Odmítá hlídání. Co mám dělat, abych se nezbláznila?

28. črc 2020

Ahoj. Potřebuju poradit. Mám 3 měsíční mimčo, miluju ho nade všechno. Ale jak jsem s ním opravdu nonstop, cítím že potřebuju na 3-4 hodinky vypadnout z kolotoče plíny-mlíko-plíny, prdíky, mlíko. Dneska jsem navrhla manželovi že bysme malou dali mé mamce na hlídání a jeli na koupaliště, abysme po dlouhé době měli čas jen pro sebe. A on mě akorát sjel že neexistuje, že pokud se chci malé zbavit, ať si táhnu kam chci, ale že on bude s malou. Že on se postará (přitom za celou dobu ji ani jednou nenakrmil, plínku vymění jen když má náladu). Snažila jsem se mu vysvětlit že už potřebuju vypnout, že on si jde v klidu na počítač, on si dává piva, ale já jen kolotoč kolem malé. Co mám dělat abych se nezbláznila? Jak ho přesvědčit že na hlídání není nic špatnýho když to je jednou třeba za měsíc? Celé naše manželství jde do kytek, protože na sebe nemáme absolutně čas, sex víceméně taky žádný... A když všichni někam jdeme, pořád to je jen co malá, hlídat jestli nemá hlad, jestli nepotřebuje přebalit, jestli je v pořádku... A my dva se na sebe víceméně ani nepodíváme...

lv
28. črc 2020

Ten čas, pauzu, potrebujes ty - vyuzij toho, že se nabizi a na hodinku, dve (s cestou třeba tři) si jet na ten koupak sama, nebo kamkoliv chces.

mariegroth
28. črc 2020

Tak je smutne, ze tvuj muz nevidi, ze potrebujes oraz. A to velice zaslouzeny. Nevim, proc je to pro nej takove tabu. Asi je to neco, co slysel od rodiny. Myslim, ze Pokud mu miminko sveris, uvidi, jak tezke to je. Hlavne muzi si mysli, ze starost o dite neni nic narocneho.

journals
28. črc 2020

Na jednu stranu je smutne, ze manzel nevidi ze potrebujes oddych, na druhou stranu... od tak maleho miminka bych neodchazela. Ja bych si to stejne neuzila tak, jak bych si predstavovala

te_reza
28. črc 2020

Já jsem Teda asi divná, ale co si čekala, že s miminem bude? Po třech měsících si takhle zoufalá? Co budeš dělat až ji porostou zuby? Já nejsem nějak echt kontaktní matka, ale do půl roku jsem si skákla sama tak do krámu.

volfici
28. črc 2020

Využij toho, že se nabídl, že se postará ať to řekl a myslel jakkoliv. On je rodič stejně jako ty, tak proč on může sedět u počítače a ty musíš lítat kolem malé. Nabídl se, usměj se, poděkuj, odevzdej, odkráčej (na kafe, plovárnu, ke kadeřnici, nebo jen do lesa na houby). Ono se to taky hezky kritizuje, když nemá ani náznakem představu, co ten 24/7 tanec kolem miminka je za záhul.
Na povození v kočárku babičkou nevidím nic špatného. Delší hlídání u takhle malého miminka bych asi taky nechtěla, záleží i na tom, jestli a jak často kojíš. Ale primárně má dítě dva rodiče, takže se mají starat oba. Když může mít prostor pro sebe tatínek, proč ne maminka.

uzivatelkapetra
28. črc 2020

V tom věku byl manžel v nemocnici a já ho denně jezdila navštěvovat, babička jezdila se mnou a s malým v kočáru kroužila kolem areálu. V tomto věku asi nevydrží moc dlouho bez kojení (v případě nekojení neznám a nemůžu soudit, asi je i ta psychika mámy jiná a nemá takovou potřebu kontaktu).
Každopádně vyžeň chlapa s kočárkem z domu na hodinu dvě a nazdar 🙂

levandule_k
28. črc 2020

Jít na 4 hodiny někam pryč od tak malého miminka se mi zdá hodně, ale pokud jsi na zhroucení a vše kolem malé děláš sama a předpokládám, že k tomu máš na starosti domácnost, tak jsi akorát tak na zhroucení. Manžel by se měl víc zapojit kolem malé a ne si dávat v klidu piva a sedět u počítače. Pokud ti říká, že máš táhnout, když se ozveš, že se ti něco nelíbí, tak to není vůbec dobré.

krupka3
28. črc 2020

Ja se pridavam k tomu, ze odejit na nekolik hodin od tak maleho miminka mi prijde dost hardcore. Radeji hodinu pravidelne 4x do tydne nez nekolik hodin najednou. Navic pokud je to vase prvni dite. Ja prvni dceru poprve nechala manzelovi na hodinu nekdy kolem 9m veku, a to stali jen za plotem hriste, kde jsem sportovala. V jejim roce jsem na tu sportovni hodinu poprve odesla z domu sama bez nich. Chapu, ze ne kazdy to takhle citi a potrebuje a uplne rozumim tvemu zoufalstvi (i kdyz - taky mi trosku v hlave hloda, co sis predstavovala, kdyz sis porizovala dite..). Kazdopadne ja jsem na strasne manzela, za me urcite ne. Kdyz slysim svoje miminko jak se dokaze behem par minut zacit az dusit placem, kdyz treba nemam kde zastavit v aute, neumim si predstavit ji nechat doma 4hod chlapovi nebo jeste hur babicce s tim, ze proste pocitam, ze se vyrve do odpadnuti, a az se vzbudi, bude nasledovat druhe kolo. S tak malym miminkem to ani jinak dopadnout nemuze.

meronym
28. črc 2020

Zda se mi, ze mate v manzelstvi zasadni problem s komunikaci. Pokud manzel nechape, ze potrebujete vypnout a pouziva bezne vuci vam takovy slovnik (at tahnete apod.), je to signal, ze vas nevnima a nechape. Byl takovy uz pred tim? Na tomhle je nutne zapracovat (klidnou komunikaci, pripadne v poradne), ostatni prijde samo.

zuzkasim
28. črc 2020

Jsem se musela vrátit na začátek tvého příspěvku a ujistit se, že jsem si dobře pamatovala stáří dítěte 3 měsíce... Kdybys to napsala po 3 letech, pochopím, ale máš malé miminko, které je na tobě ve všem závislé, sotva jste se sžili, poznáváte se, kdo ví, jestli vůbec máte nějaký denní rytmus a už toho máš plné kecky. No jestli se cítíš tak vyšťavená, tak pošli muže na dvě hoďky na procházku s kočárkem, nebo si zajeď na dvě hoďky na nákupy ty a nech mu prcka doma. Víc nevím, já teda obvykle po 2-3 hodinách kojila. Jestli jde manželství do kytek po 3 měsících, chyba někde bude, v životě bývají i delší náročné období... Ohledně sexu, před měsícem a něco ti skončilo šestinedělí, je celkem normální, že to není hned jako "za mlada". Trochu spolu mluvte a snažte se vzájemně poslouchat. Jestli muž nechce mimčo nechat na hlídání, tak ať se postará víc on, jestli ty máš pocit, že ti udělá dobře odpočinout si od prcka, tak mu ho svěř. Nebude to teda čas jen pro vás dva spolu, ale spolu můžete vyrazit přece i s kočárem, tak to prostě je.

miba10
28. črc 2020

Mám děti 2 a jsem s nimi doma skoro 2 a 3/4 roku (pocim od porodu). A ani dneska si neumím představit, že bych někam šla. Ne, že bych nevěřila příteli, že se nepostara. To v žádném případě,stara se, pečuje a a vše kolem dělá vzorně. Ale prostě mi to nedá. Jednou jsem si ty děti pořídila a tak se hold o ně přece postarám. Je to zaprah, nerikam, že bych kolikrát nejraději nekrapla dveřmi a nešla třeba na hodinu se projít nebo na kafe. Ale já bych to nedala. Jediné kdy jsem bez dětí, když jdu na úřad nebo mám nějaké zařizování. Jinak ne.
Chápu, že jsi unavená. Ono ten kolotoč je mazec, ale po 3 měsících? 🤔 Vážně? Jakou si měla představu s miminkem? Já se děti jako miminka snažila strašně užívat. Oni tak straně rychle rostou a než se otočí, mají první narozeniny a pak člověku dojde, že to miminko, co tě potřebuje nonstop je "pryč". Je to už človíček, co objevuje, všechno se snaží sám. Už to není jak já říkám "opičátko".
Hold ten prďolka, tě teď ještě pořád potřebuje.
Přítel by měl vážit slova, co řekne a jak je řekne. Tenhle způsob komunikace stojí za prd. Spíš to vypadá, že tě starost o mimčo nebaví, přítel to vidí a tak ti to dává sežrat 🤔
Zkus si s ním promluvit. Že třeba jednou dvakrát týdně, ať jde s mimcem na procházku ať máš klid pro sebe.

mourovatakocka
28. črc 2020

Tatínek je možná trochu blb, promiň. Můžeš se domluvit třeba se svojí mámou, že by ona jezdila s kočárkem a ty sis zatím orazila? Spokojená máma = spokojené dítě. Pokud chceš křísit manželský život, musíte být na to dva...

autor
28. črc 2020

@volfici Jenže já vím že on se postarat neumí, neumí nakrmit, když by se zakuckala, tak neví co s ní... Bojím se malou nechat s ním...

krupka3
28. črc 2020

To je tvuj partner az takovy hlupak, ze by neumel diteti pri zakuckani poklepat na zada? To snad ne...

autor
28. črc 2020

@mariegroth Možná to bude tím že o něj se matka nestarala, od malička ho nechávala samotného doma. Třeba se bojí že budu taky taková, ale já opravdu chci jen jednou měsíčně tři hodiny klid, nebýt ve střehu co malá a uvolnit se...

autor
28. črc 2020

@krupka3 Pro mě ještě včera bylo nepředstavitelný se od malé hnout, ale dneska už to prostě ve mě bouchlo... A nevím jak ostatní babičky, ale moje máma se dokáže postarat o malou, když jsem u ní na návštěvě tak mi s ní pomáhá, a malá je u ní spokojená.

autor
28. črc 2020

A teď mě tak zajímá, když jsem tak špatná že chci dát malou na chvíli pohlídat, to vy, které se od dítěte nehnete na krok, nejdete ani ke kadeřnici?

autor
28. črc 2020

@miba10 Baví mě se starat o mimčo, je to moje všechno. Ale když jsem na všechno sama, manžel má na sebe čas jako před malou, ale já si nestíhám přečíst pomalu ani časák, pak už vážně chci vypnout...

lusynkova
28. črc 2020

Tři hodiny nejsou na chvíli... Pro tak malé miminko to bez mámy může být věčnost.

autor
28. črc 2020

@krupka3 Bohužel jo.

azanka
28. črc 2020

Hele, nám se jednou dítě začalo dusit okurkou a manžel do něj začal tak divne stouchat, ani ho nevyndal z lehatka. Jako kdybych tam nebyla, nevím, jak by to dopadlo. Jinak chápu, ze chceš mít čas pro vas, čas pro sebe. Zkusila bych mamku poprosit, jestli by nevzala kočár a vy jste sli třeba na kafe. Může jezdit okolo, jednou za čas se stavit, oba uvidíte, ze je všechno OK a časem třeba vyrazite úplně sami.

mariegroth
28. črc 2020

Ja ti rozumim. Vim, ze tady za to dostanu sprdnuto, ale pro celou rodinu je lepsi odpocinuta matka, nez matka tri minuty pred vyhorenim. Pokud zena citi, ze potrebuje 3 hodiny pro sebe v mesici, tak si opravdu nemyslim, ze je to tak moc. Da se to naplanovat kolem spanku. Psychika matky je take dulezita. Mozna to vidim jinak, nebot ve trech mesicich ditete jsou mnohe zeny kolem me, zpet v praci.

vineta
28. črc 2020

@miba10 Muž jí poměrně nehezky vynadá a ona má primárně hledat chybu u sebe, že jí péče o dítě nebaví a muž to vidí? Jako vážně?

journals
28. črc 2020

Tri, ctyri hodiny nejsou chvilka. To je cele odpoledne 😖 a ne, nesla, protoze jsem kojila co 3/4 hodiny. Jako ja chapu, ze toho mas plny zuby, vsak odpocinout si musis, ale jak tu zaznelo. Dej kocar na hodinu manzelovi a postupne dobu prodluzuj s tim jak dite poroste. A doporucuju tatinka zacit zapojovat vic do pece aby si zvyknul, ze dite je i jeho 😉 proste se nektere veci bude muset naucit. Jen na to vsechno tak nepospichej. Jak tu psaly holky. Vsak jsi chvili po sestinedeli, vsechno si jeste seda, bude lip, rychle to utece, uvidis

leymea
28. črc 2020

Ja treba na tom nevidim nic divneho, ale evidentne jsem vyjimka 😀 ja jsem zrovna ta co ke kadernici sla (sice ne na tri hodiny, ale max.na dve) a teda deti nikdy nebreceli a to vim jiste, protoze moje mamka by mi to rekla. A jak pise @mariegroth , jinde v tutu dobu uz jsou zeny zpet v praci. 🤷‍♀️

krupka3
29. črc 2020

Ne, ke kadernici jsem teda 3 mesice po porodu opravdu nesla a vubec se mi z toho nehroutil svet 😀 Po porodu druhe dcery si ted planuji pozvat kadernici domu (a to jen proto, ze je to nezbytne). A jestli kadernice a cteni casaku ve tvem zivote zastavaji az tak dulezite misto, tak si radeji uz dalsi dite neporizuj (rada do budoucna, nemyslim to zle, ale vazne). I kdyz jak to tak ctu, tak tvoje dite bude asi v roce v jeslich a ve dvou ve skolce cely tyden, tak to bude na kadernice a casaky a koupaliste casu az nad hlavu. A to, ze se tvoje mama dokaze postarat nerozporuji, ale pokud se 3m miminko rozplace po mame, tak ho jen tak neuchlacholi nikdo, to proste nezbyva nez ho nechat vyrvat do odpadnuti. V tomhle veku jsou 3-4hod bez mamy pro to dite uplna vecnost. Spocitej si to v ekvivalentu na delku tveho zivota, je to jako by tobe ten nejmilovanejsi a jediny stredobod vesmiru odjel treba na 2 mesice. Jenze pokud ani nemas partnera, se kterym byste se velmi milovali, tak se to da pochopit jen tezko. Nemluve o tom, ze dite se bez mamy citi opustene, vola ji a vzda to az ve chvili, kdy pochopi, ze mama na nej kasle. Jak psano vys, pokud potrebujes, zajdi si na hodinu, at je manzel nebo mama s kocarem pobliz... Takhle si zajdi parkrat tydne, a az bude mimcu pul roku, tak to treba protahni na 2hod, atd. Ale vypada to, ze jsi stejne rozhodnuta o sve pravde, takze ja s diskutovanim koncim 🙂 Doufam, ze si tu kadernici a koupaliste nalezite uzijes.

la_amanita
29. črc 2020

Nenech si namluvit, že tvé pocity jsou špatné, že se o dítě špatně staráš, když máš vyšší potřebu si odpočinout, než někdo jiný. To je úplně normální, každý člověk prožívá a snáší zátěž jinak, má jiné limity. Já jsem chodila pravidelně jednou týdně na hodinu a půl cvičit od synových čtyř měsíců, když měl pět měsíců, šla jsem na tři hodiny s kamarádkami do kina. A to jsem kojila. Pokud nekojíš, nevidím problém v tom se někam sbalit třeba na celé dopoledne nebo odpoledne. To je tedy jedna část problému. Druhá je, zda můžeš malou někomu svěřit. Je smutné, že první volbou není manžel. Opravdu by potřeboval zapojit do péče o malou, ať ví, jak náročná je. Na tom ale můžeš pracovat dlouhodobě, jestli potřebuješ odpočinek hned teď, svěř malou své mamince a vyraž ven. Psychické zdraví máme také jen jedno a je potřeba o něj pečovat.

miba10
29. črc 2020

@vineta přečti si to znovu a pořádně. Psala jsem, že on by takhle kominukovat a jednat neměl. Taky jsem psala, že chápu, že je unavená, je to kolotoč, ale to je prostě starost o dítě.
Takze jako vážně? 🤷‍♀️

miba10
29. črc 2020

Časák? Co to je? Nemám čas na čtení, televizi, ano na školu, kam jsem chtěla jít. Každé ráno mlatim hubou o zem. Ale když mi to dítě položí hlavu na rameno, nebo přiběhne a dá mi pusu, to je prostě zivotabudic jako prase.
Znova opakuji, chápu, že jsi unavená. Je to kolotoč a stereotyp. Ale co si čekala? A hlídání na 3-4 hodiny je vážně pro mimčo hodně.

tinaprofi
29. črc 2020

další sedmnáctka?