icon

Budu služkou a kojnou/chůvou. Ach jo

babickamary
5. únor 2016

Budouci maminky, taky se na to netěšíte? Nebo jsoucí maminky, štve vás to? Zdá se mi to jako ztráta důstojnosti: z chytré ambiciózní ženy se stane ukoptěná cuchta která se ještě bude po večerech snažit pracovat, aby sobě a manželovi připomněla, čím vlastně je. Chtěla bych žít v době, kdy si i rodina střední třídy mohla dovolit aspoň kuchařku.

Strana
z9
dc2015
5. únor 2016

Bože můj, dostává mě, kolik je tu "chytrých". A co třeba hormony, dámy, to vám nic neříká? 🙂 Ty pocity jsou normální, přirozené a ve vhodnou dobu vymizí 🙂 Úplně nejlepší je neplánovat, protože každé dítko je jiné a prostě se to poddá. No a jak tak koukám, tak raději nečíst diskuze, protože empatie některých je na bodu mrazu.

slunicqqo
5. únor 2016

organizovat si čas a zvládat rychle věci se naučíš , pokud se nebudeš chtít zbláznit. Záleží jaký k tomu budeš mít přístup. Já teda mám zajetý režím přesně na minuty s obouma dětma od malička, měla jsem přesně naplánovano od kdy do kdy budou spat, věděla jsem v kolik kde musíme být, abychom všechno stíhali. Je to trošku stereotyp celý týden děláš to stejné. Když máš možnost, zařidte si na víkend hlídání, nám hlídají babičky pořád veškeré víkendy pátek nebo sobota večer, předáme děti a razíme ven. Jen s manželem a kamarádama se odreagovat. Toto je pro mě dost důležité abych se mohla zrelaxovat vklidu bez dětí

babickamary
autor
5. únor 2016

@gita17 To víš že ho chci. Těším se na něj. Prostě si jen některé věci nedovedu představit. To jsem si nedovedla představit nikdy a to už o tom přemýšlím dobrých 5 let. Ale když už jsme se rozhodli do toho jít a dítě mít, mám teď dost času se na novou situaci připravit, vyrovnat se s ní. Proto jsem tu diskusi založila, abych viděla, jak se na to koukají jiné maminky. Hlavně ty, které měly podobné obavy. Vím, že takových holek jako já, pro které vždy největším pokladem byla jejich svoboda a jejichž koníčky jsou s mateřstvím těžko slučitelné běhá po světě hromada a spousta z nich jsou také dobrými matkami.

kika_21
5. únor 2016

Každý je jiný, s dítětem je plno radosti, ale i starostí. To patří k životu. Není stále jen dobře, ale právě proto je život pestrý. Každý máme svůj způsob života. Já mám svůj život v souladu s dětmi. Jsou tam jen moje prvky, ale i jen jejich. Většina věcí musí bavit i mne, jinak bych je ds dětmi dlouhodobě nedělala, poznaly by to. Ráda chodím do přírody, čtu, šiju.Občas si ráda hraju. Nesedím a nestavím kostky, když mě to baví jen 2 minuty.Trháme třeba papír a lepíme obrázky. Vlak mi neujíždí, nemá kam. 🙂 Jedině snad do hrobu.

la_amanita
5. únor 2016

Nebudu tě tu kádrovat ani ti tvrdit, že to určitě bude tak a tak. Určitě budeš skvělá máma. Co se týče chodu domácnosti, je potřeba si najít vlastní přístup, který je v každé domácnosti jiný, protože v ní žijí vždy odlišní lidé. Pokud tě to nebaví, věnuj tomu jen tolik času, kolik je nezbytně třeba. Nenech se do žádné role - ať v mateřství, tak v hospodyňství - vmanipulovat, ať rodinou či obecným tlakem společnosti (a ten tu, jak ukazuje i tato diskuze, je). Manžel tě zná a ví, jak to máš, a miluje tě. A dětem je to totálně šumák. A ostatním lidem do toho, jak a kolikrát denně luxuješ, nic není.

jetynka
5. únor 2016

@gita17 není ti hanba něco takového napsat ?dej si pozor aby se to jednou nestalo tobě, zakladatelka řeší úplně něco jiného než ty a zřejmě si to ani trochu nepochopila. Běžně natyhle typy odpovědi nereaguju,ale nevis co prožila a napsat někomu něco takového někomu koho ani trochu neznas je hodne k zamysleni.

marton
5. únor 2016

@pavly neměla jsem v plánu dnes brečet 😉 .

babickamary
autor
5. únor 2016

@dc2015 Díky, taky si myslím, že mě ty obavy přejdou. Včera večer jsem hodinu a půl čistila ledničku a to byl jen jeden rest, který jsem stihla zvládnout, odevšad na mě koukala špína protože poslední tři týdny jsem po práci tak unavená, že nezvládnu vůbec nic. A manžel je ještě vetší bordelář než já, špínu nevidí a ani neumí uklízet. Tak na mě tyto obavy padly: Jak to zvládnu a k tomu veškerý ten hovínkový management atd, co k dítěti patří. Ale opravdu se na miminko těším, už se mi zdává o tom, jak vybíráme kočárek a jek si chystám věci do porodnice a byly to pěkné sny.

soda365
5. únor 2016

@babickamary já bych to sice neudělala, ale můžeš se prostě rozhodnout, že své dítě kojit nebudeš - možná Tě bude okolí odsuzovat, ale byla by to jen tvoje volba - tím bys zachránila aspoň svá prsa před gravitací a umělá výživa je na dobré úrovni 🙂 mě je 25 a z těhotenství mi zbylo břicho plné strií (a to jsem mazala dvakrát denně) a na břiše mi zůstala volná kůže - ta se nejspíš už nikdy úplně nestáhne.. Já si nepřipadám po těhotenství krásná a když se podívám ráno na sebe do zrcadla tak se děsím, ale můj muž se na mě dívá jinak než předtím - myslím, že je na něm vidět mnohem více obdivu a lásky ke mě - kolikrát od porodu už pohladil každou strii, která mi zůstala - miluje naše dítě a mám pocit, že mě miluje o to víc když ví co jsem pro něj udělala - těhotenství, porod, šestinedělí a to co snáším každý den a každou noc...
měla jsem sice ne tak hrozné, ale podobné pocity jako ty teď a teď jsem ohromně pyšná - na mé dítě, muže a hlavně na sebe.. přeju Ti abys všechno zvládla..

jamia
5. únor 2016

@babickamary Ale to víš, že to zvládneš. Ten dobrý organizační smysl je důležitý, z vlastní zkušenosti vím, že se na něm dá zapracovat. Pokud budeš mít hlídací babičky, bude to super. To já třeba nemám, ale zase jednou či dvakrát týdně vypravím prcka s tatínkem do práce.

jetynka
5. únor 2016

@babickamary Neboj se, na to prijdes časem jak skloubit miminko, práci, manžela a úklid. Já mám děti čtyři a jako cuchta si nepřipadam, jako uklízečka někdy jo ale to k dětem patří než se naučí být samostatné. Zapojuj od začátku svého muze, naucite se péči o miminko spolu. Co se vaření týče ja ho nemám rada odjakziva, ale mám pomocníky tak už mě to i baví a uvidis až bude děťátko starší bude chtít dělat všechno s tebou,míchat a utirat nádobí, později zkusit i vysavat a zazijes s ním krasne chvilky a zabavu. Pokud nebudeš zvládat vařit tak si nech obědy vozit jak tu někdo psal a nauklid pozvi mamku, to je bezne že mámy, popř.tchyně pomáhají mladým když mají miminko. a zkus myslet pozitivněji i když je to těžké, ten malý Brouček v bříšku vnímá tvé pocity a prožitky.

babickamary
autor
5. únor 2016

Dámy, děkuji za podporu. Vidím, že by bylo vhodné, abych si našla nějaké kamarádky (mám z nějakého důvodu jen samé kamarády), se kterými bych si mohla o těchto věcech popovídat 🙂

zuzineckah
5. únor 2016

@babickamary hovínkový management 😀 😀 😀 hele, a proč si jednou tu paní na úklid nezaplatíš? Bude to třeba za 500,-, ale udělá generální úklid a ten se udržuje mnohem snáz, než když se k němu má člověk dopracovat 😉 Budeš se doma i lépe cítit. Ty prachy rozhodně stojí za to a není to zas takový ranec. Člověk dokáže utratit na větší kraviny, tak proč ne za něco, co tě odbřemení 😉

jamia
5. únor 2016

@babickamary Ještě jedna věc: to, že je manžel bordelář a špínu nevidí, má i svoje výhody, protože tě nebude sekýrovat za každé neuklizené smítko, ale třeba tě podpoří v tom, aby ses místo pucování bytu dál aspoň částečně realizovala v práci.

agne
5. únor 2016

@koordinatorka_odboje jsem se dneska, i když jsme doma všichni nemocní a jedeme z posledních sil, opravdu zachechtala 😀 ...

babickamary
autor
5. únor 2016

@zuzineckah Jo, zatím mi to připadá zbytečné, spíš se sama potřebuju naučit, jak to dělat co nejefektivněji - vlastní domácnost, kde si můžu dělat věci po svém mám teprve dva roky. Pořád nemám vymyšleno jak řešit mokré hadry a stále jsem se nenaučila sundavat pavučiny (je mi těch pavouků hrozně líto - takovou práci jim to dalo. Tak vždycky sundavám jen ty, které evidentně už nepoužívají :D - aspoň vidíte co jsem to já za hospodyňku :D) Ale možná, že teď při té hrozné únavě je právě vhodný čas vyzkoušet, jaké by to bylo, zaplatit paní, která mi vygruntuje....

babickamary
autor
5. únor 2016

@jamia Tyjo, to je dobrý, že to jde, aby dítě šlo s tátou do práce 🙂 To si zapamatuju. Až bude dost velké, navrhnu to 🙂

drzticka81
5. únor 2016

Muj nazor je, ze na RD je nejlepsi to, ze clovek je svym panem, nikam nemusi (teda dokud nechodi starsi dite do skolky), zorganizuje si den, tak jak clovek chce......k uklidu - nejhorsi moznost je, kdyz naklizeni bytu vyzaduje partner - ja uklizim tak prubezne -hlavne si nedelam den uklidu , proste kazdy den neco, samozrejme kazdy den peru, vesim,a davam do mycky nadobi, vyklizim, ale to uz beru třak samozrejme, vysavam, kdyz je potreba, zachod umyju, kdyz je potreba, koupelku taky 🙂)) varim na dva dny -delam to tak, ze jeden den varim polevku, druhy den druhe 🙂)) tim, ze varim zluc. dietu -vse hodim do vody a je to 🙂)) takze tim netravim moc casu, taky rada pecu a jim 🙂)))a musim rict, ze efektivne vyuzivam cas -pri dvou detech stihnu vic, nez kdyz jsem mela jedno!!!! a navic mam i cas pro sebe 🙂))) jo a chodim pravidelne ke kadernici, na masaz a nakupovat si veci, ac nejsem z tech prachatych 🙂))) ale oblikam se rada!!!! takze pro me je RD uzasna vec!!!! do prace jeste nechci -rada bych jeste jedno dite!!!! proste jake si to udelas, takove to budes mit -je tolik moznosti!!!! a vymozenosti!!!! jen chtit

babickamary
autor
5. únor 2016

@soda365 No je fakt, že změna prsou mě trápí, co se týče vzhledu, prsa jsou mou největší chloubou 🙂 Ale neuvažuju o tom, že bych nekojila. Připadala bych si asi jako nafrněnáí blbka. A přeci od toho ta prsa mám, abych nakrmila své děti. Myslím, že ani manželovi by se to nelíbilo.

marton
5. únor 2016

@babickamary nevím jestli je to daný geneticky,ale dvě ze čtyř dětí jsem kojila téměř do 3 let a není to taková hrůza 😀 .To víš gravitace je gravitace,ale dá se tomu pomoct i cvičením 🙂 .

drzticka81
5. únor 2016

jo a jeste jedna rada -ja jsem byla vzdycky aktivni, furt jsem vsude litala a neco delala -takze po porodu bylo pro me depkove sedet, nic nedelat a jen furt kojit nebo mit na sobe dite 🙂)))) ale kdybych vedela, ze potom uz si nesednu, tak bych si to vic uzivala - proste po porodu klidne sedte, ctete si knihy, divejte se vklidu na TV, na internet -pak uz si vklidu nesednete 🙂))))) uzivejte si to!!!!!!

babickamary
autor
5. únor 2016

@drzticka81 Ano, takhle nějak si to představuju, když mám zrovna "tu pozitivní" 🙂 Tak jsem ráda, že slyším, že to tak někdo skutečně má.

jamia
5. únor 2016

@babickamary Manžel je ředitel neziskovky, takže se tam jedno děcko ztratí 😀

pincola
5. únor 2016

@babickamary Kámoška říká, že takové jako ty-co nejvíc vykřikují, že to nezvládnou, bývají pak nejlepší matky😀 Hele a zatím jí to vychází. To , co si o sobě na začátku která koliv z nás myslí, nevypovídá o skutečnosti vůbec nic. Znám plno hvězd, co vykřikovaly, jak budou dobré matky (jako stejně jako dokonalé jsou v jiných svých životních rolích) a skutek utek. Ty uvažuješ realisticky, znáš svá slabá místa, máš spíš negativní očekávání a já věřím, že budeš mile překvapená. není vždycky pravda, že čím je člověk sebevědomější , tím je lepší. Kup si časopis Instinkt, který teď vyšel a tam najdeš zajímavý článek o sebevědomí. A jestki tě to uklidní, tak já takhle panikařila ještě u porodu. Kdyby to šlo, celé bych to zastavila 😀 😀 😀 ne kvůli té bolesti, ale já se přesně bála toho, co ty.

Realita je taková, že toho času je fakt méně, ta krása..no asi jak kdo. U mne se to mateřstvím zhoršilo. Stárneme všichni, tak jako tak. O krásu příjdeme a to není lehké, to je strašné. Básník Březina píše o MRTVÉM MLÁDÍ. Ano je, to tak, je to kruté, ale to je i bez dětí i s dětma. S dětma je ten skok možná trochu nárazovější. Je tam u někoho to přibývání na váze, nechuť si lakovat nehty, nevyspání udělá s pletí své. Časem se to ale zase zlepší, ono to tělo jde trochu do sebe i ty prsa kojení.

Mě kamarádka řekla, že kojení kazí prsa(ona nemá děti). nejdřív se mi udělalo šoufl, já mívala moc hezká prsa. Ale pak jsem si představila, prsa, co zestárnou bez toho kojení. Co zestárnou zbytečně, co existovaly zbytečně. Možná to tak nevyzní, ale já v tu chvíli cítila, že tohle bych nechtěla už vůbec. To že teď jsi nejistá nevypovídá o ničem špatném, příroda ti ve všem pomůže. 😉

babickamary
autor
5. únor 2016

@pincola mas pravdu. Duvod, proc jsem se k diteti odhodlala uz ted ( kvuli okolnostem by se mi hodilo o dva roky to posunout) je, ze jsem si vsimla, ze zaciname s manželem starnout. Uvedomila jsem si, ze ted je ten nejlepší cas. A opravdu, prsa ktera zestarnou aniz by z nich nekdo pil, kor kdyz mohl, to je smutna predstava...

somalicats
5. únor 2016

@babickamary Gravitace čeká i na ta prsa, ze kterých se nikdy nekojilo. Mojí mamce bude 69, gravitace už zapracovala, a to nekojila ani mě, ani ségru, neměla mléko. Ségra taky nekojila, prsa má hrozný už teď (a to je mladší než já), já kojila každou dceru 14 dnů (bohužel) a prsa mám pořád pěkná, ale taky nečekám, že to bude navždy 😀. Kámoška má 2 kluky, každého kojila hodně přes rok, a prsa má taky pěkná (a je starší, než já), i postavu, věnuje se sama sobě a sportuje i během mateřství (její mladší chlapeček je stejně starý, jako moje mladší dcera). Je to o tom, kolik času si uděláš sama na sebe a jak na sobě budeš pracovat. Je naivní si myslet, že nám zůstane postava a ksichtík pětadvacítky bůhví do kolika, ale na lecčem se zapracovat dá.

cabalkova
5. únor 2016

@babickamary Koukam, ze tu rada holek zareagovala na tvuj uvodni prispevek hodne negativne, ja to tak ale neberu. Miluju svoje deti a jsem moc stastna, ze je mame, jsou pro me vsechno, ale nejsem "jenom" mama, nejsem hospodynka, co se vyziva v uklidu a vareni, navic pracuju, jednak proto, ze me to bavi, a taky proto, ze to nas rodinny rozpocet potrebuje, takze: jednou tydne mi chodi pani na uklid, deticky zacaly pomerne brzy chodit do soukrome skolky, zpocatku jen na dve dopoledne tydny, a proste s trochou planovani se to vsechno da zvladnout.Takze nepanikar, ono to dopadne dobre, miminko bude uzasne, budes si ho uzivat a s trochou (mozna nekdy i placene) pomoci vsechno zvladnes...

karlajasmine
5. únor 2016

@babickamary Promin, ze jsem te nastvala/urazila, asi jsem tvuj puvodni prispevek nepochopila. Strach z toho, jak to zvladnes, je uplne normalni..taky jsem se bala. Pochopila jsem to tak, ze se ti vlastne vubec nechce mit dite.. proto jsem zareagovala tak, jak jsem zareagovala. je to velka zivotni zmena, to jo, ale zvladlo to tolik ruznych zenskych pred tebou.. nejen ty ''hospodynky'' od prirody, ale i ty karieristky a ''neprakticke nesikovne'' zeny, ktere se vubec neciti na tuhle roli... Proste to dite budes milovat a svuj zivot mu rada prizpusobis. Rikam prizpusobis, ne podridis... porad si muzes vsechno delat podle sebe jako do ted. Materstvi neni o tom, ze prestanes byt sama sebou a zacnes byt nejakou ''domaci putkou'', ale o tom, ze porad budes sama sebou, akorat budes mit vedle sebe i dite, to je vsechno.

svetlus_pepca
5. únor 2016

Jako jsoucí matka teď nemám čas pročítat diskuzi celou, ale nedá mi to, abych nepřispěla svým pohledem na věc.

Neštve mě to! Vlastně nevím, co by mě mělo štvát. Že se z dobou, prací a stresem štváné ženy, která neměla díky časové naročnosti zaměstnání a nutnosti dennodenního čtyřhodinového dojíždění za prací, čas na sebe, manžela, rodinu, přátele, záliby aj., stala matka a manželka na plný úvazek? Že jsem buzerci a stres státního zaměstnance s vysokoškolským vzděláním za plat polovičního úvazku uklízečky vyměnila za úsměv, vděk, pochvalu, uznání a lásku? Že mě místo slepičího kolektivu, který mi nesahal ani po kotníky, obklopují lidé, pro jejichž štěstí bych udělal první poslední? Že z ubité, vystresované, nesebevědomé a méněcenné osoby je zase ta ambiciózní, chytrá žena se spoustou nápadů a možností seberealizace? Ne, to mě fakt neštve!!!

A s tvým pohledem na věc by to možná chtělo zvážit budoucnost.

kacca11
5. únor 2016

K tem prsum. Na prsa nejvic pusobi gravitace, vic nez kojeni a jedinou pomoci je kvalitni podprsenka nosena po vetsinu dne. Ta musi mit pevny obvod, aby nesla tu tihu prsou sama a ne, aby to byla jen priklopka na bradavky a prsa sla vesela dolu. Dobra podprsenka dokaze zazraky.

U kojeni zase prsum vadi, kdyz se prestane kojit naraz, prsa musi rychle splasknout a kuze se hur stahuje. Lepsi je prestat s kojenim postupne, pokud to jde.

Strana
z9