icon

Mateřský plurál je zločin proti řečové kultuře češtiny

arwen_arina
6. čer 2017

Hledám jednu konkrétní radu týkající se dítěte na různých internetových diskusích a už jdu do kolen-snad 90% matek používá mateřský plurál. Jako vystudované lingvistce mi to připadá jak zločin na češtině :D. Taky vás maminky sdělení typu "Už je nám devět měsíců a krásně lezeme" přivádí k šílenství? Nejhorší na tom je,že se kvůli tomu skoro nemůžu bavit s kamarádkami, co mají malé děti, protože tak mluví většina z nich:(
Jaký na to máte názor? Taky vám to leze na nervy? Používáte? Záměrně, nebo vám to spíš "ujíždí"?

Strana
z5
benny7
6. čer 2017

Vadí mi to taky, ale bohužel ujedu i já. Vadí mi mykání a hlavně mi vadí zdrobněliny......četla jsem dotaz co dělat s teplůtečkou, když sirupeček nezabírá nebo je po něm průjmíček.

luciiinka87
6. čer 2017

@terezapetrova ja uplne nevim, sama za sebe moc plzenskou mluvou netrpim, ale prave na tohle nas vyucujici narazel. Ale je taky mozny, ze potkal ojedinele pripady a vyvodil z toho, ze to k nam patri.

roxolanka
6. čer 2017

Vetsinou si ani nevsimnu, ze tak nekdo mluvi. A nebavit se s kamaradkou jen kvuli tomu, ze pouziva plural, tak to uz je extrem. Chapu, ze ne kazdy to prejde, ale ten clovek tak nebude mluvit naveky, proste se sziva s materstvim a obcas to ujede kazde, rekla bych...

arwen_arina
autor
6. čer 2017

@odula To máš pravdu, to jo, spiš to člověku rve uši🙂 Je pravda, co se z novinářské hantýrky považuje dnes za automatizované, je teda zločin na jazyce jak vyšitý.

arwen_arina
autor
6. čer 2017

@sassanca to bolí :D

mnm2107
6. čer 2017

já se snažím ho nepoužívat. nikdy bych neřekla sedíme, chodíme, roste nám zub... ale nějak automaticky, i když třeba nerada, ho používám když něco sice dělám já, ale on mi celou dobu "pomáhá". jako třeba vařili jsme, šli jsme na procházku, uklízeli jsme...
ale nejhorší je prarodičovský plurál. když tchyně nadšeně vykřikla "dědo, máme jeden zub", tak jsme se úplně oklepala :D

mnm2107
6. čer 2017

jo a nebo tchánovo "my jsme ale velikej" to snad už ani není česky ne? 😀

lv
6. čer 2017

zní to divně, a je toho spousta /a tedy i diskuzí o tom/ - od manža, přes kord, po horečkování, kocárkování, průjmování.. a zkratky ovu, těhu, kojo..

luj89
6. čer 2017

Ano, to mi teda taky dost rve usi... Sama jsem se pristihla, jak jsem mat plural pouzila, ale mimco je zatim v brisku, tak me uklidnuje, ze vlastne na plural jeste mam narok 😀. Co mi ale mozna vadi jeste vic jsou zdrobneliny typu delozka, bolistky (mysleno kontrakce) atd. No a snad uplne nejhorsi je "Rodil me doktor ..." Z toho fakt silim. Mozna jsem zapomnela na pojem "ranni nevolnosti", coz jsem v prvnim trimestru brala jako veeeelkou krivdu a ranu pod pas 😀.

luj89
6. čer 2017

@lv ano, "těhu" je pro me taky priserny slovo. Nikdy nepochopim, jak to mohlo vhniknout. 😀

normalnimatka
6. čer 2017

jojo, bohužel mi to strašně vadí....
"a kolik už vážíte?"
"a už jíte tohle a tohle?"
.. dycky mám tendenci odseknnut..jako kdo? no já vážim tolik a tolik a ON váží tolik a tolik:D

ale vadí mi i šišlání a zdrobněliny.... dudlíček, plínečka, kakání, blinkání, PRDÍKYYYYY..jako spinkání a papání se ještě docela dá snýst,ale třeba kakat ani miminko mi nejde přes pusu.

rovněž mě rozčiluje spojení "na roce" nebo "na koho je podobnej"

jo a taky mě dostává, když se narodí dítě a celá rodina se přejmenuje podle toho mrňouse, kterej jako opravdu ještě dlouho nemůže vnímat jména pro rodinný příslušníky, ale prostě z otce otce je najednou děda a ze sourozence otce teta a strejda, a nevadí mi, když někdo mluví na to dítě, tam je to jasný, ale nechápu, když se třeba baví švarová s mým mužem, tak prostě svýmu tátoj říká děda.... je to docela hrozný, zvlášť, když dnešní prarodiče sou často celkem hezký mladistvý padesátníci:D

psya
6. čer 2017

Mimino si do devatyho mesice mysli, ze je s mamou jedno telo jedna duse, tak chapu, ze si to muze myslet i matka.

junkka
6. čer 2017

@normalnimatka muzu se jem zeptat, odkud jsi? Me strasne fascinuje vyraz tátoj, to jsem zacala registrovat az tady na konikovi 🙂

blecha94
6. čer 2017

Vadí, ale už jsem si zvykla. A hlavně už na něj jeho uživatelky pro jistotu neupozorňuju, protože jsem se dokonce dozvěděla, že když ho nepoužívám, nejsem dobrá máma, poněvadž nejsem s dítětem vůbec spřízněná. :D

Mnohem víc mi ale vadí manža, mimís, dupka, prcka, ovulka, a co mě absolutně točí a drásá mi to oči/uši je dvouleťák, tříleťák a další leťákové, z toho se mi chce vždycky regulerně zvracet. 😂 Nevim proč, ale tohle označení věku mi přijde absolutně pitomý. Ale třeba jsem pitomá já. 😅 Asi každej máme něco.

fallingstars
6. čer 2017

Mně to taky trhá uši. Upřímně už mi to vadilo i v těhotenství, když se mě mamka ptala "Tak co, chutnalo vám?" Ovšem korunu tomu nasadila kamarádka, která se v asi 4. měsíci vyfotila (s neviditelným břichem) u okna a napsala k tomu popisek "Koukáme z okna, jak sněží." A příhodu se známou, která se se mnou asi v osmém měsíci bavila, jak se mám, a byla schopná mi říct "Počkej, až se narodíte..." už jsem tu někde na MK psala...🙄🙄🙄🙄 Teď s prckem mi přijde OK říct, že jsme byly u doktora, ale za "vážíme" a "po papání blinkáme" (nebo ještě hůř blindíme) bych si dala jednu výchovnou...

prcekverunka
6. čer 2017

@arwen_arina Také mi to vadí 😀 Ale asi s tím nic nenaděláme 🙂

normalnimatka
6. čer 2017

@junkka to je normálně obecná čeština, já východní čechy, ale existuje to i v praze a tak...🙂 je to hovorový, to je jasný. ale mně hovorová čeština nevadí, naopak spíš nechápu, proč všichni na chatech apod píšou spisovně, když takhle normálně nikdo nemluví, kromě některejch moraváků třeba..

luj89
6. čer 2017

@junkka @normalnimatka tohle je opravdu typicky jen pro vychodni Cechy 😉. Je to nareci, ne obecna cestina. Teda ne ze bych chtela nejak prudit nebo poucovat, ale nas rod pochazi z Prahy, ale bydlime ve vych. Cechach. Doma se tohle nikdy nepouzivalo, proto mi to od detstvi taha usi, kdyz to nekdo pouziva. Ale to uz proste k nareci patri. Kdo na to neni zvykly, tak to hodne vnima 🙂.

no_title
6. čer 2017

tak mateřský plurál se mi taky moc nelíbí, ale občas mi to taky ujede, tím, že mám hodně kamarádek s čerstvými miminky, tak to pochytím, ale úplně stejně chytám i polský přízvuk, tak to není jen tím mateřstvím 😀. A stejně jako se mi zdály hrozné výrazy jako těhu, ovu, tak tam už jsem to taky vzdala, protože těhu a ovu je prostě na psaní kratší 😀

jitulka89
6. čer 2017

jo taky mi to rve uši :D ale i šišlání na děti, jak se pak mají naučit mluvit když na ně každej šišlá :D no nejvíc mě dostal nedávno slovní obrat "potratili jsme", to už jsem si fakt klepala na čelo (samozřejmě paní je mi jinak líto)

betelgeuzz
6. čer 2017

@normalnimatka já teda slovo tatoj slyším poprvé v životě, takže obecná čeština to rozhodně není. Ne, že by mi vadilo, že někdo na koníkovi, chatu apod. použije nářečí, píšu to jen pro upřesnění, že to opravdu není nějaký všeobecně známý tvar.

normalnimatka
6. čer 2017

aha, no tak vidíte:D tak aspoň nějakou specialitu tady máme...tak to chápu, že to někomu rve uši. mně zase řve uši radkovo táta, dělaijou apod:D

jo a taky sem slyšela od někoho, že jak na dítě mluví doma hlavně máma o "tátoj", tak pak ty děti to chytaj i na ženskej rod a říkaj třeba "dám to mámoj" :DDD

normalnimatka
6. čer 2017

@jitulka89
a nemyslela jako ji a jejího muže? stejně jako jsem třeba normálně používala že "čekáme dítě", zatímco těhotná sem jen já, ale čekáme spolu:D

jitulka89
6. čer 2017

@normalnimatka ano tak to bylo myšleno, čekáme dítě a přišli jsme o dítě to beru, protože na něj čeká i váš manžel, stejně tak jako, že manžel o něj přijde, ale v souvislosti s potratem mi to zní blbě, muž potratit nemůže, slyšela jsem to poprvé proto mě to tak zaskočilo, jinak jsem si už zvykla na ledacos :D

ttm
Autor odpověď smazal
junkka
6. čer 2017

@normalnimatka Mně to uši ani tak nerve, spíš mě zajímalo, odkud to pochází. Protože mám třeba rodinu v Jihlavě a kamarádky rodilé pražačky a tohle jsem fakt četla poprvé až tady na koníkovi 🙂
Jinak já jsem z Hané a tady zas používáme třeba oni jijou, nebo mluvijou 😀

dzungala
Autor odpověď smazal
luj89
6. čer 2017

@normalnimatka to rikal muj synovec 🙂. Mamovi, tetovi... A hrozne dlouho trvalo, nez ho to odnaucili...

luj89
6. čer 2017

@ttm Ja kdyz pisu na tabletu nebo mobilu (proste na dotykacich), tak hacky a carky nepisu, tam je to fakt zdlouhavy 😀. Ale s tou stavbou vety souhlasim. Dost casto se v posledni dobe vynechavaji slovesa ve vetach...

cinula
6. čer 2017

@dzungala přesně! Takhle se mluví na jedno dítko v rodině...chce Karolínka napít? To ale Karolínka krásně namalovala. Už jsem to u nás zakázala. Prý to tak říkají, aby věděla jak se jmenuje (ale "Karolínko, chceš napít" - už nepoužijí). A mluví tak všichni. Často slyším "pojď, babička otevře" a to se mi taky nelíbí.

Jinak osobně šílím z "nejoptimálnější" a "díky požáru přišli o dům"

Strana
z5