Návrat do práce těhotná, můžou mě i tak vyhodit?

lorrelai
28. črc 2017

PROSÍM O RADU. V prosinci mám nastoupit po RD zpět do práce, ale hned po nástupu dostanu výpověď pro nadbytečnost (to už vím od šéfa). Chci se zeptat, kdybych už v tu dobu byla znova těhotná-můžou mě i tak vyhodit?? Těhotná sice ještě nejsem, ale plánujeme to, tak mě zajímá-kdyby se to podařilo, jak to bude. Na tom místě sice nijak nelpím, ale mám strach z toho, jí na úřad práce a z něho na rodičák! Nedala bych 4 roky brát 4 tisíce...!! MOC děkuji za jakoukoli odpověď 😉

bzubzalka
28. črc 2017

@lorrelai Pokud otěhotníš ještě před nástupem, tak by jsi měla znovu pobírat mateřskou a pak rodičák. Aspoň si to myslím, že to tak jak. Je to stejné jako kdyby ti pořád běžela smlouva a nastoupila by jsi na rizikové.

caseopea
28. črc 2017

Já myslím, že by to šlo, protože by ses vlastně do práce nevrátila, ale navázala by jsi na další rodičák, měla by jsi mít zase mateřskou, pokud jsi ji měla i předtím a pak zase rodičák a to by tě podle mě vyhodit neměli.

herkules6969
28. črc 2017

Nemusíš jít automaticky na 4 roky ,, jestli tvůj přítel pracuje , tak není problém si to.vzít klidně na 2 roky 🙂

rebe
28. črc 2017

Pokud tě vyhodí a nebudeš už těhotná, tak pak neporodíš v ochranné lhůtě a nebudeš mít nárok na mateřskou (leda bys ještě nastoupila jinam). Takže pokud další dítě plánujete, je pro tebe nejvýhodnější otěhotnět co nejdřív a do práce nastoupit těhotná, aby tě vyhodit nemohl, pak budeš mít nárok na mateřskou znovu ve stejné výši jako u prvního dítěte.

vilibalda
28. črc 2017

Jak je to s výpovědí v těhotenství nevím, ale pokud by sis prodloužila rodičák až do druhého porodu, můžeš si volit částku až do výše 7600 a nemusíš mít automaticky 4letou variantu.

j.a.n.i
28. črc 2017

@lorrelai Pokud už budeš těhotná, tak ti výpověď pro nadbytečnost dát nemůže a pokud bys ji dostala a otěhotněla až ve výpovědní lhůtě, tak je potřeba doložit těhotenství a běh výpovědní lhůty se přeruší.

lorrelai
autor
28. črc 2017

@j.a.n.i tak to je super, tak jsem zvědavá, jak to s manželem do prosince zvládneme :D ulehčilo by to spoustu věcí :D
Děkuji všem za názory, většinou se shodují, takže to tak asi bude 😉

j.a.n.i
28. črc 2017

@lorrelai Tak technicky na to máš ještě leden a únor 🙂