icon

Jaké byly reakce okolí na Vámi vybrané jméno pro dítě?

karlajasmine
23. zář 2015

Máme vybrané trošku méně obvyklé jméno, a jsem trošku nervózní z reakce okolí. Některým členům rodiny se jméno moc líbí, jiní se na to zase moc netvářili.. to samé u kamarádek - některé hned a zřejmě upřímně řekly, že se jim jméno líbí, některé zase udělaly takovej výraz, že jsem hned viděla, že by toto jméno ony nezvolily.
Miminko samozřejmě pojmenujeme tak, jak chceme, ale zajímá mě, jestli se dá v tomto zavděčit všem nebo jestli jste museli s někým z rodiny nebo ze známých řešit, proč jste vybrali tohle jméno a ne nějaké jiné?

Strana
z3
izzybickerstaff
23. zář 2015

Kdyby mé dítě ráčkovalo, tak ho přece pošlu na logopedii, ne?? 🙂 To jsou mi důvody...My už máme r v příjmení, takže tenhle pseudoargument odpadá a můžeme vybírat, jak chceme 🙂

teeerez
23. zář 2015

@loc to je fakt blba namitka o tom rackovani :D na druhou stranu, mam kamaradku, ktera rackuje a jmenuje se Radka - cely zivot bojuje s tim ze ji vsichni ze zacatku rikaji Katka 🙂

karlajasmine
autor
23. zář 2015

@izzybickerstaff Hlavne to by pak clovek nemohl dat zadny jmeno.. muj bracha dlouho neumel rict ani ''l'' (rikal misto toho ''j'') ani s (sislal), tak to by clovek pak nemohl dat ani nic se s ani nic s l... no proste zadny jmeno :D

petapepa
23. zář 2015

My měli vybráno Ester pro holčičku a Vašíka pro chlapečka......byla to jasná volba jak moje, tak manželova! Ester proto, protože to bude Esterka a nebo Ester....nemám ráda komolení jmen a Václav se prostě u nás v rodině dává 😀 Jméno Ester se okolí moc nelíbilo a někteří mi to dávali dost najevo....ale je mi to fuk, pro mě je to krásné jméno a říkala jsem si, že ten kdo bude mít moji holčičku rád, bude mu nakonec úplně jedno, jak se jmenuje! Každopádně nám byl na 80% potvrzen Vašík.......tak po oznámení kamarádům nastalo to, co se dalo čekat......Vašek Šašek atd. Takže jsme si s manželem řekli, že z toho uděláme show a když si s bříškem povídáme, tak to začíná.......dobré ráno Vašku šašku 😀

werunqa
23. zář 2015

Já radši jméno u druhého dítka ani neříkala.
U dcery jsme to řekli hned a některým členům se taky nelíbilo.
Takže u syna se to všichni dozvěděli, až když se narodil a byl klid.
Ne, že by mě jejich reakce donutila, abych jméno ještě změnila, ale vím, že kamarádky to tak třeba udělaly. Já se nehodlám řídit podle druhých a nechat si do toho mluvit, takže asi tak.. 😉

girafka
23. zář 2015

Jedna vtipna se jmenem..Kolega v praci se jmenoval Tomáš Pech a jednou prijel klient a podavamu mu ruku a rika Smrt no a co nerek kolega? Tomáš Pech 😀 Je kazdeho vec,jak pojmenuje dite,me do toho nikdo nekecal(ani manzel,ten furt rikal,ze je mu to jedno,hlavne at je to zdrave) a mame Matyase a Tomase..obcas na lidech vidim,ze se jim to nepozdava,ze je to prej hrozne podobny..no a co..Takze zakladatelce preji stastny vyber a zdrave mimco

dannyblakely
23. zář 2015

Máme Stellu. Taky trochu neobvyklé jméno, ale s manželem jsme se na něm shodli a neměnili bychom. Okolí trochu taky remcalo, jestli si prej nechceme vybrat nějaké jiné jméno, ale nedali jsme se a jsme za to rádi. Každý teď říká, jak jsme dobře vybrali.. ehm.. 🙂

kejt29
23. zář 2015

My jmeno rekli, nezni cize, ale v kalendari neni (neni to Vanesa ani nic podobneho), mame ceske prijmeni a jmeno se k nemu hodi, reakce ostatnich celkem normal az na tchyni, ta rekla rovnou, ze se ji to nelibi a jestli si to nechci rozmyslet. Takze u pripadneho druhatka se to holt dozvi az po porodu a je to.

slunicko76
23. zář 2015

@karlajasmine taky bych se snažila to neřešit,ať si každý své dítě pojmenuje jak chce. někdy se mi nekterà jména taky nelíbí,ale to přece není důležitý. A až se mimčo narodí,vsichnj nad ním stejně slintají,at je to Honza nebo Serafín.U nas jedni sousedi dali kdysi jméno Hugo. No v kombinaci s příjmením Pytlíķ to bylo dost desivé,ale myslím,že si každý zvykl a dnes to uz nikomu divne nepříjde. l

alen_ka
23. zář 2015

@mon_88017 nebo Charlotte a Ornella Štikovy 🙂

alen_ka
23. zář 2015

@slunicko76 škoda že ho nepojmenovali rovnou Bilbo nebo Frodo 🙂

slunicko76
23. zář 2015

@alen_ka 🙂

mon_88017
23. zář 2015

@alen_ka což to je kapitola sama pro sebe 😅 Mně stačí "legendární" spolužačka mého otce, Melánie Kokešová, mi to přijde hrozně srandovní 🙂 Nicméně pantáta a paňmáma Kokešovi určitě pro výběr jejího jména měli svoje důvody a je docela obdivuhodný, že šli proti proudu už tenkrát, kdy byla každá holčička Jarka, Věrka nebo Maruška (můj tata je ročník 1956).

alen_ka
23. zář 2015

@mon_88017 to je možná ještě ta stará vlna, na hřbitově vídám spoustu roztodivných jmen 🙂
můj praděda byl třeba Benjamín, taky nevím, jak na to jeho rodiče došli

mon_88017
23. zář 2015

@alen_ka každá generace má nějakou módní vlnu a třeba jména uvedený v kalendáři se taky dost obměňovaly (měla jsem nějakej z toku cca 1925 a z některý jména byly z pohledu dnešní doby vážně "perly"). Navíc spousta lidí měla předky třeba v Rakousku, v Polsku, v Maďarsku, tam bych tu jmennou exotiku nějak brala, prostě budeš Konrád po dědovi a basta.
Nicméně lidi sou děsně chytrý a někomu se nezavděčíš ani s Pepíkem nebo Barborkou, aspoň je na světě veslo 😀
Ps. děda byl Věroslav a jinýho nositele tohodle jména jsem za celej svůj dosavadní život nepotkala.

zuza01
23. zář 2015

U nás se nelíbilo ani jedno, ale bylo nám to jedno... Amálka je prý psí jméno a Emilka... A jsou to jména jak z jiného století, nejsou v kalendáři (jsou). Zas taková exotika to není. Takže říkám, měli šanci se vyřádit na svých dětech 😉

jenny.kay
23. zář 2015

@milmic Pche, máme taky Editu a lepší jméno si pro tu naši opičku neumím představit - sedí jí dokonale. Jediný, komu se moc nelíbilo, byla moje mamka, ale taky si zvykla. Jinak nám to jméno naopak všichni hrozně chválí, že je krásné, i když ne moc obvyklé. Je teda pravda, že do 3D ultrazvuku jsem měla vybrané jiné jméno, ale když jsem ji viděla, tak jsem si řekla: "Hm, ale ty fakt jako Veronika nevypadáš!" Pak jsem dva dny špekulovala, že pro toho prcka snad ještě nikdo vhodné jméno nevymyslel. A najednou vnuknutí: Edita. Tvrdím, že si ho vybrala sama, poslala mi zprávu a udělala dobře.

svobodpetika
23. zář 2015

proto jsem měla pracovní jméno Vendelín a každý si mohl pindat co chce 🙂 nikdo pravé jméno nevěděl (jen opravdu hodně blízcí ) a před porodem jsem ještě měla trochu cukání nechat si Vendelína ale neudělala jsem to 🙂

nataly007
23. zář 2015

My sice ještě nečekáme, ale máme to v blízké budoucnosti v plánu. A je mi jasné, že jména bude okolí zkousávat těžko. Pro holčicku jsme se shodli na Sofii. Ne proto, že je to módní, ale líbí se mi původ v řečtině (stejně jako monlje jméno) a hlavně význam - Sofie znamená moudrost. A to je vlastnost, které si opravdu cením a pokud bych jí měla dát něco do vínku se jménem, tak tohle (přítel tedy chtěl původně Hildegardu nebo Gertrůdu, ale to jsem řekla, že jen přes moji mrtvolu). Pro kluka to bylo bez debat Bořivoj. Jmenuje se tam přítel, jebo otec i dědeček, takže v blízké rodině to asi nikoho nepřekvapí. Ale bojím se reakce kamarádek a okolí. V kalendáři to jméno je, ale prostě už se moc nevidí, tak ta volba nezasvěcené asi zaskočí. Ale já si na Boříčka zvykla a to je hlavní. 🙂 Ale jak vidím tady ty komentáře, tak jsem poučena do poslední chvíle nikomu nic neříct.

iveta93
23. zář 2015

My jsme chtěli Jocelyn. Hledali jsme jména méně obvyklá a bez diakritiky - chceme malou poslat do školky i školy v Německu tak aby to pak nedělalo problém. Navíc nemám vyloženě české příjmení tak to není jako pěst na oko. No spusta lidí pindala že nemá svátek, další to neuměli vyslovit. Už mi takhle pár jmen i znechutili. Nakonec to bude Izabela. Ale ostatním to řekneme až po porodu ať se s tím smíří. Nejsem zvědavá na to že tahle by chtěla Elišku a tihle zase Anastázii. Přeci jen je to moje dítě a nebude mít jméno Rohlík tak ať mi všichni vlezou na hrb. 😀 Nikdy se nazvděčíš všem a ty rejpalky ať si udělají svoje mimčo a pak se může jmenovat jak jen si budou přát. 😉

zulitvi
23. zář 2015

Všichni byli proti. Jen mé mamce se to jméno líbilo. Teď jsou z toho jména všichni poprdeni.. Už neslycham, jak jsem mu znicila zivot a ze co mi udelal, ze jsem ho tak strasne pojmenovala. Ted uz se jen ptají, jestli to je vůbec v kalendáři.. Jistě že je

brokovich
23. zář 2015

Malý se jmenuje Petr. Nikdo to nijak spatne nekomentoval, spíš se nekteri divili, proc davame takové obycejne jméno, když každý má dnes něco speciálního a nejlépe ještě dvě jména. Nám se Petr libi a myslíme, ze specialnim dělají cloveka jeho činy, ne to, jak se jmenuje. Takže, co si myslí okolí, nám je sumak.

nonnni
23. zář 2015

Paradoxne, ve spojeni jake deti maji (jsou se spojenim jmen jedine v CR, nejstarsi je i jedina s kazdym jmenem zvlast a treti ma asi dalsich 7 jmenovkyn na prvni jmeno) se nepozstavil nikdo...od nas se ani nic jineho necekalo, tak si akorat opakovane overili, jak jim rikat...pricemz prvni komoli jmeno vetsina lidi dodnes.

milmic
23. zář 2015

@jenny.kay Je to nádherné jméno! 😵 A myslím, že i naše Bludička si ho vybrala sama, jelikož jsem od začátku těhotenství měla takový zvláštní pocit, že to miminko je Edita. Nepopsatelné, neuchopitelné....

evulinka27
23. zář 2015

Holky, když se u nás řešilo jméno synovečka, tak to bylo taky haló. Otec (nastávající děda) prohlásil, že jakmile to bude Oskar, tak s ním nebude moct vyjet ani do dědiny, jak se bude stydět. No, ale jakmile se malý prvorozený vnuk a synovec v naší rodině objevil, každý okamžitě zapomněl a už to byl jenom Oskáreček a Oki. A myslím, že dodnes si nikdo ani nevzpomene, že byli všichni kromě mě a rodičů proti 😀

loafeer
23. zář 2015

prvorozený Václav: to máte po nějakém dědečkovi? nebo: to je obstarožní jméno
u druhorozeného to bylo jednoduché: Vít- to se mi nelíbí :D

lv
23. zář 2015

někdo se tvářil, někdo přetvařoval, 2 známé řekly, že se jim to nelíbí, 1 z legrace, ale rýpnutí tam bylo se mě ptala, jestli jsem jména vybírala ožralá (bezva, že? řekla jsem jí, že jo, že jsme byli s mužem na mol a od tý doby jsem ji neviděla).

lv
23. zář 2015

@nataly007 my vychom kluka měli Břetislava, taky po tátovi a dědovi

zuzi48
23. zář 2015

my mame cizi jmeno a zatim se vsem libilo 🙂

lucisa
23. zář 2015

Mě hlavně baví, jak se spousta lidí hned ptá, jestli je v kalendáři, jakoby to bylo směrodatné. kalendář je jen pomůcka, navíc v dnešní divočině výběrů kalendářů to má každý jinak, někdo má uváděná v jeden den i tři jména, jiný jen jedno atd. atd.

Já jsem v rodině dala první dvě křestní jména, rodina to věděla, ale nevěřila, že to udělám, moje mamča se v porodnici sklonila nad postýlku, koukla na jména a prohlásila: Božátko moje, tebe si nikdo nevezme 😀
Skoro jsme si klepala na hlavu.
U druhé už se dvěma křestními počítali, jen probíhala tipovací soutěž, co nakombinujeme a když jsme z legrace řekli, že třetímu mimču dáme jen jedno, tak nás zdrbali, jestli jsme normální, že bude starším závidět.....
Takže nakonec se všichni smířili se vším a jména se dozvěděli až po porodu 🙂

Strana
z3