Jen měsíc odstupu mezi hexou a MMR u dvouletého dítka
Holky, otázka k očkování: Daly byste dvouletému zdravému, ale citlivějšímu dítku první MMR už měsíc po poslední hexe ve schématu 2+1? Pokud ne, tak proč? Budu moc ráda za každý názor a radu, Mudra je kráva a hrozně tlačí na pilu, už nemám moc sílu odolávat.
Mně to přijde na imunitu docela nápřah... Asi jako kdyby prodělal dvě docela vážný nemoci hned po sobě - taky když máš třeba chřipku a brzo po tom, co se vyléčíš dostaneš - já nevím, angínu, tak to tělo nese špatně. Vysiluje se, je víc unavený a náchylnější k problémům. Pokud nemá imunitní systém a celej organismus dost času se zregenerovat, tak bude náchylnější k případnejm jinejm nemocem nebo problémům. To je můj důvod, proč bych to měsíc po sobě prostě nedala...
P.s. MMR stačí jedna dávka :o) A stačí to i do školky a školy :o) Když očkuješ Hexu 2+1 tak to chápu tak, že k očkování máš střízlivější přístup...
@eviknufik není, horní hranica u hexa je 18 měsíců a mmr ji nemá 😉 krome toho nic se nestane když ockování posunes, napr dcera ještě poslední hexu nemá a ma 19 mesiců proste byla nemocna, pak sme dali prevenar a pak cekam na odstup. Jinak mesic je normalne dost dlouhy odstup mezi vakcínami.. ale zatez pro telo, 6 slozek plus vedlejsi "konzervacne" latky.. to se nese několik mesicu.. ale mmr je ziva vakcína a ja bych počkala. Syna jsem ockovala ve dvou letech. Krome toho jedine co je od toho zavisle je ze se dostanes / nedostanes do skolky, nemyslim, ze to riziko nakazy je tak velike, zvlast když nechodi ještě do skolky, soukrome a pod. Osobne bych počkala.
@eviknufik
@luciamala1979 tak jsem hledala info, jestli se fakt něco nezměnilo ohledně té hranice, a nic nenašla.
Evi, kde jsi to slyšela? Já to dost sledují a o ničem nevím.. Jinak ja budu dávat MMR ted v červnu - 33m. A asi jen jednu dávku.
V měsíčním odstupu nevidím problém.. Také jsme to tak měli a úplně v pohodě.. a absolutně bez jakýchkoli příznaků.. Navíc, pokud jde o dvouleté dítě, tak není už vůbec co řešit.. My takhle očkovali roční dítě..
Holky my máme na očko ještě čas, zatím jsem měli třetí dávku hexy, malému je 6 a půl měsíce. Z MMR mám ale děsný strach, i když po Hexe žádná reakce nebyla. O té hranici jsem se dočetla zde. http://www.vakcinace.eu/novinky
V roce 2015 lze očekávat úpravu očkovacího kalendáře a s tím spojenou novelizaci vyhlášky č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem. Největší změnou v národní očkování bude:
Posunutí aplikace druhé dávky vakcíny proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (MMR vakcíny) do pozdějšího věku
Na základě výsledků národních serologických přehledů a současné epidemiologické situace se očekává posunutí aplikace druhé dávky MMR vakcíny do 7 let věku, přesněji od dokončeného sedmého roku věku dítěte do dokončeného osmého roku věku dítěte.
Upřesnění nejpozdějšího termínu aplikace první dávky MMR vakcíny
V základním očkování MMR vakcínou se očekává upřesnění nejpozdějšího termínu aplikace prví dávky do období nejpozději do osmnáctého měsíce věku dítěte.
Zavedení pravidelného očkování proti chřipce, meningokokovým, pneumokokovým a hemofilovým onemocněním u vybraných rizikových skupin dětí a dospělých
Očekává se zavedení očkování proti vybraných onemocněním u vysoce rizikových osob, které doposud neměly možnost úhrady těchto očkování přes to, že očkování je nejenom pro ně doporučováno, ale také je pro ně vitálně důležité. Jedná se zejména o pacienty s hyposplenismem či asplenií, pacienty s transplantací kmenových hemopoetických buněk, pacienty se závažným imunodeficitem, poruchou komplementu nebo osoby, které prodělaly invazivní meningokokové či pneumokokové onemocnění.
Zrušení zdravotních indikací dětí pro pneumokokovou vakcinaci
Vzhledem k hrazenému očkování proti pneumokokovým onemocněním všech nově narozených dětí nejsou tyto zdravotní indikace již nutné.
Rozšíření očkování proti virové hepatitidě B (VHB) u rodinných příslušníků pacientů s chronickým onemocněním VHB
Osoby v úzkém a pravidelném kontaktu (rodinní příslušníci, sexuální partneři) s pacientem nemocným chronickou hepatitidou typu B jsou ve vysokém riziku nákazy, proto očekávané zavedení preventivního hrazeného očkování by mělo být důležitým přínosem v prevenci přenosu tohoto onemocnění.
Rozšíření očkování proti VHB u studentů oboru zdravotnický záchranář
Očekává se zavedení možnosti hrazeného očkování proti VHB také pro studenty škol s odborným zaměřením zdravotnický záchranář. Tato skupina studentů je z profesního hlediska v riziku možné nákazy.
Praktickou realizaci těchto očekávaných změn v očkovacím kalendáři, pokud budou schváleny, lze předpokládat nejdříve od 1.1. 2016.
@anetka1701 jedna dávka MMR asi do školky nestačí... nestíháme doočkovat a dr. mi řekl, že mi na přihlášku do školky nenapíše, že je dítě řádně očkováno, dokud nebude mít všechny dávky všech očkování... nevím, jestli jsou k tomu někde oficiální výklady, nebo je to na každém doktorovi, co jak napíše....ale my budeme mít asi smůlu. Jo, a zelená rýma podle něho není důvod k odkládání očkování... a setkala jsem se se stejným postupem u několika doktorů...tak fakt nevím.
MMR mame prozatim odlozeno na podzim, maly je 21 mesicu a ma to byt prvni davka, zadny problem, zadny podpis papiru, apod co tady vidam.. Hexu dostala posledni davku na hranici v 18 mesicich, i Prevenar. A to s odstupem 11 a 12ti mesicu od tretich davek. Oboje i behem ockovani predtim min. 14 dni odklad vzdy.
Dr zadny problem, bud trochu ryma, ci zoubky, zadna vymluva.
Do školky bohatě stačí, když lékař vypíše, co má dítě naočkované a že ze zdravotních důvodů bude doočkováno v konkrétním termínu. My nejsme doočkovaný a ve školce jsme. Druhý priorix už nedostaneme - z důvodu špatné reakce a naše lékařka to vyřešila tak, že nám nabrala protilátky, zda se vytvořily..zjistilo se, že ano, takže druhá vakcína není třeba! Napsala o tom zprávu do školky.
@saaralota starší dcera má hexu 2+1 a jen jedno MMR - a školka v pohodě. Mladší dcera má taky hexu 2+1, MMR dostane o prázdninách (taky jednu dávku) a do školky taky půjde bez problému... Je to o lékaři - já si hledala takového, s kterým je rozumná domluva... Se zelenou rýmou bych v životě dítě neočkovala :o( Před MMR dávám "karanténu" dva týdny - bez školky, kolektivu a velkých akcí, týden po očkování klidovej režim (proto očkovat o prázdninách)... Možná to hrotím moc, ale já se prostě bojím... Kdyby mi dítě kašlalo, mělo alergii nebo mu i jen teklo z nosu v libovolné podobě, naočkovat mně nikdo nedonutí...
@anetka1701 Plně souhlasím..zelená rýma je zánět v těle..tzn. k jedné nemocí přidat další, rozhodně bych to neudělala. Mému synovi dokonce brali vždy před očkováním krev, aby zjistili jak je na tom..
@saaralota moje dcera do školky chodí a MMR nemá vůbec 🙂 Do přihlášky k očkování nám dr. napsala, že chybí MMR a do kolonky, jestli se malá může účastnit školkových akcí napsala ANO. Do školky ji normálně přijali, vůbec nikdo to neřešil. Asi máme kliku. Dcera je naštěstí zdravá (pouze rýmy a kašle), takže u k dr. chodíme jen na prevenci a tím pádem nemá šanci nás do něčeho tlačit 🙂
@fram no a kdy se do té školky takhle dostala? Loni? V posledních letech bylo možné ledacos, tolerance doktorů a ředitelek VŠ velká. Teď ale po nálezu Ústavního soudu, kontrolách od hygieny, vyhrožováním pokutami atd. není ta tolerance tak velká jako byla 😒 Takže jediné relevantní informace jsou od těch rodičů, jejichž děti se do školky dostaly letos (neříkám, že to není váš případ, nevím)
@eviknufik A jeste to ani nebylo schvaleno ale... Takze na to bych ohledy vubec nebrala 🙂
@very Presne to s temi protilatkami chci udelat..
Ja budu davat ted prvni davku, aby mi ho vzali do statni skolky na podzim. (je to des a je mi z toho na nic, ze jen kvuli skolce, ale bohuzel, jako samozivitelce nic jineho nezbyva...). Pediatricka rikala, ze prihlasku podepise (jako ze radne ockovano) i po jedne davce. No a pak udelam ty testy imunity a snad bude vse ok.
Ted chodi do soukrome skolky a tam to neresili, jen mi pediatricka napsala do prihlasky, ze v lete bude doockovan a uplne to stacilo.

@orchidis já osobně bych nedala. Přijde mi to hodně narychlo a měsíc mezi očkováním mi přijde hodně málo. Jestli nechcete dát očkovat tak stačí říct že má dítě rýmu a dr očkovat nebude. Na mmr musí být dítě naprosto zdravé.