Společná péče a daňový bonus
Ahoj. Dnes za mnou přišla mzdovka, že budu muset vracet daňové bonusy na děti. Mám 4 vlastní děti, jsem rozvedená 5
rokem. Doteď jsem uplatňovala pomocí čestného prohlášení na základě dohody s ex, že uplatňuji daň.bonus na 3.a 4.dítě, jelikož nepobirám žadné výživné. Ex uplatňoval na 1.a2.dítě. Prý je to špatně, daňové bonusy budu muset vrátit, pže bonusy může uplatňovat jen jeden rodič. Tak na co je odstupňované na 1.2.3.nebo další dítě?
Asi je nějaká změna. Do covidu jsem uplatňovala druhé dítě jako druhé a ex první dítě jako první, ve společné péči. Ted uplatňuju všechny, takže problém není. Asi je to na dohodě, a uplatňuje jeden.
Střídavá péče už neexistuje, my máme společnou. Doteď nám dávalo smysl vybrat si, na které dítě chceme každý uplatnovat, jelikož pokud bychom chtěli uplatňovat na všechny 4, tak přesáhneme zákonnou maximální hranici bonusu, která je 60.300,- Kč.
Mě by zajímalo, proč to mám vracet. Nejsem advokát. Neni v mych silách každý den sledovat, zda se ve výši soc.dávek něco ten den změnilo....
Asi je nějaká změna. Do covidu jsem uplatňovala druhé dítě jako druhé a ex první dítě jako první, ve společné péči. Ted uplatňuju všechny, takže problém není. Asi je to na dohodě, a uplatňuje jeden.
@andelka no po mě to prohlášení, kdo na jaké dítě uplatňuje moje mzdovka jestě letos před daněma chtěla.
Když jsem zadala dotaz do googlu, vyjelo mi, že správně by to mělo být půl roku uplatňuje jeden rodič, půl roku druhý rodič. My to máme napsáno pořád na jednoho z nás a ten jeden druhému pak půlku pošle na účet. Stojí nás to méně papírování. Rozumím tomu, že při 4 dětech máte maximální tu částku 60tis, ale tak to zkrátka je, s tím nepohneš.
V rámci jednoho měsíce může uplatňovat pouze jeden rodič. Můžete se dohodnout, že 6 měsíců ty, 6 měsíců exmanžel, můžete se dohodnout, že v lednu ty, v únoru on, v březnu ty, v dubnu on….. ale v rámci měsíce POUZE JEDEN.
Když jsem zadala dotaz do googlu, vyjelo mi, že správně by to mělo být půl roku uplatňuje jeden rodič, půl roku druhý rodič. My to máme napsáno pořád na jednoho z nás a ten jeden druhému pak půlku pošle na účet. Stojí nás to méně papírování. Rozumím tomu, že při 4 dětech máte maximální tu částku 60tis, ale tak to zkrátka je, s tím nepohneš.
@zuzkasim to je na palici, chudáci účetní... Každopádně máme to podobně jako vy, deti uplatňuje jen jeden, aktuálně je to dokonce jejich otčím, ty peníze pak posílám na společný účet který mam s bývalým pro děti.
V rámci jednoho měsíce může uplatňovat pouze jeden rodič. Můžete se dohodnout, že 6 měsíců ty, 6 měsíců exmanžel, můžete se dohodnout, že v lednu ty, v únoru on, v březnu ty, v dubnu on….. ale v rámci měsíce POUZE JEDEN.
@ivakalinova Neni pravda, ze by je v tamci mesice mohl uplatnovat pouze jeden, klidně mohou kazdy uplatnovat 2 deti. Ale oba je musi mit psane jako prvni a druhé dítě.
Střídavá péče už neexistuje, my máme společnou. Doteď nám dávalo smysl vybrat si, na které dítě chceme každý uplatnovat, jelikož pokud bychom chtěli uplatňovat na všechny 4, tak přesáhneme zákonnou maximální hranici bonusu, která je 60.300,- Kč.
@ela2 Nojo, tak pokud mas miniaturni prijmy, tak holt nemuzes uplatnovat 4 deti, s dostatečnym platem neni problem si ty vsechny deti uplatnit.

@ela2 myslím že je může uplatnit rodič, který má děti v péči. Pokud je střídavá, může každý půl roku.