Budu služkou a kojnou/chůvou. Ach jo
Budouci maminky, taky se na to netěšíte? Nebo jsoucí maminky, štve vás to? Zdá se mi to jako ztráta důstojnosti: z chytré ambiciózní ženy se stane ukoptěná cuchta která se ještě bude po večerech snažit pracovat, aby sobě a manželovi připomněla, čím vlastně je. Chtěla bych žít v době, kdy si i rodina střední třídy mohla dovolit aspoň kuchařku.
@babickamary nestačím zírat, jak to máš v hlavě nastavené 😨 😅 sama si děláš život zbytečně složitějším a svět horším místem 😉
@babickamary Rozhodně se těmito věcmi nestresuj dopředu v tak raném stadiu těhotenství. Když už jsi teď na nervy, co budeš dělat, až ti třeba miminko prokřičí několik nocí? Ano, mateřství je občas náročné,ale život tím nekončí. Já jsem byla vždycky ráda upravená, upravuji se i teď. Doma jsem nikdy nechodila ve vytahaném a špinavém oblečení, proč bych teď měla? Protože mám dítě? 😀 Chůvu přece nikomu dělat nebudeš, starat se budeš o své vlastní dítě, ne o cizí. Kojná se z tebe taky stát nemusí - do toho tě nikdo nutit nebude. Podle mě zbytečně plašíš 🙂
@babickamary ty jednotlivé situace zvládneš, protože prostě budeš muset. nemá cenu se bát dopředu. netušíš, co ti život přinese. nebo tak zdravě se bát je normální a je to v pořádku. ale ty mi přijdeš nastavená velmi negativně a to už může udělat neplechu i v jinak pozitivních situacích a vztahu. nepoddávej se tomu. "jednou ses dala na vojnu, tak musíš bojovat!" 😉 mluvíš o těch tvých obavách s manželem? jak se on k tomu všemu staví? je to ten typ, co tě opustí jen proto, že večeři musí objednat nebo že sis nestihla nalakovat nehty? takového vola sis snad nevzala, ne? 😅 😉 i on se bude muset smířit se spoustou nových věcí, situací...třeba by ti pomohlo mluvit o tom s ním víc než s námi, třeba by tě uklidnil, kolik dobrého v tobě vidí, že ti věří, že sám má obavy o sobě, že prostě dokonalí nejste, ale pro to malé a jeden druhého uděláte vše a prostě to dáte. i když dočasně nebude vše, jak by jste si přáli. však vše má své sinusoidy...jednou nahoře, jednou dole...o tom to je...jinak bychom se přece nudili, ne? 😉 ber to celé jako novou výzvu!
Nečetla jsem rozhodně všechno... Ale prosimte...jestli si měla a máš náročnou práci, tak upřímně... Ano chybět ti to bude,občas ty dny umí být hrozně stereotypní, ALE to spíš vnímám teď na konci těhotenství kdy už je pro mě pohyb náročnější.Jinak to jak se budeš nebo nebudeš cítit ovlivníš nejvíc ty sama,a pak taky tvůj muž...ten můj když vidí že už mi to leze na mozek,tak mě prostě čapne a jdem... Do kina,na výlet kamkoliv... Naopak co jsem ocenila!!! Je že v práci jsem přišla domu rychlovkou proletela byt prachovkou a mopem a tadá na víc nebyl ani čas, ani energie...Co jsem doma tak všechno stihnu...ještě klidně zajít na kafe s kolegyněmi z práce, které děti nemají a tím si udržet tak nějak okruh lidí "mimo pískoviště"
Holky tu maj pravdu jaký si to uděláš... V momentě kdy zůstaneš doma,tak je jen otázka času než se naučíš srovnat věci tak aby ti zbyl čas na všechno co tě baví 🙂
Jinak k té kráse, tak to nech na proficich... Jednou měsíčně tě kadeřník a např. manikúra nezruinují a tobě zbyde víc času na pleť... Cvičení dneska existují i taková kam si zvířátko můžeš vzít s sebou 🙂
Stačí se toho nebát a nepresvedcovat sama sebe o tom že z tebe bude služka a cuchta ;)
@babickamary ahoj,to jestli tohle co popisuješ z tebe bude,záleží jen na tobě.Každý jsme jiný,takže chápu,že někdo takové obavy může mít.Ale věř,že to dáš.Jedno dítě je brnkačka.Ze začátku to asi bude chaos,ale časem se to usadí.Já taky nejsem extra mateřský typ/i když se to dle počtu dětí může zdát/,takže ti můžu potvrdit,že se u dětí toho dá zvládnout dost.Chodím 2x týdně cvičit,1x na agličtinu a práci mám i s nočníma.Jsem magor na úklid.Každý pátek máme paní na hlídání a jsme spolu s manželem.Každý měsíc kadeřník a kosmetika je samozřejmostí.Ale co je teda podstatné,aby fungoval i manžel.Zkus si to v hlavě nastavit pozitivně už teď 🙂 .
Moje kamarádka má čtyři děti. Při poslední mateřské si dodelala VŠ a je magistra. Hned po skončení rodicaku začala své znalosti uplatňovat. Nikdy mě při pohledu na ní nenapadl výraz cuchta, sluzka nebo podobné. Je to velice chytrá, hodná a krásná žena, přestože je matka čtyř chytrých a sikovnych dětí. Je to celé o tom jak se k tomu postavíte. Možná o spoustu věcí přijdete, ale na druhé straně strašně moc získáte a třeba nakonec přijdete na to, ze to co jste obětovala vám vlastně vůbec nechybí.
@babickamary Je možné,že nebudeš mít pro sebe tolik času,každý den Ti přijde stejný,blá blá blá 🙂Ale rozhodně budeš Ty úplně první u všeho,co miminko udělá.A to je nejvíc 🙂
@babickamary Hadr na podlahu nebývá takový problém, je-li manžel normální. Viz Popelka.
Tak ze začátku těhotenství mě tohle ani nenapadlo a ani v šestinedělí - manžel měl 14 dovolené a i pak pomáhal, ale když jsem se zmohla automaticky jsem začala vše dělat - ano někdy mě to štve, protože nejde vše podle mých představ a nezvládám to . Syn vyžaduje pozornost > když jsem s ním na zemi a chci hrát tak si mě nevšímá, ale když jdu něco dělat je hned u mě a né vše může, že? a když vařím a on je zavěšený na mojí noze. Někdy mi příjde, že já dělám vše a manžel nic. Starám se celý den o syna-v noci stále stávám a kojím, pes den vařím (obvykle obden-někdy, ale i každý den), starám se o psy, luxiji, utírám prach > no veškeré domácí práce > mívám dost často depku, ale jsou dny kdy vše jde - upeču chleba, nandám nádobí do myčky a i si hrajeme se synem. Nikdy jsem nešila ale teď jsem se pustila do šití knížky pro malého a vždy se odreáguji - hodně mi pomáhají každodenní procházky (občas vynechám)> také mi sny přes dne neusne jinak než v kočáře 😀.
Ale když se sny na mě usměje...............................
@babickamary Asi ti rozumím....sama nejsem praktický typ, do hospodyňky na míle daleko. Péče o domácnost a vaření mě doslova ubíjejí. Navíc, stejně jako asi čeká tebe, na půl úvazku pracuju z domu a dělám dálkově VŠ. Někdy toho mám fakt plný kecky a prosím manžela, ať si to se mnou někdy vymění, ať si vezme homeoffice a zkusí si aspoň jeden den pečovat o dítě, o domácnost a ještě k tomu napsat seminárku do školy a 4 hodiny se věnovat práci, s tím, že mu slibuju, že až se vrátím z práce, tak se nebudu ptát, jestli je uvařeno.
Bohužel je výsledkem mé zničení, bordel v domácnosti, melír odrostlý do půl hlavy, uvařeno jen když to fakt nejde jinak. Hodně by mi pomohlo, kdyby manžel aspoň v práci chodil na obědy a nedožadoval se jídla doma, protože bohužel nejí to, co jí syn, takže vařit pro ně nadvakrát je opravdu nad moje síly. Ani nemluvím o tom, že už jsem asi rok nevařila jídlo, které by chutnalo mně, protože to by nejedl ani jeden z nich.
Jestli nechceš skončit jako já, nezačínej pracovat, dokud nebudeš mít dítě ve školce (u nás to ale bohužel nejde jinak) a už vůbec nepomýšlej na to, že bys třeba přitom studovala, jinak budeš fakt trpět. Protože nikoho nezajímá, že pracuješ a studuješ, pro okolí budeš pořád ženská na mateřské, co má mít doma pořádek a pro manžela po práci nachystané teplé jídlo. To je moje zkušenost. (A i když je manžel fakt hodně tolerantní, tak se rýpavých poznámek bohužel není schopen vyvarovat, což například během nedělního oběda u tchýně není zrovna příjemné).
Na druhou stranu, mateřská není z mého pohledu zas tak moc o péči o domácnost, ale hlavně o péči o dítě, což zase na druhou stranu je moje parketa a baví mě to, samozřejmě, že jsou dny, kdy mě malý naštve, ale celkově si jeho společnost užívám a rozhodně bych neměnila. To všechno okolo prostě za něj stojí.
Bože já si kolikrát říkám že mě už nic nepřekvapí a ejhle zase 🙂 tvoje starosti bych chtěla mít já děti normální cestou mít nemužu musela jsem podstoupit všechno možné a ty tady řeším takové blbosti? první syn byl nespavec pořád jenom plakal uklízení mě nebavilo nikdy vaření jak by smet ale i s kruhama pod očima unavené s dítětem na rukách jsem stihla za den uklidit nakoupit uvařit vyprat a ještě se věnovat synovi je to všechno jen o uspořádaní jak si to naplánuješ za 22 měsícu se mi narodil druhý syn a hele žiju a dokonce je to pořádek navařeno a se stihnu upravit umýt a s manželem si užíváme jak děti večer spí hele jaké si to uděláš takové to máš 🙂
To zní jako stížnost na to, ze budete matka a co to obnáší: sluzka- starani se o domácnost- úklid,vaření, péče o dítě? Jo, to mámy na mateřské a bohužel i později dělají. Kojná chvíli, a čas to zabere, ale jinak to asi nejde, leda umělá strava, a to taky má své nevýhody, a chuva? Netesite se na výchovu dětí? (Já se nejtěžším na pubertu.) Není to vždycky med, nebaví mě to když jsem unavená, a občas si prostesknu, že největší vytvořenou hodnotou byl oběd a nebo se nemůžu jen tak sebrat a jít ven.ale je to prostě role matky. Ambiciózní jsem, jen místo zaměstnání směřuju zájem jinam, znalosti z oboru vystřídaly jiné. Dnes je asi posedlost z toho být "dokonalá" matka, mít děti a dům jako že škatulky, konverzovat na úrovni, vypadat jako modelka, všechno zvládat levou zadní a tvářit se, že máte ještě spoustu času a energie! Někdy to nejde. A buchta má být kdo přesně? Někdy by stačilo, kdyby nás někdo pochválil za to, jak se umíme postarat o děti, pohrát si s nimi, co nového jsem je naučily, co dobrého jsme uvařila, jak nám to sluší když přijdeme od kadeřnictví. Hm? Nestačí to?
@evik19 Můj exmanžel měl ze začátku našeho manželství neustále rýpavé poznámky, že svíčková mu nechutná stejně, jako od mámy, že tohle nejí, támhleto nejí... Nakonec jsem mu oznámila, že když mám vařit, tak budu vařit stejné jídlo pro všechny a pokud s tím má problém, tak ať se stravuje u maminky. A byl klid. Podotýkám, že s extchýní máme výborný vztah doteď a s ex jsme se nerozvedli kvůli jídlu 🙂
Pokud Tvůj manžel nemůže jíst běžná jídla ze zdravotních důvodů, tak to dvojí vyváření pochopím, jinak bych ho ale s dvojím vyvářením hnala. Můj současný muž jí téměř vše, i když některá má oblíbená jídla taky nejí - ta si uvařím, když jsem doma sama nebo s dětmi. Děti jedí to, co my dospělí, když nechtějí jíst to, co uvařím, tak mají smůlu, extra pro nikoho nevyvářím.
@la_amanita @nov777 @kacca11 @kacca11 o co vam ide? ja som jej nic zle nezelala, len som zhodnotila, ze ma zly postoj k materstvu a ocividne dieta teda urcite nechce. Ak sa nezmeni, tak lutujem to dieta, zit s frustrovanou matkou, to bude peklo. Ale urcite som jej nezelala ten potrat, to bol SARKAZMUS. Tak laskavo do mna nepindajte
@simca31 Jak můžeš vědět jak se chovám z jedné diskuse? Fakt si myslíš, že je to jediná má starost? Opravdu ne. Jen mám prostě z těchto věcí obavu. Mám vratké sebevědomí, tak se obávám podlomení jeho pilířů, protože před lidmi jsem se vždy profilovala jako pravý opak hospodyňky-maminky. Napsala jsem to schválně "naplno" - drsněji než to možná cítím, to je prostě můj styl vyjadřování. Ale jestli si tady stěžuješ na to, že ty nemůžeš mít děti normální cestou, tak ti můžu říct že ano, jsi větší chudinka než já, mě nic nechybí, ale matky v Somálsku jsou větší chudinky než všechny ženy v Evropě dohromady. Tenhle způsob srovnávání různých starostí je pošetilý. Někdo může zavést diskusi o tom, že si koupil neslušivou barvu trička. A proč ne? A je třeba ho srovnávat s tím, kdo má starosti že nemá peníze na tričko????? Protože ten je větší chudáček!!!
@gita17 HAHA, tak tys to asi moc nepochopila :D
@gita17
Vlastní medicínka nechutná, což? 😀
@babickamary Oni to lidi pochopí, tak se profiluje skoro každá, než má děti. Většinou je pak má ráda a i manžel asi rád vidí, že se žena o děti stará. Pokud má rozum, šminky a podobné detaily tolik neřeší. Třeba přehnaně upravená saň ječící na děti a vyžadující respekt k emancipaci, nebo k čemu vlastně- je horší, než ta případná puťka domácí. 🙂
@babickamary tak to som rada, ze som to nepochopila, potom je vsetko v poriadku, ak to babo chces a nebudes si na nom vybijat frustraciu, tak to som rada
@gita17 A proč by měla špatný postoj k mateřství? Protože má obavy z něčeho, co třeba přijde? Tys nikdy neměla obavy z ničeho nového, co Tě čekalo? Zakladatelka je teprve v 10. týdnu, hormony pracujou, nakonec z ní může být lepší matka, než jsi Ty (pokud jsi matka).
@babickamary já ti rozumím, prožívala jsem podobné obavy. Část se naplnila, část ne. Dceři budou dva a já stříhám metr, v dubnu se vracím do práce. A maximálně se tam těším, i když lidi na vsi na mě koukají jako na hyenu (tady je "normální" bejt s dítětem doma co nejdéle). Každej to má jinak, někoho péče o nemluvně naplňuje, někoho míň. A každej by měl mít možnost volby. Takže pokud se na roli hospodyňky na plnej úvazek necítíš, vezmi si rodičovskou dovolenou na nezbytně dlouhou dobu a vrať se zpátky do práce, sehnat jesličky nebo au-pair, zvlášť ve větším městě, by neměl bejt problém.
@babickamary Ale já jsem to nepsala proto abych vypadala jako chudáček já nejsem chudáček psala jsem aby jsi pochopila že máš velký dar počít dítě přirozenou cestou tak si toho važ a co bude potom až se dítě narodí to neví a nevěděla žádná z nás ale to pochopíš až budeš mít dítě v náručí pak uvidíš co je na světe duležité a pak se zasměješ co si řešila předem než se narodilo nikdo nejsme dokonalí a učíme se celí život srovnej si priority co je duležité pro tvuj život protože mi mámy to máme tak že než pořádek a ostatní okolo tak pro nás je duležité aby naše děti byli zdravé na ničem jiném nazáleží 🙂
babickamary, už podle toho tvého úvodního příspěvku to o něčem vypovídá, nechci se hádat ani rýpat, ale proč jste teda vůbec nějaké dítě plánovali. Nechápu nějaké pracování po večerech, mateřství je určitá etapa života , která přináší mnoha úskalí a věř , že zvlášt s prvním dítětem je to změna veliká a pokud už ted nemáte vztah v pořádku a tvůj manžel očekává , že budeš neustále upravená a v lodičkách připravená pro něj, tak asi bude hodně zklamaný, zezačátku určitě. Je to prostě něco jiného a chvilku to trvá, než se sžijete všichni dohromady . Věř, že zpočátku mohou nastat takové dny , kdy ještě večer zjistíš, že jsi v pyžamu , nic si nejedla a nemáš ani vyčištěné zuby. Ale za to to stojí. Máš dítě a to je víc než vzhled a momentální tvoje rozpoložení. Já takových dní měla u prvního několik. A rozhodně se za to nestydím. Postavu mi těhotenství změnilo, ale vše se dá napravit, stačí chtít. U prvního jsem do konce šestinedělí byla zpět na své váze a pak měla ještě méně než před těhotenstvím. U druhého už to řešit nebudeš, v pyžamu být nemůžeš, protože musíš fungovat přes den s prvním. Vaření je pro mě samozřejmost, stejně tak jako úklid. Nejradši bych taky někdy zalezla a nedělala nic, zvláště ted když čekáme třetí a bylo mě zezačátku celý den, celou noc zle. Neměla jsem sílu na nic, k tomu ta neskutečná unava. No tak nebylo všechno tip top, ale přežili jsme . Rozdělte si to s manželem, u nás třeba manžel vysává a vynáší odpadky, a dělá vše kolem domu a zahrady, já vařím, a uklízím zbytek. A jsem ráda, že žiju v této době, kdy je možné si všechno ulehčit, prádlo vypere pračka, sušička usuší, jen vyndám poskladam nežehlím. Myčku vyklidím já nebo děti. Nádobí se umyje samo. Na vaření mám multifunkční hrnec, takže je oběd za chvilku. A umýt jednou za týden koupelnu a záchod, a setřít prach to zas není taková práce
@jamia Jsi trefila hřebík na hlavičku. Protože taková je moje máma, nebo byla, dokud byla s náma doma. Nerada bych o své milé mamince říkala, že byla hysterická cuchta, ale nějaké příbuzné jevy tam byly. Já nemám poraženecký přístup. Možná to tak zní z úvodního příspěvku, mám samozřejmě plány, jak to udělat , abych v tom období byla spokojená a co nejlépe si užila to krásné - tedy svoje děťátko. Ale myslím že to bude těžké a když vidím své známe, co jsou nemateřské, nedovedu si moc představit, že by mi jejich způsob života vyhovoval. Asi dvě fakt obdivuju a ráda bych si to zařídila jako ony, ale bohužel je znám z práce a vím, že já zdaleka nemám takovou schopnost organizovat si čas a zvládat rychle věci.
Když jsem čekala malou, vědela jsem, že se náš život změní. Jenže se náš život změnil ke starostem, ale i krásným věcem. Mateřství je dar, ze kterého by se maminka měla těšit, mnohdy je to i hodně náročné. Je úžasné vidět pokroky. Když se dívám na svoji malou opici, jak je aktivní, objevuje svět, jsem hrdá matka. Nedokážu si představit, že bych byla bez dítěte.

@gita17 Zase to snad tak není. Někdo prostě o všem moc přemýšlí dopředu, třeba pod dojmem nějakých někde vyčtených nebo vyslechnutých názorů. 🙂