Jaké byly reakce okolí na Vámi vybrané jméno pro dítě?
Máme vybrané trošku méně obvyklé jméno, a jsem trošku nervózní z reakce okolí. Některým členům rodiny se jméno moc líbí, jiní se na to zase moc netvářili.. to samé u kamarádek - některé hned a zřejmě upřímně řekly, že se jim jméno líbí, některé zase udělaly takovej výraz, že jsem hned viděla, že by toto jméno ony nezvolily.
Miminko samozřejmě pojmenujeme tak, jak chceme, ale zajímá mě, jestli se dá v tomto zavděčit všem nebo jestli jste museli s někým z rodiny nebo ze známých řešit, proč jste vybrali tohle jméno a ne nějaké jiné?
Právě jsem se dozvěděla, že se jméno svého vnoučete dozvím až po jeho narození. Možná jsem přecitlivělá /ne možná, určitě jsem, před 4 lety mi zemřela 24letá dcera a od té doby jsem zvláštní i sama sobě/, ale, strašně mě to mrzí. Je mi do pláče. A přitom o nic nejde.
@karlajasmine ahoj, pokud mela vase stavajici mala nedavno svatek, tak to jmeno uz bohuzel neni tak nezvykle, resp posledni dobou se veze take v na "modni" vlne :(
Jinak nereste okoli, vase dite, oni to prijmou a pokud ne, jejich problem.
@babanci jmeno ditete se muze preci vymyslet az do porodu, nekdo da jmeno az po produ, podle toho, jak miminko vypada. Vsak na tom neni nic spatneho, ze jmeno nereknou, budete mit aspon hezke prekvapeni, ne? 🙂
mně se právě vždycky líbí to překvapení, když někdo zavolá - tak už je hotovo a máme Aničku/Pepíka...teď nemyslím ta jména konkrétně, jde o tu krásu okamžiku nového života a překvapení pojmenování. Takto, když víme, co to bude, tak je to jen takové "aha, Zuzka už je na světě, hm..." alespoň u nás to tak funguje. A jak říkám - raději neříkat. Kolikrát je to fakt otravné, když čekala teta, tak se jí všichni vypltávali až řekla že to bude Bartoloměj a měli všeci po řeči...Z porodnice ale poslala fotku Anežky 🙂
Nám do výběru jména kecala jen moje máma. Několikrát mi volala, jestli to myslím vážně a že jí se to jméno nelíbí. Připomenula jsem jí, jak celý život právě kvůli tomuhle nadávala na svojí tchyni. Už s tím naštěstí přestala. Kvůli ní bych jméno, které se mi líbí nikdy neměnila. Je to naše dítě, naše volba. Nemám potřebu se někomu jménem zavděčit. Každopádně bych si příště jméno nechala pro sebe.
A reakce lidí jsou různé, tisíc lidí, tisíc chutí. 😉
@gepe ne ne,my budeme mít chlapečka,ale vím které jméno myslíš.. No ty "starší " jména se ted obecně vrací do módy, to je fakt.
@karlajasmine pro kluka ma manzel prani xx let jedno jmeno, tak uvidime zda nekdy vyjde a mj. v rodine zdeseni 😀 a my neresime, proste to bude on. (Taky verejne nesdelujeme, tak naprosto chapu 🙂 ) vcetne reakci. U holky taky jim prislo zvlastni, tchanovi divny a nechtel ho nejak prijmout, mala byla na svete a s jmenem spokojeny 🙂)
@babanci co té potkalo mě mrzí, nicméně snaž se to nebrat osobně.....a hlavně měj na paměti že jsi babička a ne maminka....to nemyslím zle,ale aby jsi zbytečně neměla pak trápení....oni jsou rodiče a že neřeknou jméno, mají na to právo...a neznamená to vůbec nic proti tobě. My moji mamce a vůbec nikomu taky jméno neřekli....a máme ji radi. A taky ji nerekneme všechno a ani nerikame a spoustu věci resime nejprve s manželem a pak až ohled na rodiče - zda tam pojedeme,zda nasi přijedou nebo kdy...co jim koupime...
Máte pravdu, už jsem se zklidnila. Mám s dcerou úžasný vztah, všechno jsem si vždy říkaly, tak mě to zamrzelo. Ale je to jejich dítě a já jsem "jen babička".
Už jsem se naučila, že lidi budou kafrat vždy a do všeho. Takže já s klidem do světa vytroubila vybraná jména a reakce mě naprosto nezajímaly. Samozřejmě, že se objevily kecy, jako např. "a proč ne radši Terezka?".. "To se vám nehodí k příjmení".. "To zní divně".. Máme vybraná česká jména, žádné divočiny. Lidi mi už kafrali do barvy svatby, do jména pro psa, do výběru auta, do koupi domu. Mám svoje nápady, se kterými jsem byla až dosud spokojená, takže se radami cizích neřídím. Já osobně bych si nikdy nedovolila zkritizovat rodičům výběr jména. Přijde mi to natolik osobní, že byť by se mi sebevíc nelíbilo, budu držet ústa.
@babanci už podruhé jsme si nenechali říct pohlaví a věřím, že všichni budou mít stejnou radost z holčičky i chlapečka. A stejnou radost budete mít vy, ať se vám narodí Honzík nebo Albert, Maruška nebo Amélie. Rodiče mají za dítě zodpovědnost celý život, tak je nechte rozhodnout jak oni uznají za vhodné. Je třeba je respektovat ;) Oni za vás, jako babičku, jsou určitě rádi, tak se s nimi nedohadujte kvůli malichernostem ;)
pro mě bylo do 6. měsice jasno a mladá měla být Valerie, no ale pak dávali v telce Deník princezny a bylo vymalováno...absolutně sebevědomě prohlašuju moji Miu za jednu z prvních, když jsem ji v roce 2007 porodila bylo jich v celé ČR jen 36, aktuální stav je 939 ks.
a klíííííd, všichni si zvykli 😉 😉 😉
když jsem čekala druhyho kluka, pracovní název byl Hugo a nějak jsme si na to zvykli...bohužel jsem v 25tt potratila 😖
na lidi se vykasli, vzdycky se najde nejakej vul, co bude proti....no a???
Take mam syna s mene castym jmenem a pred porodem ho chudaka jakoze litovali... Kecy v kleci... Dneska jsou vsichni radi, ze ho mame, kazdemu v okoli to prijde normal i a cizi lide jsou vetsinou kladne prekvapeni, ze ma tak hezke jmeno... Jeste mi nikdo nerekl Nic negativniho
Taky jsme neřekli, původně měla být malá Terezie, jenže byť jsem ji chtěla spoustu let, tak se mi to nějak k malé nesedělo a po kritice jména na kluka /měl být Marek/, tak jsme si to nechali pro sebe a nevěděl to nikdo. Po porodu si všichni zvykli, jen můj táta řekl do telefonu "to si děláš prdel" a teď je ze Stázinky hotový 🙂 Znovu bych to udělala stejně

Já poslouchala celé první těhotenství jestli nejsem na práškách, že chci klukovi zničit život, jak bude trpět apod. A tak jsem podlehla a místo Mojmírka máme Matyáška a u druhého mi byl Toníček zamítnut hned a tak máme Pavlíčka, snad u toho třetího zvítězím 😉