty možnosti jiné.

klokanka31
Dnes ve 14:30

@andela3 Já jsem vždycky pro si mimčo nechat. V tomhle případě bych si ale dobře rozmyslela zda otce uvádět. Když je takový blb, tak ti může dělat celý život problémy.

anonym_18382d
Dnes ve 14:37

Odhlédnu od faktu, že ten příběh má rétoriku místních trollů, kteří zde mají vířit stojaté vody a vyjádřím se k modelovému případu - otci platné zákony neumožňují vzdát se otcovství, jednou se na početí podílel, tudíž se bude podílet i na výchově a výživě narozeného dítěte. Krom výživy dítěte je takový otec povinen přispívat i na výživu neprovdané matky dítěte, a to až do dvou let věku dítěte. Když otec nebude plnit tyto povinnosti dobrovolně, matka podá návrh k soudu, ten určí výši výživného a s pravomocným soudním rozhodnutím se matka obrátí na exekutora. Jakmile bude pro vymáhání výživného zahájena exekuce na majetek otce, je matka oprávněna žádat u ÚP o náhradní výživné pro dítě (po omezenou dobu a v omezené výši).
Uvedení takového otce do RL není jen záležitostí nároku na výživné v dětství, na výživné má dítě nárok až do svého osamostatnění a současně je tím zajištěno jeho zákonné právo znát oba rodiče. Mně bylo matkou toto právo upřeno a ne, není to v pořádku.

l_
Dnes ve 14:47
@anonym_18382d

Odhlédnu od faktu, že ten příběh má rétoriku místních trollů, kteří zde mají vířit stojaté vody a vyjádřím se k modelovému případu - otci platné zákony neumožňují vzdát se otcovství, jednou se na početí podílel, tudíž se bude podílet i na výchově a výživě narozeného dítěte. Krom výživy dítěte je takový otec povinen přispívat i na výživu neprovdané matky dítěte, a to až do dvou let věku dítěte. Když otec nebude plnit tyto povinnosti dobrovolně, matka podá návrh k soudu, ten určí výši výživného a s pravomocným soudním rozhodnutím se matka obrátí na exekutora. Jakmile bude pro vymáhání výživného zahájena exekuce na majetek otce, je matka oprávněna žádat u ÚP o náhradní výživné pro dítě (po omezenou dobu a v omezené výši).
Uvedení takového otce do RL není jen záležitostí nároku na výživné v dětství, na výživné má dítě nárok až do svého osamostatnění a současně je tím zajištěno jeho zákonné právo znát oba rodiče. Mně bylo matkou toto právo upřeno a ne, není to v pořádku.

@anonym_18382d takze by pro tebe bylo lepsi, kdy by se matka kazdy mesic prosila o penize, tebe posilala nekam, kde by te co chvili hlidala jina 'teta', otec by te manipuloval proti matce a tak, jak se mu to zrovna hodi a vybijel si na tobe svoje nalady? 🤔 Jen dotaz k zamysleni..

drep
Dnes ve 14:52
@anonym_18382d

@l_ neuvedení otce do RL ale neznamená, že otec ztratí práva. Když si otec o půl roku později vzpomene, že dítě chce, prokáže otcovství, atd, tak pak samozřejmě má.

@anonym_18382d Jenom bych ale dodala, že to výživné na neprovdanou matku je asi 1000-2000, rozhodně nic, co by někoho vytrhlo.

l_
Dnes ve 14:55
@drep

@l_ neuvedení otce do RL ale neznamená, že otec ztratí práva. Když si otec o půl roku později vzpomene, že dítě chce, prokáže otcovství, atd, tak pak samozřejmě má.

@anonym_18382d Jenom bych ale dodala, že to výživné na neprovdanou matku je asi 1000-2000, rozhodně nic, co by někoho vytrhlo.

@drep jasny.. spis jde o to, zda tomu jit naproti.. zda to za to stoji..

zuzkasim
Dnes v 15:16
@drep

@drep Zaujala mě tebou uvedena částka, googlila jsem a našla, že v letošním roce je to obvykle mezi 3-10 tisíci. Sama zkušenost naštěstí nemám, jen tedy netuším, jaká je realita? Protože mnou nalezené peníze už jsou dost.

drep
Dnes v 15:37
@zuzkasim

@drep Zaujala mě tebou uvedena částka, googlila jsem a našla, že v letošním roce je to obvykle mezi 3-10 tisíci. Sama zkušenost naštěstí nemám, jen tedy netuším, jaká je realita? Protože mnou nalezené peníze už jsou dost.

@zuzkasim já jsem taky hledala, nepočítá se to jako procento z platu jako u výživného a našla jsem na stránce nějaké advokátky, že ty sumy bývají nízké. A mám pocit (ale můžu se mýlit), že podobné sumy sem občas píšou holky, kterým to bylo přiznáno.

klokanka31
Dnes v 15:56
@drep

@drep Tam je pak lepší říct že šla na potrat, a dítě mít tajně...

anonym_18382d
Dnes v 16:40
@l_

@anonym_18382d takze by pro tebe bylo lepsi, kdy by se matka kazdy mesic prosila o penize, tebe posilala nekam, kde by te co chvili hlidala jina 'teta', otec by te manipuloval proti matce a tak, jak se mu to zrovna hodi a vybijel si na tobe svoje nalady? 🤔 Jen dotaz k zamysleni..

@l_ proč automaticky předpokládáš, že otec nezapsaný do RL je manipulativní idiot, co střídá partnerky jako ponožky? Konkrétně v mém případě jsi úplně vedle.

kakba
Dnes v 16:41

Reknu ti jen jen svuj pohled na vec. Ja bych si dite nenechala. Za me totiz 5.tyden neni jeste ani dite. Ne, nenechala bych si ho, protoze bych kazdy mesic nechtela resit co do pusy a kde koupim pleny a hlavne bych si nechtela rikat o penize rodine. Vydelavas malo, tim padem zadnou rezervu mit asi ani nebudes. Uvedom si, ze dite neco stoji a cim starsi bude to vic a vic. Ne, nenechala bych si ho a nechtela bych se kazdej mesic dohadovat o penize s otcem ditete. Tedka jsi jeste na zacatku, je na tobe se rozhodnout. Ja bych mela jasno ihned kdybych videla 2 carky.

anonym_5faea1
Dnes v 16:47
@kakba

Reknu ti jen jen svuj pohled na vec. Ja bych si dite nenechala. Za me totiz 5.tyden neni jeste ani dite. Ne, nenechala bych si ho, protoze bych kazdy mesic nechtela resit co do pusy a kde koupim pleny a hlavne bych si nechtela rikat o penize rodine. Vydelavas malo, tim padem zadnou rezervu mit asi ani nebudes. Uvedom si, ze dite neco stoji a cim starsi bude to vic a vic. Ne, nenechala bych si ho a nechtela bych se kazdej mesic dohadovat o penize s otcem ditete. Tedka jsi jeste na zacatku, je na tobe se rozhodnout. Ja bych mela jasno ihned kdybych videla 2 carky.

@kakba Někdo miminko nedokáže zabít jen kvůli pitomému chlapovi to miminko je i její

anonym_17eb8d
Dnes v 17:26

@andela3 no tak takového otce mít to je teda na pohár největšího debila 🫣 jako on nevěděl že můžete otěhotnět když s vama spal tak teď to hází na vás jako bez na potrat a hotovo tak na vašem místě bych si malé nechala a jeho hnala k soudu ať platí nebo ho úplně odstřihla ze života vaše dítě vám to vrátí 1000 krat víc než nějaký kreten

l_
Dnes v 17:32
@anonym_18382d

@l_ proč automaticky předpokládáš, že otec nezapsaný do RL je manipulativní idiot, co střídá partnerky jako ponožky? Konkrétně v mém případě jsi úplně vedle.

@anonym_18382d nepredpokladam.. priklad.. realny 🤷🏻‍♀️

kakba
Dnes v 19:03
@anonym_5faea1

@kakba Někdo miminko nedokáže zabít jen kvůli pitomému chlapovi to miminko je i její

@anonym_5faea1 tak ja ziju v realite a ne na oblacku, jak se to da zvladnout. Pokud nemam finance, nemuzu mit dite. Tecka.

barulina
Dnes v 19:25

@andela3 ja si syna nechala a to uz jsem mela dceru a byla jsem sama, jako uplne az na par kamarádek. Bylo to těžké, ale nelitujie