icon

Nechce si mě vzít

ilush
Dnes v 09:20

Ahoj, potřebuji se vyzpovídat a zároveň bych chtěla znát i druhý názory..
Letos budeme s přítelem spolu 6 let, a už několik let čekám na prstýnek a svatbu.. ženit se vždycky chtěl a i teď mi vždy říká, že se dočkám, chápu, že toho máme dost, stavíme dům, malé dítě, ale já jsem se chtěla vždycky vdávat mladá a ideálně před dětmi ( dítě bylo nakonec kvůli mé diagnóze co nejdříve a tím pádem svatba šla stranou). Otec je skvělý, malý má příjmení po něm, což mi přišlo do doby než mě u pediatra vyzvali pod jiným příjmením v pohodě a od tý doby mám pocit, že k ním " nepatřím". Strašně mě to mrzí a jsem z toho zklamaná, beru to jako podraz. Na druhou stranu vím, že na tomhle svět nestojí.
Přemýšlím nad tím, že si jen změním na matrice příjmení a svatbu nechám stranou.. co si o tom myslíte?

Strana
z2
jancazao
Dnes v 09:24

Taky mi vadilo, že se jmenuju jinak než dcera. Ale já se nikdy vdávat nechtěla. Nakonec jsme se vzali.
A říkala jsi mu jak se cítíš? Co na to říká?

ilush
autor
Dnes v 09:27
@jancazao

Taky mi vadilo, že se jmenuju jinak než dcera. Ale já se nikdy vdávat nechtěla. Nakonec jsme se vzali.
A říkala jsi mu jak se cítíš? Co na to říká?

@jancazao říkala jsem mu to několikrát, na svém si trvá. Vloni v létě už to vypadalo na spadnutí, měli jsme vybrané i místo, pak řekl, že uvidíme v zimě, v zimě řekl, že v létě. A takhle jedeme už několik let.

jancazao
Dnes v 09:29
@ilush

@jancazao říkala jsem mu to několikrát, na svém si trvá. Vloni v létě už to vypadalo na spadnutí, měli jsme vybrané i místo, pak řekl, že uvidíme v zimě, v zimě řekl, že v létě. A takhle jedeme už několik let.

@ilush na čem si trvá?

ilush
autor
Dnes v 09:31
@jancazao

@ilush na čem si trvá?

@jancazao až uvidíme v jaký fázi bude barák, až se nastěhujeme, až uvidíme, zda na to budeme mít, že teď prostě ne, že nemá kapacitu na to zařizovat ještě svatbu..

zaludova
Dnes v 09:37

Šest let není zas tak tolik. Holt jste to vzali vše hopem a v jiném než standartním pořadí. Chápu, že během stavby domu nechce zařizovat ještě svatbu. (Pokud teda nejde o svatbu typu ve dvou na radnici, ale to asi nechcete). Jak dlouho máte v plánu ještě stavět?

ilush
autor
Dnes v 09:51
@zaludova

Šest let není zas tak tolik. Holt jste to vzali vše hopem a v jiném než standartním pořadí. Chápu, že během stavby domu nechce zařizovat ještě svatbu. (Pokud teda nejde o svatbu typu ve dvou na radnici, ale to asi nechcete). Jak dlouho máte v plánu ještě stavět?

@zaludova na podzim máme v plánu se stěhovat.

jancazao
Dnes v 09:52
@ilush

@ilush no tak potom začněte plánovat. Vždyť to už není tak dlouho.

marketa1218
Dnes v 09:52

@ilush Také jsem se chtěla hrozně vdávat, asi jako každá druhá ještě před dětmi. Velká láska, růžové brýle 😁. Jo, vzal si mě. Svoji jsme 8 let a dcera jde v září do první třídy a ano, jsem ráda, že máme stejné příjmení. Jinak se nezměnilo vůbec nic.😃 Dneska už to vidím jinak, klidně bych si i to příjmení šla změnit. Ale pokud si tu svatbu chceš zažít, počkej až bude klidněji. Po chlapech většinou nemůžeš chtít více věcí na jednou. Ale jinak vážně, svět na tom nestojí. Aspoň za mě ne, ale je to asi určitá fáze života.

zaludova
Dnes v 09:56
@ilush

@ilush Vidíš, třeba to má naplánované u stromečku na první vánoce. To není tak vzdálená doba. Být tebou, tak bych se na to teď tak na rok vykašlala a vůbec o tom nemluvila a nechala ho....a pokud to udělá, tak bych nebyla jako saň a netlačila na svatbu ještě v roce 2027 (pokud to teda neudělá na ty vánoce). Když to udělá příští léto, tak si to v klídku naplánujte až na rok 2028.

klokanka31
Dnes v 10:07

@ilush Já bych to brala tak že to jen oddaluje do ztracena abys to časem vzdala...🥺 Můj brácha to tak dělá se svou partnerkou. Tam je to teda komplikovanější a nedivím se že si ji nechce vzít. Ale když ona si začne stěžovat že si ji nechce vzít, tak taky mlží, ale pak za jejími zády řekne že se nikdy ženit už nebude. Je to s chlapama těžký 🤔

mysh_me
Dnes v 10:11
@ilush

@jancazao až uvidíme v jaký fázi bude barák, až se nastěhujeme, až uvidíme, zda na to budeme mít, že teď prostě ne, že nemá kapacitu na to zařizovat ještě svatbu..

@ilush no ja nevim, me to jeho odkladani ze zimy na leto a z leta zas na zimu prijde, ze se mu do toho proste nechce a zkousi, jak dlouho mu budes to mlzeni bastit. Meli jste otevreny rozhovor? Ale ne stylem “ja se chci vdavat”, “no tak jo nekdy si te vezmu”. Myslim takovy rozhovor, kdy opravdu oba odkryji karty a vysvetli co je pro koho dulezite a pres co nejede vlak (velka svatba s hosty/staci ve dvou a mit stejne prijmeni, strach o finance/necitim se na to byt zenaty apod.). Rict si, jak si predstavuju spolecnou budoucnost vyhledove za rok, tri, pet. S cim jsem v pohode a s cim ne. Od toho se pak muzete odpichnout - on si treba mysli, ze kdyz te pozada musi byt hned svatba a nemel by na to ted penize, a tobe by stacilo vedet ze az bude za rok dum tak svatba opravdu bude, a ne ze ti to jen slibuje abys dala pokoj a pak se vymluvi na neco jineho. Napriklad. Nebo v necem jinym se vase predpoklady a ocekavani nemusi potkavat… Ale z takovyho rozhovoru poznas, jestli je jeho umyslem opravdu si te vzit a jenom si neuvedomuje plynouci cas, ceka na “spravny” moment apod, nebo jestli ve skutecnosti nechce a jen se vymlouva, aby ti to nemusel rict naplno. Taky je varianta, ze mu je to vlastne jedno, on to nepotrebuje, a nedochazi mu, ze pro tebe je to zasadni a jak moc se tim trapis… moznosti je spousta. Je dulezite se proste vzajemne pochopit.

anonym_fc124a
Dnes v 10:19

Pokud ti jde o společné příjmení, navrhla bych, že se pouze vezmete. Co on na to? Pokud řekne, že ne, jde mu o dům nebo se opravdu nechce ženit?

ilush
autor
Dnes v 10:26

Děkuji všem za odpovědi 😊
Dítě jsme spolu měli po cca 4 letech vztahu, do té doby si myslím, že měl času dost, během této doby jsme si brali hypotéku. Oba dva chceme mít svatbu po roce od požádání, takže o tomto víme. Ale vzhledem k tomu, jak se k tomuto tématu staví a už vlastně o tom ani nechce mluvit, vždy mi řekne, že už to prostě řešit nebude, si myslím, že čeká až mě to přejde. Stejně jako když mě uhání na svatbách, abych šla chytit kytici a když ji nechytím, tak mi řekne, že žádná svatba nemůže být, protože jsem ji nechytila... Ale druhé dítě by chtěl, na všem se shodneme, ale o svatbě prostě mluvit nechce..

anonym_d87e07
Dnes v 10:27

Pokud ty na to tlačíš pro společné příjmení a on se tomu brání, protože nemá čas a finance na ty věci kolem svatby, tak se vezměte na úřadu se dvěma svědky a všechna vaše ale/až se tím vyřeší. Nějaký romantický ceremoniál si pak můžete udělat třeba při oslavě cínové svatby.
Jinak já se žádosti o roku dočkala po dvou dětech a 15ti letech společného soužití.

ilush
autor
Dnes v 10:30
@anonym_d87e07

Pokud ty na to tlačíš pro společné příjmení a on se tomu brání, protože nemá čas a finance na ty věci kolem svatby, tak se vezměte na úřadu se dvěma svědky a všechna vaše ale/až se tím vyřeší. Nějaký romantický ceremoniál si pak můžete udělat třeba při oslavě cínové svatby.
Jinak já se žádosti o roku dočkala po dvou dětech a 15ti letech společného soužití.

@anonym_d87e07 jenže on to takto nechce, chce mít na svatbě všechny které má rád. Já také. Chci se vzít, protože jsme to takto spolu plánovali, chci být kompletní rodina, právní hlediska.. na druhou stranu je to jen papír.

kakba
Dnes v 10:36

Mám pocit, že na něj dost tlačíš a on se šprajcnul. Pokud o tom mluvíš každej den, nedivím se, že tě takto odbejvá. Pokud ti vadí, že má dítě jiné příjmení jako ty, máš dvě možnosti.
1. Změň si příjmení na stejné jako partner
2. Změň příjmení dítěte na tvoje
Máte spolu dítě, hypotéku, budete se stěhovat, jde v podstatě jen o papír a víc se stejně nezmění.
A možná je to jen chlap, co prostě chce nejdřív vyřešit bydlení, které je drahé a třeba se prostě ženit nechce.
Nech ho vydechnout.

ilush
autor
Dnes v 10:40
@kakba

Mám pocit, že na něj dost tlačíš a on se šprajcnul. Pokud o tom mluvíš každej den, nedivím se, že tě takto odbejvá. Pokud ti vadí, že má dítě jiné příjmení jako ty, máš dvě možnosti.
Máte spolu dítě, hypotéku, budete se stěhovat, jde v podstatě jen o papír a víc se stejně nezmění.
A možná je to jen chlap, co prostě chce nejdřív vyřešit bydlení, které je drahé a třeba se prostě ženit nechce.
Nech ho vydechnout.

@kakba netlačím do něj vůbec, o svatbě jsme se od léta nebavili, jen jsem to téma nakousla ze srandy v zimě (když o tom mluvil v létě) a on to zase posunul.

biciklissie
Dnes v 10:44

Myslím, že svatba není jen papír. Je to to, co v tom člověk vidí. Pro někoho papír, pro druhého důležitý krok - ať už formální nebo vztahový. Když jsem četla začátek, tak jsem myslela, že toužíš o romantické požádání o ruku a pořád nic. Ale evidentně už jde přímo o plánování či uskutečnění svatby. A vztahově už jste daleko (dítě, stavba). Ale přitom se tu hodně objevuje, že on něco myslí, nemyslí, neříká, říká... A co Ty? Co chceš Ty, jak by to mělo vypadat a kdy? To je potřeba mu říct. Ano, ideálně nekonfliktně, ale myslím, že jsi čekala a nechala se odbývat už dost dlouho. Jestli jako chystá nějaké překvapení, tak je spíš na hlavu, že Tě nechal takhle vycukat. Jestli to za tu romantiku a překvápko stojí. Ostatně jsme ve 21. století a myslím, že když nějaké romantické překvápko neklaplo do teď, tak by bylo spíš na místě se domluvit jako partneři.... A ano, to je jeden z důvodů (je jich hodně), proč bych nedala dítěti jméno po otci a sama měla jméno rodné. Já jsem v tomto asi radikální celkově, ale pro mě je rovnoprávnost a upřímná promluva nad všechny cukrbliky. A na hlášku "chlapi jsou takoví a makoví" jsem už taky alergická. Kór, když už máte dítě, na svatbě se dohodli, ale uskutečnění jaksi nikde. Jak to nechce řešit, tak ty to řešit chceš a to je jako míň důležité?

squezy
Dnes v 10:47

@ilush podle me se jen trapně vymlouva. Co on konkrétně bude zařizovat na té svatbě? Bez tak skoro všechno vyřídis ty. Boji se odpovědnosti, proto to oddaluje a vymlouva se. Jestli stavite,tak jasně,spousty peněz sezere barak,ale ono furt něco bude a do něčeho se furt budou muset strkat prachy.
Ja jsem se vždycky taky chtěla vdavat a povedlo se,po 5 letech i bez dětí. Pro mě to nebylo jen o papíře,ale opravdu o tom, že s nim chci být do konce života a stojim si za námi.

anonym_d87e07
Dnes v 10:51
@kakba

Nech ho vydechnout.

@kakba svatba není jen papír, svatba jsou právní jistoty navíc, které vnímám jako důležité - pokud by se mu náhle něco stalo, jako manželka má přístup k informacím na rozdíl od družky, jako manželka má nárok na vdovský důchod na rozdíl od družky, jako manželka dědí na rozdíl od družky, která by v tomto konkrétním případě nedědila nic, protože by dědilo jen dítě. A totéž platí i obráceně.

ilush
autor
Dnes v 10:53
@biciklissie

Myslím, že svatba není jen papír. Je to to, co v tom člověk vidí. Pro někoho papír, pro druhého důležitý krok - ať už formální nebo vztahový. Když jsem četla začátek, tak jsem myslela, že toužíš o romantické požádání o ruku a pořád nic. Ale evidentně už jde přímo o plánování či uskutečnění svatby. A vztahově už jste daleko (dítě, stavba). Ale přitom se tu hodně objevuje, že on něco myslí, nemyslí, neříká, říká... A co Ty? Co chceš Ty, jak by to mělo vypadat a kdy? To je potřeba mu říct. Ano, ideálně nekonfliktně, ale myslím, že jsi čekala a nechala se odbývat už dost dlouho. Jestli jako chystá nějaké překvapení, tak je spíš na hlavu, že Tě nechal takhle vycukat. Jestli to za tu romantiku a překvápko stojí. Ostatně jsme ve 21. století a myslím, že když nějaké romantické překvápko neklaplo do teď, tak by bylo spíš na místě se domluvit jako partneři.... A ano, to je jeden z důvodů (je jich hodně), proč bych nedala dítěti jméno po otci a sama měla jméno rodné. Já jsem v tomto asi radikální celkově, ale pro mě je rovnoprávnost a upřímná promluva nad všechny cukrbliky. A na hlášku "chlapi jsou takoví a makoví" jsem už taky alergická. Kór, když už máte dítě, na svatbě se dohodli, ale uskutečnění jaksi nikde. Jak to nechce řešit, tak ty to řešit chceš a to je jako míň důležité?

@biciklissie minulý rok v létě jsme se o tom bavili aktivně, protože jeho kolega se ženil a přítel byl dost iniciativní.. hledal aktivně místa, datumy, atd. A pak-nic. Pak zase přišly výmluvy až tohle, až tamto..

ilush
autor
Dnes v 10:56
@anonym_d87e07

@kakba svatba není jen papír, svatba jsou právní jistoty navíc, které vnímám jako důležité - pokud by se mu náhle něco stalo, jako manželka má přístup k informacím na rozdíl od družky, jako manželka má nárok na vdovský důchod na rozdíl od družky, jako manželka dědí na rozdíl od družky, která by v tomto konkrétním případě nedědila nic, protože by dědilo jen dítě. A totéž platí i obráceně.

@anonym_d87e07 ano.. v únoru jsem měla autonehodu a jelikož nejsme sezdaní, musel jít vypovídat na PČR, že jsem nechtěla malému záměrně ublížit a že ON povoluje PČR k nahlédnutí do zdravotní dokumentace.. pokud bychom spolu třeba nebyli a byli rozhádaní byla bych dost nahraná, kdyby tvrdil opak

mabs
Dnes v 10:59
@ilush

Dítě jsme spolu měli po cca 4 letech vztahu, do té doby si myslím, že měl času dost, během této doby jsme si brali hypotéku. Oba dva chceme mít svatbu po roce od požádání, takže o tomto víme. Ale vzhledem k tomu, jak se k tomuto tématu staví a už vlastně o tom ani nechce mluvit, vždy mi řekne, že už to prostě řešit nebude, si myslím, že čeká až mě to přejde. Stejně jako když mě uhání na svatbách, abych šla chytit kytici a když ji nechytím, tak mi řekne, že žádná svatba nemůže být, protože jsem ji nechytila... Ale druhé dítě by chtěl, na všem se shodneme, ale o svatbě prostě mluvit nechce..

@ilush Hele za mě kdyby chtěl, vzal si tě dávno. I kdyby jen na úřadě. To nic nestojí. Velkou svatební oslavu si pak můžete udělat kdykoli později, až budete mít peníze.

kakba
Dnes v 11:02
@ilush

@anonym_d87e07 ano.. v únoru jsem měla autonehodu a jelikož nejsme sezdaní, musel jít vypovídat na PČR, že jsem nechtěla malému záměrně ublížit a že ON povoluje PČR k nahlédnutí do zdravotní dokumentace.. pokud bychom spolu třeba nebyli a byli rozhádaní byla bych dost nahraná, kdyby tvrdil opak

@anonym_d87e07 a co teda poradíš autorce? Jak se má zahovat? On prostě nechce a maximálně to povede k tomu, že se s tím naučí žít nebo může odejít s děckem pryč a najde si někoho, kdo si ji bude chtít vzít. V tuto chvíli zbytečná věc. Rozbít něco, co funguje, kvůli papíru.

veronicka89
Dnes v 11:05
@ilush

@kakba netlačím do něj vůbec, o svatbě jsme se od léta nebavili, jen jsem to téma nakousla ze srandy v zimě (když o tom mluvil v létě) a on to zase posunul.

@ilush podle me proste vi kolik svatba stoji a ta co chcete pod 150.000 nejspis nebude takze se mu ani nedivim . Asi ani nepracujes . On pracuje + asi jeste maka na stavbe , material taky urcite zdrazil … nevim proste to na tom fakt nestoji a pokud jo udelejte si svatbu jen se svedky …

Me prijde svatba kde se profrca hodne penez jako zbytecnost. Ale nekdo to ma rad no …

ilush
autor
Dnes v 11:07
@veronicka89

@ilush podle me proste vi kolik svatba stoji a ta co chcete pod 150.000 nejspis nebude takze se mu ani nedivim . Asi ani nepracujes . On pracuje + asi jeste maka na stavbe , material taky urcite zdrazil … nevim proste to na tom fakt nestoji a pokud jo udelejte si svatbu jen se svedky …

Me prijde svatba kde se profrca hodne penez jako zbytecnost. Ale nekdo to ma rad no …

@veronicka89 pracuji 😉 na stavbě makám, co to jde, od začátku.. do rodinného rozpočtu dávám 1/2 tak jako on, kde já beru peníze, ho nezajímá. Mám naspořeno.

ilush
autor
Dnes v 11:08
@ilush

@veronicka89 pracuji 😉 na stavbě makám, co to jde, od začátku.. do rodinného rozpočtu dávám 1/2 tak jako on, kde já beru peníze, ho nezajímá. Mám naspořeno.

@ilush + on si pro změnu nyní koupil vybavení na paraglide z xxx tisíc, protože ho přeci tak dlouho chtěl.. zřejmě priority

klokanka31
Dnes v 11:09
@ilush

@ilush Obávám se že je jasné že se ženit nechce 🥺 Nechápu ale proč, když barák a děti jsou větší závazek než svatba...

biciklissie
Dnes v 11:15
@ilush

@biciklissie minulý rok v létě jsme se o tom bavili aktivně, protože jeho kolega se ženil a přítel byl dost iniciativní.. hledal aktivně místa, datumy, atd. A pak-nic. Pak zase přišly výmluvy až tohle, až tamto..

@ilush Přesně o to mi jde, že se jede podle toho, co on zrovinka myslí. A záleží na tom, co myslíš Ty? Ty argumenty tady, že to stojí peněz, že barák a co Tvoje práce, nejsou vůbec relevantní. Ano, to všechno může být pravda, ale tak je na něm, aby Tě se svými postoji seznámil. A ty zase se svými, mimochodem. Někdy mi to fakt přijde, jak ze 17. století. A jestli to nechce řešit, tak jako proč? A kdy jako bude? A tak dále, pro mě tohle není odpověď. Možná působím jako otravná feministka, ale já jsem taky důležitá, ne jen nějaký spotřebič v domácnosti. PS: A kdybys nepracovala a na baráku nepracovala, tak nemáš nárok na to, toužit po svatbě a chtít rozhovor...

marsul
Dnes v 11:29

Pokud opravdu toužíš jen po změně jména, udělejte si jen obřad v úzkém kruhu se svědky a později k tomu uspořádejte pro rodinu i hostinu. Pokud si tě tedy opravdu chce vzít.

Strana
z2