Jak jednat s hypochondrem?

27. led 2021

Pokud máte ve svém okolí/v rodině hypochondra, tak určitě víte, jak je to složité, když nemluví o ničem jiném, než o svém zdravotním stavu. Nemáte nějaké fígle, jak s ním mluvit, ale přitom se sama nezbláznit?

lachtanice86
27. led 2021

Chápu, jednoho takového sem ve svém okolí měla, pokaždé jsem se ho zeptala jestli byl uz u psychiatra. Nastval se a o svem stavu se mnou už nemluvil. Naštěstí

amazonkajanik
27. led 2021

No hypochondr přímo ne. Je to člověk který nemocný opravdu je,ale on sám se pozoruje někde jinde,nebo svůj stav zanedbává a pak kvičí jak podsvinče,jak mu je zle. A to bych řekla,že je horší. Když toho dotyčného upozorníme,že jeho imunita není top,takže by se měl prioblect tak "nechte mě žít " a za měsíc přijde,že chrchla hnis,a že ho i čůrá (od narození problémy s ledvinama),od doktora dostane atb a něco na podporu vykašlávání ,ale bere jen atb a diví se,že se kašel do týdne vrátí...A takhle je to cca 10let,co ho znám ...

autor
27. led 2021

@lachtanice86 Tohle bych svým rodičům říct nemohla 😣

autor
27. led 2021

@amazonkajanik Tak to je taky na nic

martiniquest
27. led 2021

Jo, vyvdala jsem hypochondra...proste to neposloucham, prechazim na jine tema nez nemoci, a kdyz uz jsem uplne vytocena, odchazim z mistnosti.

madamas
27. led 2021

Soustavně převádět hovor jinam. Vyslechnout si kousek, aby rodiče neměli pocit že tě nezajímá jejich zdrav. stav a při první pauze v hovoru hned začít nové téma. Bohužel to dobře znám. Dotyčná osoba je schopná mi volat kvůli modřině na lítku zda nemá trombózu, nebo kvůli otlačeným zádům z nové opěrky jestli to není divné mít ji otlačenou na zádech, jestli to není nějaká nemoc krve. Při zánětu průdušek hned rakovina plic, po rentgenu měsíc klid a zase znovu. Trochu pomohl nový partner dotyčné, přesměrovala mysl jinam. To ale asi není ráda pro vás 😏 Pokud se jedná o rodiče, nemají třeba zahrádku, nějaký zájem apod? Možná to dělá kombinace Covid situace + špatné počasí, nic se nedá dělat venku.

amazonkajanik
27. led 2021

A když mu zařídíš veškeré vyšetření tak se na to vykasle,protože prostě má ten pocit,že to nemá cenu a pak běží a otravuje mámu,aby ho ošetřila ...
Takže zlatý hypochondr,co se bojí každého bacilu,než člověk,co na to dlabe a pak obtěžuje své okolí (mimochodem,neumí si zakrývat ústa při kašli)

autor
27. led 2021

@madamas Právě nemají žádný zájmy. Tohle trvá už spoustu let, nejen teď. Nejdřív furt že určitě budou mít rakovinu, pak zas něco jinýho, teď v době korony se nonstop měří jestli už nemají horečku, a jen je píchne v uchu, tak jestli to už není korona. Do toho že v noci nemohli spát, a přemýšleli jestli už nebudou mít infarkt nebo mrtvici (bodejť by mohli spát když si ve 23 hodin dají kafe) dneska zase jestli už nemají cukrovku. Pořád si měří tlak, klidně 5x po sobě. A kdykoliv napíšou nebo zavolají tak hned hlásí co jim je. A mě už to fakt vyčerpává.

lachtanice86
27. led 2021

Jo takhle, tak to chápu že rodičům to říct nejde. No a obejít s nimi lékaře? Proste na tom trvat?

madamas
27. led 2021

Ještě je jedna možnost. Každý má nárok na jednu preventivní prohlídku ročně u praktika. Tam jim změří tlak, krevní obraz, cukr.. můžou se tam zeptat na všechny své neduhy a praktik jim případně vystaví žádanky na specifická vyšetření. Budou mít ,,duši v peří" že jsou pořádně vyšetření. Nevím jak to teď funguje v době Covidu ale je to řešení třeba do budoucna až se situace zlepší.

marti89
27. led 2021

Bohužel s nima se musí tvrdě, jinak v tom budou pokračovat. Třeba moje babi "umírá" od 40, každou návštěvu slyšíme, jak už tady dlouho nebude, že její maminka, babička i prababička umřeli v 77, a ona taky tak umře (už jí táhne na 90), že už se z postele nezvedne (a pak jedete autem okolo a lítá tam s 20litrovou konví po zahradě), samozřejmě v televizi slyší o Covidu, tak na něj umírala, když ho měl táta - ale test si odmítla nechat udělat a pak řvala a doktorku do telefonu, že jí musí zajistit pečovatelskou službu (přitom nákup jsme jí vozili a nechávali na okně, včetně léků a normálně tam sama běhala po domě).. Takže jsem jí už taky do telefonu vynadala, jestli jí přijde normální, aby si vynucovala nějakou péči, když je soběstačná a navíc dle sebe i infekční a jestli potřebuje teda lékařskou péči, musísi zavolat sanitku a upozornit je na Covid. Druhý den volala, že jsem jí vyděsila s těma zakuklencema, co
by ji sanitkou vezli, tak si dala večer polívku a už je jí dobře..

autor
27. led 2021

@lachtanice86 Oni chodí k doktorům na preventivky ale nic jim vážnýho není. Ale oni si myslí stejně svoje... Že jako doktoři stejně nic nenajdou, atd.

autor
27. led 2021

@madamas To oni chodí, podle doktorů jsou v pořádku, všechny testy v normě..

autor
27. led 2021

@marti89 Ano, rodiče taky už asi od 40 jsou strašně staří, hrozně nemocní a pomalu na umření. Ale když už já teda jednou za rok řeknu že se mi zablokovala krční páteř a nemůžu otočit hlavou, tak to je přece blbost, jsem mladá a nic mi být nemůže.

lachtanice86
27. led 2021

Ja to chápu, ale tohle je bohužel nemoc a je to v hlavě. Obávám se, že tohle samo nepřejde, to kolem covidu tomu taky nepomáhá...

autor
27. led 2021

Nejhorší je že fakt neposlouchám nic jiného. Mám malé miminko, a mám jiné věci na práci než být furt na telefonu a poslouchat naříkání. Ale oni to nechápou nebo co.

barumrallyebum
27. led 2021

Tak jim to nezvedej a nebo jim uz konecne vynadej, ze te to nebavi furt poslouchat.

95newmommy2020
27. led 2021

Jeee to jsem já 😁😁😁 Hele asi tak když má pocit ze mu něco je tak nemá smysl to zlehcovat, protože on ten pocit proste má.

martt
27. led 2021

A vymyslet jim něco pro co by mohli"žít" a nepozorovat se? Třeba nějaký zvíře? A nebo se s nimi domluvit, aby vyhledali pomoc pomocí psychologa či psychiatra. A nebo být na ně tvrdší, a říct jim to na rovinu, že ti to vadí pořád poslouchat, že jim něco je.

autor
27. led 2021

@martt Stačilo že můj manžel to na návštěvách absolutně ignoruje. No a je ten špatný... 😒

lachtanice86
27. led 2021

@95newmommy2020 no ale to je proste na psychologa nebo psychiatra.

95newmommy2020
27. led 2021

@lachtanice86 Jasný já to teda o sobě říkám protože v tehu jsem fakt litala se vším. U psychiatra jsem to sice neřešila vždy mě ujistili ze to je prý u prvomatek běžný. 😁 Jinak si myslim, ze doopravdy hypochondr není téměř nikdo. Jen někdo řeší svoje zdraví víc někdo na to zas prdi. Tak z pohledu druhy strany je ten kdo občas něco řeší hypochondr. :D

amazonkajanik
27. led 2021

@95newmommy2020 víš co má hypochondr na náhrobku?!
" Já vám to říkal!" 🤣

95newmommy2020
27. led 2021

@amazonkajanik pravda 🤣🤣🤣

lachtanice86
27. led 2021

@95newmommy2020 ne, hypochondr si to nikdy nepřizná

bachovy_esence_poradna
27. led 2021

Pokud je to takhle výrazné, tak může jít opravdu až o poruchu. Jednak je to nevyvratitelné (může jít až o úroveň bludů). A dál kdokoliv se postaví proti určitému tvrzení, tak ztrácí důvěru a ještě víc tím dotyčného utvrzuje v nedůvěře ke světu, v pocitu nepochopení... To pak ještě může podporovat izolaci a spíše to může situaci zhoršit.

Bohužel z toho není žádná jednoduchá cesta ven - pokud dotyčný sám nemá alespoň minimální zájem nebo náhled toho, že jde o posunuté vidění věcí (pokud jde už o poruchu, tak tam právě vhled chybí).

Lze tedy nabídnout třeba nějaký kontakt na profesionála, trochu podpory nebo rozptýlení, ale víc energie do toho neinvestovat. Je potřeba dobře se starat o vlastní duševní hygienu, aby kontakt člověka moc nezatěžoval a aby se člověk sám nedostal do úzkostných stavů postupně... Není to jednoduchá situace pokud se jedná o rodinu.

Do určité míry se s tím dá pracovat, ale u rozvinutější hypochondrické poruchy je to opravdu práce pro někoho kdo se tomu věnuje profesionálně.
Momentální situace v médiích bohužel podporuje strachy a úzkosti velmi významně, o to víc je potřeba relaxovat, věnovat pozornost tělu, dechu atd.

95newmommy2020
28. led 2021

@lachtanice86 Já myslím ze jo, pravej hypochondr hledá i to jestli má priznaky hypochondrie. A pravej hypochondr se nebojí jít k psychiatrovi, protože to nebere jako stigma.

elvira
28. led 2021

Fígl neexistuje. Máme tchána hypo a on si v tom libuje, je to nejspíš jediný způsob, jak na sebe dokáže strhnout pozornost. Pomohl by kvalitní psychiatr. Někdo říká víc práce, ale to v jeho případě nefunguje. Kolikrát malá celý den a tobě otevře se 2 betléma, s ovázanou rukou,nohou i hlavou a začne chrlit. Kdysi jsme se se švagrovou vysázeli, co bude mít ovázané. Jediné, co pomohlo, bylo omezit kontakt na minimum - ono to skripalo i jinak.😕

elvira
28. led 2021

@elvira berlema pardon.

95newmommy2020
28. led 2021

@elvira A není to spis münchausenuv syndrom ? To jsou lidi co si onemocnění vymysli a vi to. Hypochondr je přesvědčený ze je nemocný.