Budu služkou a kojnou/chůvou. Ach jo
Budouci maminky, taky se na to netěšíte? Nebo jsoucí maminky, štve vás to? Zdá se mi to jako ztráta důstojnosti: z chytré ambiciózní ženy se stane ukoptěná cuchta která se ještě bude po večerech snažit pracovat, aby sobě a manželovi připomněla, čím vlastně je. Chtěla bych žít v době, kdy si i rodina střední třídy mohla dovolit aspoň kuchařku.
@pincola Naprosty souhlas... ja si pripadam po porodu krasnejsi nez kdykoli jindy, protoze ta laska je neco uzasnyho... prsa po kojeni je vec, na kterou zena muze byt pysna, to samy strie.. proste je to dukaz ze jeji telo vytvorilo malyho clovicka... a co je smysluplnejsi nez travit cas s ditetem..
Nečetla jsem vše, ale jsem se zasmála teda, to musím říct 😀 Chytrá žena by nikdy nepsala takové bláboly, že se bojí, že ztratí krásu 😀 Tak doufám, že jsi opravdu hezká 😀 Ovšem pojem krásy je velmi relativní, co budeš dělat v 60?
@babickamary Ahojky, ani jsem nechtěla reagovat, ale nedalo mi to. Nečetla jsem sice všechno, na to nemám tolik času, ale některé komentáře mi vyrazily dech. Některé maminky jsou prostě dokonalé. Všechno zvládají, nemají žádné obavy a rády druhé odsuzují. Každý je jiný a nechápu, proč se některé nad někoho povyšují, hnedka píšou, že zakladatelka není podle příspěvku dost inteligentní.....mě naopak přijde, že inteligentní je. Úvodní příspěvek je napsán od rány, popisuje pocity, emoce a strach. Dál už paní píše klidně a vyjadřuje se hezky,což je tady poslední dobou vidět málo. Já zakladatelku chápu. Sice jsem se takových věcí neobávala, ale dostihly mne teď. Svého syna miluji nadevše, je to nejlepší a nejúžasnější, co mě v životě potkalo. Vaření mě zrovna nebere, dělám to jen proto, že musím. Na úklid taky nejsem puntičkář. Denně vysávám, protože máme zvířata, peru, uklízím, starám se o dítě, přepírám pleny, věčně po někom něco sbírám, snažím se vypadat k světu, ale......ale ani to mému partnerovi někdy nestačí. Pořád mám pocit, jakoby mi dával najevo, že on už si svoje v práci odpracoval. Je zničený a já? Já tu mám podle něj akorát nenavařeno, neuklizeno, kolikrát je prázdná lednička, dal by si buchtu, zahrál by si na kytaru. Přijde mi, že nemám právo odpočívat. Když si sednu k PC, už slyším, že bych místo toho mohla cvičit a dělat něco jiného. Mě to dusí, jsem protivná a doma se vztah hodně změnil. A to si myslím, že mám hodného manžela, ale někdy má takové období na zabití. Přijde mi, že jsem všechno ze škol zapomněla, mám VŠ, a trochu se obávám návratu do práce. A to někdy chodím vypomáhat a marná rozhodně nejsem. Už jen čekám, co zase uslyším, že tu sedím u PC a píšu tento příspěvek. Manžel leží naproti, asi čeká, že mu udělám dobře. To zase budou narážky...takže mateřství je sice nádherné, spoustu ti dá, ale podle mne i něco vezme....já bych neměnila, syna bych nedala za nic na světě a přesto někdy pocity méněcennosti mám. A prosím, aby se nikdo nestrefoval do mého manžela, protože je to opravdu skvělý chlap, ....jen vše prostě někdy není zalitý sluncem. Přeju ti, aby jsi měla bezproblémové těhotenství. Až uvidíš svoje miminko, všechno zlé je pryč...stojí to za to 😉
@babickamary to byla v podstatě ta jediná část těla, kterou šlo ušetřit - nemyslela jsem to zle - moje sestra moc kojit nechtěla - zkoušela to asi 14dní a když jí to nešlo lehce a jaksi samo od sebe tak dala dceři UM - nechtěla o kojení tolik bojovat jako já.. ale opravdu jsem to nemyslela nijak zle.. pokusila jsem se nabídnout svůj pohled na věc..
@kacca11 cetla jsem uvodni prispevek a na ten jsem opravdu sarkasticky reaguji, teda pokud ti neprijde dost sarkastické přirovnání k ženě matce jako cuchtě a blbce. A ano trochu se mi zatmělo, původně jsem si z názvu myslela, že jde o dívku, co jde dělat chůvu někomu do rodiny🙂 Nevím, jestli i dívka/žena taky uvědomila, že svým příspěvkem krom své inteligence shazuje i většinu matek. Takže, pokud jsem se někoho dotkla, tak se OMLOUVÁM
@nutricnihodnota Já teda žádnou takovou neznám, nebo tedy o žádné nevím. Asi se pohybuju na Marsu. 😝
@nutricnihodnota: podle čeho tak usuzuješ???
Nečetla jsem diskuzi, jen odpovídám.
Pokud ze sebe ukoptěnou cuchtu uděláš, tak jí jsi a budeš.
Pokud o sebe budeš pečovat, uděláš si na sebe chvilku čas tak budeš sama se sebou spokojená.
Znám hodně maminek, které rozhodně nejsou žádné cuchty. Také ale znám spousty, které jimi opravdu jsou.
Jaké si to uděláš, takové to máš 🙂
Jo, a pokud jsi na mateřské a máš problém uvařit, resp. by jsi chtěla kuchařku, tak bych se zamyslela hlavně sama nad sebou.
@nutricnihodnota to je docela smutný názor 🙂 já zadne takové neznám..
@kika_21 Já jich naopak znám mnoholi.
@sabuse1 Usuzuji dle svého okolí. I úplně normální ženský může po objevení // rupnout v bedně. Mnohé byly samozřejmě drbavý špinďíry s názorem na všechno i předtím, Jenže někdy se to rapidně zhorší poté když se přidá mimino, kterýmu se všechno podřizuje, muž je přesunut do obýváku, neb jeho úloha chovného samce byla naplněna a nyní je důležitý pouze kvůli výplatě.
@karlajasmine ja jich tedy par znam.
@nutricnihodnota: osobně teda taky nikoho takového neznám...každpádně po narození miminka se trochu musí přizpůsobit i partner, třeba doma víc pomáhat, případně pokud se odstěhuje do obýváku protože ho mimčo budí taky na tom nevidím žádnou tragédii když se potřebuje vyspat, mimčo vyroste a začne spát celou noc, ale ze začátku to prostě neumí...na druhou stranu zkoušela si někdy honit dítě např.v lodičkách a šatech??? není divu,že maminky chodí víc ve sportovním oblečení, to ale neznamená,že jsou špindíry a že se hezky neoblečou když jdou někam večer ven
@nutricnihodnota Doporučuji se s někým takovým nestýkat. To zrovna moje kamarádky , ani známé nedělají-naopak: jsou rády, když jim muž pomůže s dětmi. Chlap má větší autoritu, vychovává snáze a já mám poloviční práci. Když ještě pomůže v domácnosti, je to fajn.Kdybychom je odsunovali, nebyly bychom normální. Naopak si myslím, že takových žen je výrazná menšina, o kterých píšete. U nás mají ženy děti, ale i zájmy buď úplně mimo, nebo třeba děláme cvičení pro děti, kroužky, setkání- baví to všechny. Tátové se buď zapojí, nebo jsou někde spolu, třeba i bez nás a dětí. 🙂
@babickamary Já jsem to vzala jako výzvu! V životě jsem se dostala k velmi roztodivným pracím, chvíli jsem cestovala po světě. A když přišlo rozhodnutí se namnožit, bylo to jakési přirozené vyústění toho, že jsem se vyblbla dosti, napracovala dosti a teď to chce další metu! Vážně se na to těším a myslím, že to do jisté míry dodá další směr a smysl mému životu. Myslím, že život (pracovní, osobní,duševní) tímhle nezkončí. Jsem duší hipík. Věřím, že to bude těžký, ale jaký si to udělám, takový to bude. Vždyť Vy můžete dát děcko do jeslí, zřídit si au-pair, nemuíte přeci sedět doma, šůrovat kuchyň, vařit a utírat zvratky a bůhví co ještě z podlahy 🙂 Je tu jistá doba, kdy je třeba se 100% dítěti věnovat. A to je dle mě úplně normální a žádoucí, jsme přeci zvířata a každá samice se chvíli věnuje svýmu plodu na 100%. Ano můžete ho apriori hodit na Nutrilonek, dát mu dudlík a od mala mu simulovat sebe pohádkama na kompu. Pak ale zůstává otázkou, proč to dítě vůbec mít, že? 🙂 No offense, já netvrdím, že to tak máte nebo plánujete. Jen teoretizuji 🙂 A věřím, že někoho ta představa děsí....víte co děsilo vždycky mě? To, že mi v břiše vyroste člověk! Né to co bude pak, ale ten proces těhotenství. Když nám ve škole ukázali těhotenství a porod v celé své hrůzné kráse.....bledá jsem seděla a opakovala, že tohle nikdy! Že si dítě raději adoptuji, než abych prošla něčím tak úmorným, zdlouhavým a děsivým. 9 měsíců omezování!! 😀 Tu a tam se mi to během těhotenství vrátilo. Ten pocit až děsivýho znechucení, že jsem jak živoucí továrna na člověka 😀 Někoho by to pobouřilo. Je mi to jedno. Srovnala jsem se s tím. A teď ve 40tt hladím pupíka a těším se, až to propukne a my se shledáme s tím človíčkem. Inu hodně štěstí se zpracováním Vašich obav. Třeba se tomu budete jednou smát 🙂 Peace
@kacca11: tak ale to je celkem problém i toho chlapa pokud má pocit,že ho miminko ruší a na nějáký čas spí v jiné místnosti, mimčo prostě ze začátku neumí vydržet bez jídla celou noc tak se prostě budí, žená má třeba možnost dospat to přes den ale chlap který jde do práce se někdy vyspat musí...naše děti třeba spaly s náma v posteli takže ho to ani nevzbudilo, oni vlastně ani nebrečely, než to stihly ucpala jsem je prsem a spali jsme dál.
A jak už jsem psala neznám nikoho kdo bych chodil v sešmajdaných teniskách, většinou potkávám maminky ve sportovnějších věcech pokud už nechodí do práce. A stačí se podívat i tady na MK tady se to hemží dost krásnýma maminkama
@sabuse1 pokud ho zena vystehuje, tak je to jeho problem, zvlastni uvaha. Jinak ja v okoli par takovych mamin mam, znam par takovych dokonce co uz maji deti na zakladce a jejich manzelska rozluka stale trva a jejich zavislost na diteti je neunosna.
Ver mi, ze bych se s nimi rada nestykala, ale holt se obcas setkavame na urcitych mistech nebo je to sirsi rodina.
@ladyhacek: s jedním dítětem se to dá, to většinou spí i přes den a když si lehneš s ním můžeš si aspoň odpočinout...já to občas zvládám i se třema když jsou ti starší ve školce, ale např.při narození druhého to nešlo, té první bylo 19 měsíců, syn se budil každé 2h a od 7 ráno mě vyžadovala malá, přes den se ve spaní prostřídali tak to bylo celkem náročné, ale dokud jsem měla jen tu první tak se přes den spát dalo a to teda nebyla rozhodně žádný velký spáč
@babickamary 😀 😀 mně se tak líbí tahle diskuse... ne to, že se netěšíš třeba, ale to, že jsi to řekla otevřeně... že někdo to může vidět i takhle 😉
rozumím Ti a napíšu Ti jak to vidím s dětmi, kterým je skoro 6 a 8 let, teď:
1. na uklízečku můžeš ušetřit i když nejste bohatí 😉 já jsem ji měla 2 roky, neskutečně mi to pomohlo - nejen fyzicky, ale i psychicky (neměla jsem pocit, že doma jen pracuju, že jsem neustále "v práci", neměla jsem sklon pořád říkat jak mi to leze na nervy nebo všechny nervozně popohánět, aby uklízeli... a ano, měla jsem i víc času na děti, protože jsem dělala jen průběžný úklid, ale ne mytí oken, podlahy nebo drhnutí dlaždiček)
2. cuchta určitě být nemusíš! to je opravdu jen na Tobě.... nemusí být člověk neustále namalovaný a na podpatcích, ale určitě by se měl stihnout osprchovat, vyčistit si zuby...
a hlavně! by mu nemělo přestat záležet na sobě... nejen na tom, jak vypadá, ale jak se cítí....
3. pokud jsi teprve v 10.tt, tak máš moře času si věci uspořádat tak, aby Ti to lépe vyhovovalo... tzn. domluvit si někoho na pomoc (ono někdy stačí, že je někdo případně k mání na telefonu)... zkusit si zařídit práci z domu na pár hodin... vyjednat si s partnerem jak bude pomáhat... uspořádat si to doma tak, aby Ti to šetřilo práci, aby jsi měla vše po ruce atd.
4. hlavně to neber až moc vážně... mateřství je krásné období, ale i náročné... změní Ti to život, víc než teď tušíš 😉 děti Tě budou příšerně štvát... a zároveň bys za ně dala život... budeš máma... nová role... dítě třeba upadne do kaluže, hrozně se lekne a Ty ho zvedneš a budeš ho držet a když si fakt ublíží, tak budeš třeba i brečet s ním, ať je oblečení špinavé jak chce, ať si okolí kouká jak chce....
je to mazec občas, ale je to jedna velká dimenze života 😉
a věř mi, že bude plno dní, že Tě dítě podrží 😉 někdy jen tím, že se jako miminko poprvé usměje 😵
někdy tím, že už bude trošku chodit a přinese Ti kapesník až uvidí, že kýcháš... někdy tím, že Ti v pěti letech řekne, že jsi nejlepší na světě 😵 někdy tím, že Ti v osmi letech dá takovou radu, že Ti padne čelist....
děti jsou chaos, hromada energie, voda po koupání všude, otravné dočišťování zubů, neustálé skládání prádla, řešení školky nebo třeba logopedie, ale je to taky držení za ruku.... vracení se do Tvého dětství 😉 znovuobjevená tvořivost 😎 radost z drobností, které jako dospělí jen tak přelítneme... blízkost, která je úplně jiného druhu než s partnerem 🙂
držím Ti palce a užij si to, je to hrozná fráze, ale fakt to děsně utíká!
P.S. chlapi nás taky štvou, dělají nepořádek, nic nechápou 😀 ale umí rozesmát, podržet, obejmout, překvapit.... s dětmi je to v tomhle stejné 😉
jaké si to uděláš, takové to budešt mít 😉 držím palce!
@kacikaci Zaujalo mě, že se ptáš, co je to talent na úklid domácnosti. To nikdy nepochopíš, když ho máš. Já taky mám sklon nechápat, co je talent na hudbu: Když mi zahraješ tón, řeknu ti, kterej to je. Nechápu, jak je možné, že to může někdo neumět, ale vím, že většina lidí to nedovede. Nebo talent na matematiku: Nikdy nepochopím, jak je možné, že někdo nedovede používat diferenciální rovnice k fyzikálním výpočtům. Co na tom je? Podobně lidi, co udržují pěknou, útulnou a v rámci možností čistou domácnost jen tak mimochodem, samozřejmě, nikdy nepochopí, že někdo s tím má hrozný problém a nejde přitom o lenost.
Babickamary,tak pokud mas po 6ti letech vztahu/manzelstvi pocit,ze musis byt pro sveho muze porad a za vsech okolnosti nacincana,sexy,a k peci o domacnost a mimco si priberes jeste praci na vecer,opet proto,abys mu dokazala ze jeste za neco stojis,tak to budes mit sakra hodne tezky. Podle me s tou nastavajici situaci nejsi vubec srovnana a tvoje obavy mi prijdou s prominutim smesny.

@babickamary Přesně, kdyby to bylo tak, že buď dítě nebo krása do 90let, pak chápu, ženské, které dítě nemají, nebo které závidí, krásnu těm bezdětným. Ale stárneme všichni, vyloženě mladý je člověk do 30let a pak už se pomalinku plíží stárnutí. Ono i po té třicítce pak není nic záviděníhodného být bezdětná(pokud někdy vůbec děti chci) i z jiných důvodů. Ostatní ty děti mají, tvé vrstevnice jsou matky a nemůžeš se jim svým způsobem rovnat. Mladší sice děti nemají, ale ty jsou uplně někde jinde a vypadají výborně a ještě dlouho budou. Já sjem třeba s dítětem silnější. Já po porud vypadala dlouho blbě, kila nešla dolů. A když jsem šla třeba na nákup bez kočárku, cítila jsem se méně jistá. S dítětem jsem byla i před ostatními mamina po porodu, co to jednou shodí. Bez dítěte to bylo zvláštní, vždycky jsem měla celkem rozumnou postavu a najednou jsem byla ta, co o sebe nedbá, necvičí, nemyje si vlasy. Mě přijde, že maminu s malým mimčem okolí ani neposuzuje tak přísně, každá si pamatuje na sebe, když porodila, ta co nerodila se bojí, jak bude vypadat ona. Mě přijde fakt hrozně smutný když ženská zestárne jen tak. proč byla mladá a krásná? K čemu měla prsa? Jen aby na ní chlapi na ulici od 15-do 30let pomlaskávali? na co měla ženské orgány? Aby do 50let kupovala vložky, utratila za ně šílený peníze a pak konec? Na co všichni její předkové od Aama a Evi překonávali války a hlad a na co stavěly na nohy další generace, když pak jednou jedna ženská udělá "šmik" a ustřihne celou tu linii, protože se bojí o prsa. Roky na to máš, mohlas počkat třeba dva roky, ale víc už by to rozumný stejně nebylo.