Prodat nebo pronajímat byt?

3. bře 2024

Ahoj, řešíme teď doma malé dilema. Bydlime v malém městečku, kde je vše od školky, školy po lékaře. Turisticky atraktivní lokalita, nemovitosti na prodej či pronájem se tu objevují sporadicky. Máme byt 3+1 s menší hypotékou. Máme možnost přestěhovat se do domu, který vyžaduje stavební úpravy. A zvažujeme 2 varianty - vzít si na úpravy další hypotéku, něco dát že svého a náš byt pronajímat. Tím, že ještě platíme hypo, bysme na pronájmu nic moc nevydelavali, ale splacela by se hypo. Já mám ale obavy z nespolehlivych nájemníků. Varianta 2 je byt prodat a mít dost peněz na rekonstrukci domu a být bez dluhu. Manžel si chce byt nechat, peněz máme dost, oba pracujeme, se splácením by problém nebyl a že v důchodu můžeme mít další peníze k dobru a nebo být nechat jednomu z dětí. Já zase vidím výhody v jeho prodeji a životu bez hypotéky, víc ušetříme... A nemusím řešit, když nájemník nezaplatí 🙂. A teď babo raď? Jak byste se rozhodli vy?

kakba
3. bře 2024

Zbavovat se bytu je za me holy nesmysl. Za me pronajimat, platit tim hypoteku a nechat byt jednomu z deti. Nechci sejckovat, ale byt je i dobra varianta v pripade rozpadu manzelstvi. Je to proste tak. Ja mam milujici manzestvi, ale budoucnost je proste budoucnost a muze se stat cokoliv.

hezz17
3. bře 2024

Byt si nechat na duchod jako zdroj prijmu.

cuuza
3. bře 2024

Prodat byt můžeš vždycky, pokud je to dobrá lokalita, tak určitě nechat.

flyhigh
3. bře 2024

Byt si nechat, pečlivě vybrat nájemníky, raději pronajmout levněji ale spolehlivým lidem. Byt bude s časem nabývat na ceně,je to dobrá investice pro lidi co jinak investovat peníze neumí 🙂.Udělali jsme to podobně.

reeeza
3. bře 2024

Pronajímat!

lennus
3. bře 2024

Pronajímala bych ho a souhlas s manželem, k penzi se pak další příjem hodí. Kdyby cokoliv, prodat ho můžete kdykoliv. Jsou i agentury, které se o nájemní byt postarají, taky řešení, i když asi dražší.

marketa1218
3. bře 2024

Já bych asi také pronajímala, ale pečlivě vybírala obyvatele.

me_druhe_ja
3. bře 2024

Pronájem! Prodávat nemovitost jen v případě největší nouze.
Já si kupovala před 11 lety byt v Praze, za hubičku v poměru k dnešním cenám. Mám samozřejmě hypotéku, ale nízkou splátku (pod 10tis). Osud rozhodl, že si najdu partnera v zahraničí. Stěhovala jsem se v roce 2018 a ani na sekundu mi nenapadlo byt prodat. Mám teda firmu, která se mi o všechno stará od A po Z, platím jim 10% z čistého nájmu. První rok se tam vystřídali dva nájemníci, ale od té doby je tam jedna rodina a cajk. 🙂
Hypotéku brzo splatim, pak už půjde vše mě a já mám v tomhle nejlepší jistotu a investici. 🙂

zekrt
3. bře 2024

My jsme řešili to samé a nakonec jsme se rozhodli prodat a být bez dluhu a starostí.

console
3. bře 2024

@me_druhe_ja prosim jaka firma se ti o to stara? Klidne do posty🙏🙏

maxulekapcule
4. bře 2024

Za mě pronajímat, já kdybych byla v té situaci, určitě bych pronajala. Dokonce mám už i v závěti ošetřené "zdědění" bytu

squezy
4. bře 2024

Byt si určitě nechte.

ninive211
4. bře 2024

Zejména pokud máte děti, tak byt nechat, jednou jim třeba aspoň něco předáte do začátku. Anebo prodat v případě nutnosti můžete vždycky. Pokud se jedná o atraktivní lokalitu s nedostatkem nabídek, o nájemníky nemusíte mít nouzi a můźete si vybírat.

nat
4. bře 2024

TAke budeme resit tuto situaci ,a byt budeme prodavat,Nechceme se tahat s najemniky,resit pak nejake trable se sousedy,nekdo tady pise najit slusne najemniky,ale v dnesni dobe je jich jak safranu :-/

dendy88
4. bře 2024

Příbuzna měla byt ,ne teda až tak v atraktivní lokalitě a po třech letech co byli akorát problémy s nájemníky, pořád řešila stížnosti od sousedů ,plus jiné věci,tak to přestala pronajímat i když pak byt byl několik let prázdný.

lennus
4. bře 2024

@me_druhe_ja Dáš mi prosím tip na tu firmu, co se stará o Tvůj byt? Díky moc.

sarihy
4. bře 2024

Pokud to není (tedy pokud nepotřebujete peníze z prodeje na nákup nového bytu), tak starý byt rozhodně neprodávat. Jak psáno, prodat se dá vždy, ale peníze uložené takto jsou nejlepší investicí.

me_druhe_ja
4. bře 2024

@lennus
@console
tvujspravce.cz
Ale nedá se říct, že bych je úplně mohla doporučit, nejsem úplně spokojená. Kdybych byla v ČR, asi bych změnila firmu. Jako zařídí vše to jo, ale resila jsem s nima nějaký nesrovnalosti skrz vyúčtování služeb, párkrát mě "zapomneli" informovat dopředu a tak

dashyyy
4. bře 2024

Já jsem prodala, postavili jsme za to horní patro a ve finále, po nájemníkovi jsem do rekonstrukce dala téměř vše, co jsem z bytu našetřila. Neměla jsem na to nervy a nelituji

dandaa
4. bře 2024

Byt je nejlepší investice na důchod. Proto bych si ho rozhodně nechala . Také jsme takto zajištění.

kizii
4. bře 2024

Resime tedka to same. Za me jednoznacne pronajimat.VZDY je zaklad si poradne proklepnout dane najemniky.. Ale myslim ze sama poznas, ktery bude ten vhodny 🤗 Byt by pak nasledne mohl slouzit detem.. nebo ho treba ve strari pronajimat a mit dalsi prilepseni.. Prodavat je skoda, aspon za me

janina228
4. bře 2024

Za mě pokud byste výdělek měli v plánu celý použít na rekonstrukci, tak bych byt neprodávala. Pokud byste část dali na rekonstrukci a část investovali jinde, byla bych pro prodej - být bez druhého dluhu a starostí s nájemníky.

cherryadomca
4. bře 2024

Pronajímat byt je sice na jednu stranu fajn ale chce to mít pořádnou smlouvu a vybrat opravdu pečlivě nájemníky. A připravit se i na to že nájemníci půjdou za vámi když se v bytě něco porouchá ne jejich vinou takže třeba budete muset platit i nějaké opravy. A taky za vámi mohou jít pokud by byl v (předpokládám že se jedná o panelák) paneláku problém se sousedy případně naopak.
Prodej bytu vás zbaví hypotéky případně dalších půjček a budete čistí. A musím říct že bez půjček se žije lehčeji. Nebudete mít problémy s nájemníky, ale taky nebudete mít v budoucnu případně se kam přestěhovat kdyby se cokoli stalo.
Já osobně bych ale byt prodala. Nechtěla bych se s nikým dohadovat. A určitou částku z bytu bych dala každému dítěti na spoření aby měl trochu lehčí vstup do života v dospělosti

arielka222
4. bře 2024

Za mě v žádném případě neprodávat nemovitost, určitě pronájem. Byt je nejlepsi investice a do budoucna můžete něco i předat dětem. My takhle kupujeme už několikátý byt na pronájem, a v budoucnu je dostanou děti ať mají nejaky start do života.

alice345
4. bře 2024

Pronájem. Nájemníky pečlivě vybírat, existují online služby, které vám na základ jména a datumu narození zájemce vyhodí za drobný poplatek (kolem stovky dvou), zda má exekuce, čistý RT atd.

konidana
4. bře 2024

@ninive211 z okoli mi zas vsichni rikaj, ze pokud jsou deti (vic nez jedno) , tak jednu nemovitost urcite prodat a penize rozdelit. Jinak hrozi velke nesvary kvuli tomu kdo nemovitost dostane, vzdy to bude nejak nevyvazene.

flyhigh
4. bře 2024

@konidana to má smysl udělat, když jsou děti dospělé a potřebují penize na něco konkrétního. Do doby než dospějí (10-15) let, může byt svou tržní hodnotu zdvojnásobit. Zatímco pokud byt teď prodají a peníze uloží na účet,tak jim je akorát bude požírat inflace,a rozhodně nebudou z nich mít za 10-15 let našetřeno tolik,kolik bude mit hodnotu byt v tu dobu.

ovecky
4. bře 2024

My byty pronajimame. Neprodavala bych. Nevim lokalitu, ale nebylo by to vhodny i na kratkodoby pronajem? Jestli by se ti do toho chtelo..

westie
4. bře 2024

A máte na to platit hypotéku na dům i byt, když nebudou nájemníci platit? Pokud ano, nechala bych si byt a pronajímala. Taky je otázka, jaká je poptávka po nájmech ve vašem městě a kdo je typický nájemník. Obecně platí, že větší byty se pronajímají hůř než menší.
Taky se nabízí varianta, že tento byt prodáte, koupíte menší, který bude zajímavější na pronájem, ten budete pronajímat a nějaké peníze z prodeje dáte do domu.
Ale takové rozhodnutí záleží na spoustě faktorech - podmínky původní hypotéky, zbývající částka k doplacení, poptávka po pronajmech u vás, ochota najít si někoho, kdo se vám bude starat o hledání nájemníků - takový člověk si zpravidla vezme peníze od nájemníků, majitel nic neplatí, atd. Podle mě je to zásadní finanční rozhodnutí, tak bych k tomu tak přistupovala.