icon

Chci příjmení po sobě, partner mi nepodepíše otcovství

nikketa
31. srp 2016

Ahoj, s přítelem jsme něco málo přes rok, je nám sice dobře a neplánuji, že bychom měli jít od sebe. Ale synovi chci dát svoje příjmení, už jen proto jak nevěřím lidem a po těch zkušenostech svobodných maminek z okolí, co zůstávají dřív nebo později s dítětem sami. Přítel se ale rozhodl, že mi nepodepíše na matrice otcovství, když se kluk nebude jmenovat po něm. Chápu že mi třeba nerozumí a trucuje, ale do TP zbývá něco málo přes 14 dní, mám tedy sama zajít na matriku a nějak to tam uvést? Nebo to vyřídit až v porodnici a odjet tam jen se svým RL?

Strana
z5
caverina
31. srp 2016

@terry1512 ale kdyz da jmeno po sobe tak ten vztah okamzite ukonci.....kdyz da po otci da tomu vztahu sanci a muze byt jim spolu dobre...a ja na tom,ze ma jine prijmeni nez dite nevidim nic spatneho....podle me se dnes nad tim nikdo rozumny nepozastavuje...

svetlus_pepca
31. srp 2016

@nikketa No, tozhodně ti to nezávidím. A co svatba?? Ta není v plánu?? Jako chápu tebe, ale i jeho. Je to dítě vás obou a tak chcete oba totéž. A nemůže mít dítě obě příjmení?? A v případě, že byste ae vzali, tak by sis taky vzala obě příjmeni. Případně i partner. To by mohlo být ke spokojenosti vás obou 😉

caverina
31. srp 2016

@svetlus_pepca tady myslim svadba nic nevyresi....

saidy
31. srp 2016

Já souhlasím se zakladatelkou a asi bych neustoupila. Můj tehdy přítel chtěl dítě a říkala jsem mu, že napřed svatba a pak dítě. Pokud by to bylo v opačném pořadí, dítě by dostalo jméno po mě. Nakonec jsem se vdala a dítě zatím nemám, tak se to vyřešilo.
Jinak pokud jde o změnu příjmení dítěte, tak jednoduché to není - pokud ho pojmenuješ po sobě a pak se vdáš, může se přitom nechat změnit i příjmení společných dětí. Pokud ho ale pojmenuješ po otci, můžeš mu změnit příjmení jenom se souhlasem otce, který předpokládám nedostaneš - postupem jsem si celkem jistá, řešila to sestřenice (pojmenovala dítě po příteli, svatba v nedohlednu a příjmení malému změnit nemůže, protože jí partner nedá souhlas)

kika_21
31. srp 2016

@terry1512 Nedovedu si představit mít úplně všechno, na co je jiný názor dopředu vyřešené-nestihneš to ani za celý život. 😉

terry1512
31. srp 2016

@kika_21 no všechno určitě ne,ale toto je celkem zásadní. Já se taky vdávala těhotná a kdyby svatba nebyla před porodem měla by dcera moje příjmení,ale my to měli vyřešené dopředu.

astyna
31. srp 2016

Já jsem pojmenovala po partnerovi - protože už svatba byla dohlednu a věděli jsme, že chceme být spolu 🙂 kdyby to bylo někde v "plánu", jmenoval by se po mě - první Stráněl v rodině 😀

kika_21
31. srp 2016

@terry1512 Holky ale ta svatba je snad oboustranně dobrovolná-tak proč je tímhle postojem trestat-asi ty důvody nechápu dostatečně.Nebo jsem už stará a moc rozumná....

terry1512
31. srp 2016

@kika_21 já bych to nebrala jako trestání toho chlapa. A jasně svatba je dobrovolná z obou stran. Jen prostě víme jak to chodí kdyzvma dítě příjmení po otci a ten plachne. Jsou to většinou jen samé problémy.

japona
31. srp 2016

@nikketa Pokud si vás nechtěl/nechce vzít - tj. nechává si otevřená zadní vrátka, udělala bych to stejně - nechala bych si je taky a dala dítěti jméno po sobě..

saidy
31. srp 2016

@kika_21 Podle mě je dítě je mnohem větší závazek než svatba a většina chlapů se nechce ženit, protože bez oddacího listu se lépe odchází. Pokud mu já nestojím za to, aby si mě vzal, než si pořídíme větší závazek (dítě), nevidím důvod, proč by se dítě, od kterého může kdykoli odejít mělo jmenovat jinak, než já. Možná je to sobecké, ale 9 měsíců je dost dlouhá doba na to, aby si rozmyslel, která možnost je pro něj lepší a zařídil se podle toho. Navíc sňatkem rodičů je možné změnit i příjmení společných dětí, opačně to nejde tak snadno, jak jsem psala o pár příspěvků výše.

caverina
31. srp 2016

@astyna nevim....ale nemohla by jste se timhle postojem dostat do stejne patove situace jako zakladatelka? nejak se mi nechce verit ze by to nejakemu chlapovi nevadilo kdyby dite nenosilo jeho jmeno...

kika_21
31. srp 2016

@terry1512 Tak asi podobné, pláchne-li a máme-li dítě pojmenované po nás-táta je zde jako vzor. Papíry a papíry v podobě peněz jsou také důležité, to je pravda. Ale normálně nepláchne, když nejsme příliš trucovité nebo fúrie-týká se často i mne-bohužel. 😀

terry1512
31. srp 2016

@kika_21 no prchají i z malichernějších důvodů. Před zodpovědností atd... tady asi univerzální rada neexistuje,kazdy si to musí vyřešit podle svého vědomí a svědomí.

caverina
31. srp 2016

@terry1512 a jake?alimenty platit musi ne...

terry1512
31. srp 2016

@caverina pokud je v RL tak ano. Ale to že musí neznamená že bude. A příjmení je v tomto případě úplně jedno.

kika_21
31. srp 2016

@terry1512 Pro manžela je prý větší závazek dítě, než papír-shodou okolností jsme se o tom včera bavili-byla tu jiná podobná diskuze. Argumentovala jsem strachem ze zodpovědnosti. Prý takhle vůbec neuvažuje-tak je to optimisticky postoj každého muže-předpokládejme, že to nejsou vesměs ....Jinak já vdaná sice jsem, ale ten názor měl muž před 20ti lety a má ho stejný i dnes.Tenkrát jsem si myslela, že svatba je klíčová, teĎ jen, že si ji má každý užít a hlavně žít ne zítřkem. Moc neprudit. Ono je spousta problémů, život je nese s sebou-a to mi dochází taky postupně-doma je zázemí, není fakt od věci se nepodezírat , nemalovat čerta na zeĎ zbytečně dopředu-jinak přivoláš, že fakt utečou-nezatěžovat prostě starostmi příliš-aspoň to dávkovat. 🤐Vážné věci jsou jen nemoci, věci kolem dětí...

caverina
31. srp 2016

@terry1512 tak pokud neni v RL tak to problem urcite zpusobi....ale jinak je to prece jedno

terry1512
31. srp 2016

@kika_21 tak já si to myslím taky že dítě je větší závazek. Nicméně z manželství se utíká hůř než jen že vztahu. Jak sem psala univerzální rada neexistuje a snad zakladatelka ví co má doma za typ chlapa. Jestli se třeba plánují vzít nebo ne. Jestli by je opustil atd...

jaya
31. srp 2016

@nikketa Naprosto ti rozumim a udelala bych to stejne. Moje dite se zkratka musi jmenovat jako ja. At uz jde o jakekoliv vyrizovani, chozeni do skolky, behani po doktorech. Dela to z 90% matka, tak by mi bylo trapne, abych se jmenovala jinak. Ja si ho porodim, je to moje dite, tak proc by se melo jmenovat jinak? S pritelem bych si promluvila a jak rekla prvni prispevovatelka, pri nejhorsim by zkratka v RL nebyl a pak by se tam dopsal. Rikalas mu to dopredu, neni to zadny blesk z cisteho nebe. Az si te veme za zenu, prejmenujete se. Tecka.

caverina
31. srp 2016

@terry1512 no tak ja ai myslim,ze
jestli nekdo z partneru bude chtit ze vztahu utect tak mu bude uplne jedno jestli ma na to papir nebo ne.....nejak to nechapu v cem je ro horsi kdyz na to papir ma

caverina
31. srp 2016

@jaya a co chlap ten u toho vseho nebyl.....a proc je trapne kdyz se matka jmenuje jinak nez dite?

terry1512
31. srp 2016

@caverina no po svatbě to není tak jednoduché jde to vše soudně.

caverina
31. srp 2016

@terry1512 ale kdyz nejsou spolu manzele a rozchazeji se tak to jde taky pres soud....komu je dite svereno do pece,kolilk kdo bude platit alimentu....

astyna
31. srp 2016

@caverina

více je v mém okolí dětí, které nemají partnerovo příjmení, než těch stejně pojmenovaných - pokud jde o svobodné. Já jsem byla "divná", že dítě pojmenuji na chlup stejně po snoubenci (tenkrát snoubenci).

My byli v jiné situaci - sám partner mě v 7.měsíci požádal o ruku, s tím, že datum vymyslíme do konce měsíce a formality jsme měli vyřízené ještě před porodem. Tady si myslím, že si chlapec je prostě ješitný a nedokáže zkousnout, že by se někdo někde někdy blbě zeptal a je to tvoje, když to nemá tvé příjmení?

caverina
31. srp 2016

@astyna tak to koukam....ja si vzdycky myslela ze je to prave naopak....aspon v mem okoli je...

kacca11
31. srp 2016

@jaya myslim, ze normalni muz asi nebude stat o vztah se zenou, ktera ho upiranim otcovstvi vydira... to se pak nedivim, ze se lide porad rozchazi a rozvadi, kdyz pristupuji ke vztahum takto.

jaya
31. srp 2016

@caverina Proc je to trapny? Dle meho nazoru. Napr. jsem pracovala v jedne firme, kde jsme provozovali i kurzy pro deti. Vyrizovaly to vetsinou matky. Clovek byl vzdycky dezorientovan a "vy jste kdo???" Nejaka Novakova si prisla pro Dvoraka. A myslim, ze to ty matky prozivaly denne. Nektere - ac nevdane - nakonec rezignovaly a predstavovaly se jmenem sveho ditete. Zkratka je to ve vsech smerech nezavidenihodna situace. At chcete nebo ne, vzdycky se na tu zenu pohlizi jako na chuderu, ktera mu porodila deti a on si ji ani nevzal. Vidim v okoli, ze 99% tech zen by chtely, ale jejich muz nema jediny duvod si je vzit. Deti jsou uz po nem, tak k cemu menit poradky. To je muj nazor. A ja jsem teda konzervativni clovek.

jaya
31. srp 2016

@kacca11 Proc vydira? Vsak mu to rekla hnedka na zacatku. To, ze se mu tedka nelibi, ze si to rozmyslel, je jeho problem. Nevydira spis on ji?

jaya
31. srp 2016

@kacca11 A takto ferove ke vztahum pohlizim a presto jsem se jeste nerozesla ani nerozvedla. Mam zkratka rada poradek. Se svym manzelem jsem uz bezmala 20 let 😉

Strana
z5