Zase ty peníze...Daří se vám ušetřit?

22. kvě 2024

Ahoj všem,holky jak to máte s penězi?Já manžel a dvě děti a my ušetříme tisícovku měsíčně.A to nerozhazujeme vůbec.Bojím se budoucnosti.Do hypotéky dáme skoro 20t.Daří se vám ušetřit?

zuzkasim
22. kvě 2024

Já si myslím, že i ta tisícovka je fajn. Zvlášť, když platíte hypotéku.

fire85
22. kvě 2024

Tak my ušetříme dost, ale máme vlastní bydlení kde platíme uz minimum. Hypotéka je většinou dost peněz, záleží jestli jsou doma dva platy nebo se vše táhne z jednoho....každý utrácí jinak za jiné věci , každý má jiné možnosti.

fire85
22. kvě 2024

Zkus rozepsat kam vám jdou každý měsíc peníze, třeba když to uvidíš na papíru tak budeš vidět kde jsou rezervy

adelisss
22. kvě 2024

A pracuješ normálně? Nebo jsi s dětmi doma? To taky dělá hodně... Všechno se za poslední roky zdražilo. Letos jsme měli nedoplatky za elektřinu i vodu, tak některé měsíce se nedalo ušetřit vůbec nic. Přemýšlím nad změnou dodavatele energií... Taky se dívám, co všechno nám může proplatit zdravotní pojišťovna - i když je to blbý sportovní kroužek. Holt člověk někdy musí přemýšlet, aby ušetřil...

martinka_33
22. kvě 2024

To chce si to vše rozepsat, do detailu výdaje (klidne si jeden mesic psát kazdy nakup). Pojistky, telefony, internet, to vse zkontrolovat zda by se nedalo sehnat u jineho dodavatele levneji. No a jestli tohle uz vsechno máte osetrene ze to zlevnit nejde, tak popremyslet nad zvysenim prijmu - muze muz delat prescasy? Muzes ty delat prescasy? Nebo muze si jeden z vas najit brigádu?

janule0123
22. kvě 2024

Tak ještě záleží na tom, jestli si na rodicaku, jak jsou děti veliký, plny uvazek jwsrli mas .. udělá to hodně … když jswm v praci jsme v pohodě, zbydou pěkný peníze… když jsem na rodicaku jedem z rezerv ..

slavojhouslice
22. kvě 2024

Mame ctyrletou dceru. Oba pracujeme. Hypo 20 tis + 17 tis. ruzne poplatky. Dohromady usetrime mesicne 40 tis. Kazdy rok se snazime dat mimoradnou splatku hypoteky min pul milionu.

petrasipkova1
22. kvě 2024

@slavojhouslice mate super platy. My neusetrime za rok ani korunu. 🙈

ladyhacek
23. kvě 2024

Jedeme od výplaty k výplatě. Dětem 9 a skoro 6 let. Teď červen a září bude finanční masakr. Letos poprvé jedeme společně k moři a to jen, že nám moje mamka zaplatila apartmán.
Sem tam jdeme na večeři do restaurace (ale máme to jako dárek k narozkám) občas nějaký výlet, ale třeba jen do lesa
Děti dostávají od tchýně a od mého dědy na Vánoce peníze ty "používáme" na výlety. Vědí to, mají radost pak přemýšlím kam za to pojedeme.

konidana
25. kvě 2024

Odjakziva (po svatbe) jedem od vyplaty k vyplate a drzime to tak nejak na nule. Kdyz se neco vydela/usetri, tak to vzdycky spolkne nejaka nalehavost nebo dovolena. No, dovolene ani vylety ted v poslednich letech uz spis nejsou.

ferda90
25. kvě 2024

Ahooj, me se ted dari usetrit docela hezky si myslim. V zari jsem se vratila po necelych 3 letech po rodičovské dovolene do prace. Hned prvni mesic se mi z vyplaty podarilo usetrit 5 tisic + jeste neco setrime s pritelem na spolecny ucet, ale tech 5 tisic si odkladam pro sve potreby a dosud se mi z kazde vyplaty dari odlozit tech 5 tisic. Platime hypoteku, ale splatku mame 3700 kc a celkove naklady na bydleni vcetne sluzeb mame asi 13 tisic. Ja si myslím, ze dost usetrim na obleceni, uz roky rada chodim do sekacu a tam kupuji fakt hezke kousky za par korun, jak pro sebe tak i syna, pritel za obleceni zas tak neutraci jak my zenske 🙂 Rada bych jeste druhe mimi, takze se ted snazim šetřit co nejvic at mam rezervu na pripadnou rodicovskou dovolenou.

barumrallyebum
25. kvě 2024

No, my jsme na tom uz dobre, ale v dobe, kdy penez nebylo, tak jsme bydleli v malem byte, oba pracovali na plny uvazek, poridili si jen jedno dite ( ale my bysme.dve nechteli ani tak), nekourime...takze tak jsme setrili. Ono zalezi za co utracite a jestli se da vic pracovat nebo si najit levnejsi bydleni.

konidana
25. kvě 2024

@ferda90 ja si z vyplaty taky mesicne odkladala... tisicovku nebo i dve... ale ted jsou to zkrouhla pres petistovku na jednu jedinou stovku (jen protoze to nechci rusit uplne). No snad se to zas zlepsi....

linusha
25. kvě 2024

My máme jedno dítě se kterým jsem nyní na MD a za chvíli půjdu na RD. Bydlíme ve vlastním bytě tam jsou náklady nějakých už jen 7 tis měsíčně. Do toho máme ještě další výdaje cca 30-35 tis/měsíčně. Snažíme se odkládat co nejvíce bokem protože si budeme brát hypotéku na dům, někdy odložíme víc a někdy míň. 2* se nám stalo že se neodložilo vůbec nic byli mimořádné výdaje. Já při MD jsem schopná odložit 2tis. Manžel z platu o něco víc.

ferda90
25. kvě 2024

@konidana urcite se to zlepsi, lepsi odlozit aspon ndco nez vubec nic

exbordelar
25. kvě 2024

Ono se zadne velke tisice usetrit v dnesni dobe proste moc neda, pokud ma rodina prumerne platy a male deti. Nepises, jestli jsi na MD/RD - to je pak s penezi bida.
Clovek pak podleha depresi, ze neni schopen nic usetrit a spravne by mel mit na konte alespon trojnasobek sveho platu jako rezervu. Ha ha. To je sice hezka predstava, ale pro spoustu lidi absolutne nerealne. Nebo je take moznost zit s detmi jako v klastere, jist suche brambory, obleceni zasadne z druhe ruky, dovolena vubec a na vylety jedine do lesa, ktery je zdarma. To pak ta rodina usetri 😏
Otazka je, co z toho zivota pak clovek ma?
Ja jsem momentalne na RD a na kazdou vyplatu se tesim jak na smilovani. A to chodim castecne do prace. Ale mame tri deti, ktere potrebuji zivit a satit. Ja si delam kazdy mesic pomerne presnou statistiku, za co utracim, a vlastne tam neni jedina polozka, za kterou bych si rekla - "to jsem si ale vyhodila z kopytka". Na tvou otazku - zda usetrime, tak odpovim ano - ale na tech dlouhodobych produktech (penzijko, stavebko), na ktere se nemuze momentalne sahnout. Coz je dobre, protoze jinak by ty prachy nebyly - porad je neco potreba koupit. A manzel setri na dovolenou.
Kazdej mesic jsou neustale nejake mimoradne vydaje v radech tisicu, napr.
- bud obleceni jeden, nebo druhej, nebo treti, nebo vsichni vyrostou najednou, takze i boty
- platba letniho tabora
- lekarna
- oprava auta
- technicka
- pojisteni domu
Atd atd.
To sypu z rukavu, co me jen tak napada, za co jsme ted posledni dobou platili navic, nad ramec bezneho rozpoctu.
Az budou dva plnohodnotne platy, tak se setrit bude uplne jinak.
Jo a taky se da usetrit pri nakupu jidla - nakupuji jen veci v akci. Za jidlo diky tomu dame 14tis. Kdybych kupovala za "normalni" ceny, tak by to bylo tak 20tis 🤷‍♀️
Pocitali jste ten nakup jidla nekdo? Jak vam to vychazi?

linusha
25. kvě 2024

@exbordelar my 2 dospělý a dítě na částečném UM s přípravou na prikrmy. Já bezlepkář. Dáme za jídlo 12-13 tis.. A to jíme z 98% jen doma. A taky nakupuji ve slevách.

konidana
25. kvě 2024

@exbordelar s pubertakama taky moc neusetris 😅🤣

exbordelar
25. kvě 2024

@konidana vid 😄 Ale ono to bylo mysleno - male deti = vetsinou castecny uvazek (mensi prijem), velke deti = plny uvazek (vetsi prijem). Ale ono je to ve finale asi jedno, protoze umerne s vekem se zvysuji i vydaje na potomky 🙄🤨😅

martinka_33
25. kvě 2024

@exbordelar to sedi s tim jidlem, taky mi to vychazi na cca 15 tisic. Ale my máme dobré přijmy, jenze dáme 30k za bydlení (nájem), to dela hodne.