Tchýně
Ahoj holky,
vim, ze tu je hodne diskuzi na tema vztahu s tchyni, ale rada bych založila nove a zeptala se na zkusenosti, pripadne požádala o radu.
S manzelem jsem skoro 12 let, manzele jsme dneska 4 roky. Vztah spolu mame super, mame dceru 2,5 mesice, o kterou jsme se snazili pro nas dlouhe 3 roky (hromada slz, financi a stresu). Je nase vymodlena.
Tchyne je rozvedená, za rozvod si muze sama, byla jsem u mnoha hádek u nich doma, než se rozvedli, které vzdy iniciovala ona a tchan pak raději chodil pit do hospody, kde se setkal se svou současnou ženou.
Tchyne je starsi ročník (75 let). Mého muze mela pozdeji, je mu 30 let.
Nema me rada odjakživa. Sebrala jsem ji syna. Druhy syn ma 50 let, je sam, bydlí s ni. Vztah mel pry jednou vážnější, ale tchyni se slečna nelíbila, tak to s ni ukončil.
Zkazila nam svatbu, bylo toho kolem hodne, to by bylo na dlouho, nicméně ji neodpustím nikdy, ze mému tatkovi spolu s jeji segrou řekly, ze si me nepreji v rodine. Vzdy se nad nas povyšovala a jde vidět, ze se ji synové boji. Manzel se nas s dcerou zastava, ale je videt, ze ho to uzira.
Tchyne ma počínajícího alzheimera, takze chápete, ze ji samotnou s dcerou nenechám. Z dobrého srdce jsme ji pozvali do porodnice a i v sestinedeli domu, vzdy to skončilo mými uzkostmi, ktere resim s psycholozkou, ke ktere me z 80% dovedla ona. Mame stanoveny zakaz malou pusinkovat, dokud nebude naockovana alespon na základ. Ona vsak skrz nemoc porad zapomina (alespon nam to tvrdi, podle me by i bez nemoci ignorovala, co ji rikame) a manzel uz to nevydržel a byl ostřejší, z toho byl rodinny konflikt. Taky nam ji nechce vracet se slovy: ale prosimte, kdyz mala place. Takže ji vzdycky div nerveme malou z ruk. Bohužel na moje "ne" neslysi. Jednou jsem ji musela uplne pevně drzet v rukou, protoze tchyne pod me ruce dala sve a rekla: dej mi ji a ja nechtěla, protoze uz ji predtim držela dlouho a bylo mi z toho uzko. (Prvorodicka, uzkosti, vymodlene dite, tchyne arogantní, senilni)
Nemam ji rada, nikdy mit nebudu. Chystáme se k ni na navstevu s malou, ja tam nechci, mala je ale plne kojena a mam strach, co by bez me přítomnosti musela snášet od tchyne, i kdyz je jeste malinká. Manzel i presto co nam udelala a dela stále, matku vidat chce a chce ji dovolit kontakt s malou, ale jak jsem psala, zastane se nas a z male nespousti oci.
Holky, muzu si na tchyni dovolit ja zvýšit hlas, kdyz je nemocný člověk? Mam totiz obavy, ze po tom jednom konfliktu bude mit manzel strach neco rict. Bylo to opravdu nepříjemné pro nas oba. Je to k něčemu? Ona si to pak v hlavě změní dle svého a tak to pak rika sve rodine a my vyjdeme vzdy jako póvl. Nebo je lepsi to v tichosti prejit? Nechodíme tam naštěstí casto, ale uzira me to vnitřně, jak se k nam i pred nemoci chovala. Je to babicka, to ano, ale stejne....
Dekuji za vas pohled na vec, pripadne rady a omlouvám se za román.
To, ze si sama muze za rozvod, je tvuj pohled. Do toho je ti prd. Mozna ma zlou povahu, mozna ti ublizila. Jestli z ni mas uzkosti, nejezdi k ni. Kor kdyz manzel je na tve strane. Nevim, jak daleko tchyne bydli, jestli je realne, abys nakojila a manzel vzal kocar a na pul hodky, hodku tam zajel. Pokud se bez tebe mala obejde. Pokud bydli dal, jed taky, ale nechod dovnitr. Zajdi se projit, dojdi si na kafe, odfrkni si. Kdyz tam budes v tenzi, bude i dite v tenzi. Mozna bez tebe to daji vic v klidu. Manzel vypada na tve strane, takze urcite da pozor, aby ji nepustila na zem, nepusinkovala, kdyz si to neprejete apod. A jestli neco blbeho placne, 2mesicni dite vi prd a pamatovat si to nebude. Na tobe je videt, ze to je prvni dite, jsi nejista, mas mozna prehnany strach. Duveruj manzelovi a nech to na nem, pokud mozno.
Manzel o kontakt stoji, je to jeho matka. Ty k ni povinnosti nemas, chapu, ze ji nemas rada, ale zaroven neni dobre zakazovat partnerovi stykat se s rodici, pokud o to stoji.
A kdyz budu hodne cynicka, ten alzheimer je na par let. Ted je dite male a nez povyroste tak, aby z toho melo rozum, tchyne uz muze byt bohuzel uplne mimo. A budete resit, kdo ji obstara, ne ze pusinkuje dite. Zakricet na ni muzes, ale nepomuzes si. Ona za minutu nebude vedet, co jsi ji rikala. Dost mozna uz drive ty jeji projevy byly ovlivneny nemoci. A vetsinou bohuzel takova nemoc prohloubi ty spatne rysy povahy. To, ze nevi, cos ji rikala, neni naschval. Je nemocna. Drive na tebe mozna jen kaslala, ale ted, i kdybyste se rozkrajeli, to vzhledem k demenci nepobere.
Moje rada je snizit kontakt vas dvou na minimum, duverovat manzelovi, byt mu oporou a zacit s druhym bratrem resit, co bude, az matka nebude sobestacna. A to se muzeme bavit o perspektive nekolika mesicu!!! Nekdy to jde hodne rychle.
Ja to vidim takto. Ty jsi velice uzkostna, chapu. Prvni i vymodleny dite, ale trosku zvolni. Pokud se manzel chce vidat s matkou, je to jeho rozhodnuti, ty tam chodit nemusis. Nakoj dite a bez si posvem. Udelej si cas pro sebe. Jedine co tvoje dite tedka potrebuje je tvoje koza a na pomuchlani je tam tatinek. Takze nakojit a.jit na kafe nsbo si neco peknyho koupit. Rvat na nemocneho cloveka je trosku mimo. Jako nejlepsi reseni, nestykej se s ni, ale zaroven nebran manzelovi.
Všechno moc řešíš. Nevidím důvod, proč by nemohla dceru pusinkovat. Čím myslíš, že by ji mohla nakazit z toho, proti čemu bude dcera očkovaná? Chápu, že máte vymodlenou dceru, ale tohle je moc. Naštěstí má nemoc, u které si nebude pamatovat, co jí říkáš.
Jako mít za snachu ženskou, která má úzkost z toho potkat se se mnou, taky bych si pro svého syna do rodiny asi představovala někoho jiného. Kvůli miminku vyšiluješ opravdu hodně. Předpokládám, že tchyně není bezdomovec, u kterého je větší riziko žloutenky, proč by nemohla dát své vnučce pusu a pochovat ji? Třeba se jí chvilku snažit utišit i plačící? Tobě se podaří svou dceru utišit vždy ihned? Hodnotit partnerské vztahy druhých bys taky neměla, ač si možná myslíš, že víš, jak to bylo, vůbec nemusíš znát pozadí. Poradila bych ti zkusit se hodit víc do klidu, pokud tchyni vidět nechceš, nemusíš, ale tvůj muž svou matku navštěvovat může a tchyně má dokonce i ze zákona právo na kontakt se svou vnučkou. Snaž se to tedy zajistit tak, aby mohli být spokojení všichni, není nikdo důležitější než kdokoliv jiný.
Jako mít za snachu ženskou, která má úzkost z toho potkat se se mnou, taky bych si pro svého syna do rodiny asi představovala někoho jiného. Kvůli miminku vyšiluješ opravdu hodně. Předpokládám, že tchyně není bezdomovec, u kterého je větší riziko žloutenky, proč by nemohla dát své vnučce pusu a pochovat ji? Třeba se jí chvilku snažit utišit i plačící? Tobě se podaří svou dceru utišit vždy ihned? Hodnotit partnerské vztahy druhých bys taky neměla, ač si možná myslíš, že víš, jak to bylo, vůbec nemusíš znát pozadí. Poradila bych ti zkusit se hodit víc do klidu, pokud tchyni vidět nechceš, nemusíš, ale tvůj muž svou matku navštěvovat může a tchyně má dokonce i ze zákona právo na kontakt se svou vnučkou. Snaž se to tedy zajistit tak, aby mohli být spokojení všichni, není nikdo důležitější než kdokoliv jiný.
@zuzkasim Nemůžeš soudit když nevíš co tam je. Některé tchýně jsou fakt hrozné. A nárokovat si vnoučata zákonem? Jako fakt? Taky jednou budu mít snachu, a budu se snažit být dobrá tchýně. A kdyby měla nějaký problém, chtěla bych vědět proč a snažila bych se to napravit, rozhodně bych se neoháněla tím že mám na vnoučata nějaký práva.
Tak pravda je, ze autorka je vuci diteti uzkostna hodne. Zaroven ma k tchyni spatny vztah uz z minulosti, kdy ta asi rekla osklivy veci, a prenasi to i do vztahu babicka vnouce. Proto radim, sama tam nechodit, dite a muze poslat samotny.
Autorka ma v prvni rade velky problem sama se sebou. A jedna babka s pocinajici demenci je tak trochu hromosvod, na ktery ukazeme prstem, ze ona za to muze.
Co se tyka toho pusinkovani. Tim se nakazi nejakou kapenkovou infekci, pripadne oparem. A na to stejne dite ockovany neni. Byla bych hodne opatrna u lidi, co na opary trpi. Lidi s pasovym oparem. Dale se velmi nedoporucuje olizovat lzicku, kdyz dite krmim, obzvlast kdyz se jedna o starsi lidi s parodontitidou nebo lidi s velkou kazivosti, Tam opravdu ma urcita zdrzenlivost smysl. Jinak ne.
@zuzkasim Nemůžeš soudit když nevíš co tam je. Některé tchýně jsou fakt hrozné. A nárokovat si vnoučata zákonem? Jako fakt? Taky jednou budu mít snachu, a budu se snažit být dobrá tchýně. A kdyby měla nějaký problém, chtěla bych vědět proč a snažila bych se to napravit, rozhodně bych se neoháněla tím že mám na vnoučata nějaký práva.
@klokanka31 nektere snachy jsou taky hrozne😂 To muzes obratit na obe strany.
@klokanka31 nektere snachy jsou taky hrozne😂 To muzes obratit na obe strany.
@jasekd To je taky pravda. Ale zase v zachování dobrých vztahů to chce přivřít oči. Třeba já bych si pro syna představovala hodnou holku co bude do domácnosti. Ale pokud si najde moderní ženu s umělými nehty, no tak ji nebudu házet klacky pod nohy abych jim dělala zle. Kdo neubližuje mně, nebudu ubližovat já jemu...
Koukam, ze jsem dopadla jako ta nejhorší 🙂. Babicce vztah s vnučkou neberu, ale nelibi se mi, jak se chová k nam, rodicum a pomlouva nas s jeji sestrou vsude. Chová si ji pokaždé a je silný kuřák s ne mkc dobrou hygienou. Timto se loučím, aby se diskuze jeste vice nezvrtla. A ano, jsem uzkostliva, ale myslim si, ze na to mam nárok a uzkosti resim s odborníkem, tak me tu prosim nehodnotte jako zlou snachu. Mějte se hezky. (Nevím, jak se diskuze uzavírá)
Tak pravda je, ze autorka je vuci diteti uzkostna hodne. Zaroven ma k tchyni spatny vztah uz z minulosti, kdy ta asi rekla osklivy veci, a prenasi to i do vztahu babicka vnouce. Proto radim, sama tam nechodit, dite a muze poslat samotny.
Autorka ma v prvni rade velky problem sama se sebou. A jedna babka s pocinajici demenci je tak trochu hromosvod, na ktery ukazeme prstem, ze ona za to muze.
Co se tyka toho pusinkovani. Tim se nakazi nejakou kapenkovou infekci, pripadne oparem. A na to stejne dite ockovany neni. Byla bych hodne opatrna u lidi, co na opary trpi. Lidi s pasovym oparem. Dale se velmi nedoporucuje olizovat lzicku, kdyz dite krmim, obzvlast kdyz se jedna o starsi lidi s parodontitidou nebo lidi s velkou kazivosti, Tam opravdu ma urcita zdrzenlivost smysl. Jinak ne.
@jasekd jeste chci odepsat na toto, nevim, kde berete, ze to přenáším do vztahu babicka-vnucka. Ona malou muze vidat kdy chce, ale dokud ji nedáme přímo pod nos, tak zajem nema. Chova si ji pokaždé, rve mi ji z rukou. Nemyslím si, ze ja jsem tu ta spatna. 😅 Jen jsem se chtela zeptat jestli si dle vas muzu nejak dupnout nebo byt raději zticha a nadávat si jen tak pro sebe v hlavě a navstevu přetrpět. Pred malou o ni mluvím hezky, coz se o tchyni rict neda. 🙂
Už vidím jak se tím vším co tu radíte, řídíte vy kdyby jste byly na místě autorky.Každá druhá z vás, by tchyni poslala někam, ale tady se snažíte z autorky udělat tu zlou a moc úzkostnou.No a teď moje rada.Snažila bych se s tchyni vídat co nejméně. Vím,že dokud kojis to bude asi težší,ale jednou kojit přestaneš.
Koukam, ze jsem dopadla jako ta nejhorší 🙂. Babicce vztah s vnučkou neberu, ale nelibi se mi, jak se chová k nam, rodicum a pomlouva nas s jeji sestrou vsude. Chová si ji pokaždé a je silný kuřák s ne mkc dobrou hygienou. Timto se loučím, aby se diskuze jeste vice nezvrtla. A ano, jsem uzkostliva, ale myslim si, ze na to mam nárok a uzkosti resim s odborníkem, tak me tu prosim nehodnotte jako zlou snachu. Mějte se hezky. (Nevím, jak se diskuze uzavírá)
@puraniani Buď úplně v klidu, já jsem taky úzkostlivá matka, a nestydím se za to...❤
@jasekd jeste chci odepsat na toto, nevim, kde berete, ze to přenáším do vztahu babicka-vnucka. Ona malou muze vidat kdy chce, ale dokud ji nedáme přímo pod nos, tak zajem nema. Chova si ji pokaždé, rve mi ji z rukou. Nemyslím si, ze ja jsem tu ta spatna. 😅 Jen jsem se chtela zeptat jestli si dle vas muzu nejak dupnout nebo byt raději zticha a nadávat si jen tak pro sebe v hlavě a navstevu přetrpět. Pred malou o ni mluvím hezky, coz se o tchyni rict neda. 🙂
@puraniani na jednu stranu nema zajem, na druhou stranu ji rve z rukou. Tak ja nevim... Reseni je jednoduche, nechodit tam. Ono to to dite prezije i bez vas. Podporu manzela mate. Dupnout si muzete, ale u cloveka s demenci to proste nepadne na urodnou pudu, s tim se smirte.
Už vidím jak se tím vším co tu radíte, řídíte vy kdyby jste byly na místě autorky.Každá druhá z vás, by tchyni poslala někam, ale tady se snažíte z autorky udělat tu zlou a moc úzkostnou.No a teď moje rada.Snažila bych se s tchyni vídat co nejméně. Vím,že dokud kojis to bude asi težší,ale jednou kojit přestaneš.
@anonym_b512db poslat nekam ji muzete, ale vzhledem ke stavu za minutu nebude vedet, kam ze to mela jit😝
BTW, co to je ted tyhle anonymy na diskusich?
@puraniani na jednu stranu nema zajem, na druhou stranu ji rve z rukou. Tak ja nevim... Reseni je jednoduche, nechodit tam. Ono to to dite prezije i bez vas. Podporu manzela mate. Dupnout si muzete, ale u cloveka s demenci to proste nepadne na urodnou pudu, s tim se smirte.
@jasekd neozve se sama, kdy dojdeme nebo jestli se muze stavit, ani jeji syn, který s ni žije. Ale kdyz uz dojde, nechce ji dat z rukou a bere nam ji i pomale u kojeni a schválně mi ji budi. A uz opravdu končím a preji pěkný zbytek dne. 🌸
Mě nepřijde v pořádku, kolik z vás ma hned z jednoho odstavce jasno o autorce, ze je příliš úzkostná, ma velký problém sama se sebou a rada, ze se ma hodit vice do klidu je též velmi úsměvná. Stejně jako "moc to prožíváš".
Puraniani, ty jsi mama, ty jsi zodpovědná za svoje miminko a ty se snažíš pro něj dělat to nejlepší. Takže být tebou, tak udělam to, zceho budu mít tzv. nejlepší pocit. Bez ohledu na pocity druhých, kteří stejně většinou na ty tvé brat ohledy nebudou a podrobi tě spíš kritice, viz např. příspěvky tady. Já osobně bych například s dítětem šla, chtěla bych to mit pod kontrolou. Tchyni bych nevěřila. Manželovi ano, ale on je v nevýhodné pozici syna. Ty můžeš být tvrdší, vic stanovit hranice. A nic bych nikomu nevysvetlovala, to nejsi povinná. Držím palce,musí to být velmi stresující.
A k tomu ještě takove zamyšlení pro odlehčení, berte to jen jako můj pohled. Většina matek, co dnes označí za úzkostné, mají jen silné vyvinutý instinkt chránit mládě. V minulosti by právě těmhle úzkostným matkám mládě asi přežilo. Těm, které jsou "hozené do klidu" by asi také jedno přežilo...tak z pěti. Jedno by ulovil predátor, druhé unesla sousední tlupa, další se utopilo v bažinách nedaleko....jo jo, časy se mění 🙂
@anonym_b512db poslat nekam ji muzete, ale vzhledem ke stavu za minutu nebude vedet, kam ze to mela jit😝
BTW, co to je ted tyhle anonymy na diskusich?
@jasekd když je možnost psát anonymně tak proč ji nevyužít že? Nebo ti vadí,že to těm anonymům nemůžeš dát třeba v příští debatě "sežrat " ?
@jasekd když je možnost psát anonymně tak proč ji nevyužít že? Nebo ti vadí,že to těm anonymům nemůžeš dát třeba v příští debatě "sežrat " ?
@anonym_b512db dovedu si predstavit, ze se clovek pta na neco ohledne zdravotniho stavu apod., ze zalozi anonymni diskusi. Ale proc psat anonymne v tomhle pripade, tomu trochu nerozumim. Stydis se za svuj nazor? Za chvili to tady bude debata anonymu 1234 s anonymem 4321. Proc bych mela nekomu neco davat sezrat, nechapu...
@anonym_b512db dovedu si predstavit, ze se clovek pta na neco ohledne zdravotniho stavu apod., ze zalozi anonymni diskusi. Ale proc psat anonymne v tomhle pripade, tomu trochu nerozumim. Stydis se za svuj nazor? Za chvili to tady bude debata anonymu 1234 s anonymem 4321. Proc bych mela nekomu neco davat sezrat, nechapu...
@jasekd No ale má pravdu, že některé se pak ohánějí jedním nickem v x debatách...

@puraniani Neboj, ono to jednou přestane tvého manžela bavit. U nás taky tchýně strašná. Svatbu nám zkazili, furt hrozný poznámky, naschvály, po narození naší vymodlené dcery už úplně hrozný. Když malá byla miminko, ne s úplnou radostí jsem ji půjčila aby si ji pochovala, ale pořád jsem se snažila být hodná snacha co hodně zkousne. A ona jí řekla "no jo, máma tě nechce viď?" Od té doby to šlo z kopce, jezdili jsme tam čímdál míň. Když napsala mému manželovi že dcera není jeho, tak jsme tam přestali jezdit úplně. Pár let jsme se vůbec neviděli, pak jsme zkusili navázat nějaký kontakt, ale zůstala úplně stejnou mrchou, takže jsme tam kde jsme byli. Když jsme se před časem potkali a řekli jsme že čekáme druhé dítě, hned by mě posílala na potrat 😏 Takže nekomunikujeme, dcera si myslí že manželovi rodiče nežijí. A jak sám řekl manžel, druhé mimčo jí ani neukáže.