icon

Nemám a nechci mít mléko na mozku

zpevanka18
3. dub 2017

Hledám kamarádku. Našla jsem seznamku pro maminky s dětmi, ale vidím to bledě i tam.
Vím, že hlavní starostí a tématem žen na mateřské jsou děti. Jasně. Věnujeme se jim celé dny, týdny, měsíce, nic jiného často nestihneme, tak o čem jiném mluvit. Ale nechápu potřebu věnovat se dětem i ve chvíli, kdy je má na starosti někdo jiný.
Proč mají všechny matky (co znám) nutkání probírat u kafe značku plenek, dětské kosmetiky, obuvi… mluvit v množném čísle, jako by se na nočník učily se svými dětmi i ony. Opravdu jsem jediná na světě, kdo si chce občas odpočnout od dětí bez dětí? A mluvit aspoň chvíli o něčem jiném, i kdyby došla řeč třeba jen na počasí? Kamarádek mám málo. Ty, které dítě mají, se nechtějí bavit o ničem jiném. A ty, které dítě nemají, se mi začly vyhýbat, protože mají asi zkušenost s ženami, které porodily, přišly o racionální uvažování a "mají v hlavě jen pleny".
Vím, že je těžké z mateřství nezblbnout…
Kde najít někoho, kdo dítě má, ale má taky potřebu od něj někdy odejít a neřešit JEN děti?
Nebo je opravdu normální se v momentu porození dítěte změnit z ženy, která má nějaké zájmy, vzdělání, práci a koníčky, v dokonalou matku, která existuje výhradně pro své dítě a nic jiného dělat nechce, ani když má možnost? Zničehonic mám být prostě stroj na přebalování, vaření kašiček, uspávání a největší povyražení pro mě má být výběr toho nejvíc nejúžasnějšího dětského oblečku/hračky/oleje po koupání?
Je někde místo pro matky, které nechtějí zapadnout do šišlajícího estrogenového chumlu, tzv. mothergangu?

Strana
z4
koordinatorka_odboje
3. dub 2017

@zpevanka18 jako chapu te, mne tohle dela jedna kamaradka se stejne starym ditetem, ze staci hovor porad na deti. Patri teda k uz "starsim" rodickam. Ale ze by to delaly uplne vsechny?

magdalenax
3. dub 2017

@zpevanka18 Naprosto Ti rozumím, vím co jsi chtěla svým dotazem říct. Já mám jednu opravdu letitou kamarádku, která je ode mne starší asi o tři roky, ani sama nevím a má děti starší, než je náš syn, ta její dcera je tedy od našeho syna cca o rok starší. Nikdy jsme se nebavily výhradně o dětech, bylo to jen prohození tří vět, jak se říká, hotovo. Já tyhle debaty ráda nemám, pracovala jsem v kolektivu starších žen - babiček, a ty se mohly přetrhnout, jak jejich vnuk či vnučka sedí, jak žvatlá, jak staví kostky... . A vůbec, není to jen o malých dětech. Stačí mi docela, když jedna starší paní vypráví té druhé, jak její dcera, která už má dítě studuje, do toho - jak má naklizeno a jak žehlí i hadr na nádobí... .(nadsázka).
Naopak, ty mladší kamarádky, které ke mne chodily, když uspaly mimino a máma jim byla ochotna hlídat do doby, než si šla sama lehnout, tak to byl právě ten mazec, o kterém píšeš. Navíc, já jsem byla ráda, že už tohle období mám za sebou, chodila jsem do práce a poslouchat jen jedno a to samé, bylo únavné, - ale proč? Z jejich strany nebyl zájem o nic jiného, tudíž nemohly mluvit o ničem jiném.

jani76
3. dub 2017

... taky bych tě brala za kámošku, mám to podobně. Mě jen sejří, že o dětech začínají ti ostatní (asi aby mi udělali radost), ale já bych se tááák ráda bavila o čemkoliv jiném, protože s přáteli, kamarády, známými, sousedy atd. atd. ODPOČÍVÁM, proto! Nejlepší je chodit na pivo/na víno s chlapama / kámošama, ti o dětech moc nezačnou 😀

A kdyby se i mě tady náááhodou někdo chtěl zeptat na můj věk, tak jsem, prosím, "nezralá čtyřicetiletá matka".... 😀 😀 P.S.: začala jsem chodit na intervalový trénink ala vojenský výcvik a užívám si to tam především svou neznámou identitou, kdy o mě nikdo netuší, že jsem MATKA 😀

magdalenax
3. dub 2017

@jani76 Jani, mám kamarádku, bezdětnou, ale už tomu tak zůstane. Kdysi i o dítěti uvažovala, ale nemoci a věk... , no nic. Máme společného kamaráda, který už byl otrávený z jejích telefonů o kočkách, na které se dala a to měla jen čtyři. Jenže dvouhodinový telefon poslouchat o tom, která kočka žere to, či nežere, která mňouká proto že tohle.... , pro mne téměř stejné, jako to, které dítě chodí na nočník.... . Už se s ní ten kamarád ani bavit nechce, člověk, který se zajímá o vše, ona byla také taková, ale nějak to vše ztratilo kouzlo, hlavně pro něj

cadeau12
3. dub 2017

@zpevanka18 ja ti rozumim. Svoje deti miluju, ale rada si od nich taky odpocinu. Takove ty super angazovane matky me desi, nepotrebuju vsechno rozebirat a porovnavat. A souhlas s @jani76 na tohle jsou dobry kamaradi - chlapi 😉

mpavlinka
3. dub 2017

Mně tento příspěvek přijde trošku zvláštní... asi jako přijít na fórum pro pejskaře a hledat někoho, koho nezajímají psi...
Je logické, že v určitých životních etapách řešíme určité věci-studium, svatba, bydlení, mateřství atd. A je vcelku logické tato témata probírat.
Každopádně už jsem si všimla, že aktuálně je prostě moderní nemít mléko na mozku nebo to aspoň o sobě rozhlašovat, že ho na mozku nemám a nikdy mít nebudu 😉

magdalenax
3. dub 2017

@cadeau12 že jo..? Mužské uvažování o tomhle je krásné ve fillmu S Tebou mně baví svět....., tam je to jak vystřižený, sice to nadsázka v komedii, ale pravdy je tam dost

dancamich
3. dub 2017

Hele já chodím některé pátky do hospody s bandou kluků (známe se fůru let) nebo občas na kafe či zaplavat na bazén s kamarádkami. Mám kamarádky a známé s dětmi, se kterými chodíme na hřiště, do kinderherny apod. Ovšem nevím, co bych si s nimi řekla v hospodě u pivka/vína. Mám to prostě rozdělené tak, že jsou lidi, se kterými si dám pivko + pokecám o tom, kdo kde cestoval nebo lezl po skále a pak jsou lidi, se kterými jsem skoro denně a společně přežíváme rodičák (když to řeknu hnusně nadneseně). Je fakt, že defekaci potomků občas probereme, ale to jen když je nějaký zdravotní problém. Většina matek nemá mlíko na mozku - máš to vsugerované. Měla jsem tento postoj taky, ale cca před rokem jsem poznala pár normálních matek s malými dětmi a není to tak horké. 🙂

mpavlinka
3. dub 2017

@dancamich souhlas. Též znám většinu normálních holek-maminek. Probereme a semeleme vše možné... děti, vztahy, bydlení, práce, dovolené atd.

zpevanka18
autor
4. dub 2017

@mpavlinka
Ano, je to skoro stejné. Když si chcete pořídit štěně, každý vám bude sahat na břicho a zahrnovat vás děsivými historkami a "dobrými radami". Když si ho dovezete domů, všichni budou chytří jak rádio a vědět lépe než Vy, kdy má hlad, jak má spát, a co je pro něj nejlepší. Když půjdete se psem na vodítku ven, pohrnou se k vám šišlající cizí lidé a budou se zajímat o stav vašich mléčných žláz a jeho intervaly spaní a vylučování. A to, že vedete psa, bude pozvánkou k familiérním řečem "mezi námi pejskaři". Pak půjdete na cvičák a ostatní chovatelé budou hodnotit, jestli má váš pes správný obojek a vodítko, a jak je živený.
No. Ne, nemám pocit, že by to bylo stejné.
Dítě se bere jako společenský lubrikant ať chci nebo ne. Když jdu se psem, tak řeknu, že kouše, má blechy… a jdu dál. Zkuste to s dítětem 😀

jade85
4. dub 2017

Myslím, že kdo nemá a nechce mít mlíko na mozku, ten má bezdětných přátel a normálních přátel s dětma dost.

zmrzlinka
4. dub 2017

@jade85 otazka je jestli je to mliku na mozgu nebo i necem jinym 😁😁😁

mpavlinka
4. dub 2017

@zpevanka18 za mne opakuju, jsi na špatném foru. Kolik maminek, které své děti tolik neřeší, bude trávit čas zde na diskuzích...
Máš problém s okolím? Z tvého příspěvku to na mne tak působí. Nebylo by lepší zapracovat na sobě a prostě to kolem sebe nechat prošumět, neřešit, či to utnout? Ano, též řeším rady, byť často dobře míněné, ale nevyžádané rady...dostávám je občas o všem. Okolí, přátelé nekomentují přece jen děti. Taky mne to někdy obtěžuje, ale dotyčnému naznačím, pokud nereaguje, řeknu naplno a stočím hovor jinam.

koordinatorka_odboje
4. dub 2017

@mpavlinka mas pravdu, ted je velmi moderni byt ambiciozni matka, co jde do prace dva tydny po porodu, nebo vedle materske studuje matfyz a montuje roboticke rameno, pokud ne, ma mleko na mozku a je splecensky parazit ziveny z verejnych penez.

babuna
4. dub 2017

@zpevanka18 ahoj...rozumím ti ... 🙂 jen co jsem zveřejnila loni, že jsem ,,v tom,, slyšela jsem ze všech stran, převážně již od porodivších kamarádek, že - ,,počkej však ono to to skončí,, - slyšela a četla ve zprávách na FB dnes a denně ... věnuji se fotografování, sbírám fotoaparáty a starožitnosti, s manželem děláme vojenskou historii, jezdíme po ukázkách a výstavách u nás i do zahraničí jako účastníci což zabere mnoho času a sil ... doma se ráda věnuji šití, vyšívání dělám repliky věcí od dokladů po oblečení, občas jsem si šla zajezdit na koni prostě tak nějak pohoda ... nemohla jsem se s původními kamarádkami ani bavit - vše točily o dětech a o tom jak nemají čas a co je to stálo ... a teď když mám malou - ano toho času není, je to složité, ale rozhodně to neznamená, že jsem se vším sekla a sedím doma na zadku a řeším pleny a mlíko - ano z počátku jsem hledala vhodné alternativy, ale už máme vše vychytané a není třeba o tom mluvit ... ovšem není tomu tak dlouho kdy mi bylo veřejně vyčteno, že se malé nevěnuji ... malá byla nemocná a hodně spala a když spinkala šila jsem postroje na houpacího koníka ... bylo to časově i fyzicky náročné - ven jsme nemohli ... dost mě ty výčitky mrzely neb koník je pro malou a odkládala jsem jeho opravu dlouho ,,tehdy psala - něco v tom smyslu, že nechápe ty matky co jsou schopny místo věnování se dítěti vymýšlet p....y ☹ ... a to není jediné - vyslechla jsem si to i po 4denní akci kdy malou hlídala přes den babička -odpoledne jsem přijela atd... chápu tě, že si potřebuješ popovídat o něčem jiném jen tak probrat záležitosti všedního dne ... už ani nevím kdy se mne kdo zeptal jak se mám já a jestli je vše v pohodě se mnou a jestli něco nepotřebuji a tak ...

ginnyweasley
4. dub 2017

@zpevanka18 Zkus tuhle "inzerci" uchopit trochu jinak, pozitivněji. Něco ve smyslu: Ahoj já jsem Zpěvanka a ráda bych si našla kamarádku na pokec a skleničku vína, kdy zkusíme naše potomky hodit na chvíili za hlavu. Baví mě to a to...
Bude to znít líp, než ten úvodní text, který je dost na pytel, protože v něm říkáš vlastně jen to co dělat nechceš. I když vypsat se z frustrace je uvolňující, to jo ;) . Mimochode je dobrý, že na prvním místě nepíšeš, že bys ráda našla maminku ale kamarádku. 👍

Já dítě ještě nemám, ale kamarádek s dětmi mám dost. A s žádnou z nich není problém se bavit o tom o čem předtím, děti do těch pokeců nějak přirozeně přibyly, ale není to zdaleka jediný téma. Děti prostě patří k nějaký životní fázi a to, že kamarádky se pochlubí co nového umí, beru jako součást našeho vztahu a vývoje. Neznám ale nikoho kdo by probíral značku nebo spotřebu plen, vážně ne 🙂. To že někdo někoho odstřihne, protože má děti mi přijde jako neskutečný hulvátsví, a možná je dobře se takový "kamarádky" zbavit.

O dětských hřištích.. seznámení dospělých tam bude spíš velká náhoda. Ber to tak, že pořád tam trávíš relativně chvilky, ti ostatní taky. A když už se tam potkáte jediným vaším spojovacím prvkem je často to dítě. Který teda je dobrý ice breaker, ale neznamená to, že se na něm dá stavět zajímavá konverzace neomezenou dobu. ;)

Je to stejný jako u čehokoliv dalšího, kde se náhodně pokávají lidi se společným zájmem nebo ve společný situaci... Nějaký společný prvek tam v tu chvíli je a začnete se třeba spolu bavit docela snadno, ale po hodině si rádi řeknete sbohem, protože jste zjistili, že tohle je vaše jediný společný téma a ve všem ostatním jste každý z jiný strany názorovýho spektra, takže jediná bezpečná konverzace bylo to díky čemu jste se potkali. ;)

mpavlinka
4. dub 2017

@koordinatorka_odboje jj to mléko na mozku je teď hodně skloňované a zrovna oblíbené. Pořád čtu někde nějaké články a fejetonky apod. Je to vtipné.

silwin
4. dub 2017

@zpevanka18 mam stejne smysleni jako ty. Teprv cekame prvni, ale uz me ty debilni dotazy kolem se..u.

jani76
4. dub 2017

@magdalenax Přesně jak píšeš - všeho moc škodí. Nic se nemá jednotvárně přehánět 🙂

luciilui
4. dub 2017

Spolecensky lubrikant 😂😂😂 jaj budes mit dobry a sverazny humor, ted uz najit nekoho, komu to bude blizke a show must go on 👍

whocares
4. dub 2017

Mně se líbíte vy zatím bezdětné, jak jste si jistý, jak to s váma do budoucna bude. Taky jsem si myslela, že kluka budu nechávat hlídat a sama si budu delat svoje. Dopadlo to tak, že do půl roku jsem ho nechtěla pustit z ruky, hlídal jen manžel a to ještě maximálně na dvě hodiny, prostě jsem to tak cítila. Až v deseti měsících jsem ho nechala na tři hodiny u babičky bez obav. Prostě to příroda tak zařídila. Jsem samotar, takze sice na plavání a písek chodíme, snažím se byt milá, ale cizí děcka mě vůbec nezajímají a radši stavím hrad z písku s malým než sedět na lavičce a plkat. Kamaradky mi zustaly ty, co jsem měla a nové nehledam. Je ale pravda, ze kdyz jsem v rodnem meste a potkam nejakou znamou, bavime se o detech, protoze nic jinyho nas nenapadne a je blby delat ze se nevidime.😀

mandella
4. dub 2017

@zpevanka18 Taky jsem se tak cítila, se synem jsem nikam nechtěla ani chodit (předčasný porod, dítě na míle opožděné od ostatních...), ale nakonec jsem si zvykla. Záleží na tom, na co zavedete řeč vy - "už jste viděly ten nový film? Ne? Ta herečka byla dobrá tam a tam... To mi chybí, do kina bych zašla..." apod. Mně hodně pomáhá bezdětná single kamarádka, ona se tak jednou za dva týdny staví, hraje si s malým a já jí promazávám nevyhovující kandidáty na seznamce 😀 každopádně mateřská je náročná, když člověk nespadá do škatulky supermatky s vymydleným děckem. Držte se, bude líp!

popelka1984
4. dub 2017

Nikdy jsem neměla mlíko na mozku 😀 ale přijde mi normální že se maminy baví hlavně o dětech o jejich pokrocich a starostech, vždyť deti jsou pro nás to nejhlavnější. ALE.. přiznám se ze ač miluji svého synka k smrti a dala bych mu všechno na světe tak jsem ráda když mám od něj chvíli klid. Jako třeba ted, je ve školce,dnes tam poprvé spinká protoze jdu za měsíc do prace tak aby si pomalinku zvyknul. Nebo když je o víkendu u tchánovců tak je super byt chvilku bez něj. Jinak kamarádku s mlíkem na mozečku nemam žádnou, samozřejmě deti proberem vždycky, sama se sebou si o nich doma povídat nebudu ale probírámě taky chlapy, jídlo, peníze, práci. Je fakt že se mi moc nezamlouvají hodinove hovory na lavičce typu moje dítě umi neumí tamto, co dělat, co tvoje dítě, jake je chytřejší, zlobivější, poblinkanější.O dětech, zvířatech atd. se dá bavit i inteligentne než jéé vy máte krásne dítě/ pejska a kolik toho vykadí a taky blinká ... to chce jen narazit na lidi se stejnym myšlením.Tady je nás takových dost i na tom pískovišti by se nějaka pohodova mamina našla, chce to taky nekoukat na každou tak zaujatě ze má urcite na hlavě plínu, jako ze ne každý pejskař se rovnou bude ptát jak mi kadí pes jak jsi psala 😉 proste jsi jen nenarazila na lidi s tvojí krevní skupinou

dora13
4. dub 2017

Hele, to je tedka nejaky hit ohrnovat nos nad jinyma matkama, protoze ja jsem ta jedina jina, skvela, schopna a nad veci, zatimco ty ostatni jsou tlusty vykojeny blbky? Posledni dobou na to narazim dnes a denne, tak nevim, jestli jsem si toho driv akorat nevsimala nebo je to ted moda?
Jinak ja asi ziju v nakym paralelnim vesmiru, ale muzu rict, ze o zadne sve kamaradce bych nerekla, ze materstvim zblbla a ja snad taky ne, doufam😃 Obecne na tady tyhle matky, co pouzivaji matersky plural a mluvi jen o hovinkach a prikrmech vidam jen na socialnich sitich, nazivo ne. Mozna je Brno nejaka basta nezblblych matek, kdo vi😃

magdalenax
4. dub 2017

Teď jsem si vzpomněla, a kladu si otázku, co měla v hlavě ta maminka, resp. oba rodiče, které jsem viděla v tescu ve dvě hodiny v noci kupovat televizi a v kočárku měli miminko, kterému bylo tak měsíc a půl..... . No, myslím, že tam neměla ani mozek

dancamich
5. dub 2017

@dora13 Brno není výjimka. 😀 Když jsem s dcerou jela na kyčle do dětské nem., tak se se mnou prostřídávala paní s chlapečkem a upištěným šišlavým tónem se mě zeptala ,,A kolik máte?´´ aniž by čekala na odpověď, tak zažvatlala ,,My máme už sedm měsíců´´. Zmohla jsem se tehdy akorát na to, že jsem jí řekla, že na sedm měsíců teda pořádně vyrostla. 😀 Další bylo, když jsem šla z autobusu a dvě maminky se bavily, jak si zařídily kuchyň podle horoskopu... 🙂

fallingstars
5. dub 2017

@dora13 Tak tomu se říká štěstí, já o mateřský plurál, kterej fakt nesnáším, zakopávám na každým rohu. Jedna zasloužilá matka mi byla dokonce schopná říct: "Počkej, až se narodíte..." Aha, zatím teda asi bivakuju v nějakém paralelním vesmíru a reinkarnuju se sama do sebe v den porodu mého dítěte 😄

dora13
5. dub 2017

@fallingstars pockej az se narodite, to je lepsi nez "jsme sikovna holcicka", to me ted nedavno rozsekalo😃 Nee, tak samozrejme taky na matersky plural obcas narazim, to ne ze ne, ale ani ja ani zadna z mych kamosek ho nepouziva -- jde mi spis o to, ze si myslim, ze vylozene materstvim se neblbne, kdo byl blby pred ditetem, bude blby i po nem a vice versa. Reagovala jsem primarne kvuli nadrazenemu tonu zakladatelky vlakna, tady tento postoj posledni chytre matky na materske me vytaci -- asi se pani pohybuje ve spatnych kruzich, ja mam kolem sebe chytry zensky a ani materstvi to nezmenilo. To s tim Brnem byla nadsazka, taky obcas odposlechnu veci, ze mam chut provrtat si hlavu sroubovakem😃
@dancamich

vineta
5. dub 2017

@fallingstars "počkej, až se narodíte" je fakt masakr 😀

vineta
5. dub 2017

@dora13 Řekla bych, že to ani není moc nadřazenost, jako spíš obecné zklamání z toho, že má zakladatelka potíže najít sobě názorově blízké lidi. Chápu jí, protože se s tím sama potýkám, nerozumím si s každým, respektive většina lidí mě moc nebaví a jsem vcelku samotářská a introvertní, což v důsledku působí dost často nadřazeně (i pouze z písemného projevu), ač si o sobě nemyslím, že jsem nějak lepší. Prostě to celé chápu jako zoufalý výkřik do anonymity internetu, pochybuju, že to takhle zakladatelka sází ženským na pískovišti 😉
Ale myslím, že je to fakt tak, jak píšeš, lidi se až tolik nemění. Mám třeba známou, která používá plurál už teď ve vztahu k psovi, a vím, že až bude mít dítě, bude to stejný masakr.

Spíš jde o to, že s dítětem přibudou ty do jisté míry povinné společenské styky, kde si člověk už moc nevybere, pokud nechce z kolektivu vyčleňovat i dítě. A tam je pak pravděpodobnost, že nikoho kloudného nepotkáte, vcelku vysoká, pokud máte už tak na lidi vysoké nároky, protože se pohybujete mimo (dosud) svojí sociální bublinu.

Strana
z4