icon

Oddělené spaní rodičů po porodu? Vaše zkušenosti a tipy

elfka21
14. říj 2023

Napadlo mě udělat si takový průzkum. Po porodu mladší jsme se s manželem oddělili a on spal se starší v ložnici a já s mladší v obýváku. Ohromně mi to vyhovovalo, protože jsem neměla stres, že je budíme a budou nevyspalí a mrzutí. Měli jste to také tak? Jak dlouho vám to vydrželo? A pokud ne, jak manžel snášel noční pláč/zvuky… prostě ruchy spojené s kojením/přebalováním/uspáváním.

Strana
z4
michaela666
15. říj 2023

Spala jsem s dcerou v obýváku první 3 dny. Manžel chodil spát o půlnoci a vstával v 5, takže jsem chtěla aby se vyspal aspoň trochu když jede autem. Vydrželo mu to akorát chvilku a pak se přesunul k nám. Naučil se spát se sluchátky, když byla hodně špatná noc.
Pro rýpalky- Nevyhodil nás z ložnice. Byl leden a v ložnici bylo pokažené topení, proto jsme se stěhovali do obýváku.😃

Do teď spíme všichni v ložnici a vyhovuje nám to všem. Dcera má vlastní postel, ale stejně se chodí v noci mazlit k nám.

uzivatelkapetra
15. říj 2023

Nikdy jsme se nerozdělili (syn 5 a dcera 3/4 roku) a to u druhorozené mám první měsíce těžce v mlze, protože jenom řvala, nespala. Syna to probudilo max jednou, chlap spal, když už moc malá plakala, tak se samozřejmě vzbudil a staral se jak může pomoct. Někdy si malou vzal do obýváku ať se alespoň trochu vyspím alespoň na 2 hodiny.
Nevím, nejsem příznivcem odděleného spaní manželů.

palja
15. říj 2023

@elfka21 já spím s holkama v dětském pokoji, manžel v ložnici. Začali jsme tak spavat po narození první dcery, pak jsme měli druhou dceru, ta teď bude mít 2 roky. Oběma nám to vyhovuje. Manžel má svůj klid, vyspí se, chodí na denní, noční, takže i před noční někdy leží. Já jsem taky ráda, mám taky svůj klid.
Manželský život (intimní) máme v pořádku, dá se to v pohodě skloubit, když už obě holky spí nebo přes den, když je starší ve školce a mladší si hraje nebo spí.

vikinkav
15. říj 2023

Ja, manzel a nejmladsi syn spime v loznici v jedne posteli, oba si uzivame pritomnost maleho ☺️

g_m
15. říj 2023

Ne, mame dve deti a nikdy jsme nespali oddelene. Asi bych to ja sama neprenesla pres srdce a ani manzel s tim nikdy nastesti neprisel. Ale jsem v tomto trochu macecha - deti jsme nikdy nemeli v posteli. Spali v postylce prirazene k moji strane postele a v roce sli oba do pokojicku. Loznice je pro me a manzela 😍

kakba
15. říj 2023

Nikdy by me nenapadlo se oddelit. NIKDY. Mozna to je jen ma domnenka, ale myslim si, ze presne takto zacina chladnout vztah mezi partnery.

ada22
15. říj 2023

@elfka21 Udělejte si to jak to vyhovuje vám. (-: My nyní až po osmi letech spíme sami v manželské postely. Za tu dobu to byly různé modely i dle prostoru, který jsme měli k dispozici. V případě, že se rozhodnete pro oddělené spaní, tak bych si trochu hlídala, aby jste se s manželem neodcizili. Jinak naše děti se od zhruba 3 měsíců do roka budily v noci snad po hodině a půl. Ono to nebyla hitparáda ani později, ale už jsem alespoň někdy měla i dvě hodiny spánku v kuse. A vyzkoušeli jsme fakt kde co. Nejlíp pak vycházelo, když jeden z nás s nima spal. Prostě asi potřebovaly pocit bezpečí.

pe_tu_ss_ka
15. říj 2023

@kakba asi jak u koho... jsme s manželem 15 let, dvě děti, u obou jsem spala s nimi sama. A tohle se nám opravdu nestalo.. být spolu jsme zvládli kdekoli, nemáme na to postel v ložnici..

kakba
15. říj 2023

@pe_tu_ss_ka vsak jsem psala MOJE domnenka. Nicmene me deti v loznici nikdy nespaly. Mam z toho jen osypky, kdyz bych to vyslovila😀😀😀

ekou
15. říj 2023

@elfka21 žádné oddělování se nekonalo, nevidím důvod. Starší dítko ve svém pokojíku (3 roky), mimčo vč manžela v ložnici. Už u prvního neměl problém a u druhého taky ne.

ferda90
15. říj 2023

@elfka21 ahooj, když se syn narodil, spali jsme spolu chvíli všichni v ložnici. Po pár týdnech jsem začala spát se synem společně v posteli. V tu chvíli šel přítel spát do obýváku, syn celkem plakal, takže jsem chtěla ať se přítel vyspi do práce. Když bylo třeba, nebo malý byl nespokojený, plakal, tak přítel vstal a šel za nama jestli nepotřebuji pomoc. Prebalil, pochoval, pomazlil i když spal vedle v místnosti, byl prostě nápomocen. Syn má dnes 2 roky a 8 měsíců a pořád spíme odděleně, ve finále nám to momentálně vyhovuje. Já nikdy nechtěla přítele nutit aby spal s námi, jelikož on byl ten, který vstával ráno do práce a já byla ta, která si mohla počas dne s malým kdykoliv lehnout,takže jsem chtěla ať je vyspany. To ale neznamená, že by mi přítel v noci neměl občas pomáhat,pomáhal, ale většinu jsem to zvládla ja-prsíčko hlavně 🤗Jak se mě i jednou ptala kamarádka:no ale když spolu nespíte, kde máte sex? 😁Asi tak :sex nemusí být jen,, nudný,, a v posteli, doma se najdou i jiná místa, sexu máme dostatek aniž by jsme museli spolu sdílet momentálně postel 😉

pe_tu_ss_ka
15. říj 2023

@kakba vim, proto píšu, ze jak u koho. Vždycky je to o těch dvou, jak přistupují ke svému vztahu. Jinak manžel pak po tom 3 roce, kdy se mu syn nastěhoval do ložnice, nebyl moc nadšený, protože syn je celej po něm, a každý větší prožitek, velký emoce, co zažil přes den, pak prožíval v noci (cestování, kňučení, křičení a pláč).. teď ve 2 letech mladší jsme se spojili a on ve své posteli konečně spí celou noc a nevzbudi ho, když mě malá zavolá. Ale na ans vztah to vliv nemělo.

eithelwing
15. říj 2023

@elfka21 Měli jsme to oddělené též. U obou dětí, obě byly extrémně plačtivé. U starší dcery jsem spala já s ní v pokoji, syn spal pak se mnou v manželské a manžel s dcerou v pokoji.
Trvalo to vždy cca rok a půl.

eviicka
15. říj 2023

Manžel začal spát se starším po narození mladšího. Zatím tento model přetrvává i po třech letech. Kluci jdou zavisláčci a všichni 4 najednou by bylo trochu moc. Měnit to začneme až bude hotový dětský pokoj/pokoje.

haaanka21
15. říj 2023

My spíme pořád spolu v naší posteli, muž buď spal, že ho nic nevzbudilo a nebo k dětem vstával on. To spíš já nadávala, že nám lezou všechny 3 děti do postele a nevyspim se. Jsem ta zlá matka, co nemůže spát s dítětem v posteli

konidana
15. říj 2023

@elfka21 my meli mnoho let "vikendove manzelstvi" kdy chlap nebyl od pondelka do ctvrtka doma vubec. Vyhovovalo mi to naprosto, vse jsem si jela jen podle sebe a mimina. Ted uz par let je chlap doma denne a oddelene chdim spat ja, abych se aspon trochu vyspala. Mam to dost podobne jako
@haaanka21 s tim, ze mi v nasi male posteli uz vadi i muj velky chrapajici chlap😅

konidana
15. říj 2023

@elfka21 jinak myho chlapa kdyz spi, nevzbudi vubec nic, a usne kdykoli a kdekoli. Ja to mam uplne naopak🤪

elis16
15. říj 2023

Při obou holkach jsme prví měsíce spali oddělené. Holky měly náročné noci, přítel pracoval v tu dobu jako řidič a má lehčí spaní. Jinak starší dcera začala sama spavat v pokojíčku před 3 rokem a mladší se k ní přidala v roce. Ale zhruba do 2 let mladší ještě některé noci cestovaly za nama do ložnice.

cilkat
15. říj 2023

Máme to taky tak, teda s tím, že já s mladším jsme v dětském pokoji. Staršímu bude osum, mladšímu je 4,5, myslím, že pomalu nastává čas je během tohohle školního roku sestěhovat k sobě a nás s manželem zase do ložnice (obě děti už vstávají podobně a usínají podobně a já mám pocit, že jak spolu nespíme (v obou smyslech) tak se pomalu vzdalujeme). Ale zatím řešíme u strašího rozjezd školy a pokoušíme se trchu stabilizovat spánkový režim na to, takže zatím se mi nechce hrabat do systému usínání.

martt
15. říj 2023

@elfka21 U mladšího syna jsme měli oddělené spani cca do 4 let, ke konci to bylo i z mé pohodlnosti. Protoze se mladší v noci budil na curani tím stylem , že začal brečet a na záchod jsem ho musela donést. Synovi je 7 a oddělené spaní jsme si letos na cca 4 mesice dali znovu kvůli synovi operaci , kdy jsem s nim spala kdyby v noci něco potřeboval. Náš vztah to nijak nepoznamenalo. Spíš pak byla prekérka začít spat zase u manžela, protože jak byl zvyklí, že měl celou postel pro sebe tak mne ze začátku z postele zkopával a já nekolikrat skončila na zemi vedle postele🤣🙈.

patypresdevaty
15. říj 2023

@veruuu_kubesovic ty jsi zase chytrá jak rádio, viď? Ne každý má dítě, které se dvakrát za noc za pár minut nakoji a zase spí.
Každý má taky jinak náročnou práci, musí vstávat v různou dobu, musí třeba ráno daleko řídit, má různě tvrdý spánek a různou schopnost zase znovu usnout, když už ho něco probudí...
V tomhle fakt nikoho nesoudim a ať si to každý udělá tak, aby to bylo pro rodinu jako celek co nejschudnejsi...

drep
15. říj 2023

@ferda90 já souhlasím, že každý nechť spí, jak mu to vyhovuje, ale vadí mi argument s nudným sexem v ložnici. Mě nudí sedí mimo ložnici. Můžeme to zaobalit jak chceme, ale v koupelně, na kuchyňský lince, na koberci je to tak nepohodlný, že to může být fajn rychlovka, ale extatický sex s pomůckama a na dvě hodiny s oddalováním vyvrcholení prostě jinde než v pohodlný posteli není reálný. Takže pro mě naopak je společný spaní partnerů bez dítěte synonymem pro dobrý sex.

patypresdevaty
15. říj 2023

@drep jo, to jsem si taky před lety myslela... a pak přišel dum s krbem, takže místo postele vede teď gauč 😉

lvl16
15. říj 2023

Nikdy jsme se nerozdělili. Spíme všichni společně od začátku rodičovství (děti 4 roky a miminko). Snáší to úplně v pohodě, spí jak dudek a dokud ho nevzbudím aktivně já, že má třeba jít přebalit, tak je tuhej 🙂. Během obou šestinedělí chodíval děti přebalovat výlučně on. Děti kojim v polospánku v posteli, takže to nikoho ani rušit nemůže.

kleio
15. říj 2023

My jsme se oddělili, manžel v ložnici se starším, já v pokojíčku s miminkem. Miminko ale po prvním měsíci začalo spát v noci pěkně, takže bych se nejradši vrátila, abychom spali všichni pohromadě. Do naší ložnice se ale nevejde další postel 😕

ferda90
15. říj 2023

@drep v pořádku, každý to vnímáme jinak. Já to nemyslela nějak zle, jen třeba mě přijde, že ložnice je taková ta,, klasika,, zatím co vana, jídelní stůl atd je trošku zpestření, ale hlavně jsem tím spíš chtěla říct, že to, že spolu nespíme v ložnici neznamená, že nemáme sex, jak si asi moje kamarádka představovala 🙂 Souhlasím s tím, že každý to má jinak, jsou páry, kterým společně spaní i s miminkem / batoletem vyhovuje a pak jsou páry kde se tatínek na nějakou dobu přestěhuje z ložnice jinde. Obojí je v pořádku pokud to tak oba cítí. Nejsem,, zastánce,, toho, že chlap musí v noci pomáhat a vstávat k dítěti, jakože ano, je to fajn když pomůže, ale hodiny být v noci vzhůru nemusí, on je ten, který vstává do práce a on si během dne lehnout prostě nemůže, za to já ano když jsem s dítětem doma

martinka_33
15. říj 2023

My spíme oddelene protože muž nelidsky chrápe 😂 V ložnici v posteli se mi střídají deti podle toho, komu se zdá horší sen 😃 Kdyz tam vlezou vsechny, odcházim do pokojicku

martinka_33
15. říj 2023

@drep Máme pohodlný gauč 😁 Jen musíme neco veset na kliku, je tam videt klíčovou dirkou a ti malí šmíráci mají oči všude 👀 Ale my muzem i do loznice, deti spí vsechny v pokojicku, ke me lezou az behem noci 😃

daasqua
15. říj 2023

U prvorozené jsem spala v dětském pokoji (máme tam normální postel), luxusně jsem se vyspala, nikdo mě nerušil (dcera spala od 2m celou noc). Po narození syna v dětském pokoji spal manžel s dcerou, já se synem v manželské posteli (syn naštěstí taky dobře spal). Bylo to super na kojení, měla jsem klid, manžel se vyspal taky. Od 6m syna jsem ho dala zase do dětské postýlky v dětském pokoji (aby měl pořádnou ohrádku) a dcera s manželem přesídlili do manželské postele v ložnici, kde jsou doteď. Dceři je 5, synovi 2,5r. Krásně se vyspím, nikdo mě neruši prevalovanim, chrápáním, kašláním a dýcháním - jsem hrozně citlivá na zvuky a špatně usínám, i se špunty. Až budu v ložnici, zase budu spát špatně :-/ Chtělo by to ještě jeden pokoj 😀 Takze všichni si zatím lebedime.

1983martina
15. říj 2023

@elfka21 jak s prvnim kteremu je 10 let tak jsme spaly vsichni v loznici kojen do cca 3 let, a s druhym tomu jsou ted 2 roky je zatim kojen tak vsichni v loznici taky, chceme byt vsichni spolu a usinat spolu, jsou male jenom jednou tak si to chceme uzit. Taky plakaly kvuli zoubkum, prdikum atd.

Strana
z4