Dá se ten vztah ještě zachránit?
Ahoj holky, potřebovala bych poradit. Jsme spolu s manželem 3 roky..po 2 letech mě manžel požádal o ruku, naplánovali jsme svatbu, která měla byt teď v dubnu 2016, v srpnu 2015 jsem ale zjistila, že budeme mít miminko (plánovali jsme, ale netušili jsme, že přijde tak brzy, každopádně jsme byli oba moc šťastní) jenže...Tím že jsem otěhotněla začala jsem myslet za 2, tudíž jsem nechtěla vysedávat v zakouřených barech a hospodách a jelikož když už jsme někde byli jsem nepila a byla brzo unavená (manželovi to přišlo brzo jit v 11h večer domů). Tak se jeho vztah ke mě začal měnit..Připouštěla jsem to jen tomu že dodelavame dům a chce vše stihnout..na miminko se moc těšil. 31.03.2016 se nám narodilo to naše štěstí a manžel byl opravdu šťastnej a říkal že je na mě moc pyšny a že to moje hysterčení v těhu za to stálo, ale tady je další jenže..Začal zapijeci maraton našeho syna..pil celou dobu co jsme byli v porodnici..a když jsme přijeli domu chodil klidně i 4x týdně do hospody s argumentem, co by semnou doma dělal když se pořád věnuji synovi nebo spim?! Teď už jsou synovi 4 měsíce..Teď už nepije (chodí jen v utery), ale jeho vztah ke mě se dost změnil..pořád je na mě zlej. Pořád mě poučuje proč si to neudělám tak a tak a co cely den doma dělám (přijde domů a je navařeno, uklizeno, nákup hotovej, Brouček spokojenej) že se pořád jen flakam a on dře jak kůň..Jednou při hádce mi řekl, co se s tebou stalo, dřív si byla úplně úžasná ..byl jsem z tebe naprosto hotovej a poslední rok mě jen sereš a furt mě jen otravuješ nesmyslama ☹. Já po něm chci, aby se nám věnoval, aby byl s námi ...jo taky na něj nejsem milá když mi pořád nadává a pořád se mu něco nelíbí, ale zkoušela jsem o tom s ním mluvit a stojí za tím, že za vše můžu já já a já a vše špatné je kvůli mě..Snažila jsem se změnit, probrečela několik nocí a postupně přicházím k tomu že ten problém není tak úplně ve mě, ale v něm..Jenže když se ho ptám co se s ním děje tak mě okřikne, že až se budu chovat "normálně" tak to bude ok. Už jsem naprosto zoufala, nějaké tipy jak toto řešit? Nechci vzít malému tátu navíc manžel ho moc miluje..problém má jen semnou ☹. Děkuji a za chyby se omlouvám píši z tel.
My teda ted fungujeme doma tak, že pokud není něco doma udělaný tak, aby se to manželovi líbilo, tak mu řeknu, že to může klidně udělat on 🙂 já z práce chodím i o tři hodiny později než on, tak proč by to nádobí nemohl uklidit, že jo...ale to bylo párkrát 🙂 od tý doby radši mlčí a čeká až to uklidím já 😀
každopádně ti držím palce at to dopadne hlavně dobře pro tebe a prcka
@petapetruska no já si myslím, že nejlepší by bylo si na den vyměnit role..myslím že by nevydržel ani dopoledne 🙂
@lenatu ona ta izolace neni uplne fyzicka, jako ze by zakazoval chodit nekam, jako spis psychicka - pospineni tebe u tech, na kterych ti nejvic zalezi. Oni to maj promysleny moc dobre. On treba vse delal na obdiv okoli, treba s nama byl v porodnici tri dny, ale ne proto, ze by chtel, ale proto, ze ho tam obdivovaly sestricky, nasi atd. Pri kazde hadce to vytahnul nebo to, ze on mi koupil to a to (iPad, PC, boty, cokoliv) a ja jsem takova a makova. Nikdy by neudrlal nic, co by ho mohlo pred okolim pospinit. Projevoval se jen v soukromi.
@lenatu no jo no. Tak ho zkus zaobdivovat a pusťte se do toho třeba společně. Kurna musi mu přece docvaknout ze nejses automat a ze domácnost je vaše, ne jenom tvoje. A když te sprdne tak tě sprdne, to prostě ignoruj. Nebo mu řekni at nic nedělá, ze práce do zejtra počká a objednejte si treba pizzu 😉 ja nevim. Prostě ten zajetej zvyk totálního servisu přerušit.
Vetsinou to jsou fakt moviti, sarmantni, na okoli pusobici jako stedri a milujuci. Je to urcita porucha osobnosti, velmi casto mivaji tatinci, co bojuji o stridavou peci, maji drahe pravniky a vymamili by i z jalovy kravy tele.
@lenatu Prošla jsem diskusi a napíšu Ti pohled trochu jiný, u nás to po narození prostřední dcery vypadalo trochu podobně, ale o domácí násilí nešlo a ustáli jsme to.
Sama jsem rozvedená, z prvního manželství mám dnes třináctiletou dceru. Se současným mužem jsme spolu už dobré 4 roky. Otěhotněla jsem s ním neplánovaně. Na dítě se těšil, jenže logicky s malým dítětem nikdy nestihneš všechno to, cos stíhala před porodem. My rozjeli před tím těhotenstvím firmu. Takže já chodila do práce, dělala papírování (protože to ten můj nesnáší), do toho jsem porodila a starala se o dítě. Můj je pedant na úklid, byl vždycky zvyklý mít prakticky sterilní domácnost. Což s malým dítětem pochopitelně nebylo a ještě hodně dlouho nebude. Postupně mi začal vyčítat, že není hotovo tohle, támhleto, že jeho máma stíhala. Jenže já nejsem typ člověka, který by se nechal vmanipulovat do role podřízené - když měl kecy, že něco není, bez zvýšení hlasu jsem mu oznámila, že to může udělat sám. Když měl kecy, že nemá teplou večeři, oznámila jsem mu, že je na sporáku uvařeno a že si to může ohřát a nandat. Když měl kecy, že jeho máma stíhala, já mu na to odvětila, že jeho máma neřídila při mateřské z domu firmu. Nakonec jsem to vyřešila tak, že jsem mu na víkend nechala na krku dítě i s manuálem a odjela jsem. A byl klid, protože zjistil, že fakt na zadku sedět nestíhá a když se pokoušel z domu dělat vzdáleně administrativu, tak byl neustále rušen malou, takže neudělal nic 😀.
Moje rada zní: neomlouvej se, že není to či ono, nemiláčkuj. Když bude mít kecy, prostě mu v klidu sděl, že má ruce a může si led či něco jiného připravit sám. A v krajním případě mu opravdu hoď dítě na krk a dej si na víkend oraz, třeba odjeď někam s kámoškou. A po návratu zhodnoť domácnost a sděl mu, že není to či ono, ale že chápeš, že to nestihl, protože se, jak předpokládáš, věnoval dítěti. Pokud mu ani tohle neotevře oči, pak zkusit poradnu a v krajním případě odejít. Žít se v tomhle dlouhodobě nedá a není dobré dávat dětem příklad, že matka je ta služka v domácnosti, která má držet hubu a krok a skákat, jak si otec pískne. On chodí do práce a nosí peníze, ale Ty makáš doma (ostatně taky jedna dobrá věc - na internetu pohledej, kolik se ve Vaší lokalitě platí za úklid, za vaření, za práci chůvy - to mu vykalkuluj a sděl, že tahle částka za měsíc je to, co bys za tyhle práce měla dostávat Ty).
@somalicats jee 😀 tak to je suprovej nápad! Tohle mě opravdu nadchlo a i rozesmálo.. ok budu se řídit těmito radami a uvidíme co to přinese 🙂 moc děkuji 🙂 P.S. tu kalkulaci rozhodně udělám 😀
@sisstin teda zažila jsi si. Muzu ti říct ze tvůj příběh mi hodne připomíná mého prvního manžela dikybohu my děti nemeli. Psychickej teror následoval fyzickým. Az když jsem studovala a přišla mezi lidi a potkala současného manžela jsem se dokázala odpoutat. Taky jsem ho furt omlouvala jak blba.
@lenatu Koukej s tim opravdu neco rychle delat. Tohle neni normální chování. Věř mi tímhle to začíná. A hlavne jestli te všude chválí a pak doma na tebe kyda....to mi delal první manžel když jsem pak přišla s tim ze ne zbil jak žito nikdo tomu nechtěl věřit ze prý me všude chválí jak jsem úžas a a tak ..
@lenatu Držím palce, aby to byl ten typ chlapa "zabedněnýho", kterej tu práci kolem dětí prostě jen nevidí. Oni kolikrát porovnávají se svými matkami, jenže za totáče jednak většina lidí chodila z práce kolem druhé, třetí odpoledne, a to se toho doma fakt dalo stihnout hodně, jednak byly dostupnější babičky. Můj chodí z práce většinou pozdě večer, dává si většinou odpolední, protože ráno nerad vstává brzo a když musí, tak pak dělá i chyby a celkově je v té práci nervní. Takže mi nehrozí, že by třeba vzal děcka ven a já měla klid třeba na pořádnej úklid. Teď jsme navíc koupili barák se zahrádkou, takže odpadlo každodenní docházení na hřiště, protože jsem pískoviště spáchala na zahradě a mimčo uvozím na zahradě v kočárku, když už ho vezme na milost, ale je to zas víc práce s úklidem, protože mi batole natahá ze zahrady domů binec (máme dveře z kuchyňoobýváku přímo na zahradu, takže mladou prostě vypustím ven, nemá kde se tam zranit ani utéct 😀). Nicméně teď už si muž nedovolí mi říct vůbec nic, on je čistokrevnej Pražák, kterej co se prací na zahradě týče neumí nic, já rodilá vesničanka, která byla zvyklá kmitat kolem domu odmala 😀. Na tu zahradu tak nešťastně koukal, že je zarostlá, já si šla půjčit sekačku a posekat to, on že by rád nějaké ty ředkvičky, hrášek, takže já pěstuju, on o tom neví fakt nic. Teď ale dokonce začal řešit paní na úklid, aby mi ulevil 😀.
no sprdne mě že jsem nic neudelala a pravděpodobně začne uklizet sám,..ale pak mi vyčte že on celej den makal v práci a já nejsem schopná uklidit emoticon tak asi to se stane
No a? tak ho nechej a pěkně mu poděkuj za úklid, jaký je šikovný. Prostě jsi měla jinou práci. Manipulátorovi se musíš bránit. Jestliže je na tebe hodný za odměnu, tak je to špatně. Prostě a jasně - já si dělám svoje, ty taky a oba očekáváme pochvalu a ocenění a ne nadávky. Jsme partneři, nejsem tvá služebná. Jestliže si něco jeden z nás přeje, měl by o to slušně požádat. A jestliže nechceš žít jako rovnoprávný partner, pak se na mne nezlob, ale v takovém vztahu já budoucnost nevidím. Oni totiž tyhle typy bývají slaboši, když se jim vzepřeš, okamžitě couvnou.
@anelamates Jo já to zkusím a uvidíme. Pokud to nepochopí jeho smůla..já jen nevím jestli je tak strašně jesitnej a nevidí to..nebo je vážně manipulátor :-/
A jak to bylo u nich doma? Taky jejich otec takhle honil máti? A nechal si posluhovat? Ony děti přebírají vzor, takže pokud to měli doma takto, je jasné, že to považuje za správné. Pak je třeba vysvětliti, že ty nejsi jeho maminka a tohle dělat nebudeš. On totiž nemusí být ani jedno - jenom je prostě zvyklý z domu na servis.
@anelamates no maminka pro ne dělala všechno, nemusel hnout ani prstem a tatka dela klasicky chlapske veci ...takže je možný že je i zvyklej, ale pořád se ke me nemá takhle chovat..
Ne to neříkám, to je opravdu špatně. Jenom hledám proč se chová, jak se chová. Když jste spolu chodili, než se vám narodil prcek, a když jsi byla těhotná, bylo to stejné?
@anelamates Ono kolikrát stačí, když si toho chlapa ženská "rozmazlí" v tom podstrojování... Tohle byl můj problém, speciálně s tím vařením - můj ex byl hrozně vybíravej v jídle, hlavně odsoudil jídlo už jen na základě vzhledu bez toho, aniž by to ochutnal, takže mi kolikrát vracel jídlo s tím, že "vypadá divně" a že to jíst nebude. Měl svých oblíbených 6 jídel, jenže to se pořád nedá jíst dokola 😀. Současný muž není vybíravý a když mi jídlo chválil, tak já byla ráda, že konečně vařím pro někoho, komu chutná. Navíc ráda peču, tak si postupně zvyknul, že je navařeno a napečeno a najednou jsem nestíhala 😀.
Tak tohle neznám, protože u nás, už když já jsem byla malá, se jídlo řešilo stylem - nechceš? neubude, jak když přidá. A hotovo a šli jsme od stolu třeba hladoví a museli čekat do večeře. A totéž se praktikuje v naší rodině doted. Nechceš, nejez.
@lenatu Můžu se zeptat, kolik je partnerovi?
Ach jo,další takovej,co se chová s prominutím jako hovado...Souhlasím,co radí anelamates a somalicats,mluví mi z duše... Můj chlap má taky maminku typu poskytovatelky full servisu. Když měl nějaké poznámky ohledně nepořádku, řekla jsem mu se vší úctou k jeho pracovnímu vytížení a vydělávání peněz: Vážím si toho,že chodíš do práce a živíš nás. Ty jsi tam 8 hodin a děláš svoji funkci. Cestou do a z práce si můžeš třeba číst,oběd si sníš v klidu... Já od rána dělám maminku, kuchařku, uklízečku, pradlenu, žehlenu, švadlenu, kojnou, vychovatelku, pečovatelku, učitelku, animátorku, manželku, milenku, kámošku... V klidu se nejen nenajím, ale ani nevyčůrám. Takže jestli se ti něco nelíbí a chce se ti, udělej to sám a nemluv o tom. Nebo to nedělej, když nechceš, a nedělej dusno. Jo, a taky jsem mu řekla, ať si zjistí, kolik stojí hodina práce jednotlivých profesí, aby zjistil, kolik ušetří...naštěstí je normální a brzy pochopil...
A jen ještě dodám, co mě napadlo jako úplně první, když jsem si přečetla úvodní dotaz: moje maminka (80 let) mi jednou řekla-jakmile chlapovi začne doma a na ženské všechno vadit, je v tom druhá ženská... Rozhodně netvrdím, že je to tak v tomto případě, to bych si nikdy netroufla.
Každopádně moc držím palce, ať už to dopadne jakkoliv, ať se máš co nejlíp ty i tvoje dítko 😊
@anelamates No to já svému ex taky extra nevyvářela, nechtěl, nejedl. Spíš jsem tím chtěla říct to, že to pak člověka moc to vaření nebaví, když mu to ten druhý neustále vrací. A když mému současnému muži moje jídla chutnala, tak jsem vyvářela do alelujá, koneckonců na to byl i čas. Teď vařím pravidelně i kvůli dětem, péct už tolik nestíhám. A s tím se můj současný už postupně smířil.
@veverun No jo, ono je taky potřeba se hájit hned od začátku. Když je ženská zamilovaná a má čas a skáče okola chlapa jako blecha, jen aby to její zlato nic nemuselo, pomalu mu i zadek s prominutím utře, a pak najednou přijde dítě a ona nemůže, tak se pak těžko nějak mění režim. Jo, a navíc prostě člověk musí být trošku realista a vědět, že není všechno jenom jupí a hurá. No snad se zakladatelce povede se nějak domluvit.
Souhlasím se Sisstin,vím,že sis ho vzala,ale neumím si představit,že ho miluješ...projevuje se jako naprostý primitiv a budoucnost s ním bude hodně černá..čím dřív odejdeš od tohohle burana,tím líp./dokud máš jen 1 dítě/To se chceš plazit u země,aby byl aspoň slušnej a nechat si nadávat nebo kopat do sebe? 😠
Ahoj holky, děkuji všem za vaše příspěvky, zatím to dopadlo tak, že včera jsme měli přes 4h rozhovor...řešili jsme nás jako lidi od dětství až doposud..náš vztah od seznámení az doted..řekli si co nam na druhém vadí..včem a co změnit a řekli si jak se k sobě budeme chovat a přistupovat když jeden nebude mít náladu..Abych pravdu řekla nikdy v životě jsme si takhle otevřeně nepromluvili..nikdy se mi takhle neotevřel..víceméně jsme došli k tomu že se cítíme sami oba dva..ale já to řeším brekem a on rypanim. Ikdyž je to blbý a uznal že se chová jak debil že on by v mé kůži nevydržel ani den 🙂. Po x měsících jsme spolu včera usnuli v objetí..tak doufám, že ten rozhovor k něčemu byl což si myslím, že ano ..a teď tomu dám čas. Zatím to vypada na dobré cestě tak uvidíme co bude dál 🙂. Ještě jednou vám moc děkuji za oporu a příspěvky a dam vědět cca za měsíc jak se to vyvíjí 🙂.
@anelamates Naprosto souhlasím,zažila jsem to totiž s mojí mámou a tátou.Dopadlo to tak,že jakm ile přišel domů,šli jsme tzv.,něco dělat, nakonec po letech jsme v podstatě byli rádi,když doma nebyl-byla pohoda a smích,úplně se odcizil.Šlo to krok za krokem.Nějaké povídání,byť hodinové,pro chlapa nic neznamená,je to jen úlitba ,jak říkají chlapi,dostat se holce do kalhotek,tady v příspěvku to znamená-holka je to ještě pěkná,mám dítě,tak dobrý.Nechtěla bych tohle manželství vidět po 10 letech,kdy maska slušnosti zmizí.Každé manželství je jiné,ale chlapi stejní.
@lenatu Taky mám podobnou zkušenost, Ten můj byl celkem 3,5 roku bez práce a za tu dobu se z něj stal šílenej despota. Buzeroval mě za úplně stejný kraviny, jako tebe. Jednou byla rýže málo slaná, pak zas moc, musela jsem vážit prádlo, který dávám do pračky, přesně pak dle návodu a váhy prádla množství prášku. Myčka se mohla mýt jen večer na noc, protože smrdí. Nesměla jsem dávat aviváž do prádla, protože je to chemie. Nesměla jsem večer luxovat, protože lux smrdí. On přes den vyluxovat nemohl, protože přes ten MŮJ bordel nebude skákat s luxem. Až budu uklízet svoje věci, začne si uklízet svoje. Svíčky taky smrdí. Minulý rok jsme se rozešli. I když to bylo z mojí strany, tak to nebylo úplně příjemný a měla jsem tendenci ho litovat. Zajímavý je, že si cca měsíc po tom, co dostal kopačky (po více, než 10 ti letech) našel holku a vůbec se mě nijak extra nesnažil získat zpátky (jednou mě chtěl někam pozvat). Jen jsem ti to chtěla napsat jako odstrašující případ, podle mě - jestli má on nějaký problém v sobě a nebude to rozumně řešit, tak ti asi nezbyde nic jinýho, než odejít. I přes to, že máte miminko☹

@lenatu nj...prostě zkus neposkytovat full service....a uvidíš.... sice celej den maká,ale co ty? sedíš na zadku? vyspáváš? jako s dítětem a domácností těžko plus ho ještě obskakuješ když on má po práci...Tobě ta práce nikdy nekončí,jedeš ve dne, v noci,nonstop a jemu se pořád něco nelíbí? normálka bych se vykašlala jeden den na aření,koupila teda chleba a salám a při dotazu na večeři bych mu řekla at si namaže chleba atd...... znám i holky co žehlí chlapoi ponožky! holky jejichž muž přijde z práce a jakmile není HNED na stole teplý jídlo tak už nejí ! a tak.....a v pohodě mi to nepřijde a nedělala bych to ani za zlatý tele.....všeho s mírou...taky vařím,uklízím atd,ale když je chlap doma tak se třeba věnuje dítěti,nebo i uvaří,dojde ráno pro snídani,střídáme se.....a takhle to cca má vypadat.........