Chci příjmení po sobě, partner mi nepodepíše otcovství
Ahoj, s přítelem jsme něco málo přes rok, je nám sice dobře a neplánuji, že bychom měli jít od sebe. Ale synovi chci dát svoje příjmení, už jen proto jak nevěřím lidem a po těch zkušenostech svobodných maminek z okolí, co zůstávají dřív nebo později s dítětem sami. Přítel se ale rozhodl, že mi nepodepíše na matrice otcovství, když se kluk nebude jmenovat po něm. Chápu že mi třeba nerozumí a trucuje, ale do TP zbývá něco málo přes 14 dní, mám tedy sama zajít na matriku a nějak to tam uvést? Nebo to vyřídit až v porodnici a odjet tam jen se svým RL?
"me spis zajimalo jak to vnimaji ti ostatni....protoze tady na MK mi obcas prijde ze pokud nejsou parneri manzele tak vlastne nejsou rodina a kdyz matka ma jine prijmeni nez jeji dite tak je to podle nich hodne divne a jak rikam az neprijatelne"
@caverina Ahoj, já před MD pracovala s malými dětmi a měla jsem pocit, že každé třetí dítě má jiné příjmení než maminka...teď už je situace taková, že okolí to (podle mě) vůbec neřeší, je to fakt běžné - možná ještě tak starší generace.
@caverina není trapné, když se dítě jmenuje jinak než matka, ale se stejným příjmením předejdete spoustě různých situací kdy musíte vysvětlovat a obhajovat. Ono to totiž není ani tak o dospělých, ale právě o těch dětech. V určitém věku dítko začne od svých vrstevníků poslouchat posměšky typu - Tvoje máma se jmenuje jinak? Je to tvoje máma? Apod..... Potom je i spousta běžných situací, které budete muset řešit s jiným příjmením: Když někam dítko pojede nebo půjde, tak potom musíte říkat já jsem "Nováková" maminka "Tomáška Zavřela" Když někdo bude někde číst seznam jmen - na dovolené, výletě, hotelu ....a pod, tak opět vysvětlujete že jste rodičem dítěte, protože to na první pohled není patrné. Na rozdíl od toho když někdo přečte: "Zavřel, Zavřelová". Pokud někdo zná dítě a nezná vás, tak vás automaticky oslovuje příjmením dítka: "Dobrý den paní Zavřelová", protože neví, že jste Nováková....atd Ona je spousta běžných situací, do kterých se budete dostávat a kdy to příjmení prostě budete řešit.
@nikketa chápu, že chceš aby se dítko jmenovalo po tobě. Budeš řešit spoustu běžných situací, kdy je "jednodušší" aby se dítko jmenovalo stejně jako ty. Však později se svatbou můžeš jméno dítěte změnit. Co nechápu je postoj tvého přítele, kdy si podmiňuje příjmení tím, že by odmítl otcovství. Takže pokud jsi rozhodnutá pro své příjmení, tak zajdi na matriku sama už teď ať máš potom klid a nemusíš nic vyřizovat a obíhat s prckem. Pokud chceš dát příteli ještě nějaký čas, aby si to rozmyslel a třeba změnil názor, tak to teď hoď za hlavu a do porodnice vem jen svůj RL. 😉
@nutricnihodnota no vidíte.Ale tak svatba bude tak to neresim.
@anazuzzuzana Zaprvé se mezi příjmeními nepíše pomlčka a zadruhé může mít dítě příjmení jen jedno.
@tulena Oba manželé pokud jsou Češi opravdu nemůžou mít dvoje příjmení.
@caverina tak ono to není divné 😉 A na druhou stranu když není divné, že by maminka měla jiné příjmení, tak proč nemůže mít jiné příjmení tatínek? Že? 😉 Ono to posmívání se je pouze v určitém věku - většinou v MŠ - v pozdějším věku už dítě celou situaci tak nějak "chápe" a dokáže zareagovat. Bohužel ty posměšky mívají nebalhý vliv na psychiku dítka. ☹
@nikketa Partner bude vždy biologický otec ať už na papíře uveden bude nebo ne. To není o tom, že by si mohl vybrat, prostě otec je, tečka. Nicméně když se nepodepíše, nemá žádný právní nárok na dítě a ty nemáš nárok na alimenty. Můžeš ale nechat soudně ověřit otcovství a právní nárok mu pak vznikne a tobě i případný nárok na alimenty.
Já být na tvém místě, tak dám synovi také své příjmení a partnera nepřemlouvám do podpisu (to se dá dořešit dodatečně). Jen tě chce vydírat, zůstaň klidná, nerozčiluj se, neřeš to. Když se vzdává nároku na své vlastní dítě, nechala bych ho..
My čekáme mimi na prosinec, s partnerem jsme přes 4 roky a dítko je plánované. Já chtěla svatbu, on se ženit nechce a nikdy o tom nepřemýšlel, že by se jako vůbec někdy oženil. Ještě před plánovaným těhotenstvím jsem mu řekla, že když si mě nevezme, chtěla bych, aby se dítě jmenovalo po mně. Prý mu to nevadí. Je fakt, že jsem čekala, že mě třeba o ruku požádá, ale on nic. Není to pro něj důležité. Příští měsíc se chystáme na matriku a tak jsem zvědavá, zda necouvne a proběhne to v klidu a dítě se bude jmenovat po mě 🙂 Naprosto totiž souhlasím s těmi, kterým je nepříjemné, že je u doktora, ve školce apod. oslovují příjmením dítěte. Zvláště v soužitích, kde většinu věcí okolo dětí zařizuje matka.
Staci si zazadat o vyjimku pokud vim pak jdou dat dve prijmeni jak vam tak diteti , syn ani dcera nemaji primenu po odci a sem rada nemeji ho ani v rodnem liste a doufam ze toho pana hodne dlouho neuvidime po svatbe ze soucasnym partnerem budou mit deti obe primeni i ja . Akorad nevim jak to bude mit bublinka asi taky doufam ze ta uz se narodi po svatbe ale moc tomu neverim meli jsme ted krizi dvakrad uz se svatba odkladala uz se menili i svedci tak se uvidi ale hlavne klid on si to chlap po porodu rozmysli az si mimi pochova tak bude ja vymeneny
@demetritis Mě přijde u dítěte dost nepraktické aby mělo dvě příjmení... Může mu to pak zkomplikovat situaci v případě budoucího sňatku.
...a nejzajímavější je naše pobožná sousedka,která má 4 děti od 4 různých tatínků, to je panečku zmatků 😀
Chapu,ze pro ty maminky to muze byt ze zacatku dost neprijemne....ale okoli jako takovemu by to snad melo byt jedno jak se kdo jmenuje
@taptap82 spis je jednodussi zmenit prijmeni diteti, nez matce, tomu zmenis jen rodny list, matka si musi zmenit vse kde figuruje jeji jmeno...vsude hlasit zmenu...
k zakladatelce - de jmeno po sobe, rekni, ze az se vezmete, zmenite si oba prijmeni na jeho...a hotovo...a kdyz nebude souhlasit, tak ho neuvadej, ale to uz pak trosku zavani...bud pak budete dal fungovat s tim, ze dite nebude mit otce oficialne, nebo prsote nebudete vubec a bud to nechas tak a nebo dojde na soud...
Divim se, ze tady jeste nikdo neporadil babisovskou metodu - nevezmu si te, ale ty se po mne prejmenujes, at to vypada jakoze jo 😀
Ja bych taky dala prijmeni po sobe- ciste ze sobeckych duvodu, at mam klid u doktoru a na uradech a nevypadam jako chudina, co si ji chlap nechtel vzit a ona se ho pokousela uhnat deckem a nepodarilo se ji to, takze je vlastne neschopna chudina 😀 a taky nechapu, proc bych mela rodit pokracovatele ciziho prijmeni a rodu, at ma moje prijmeni a jeho rod vymre 😀
a ano, decka by se mu smaly a hlavne na zakladce- tvuj tatka si nechtel tvou mamku vzit! Uplne to slysim, protoze decka proste hledaji anomalie a nevyhody - bryle, tloustku, rovnatka, rozvedene rodice, matka samozivitelka atd.
@koordinatorka_odboje Radím dětem, že si těch, co hledají anomálie, nemají všímat-jsou to hloupí jedinci-spíše asi v případě těch svateb a nesvateb navedení z domova. Neznám od nás , že by se tím , kdo si koho nevzal,někdo zabýval-tedy někdo z dětí.Rovnátka má asi čtvrtina dětí-to už je dnes běžné.Asi bych partnerovi řekla, že mi to vadí i z prakt. důvodů, ale jméno bych dala po něm-jako bychom byli sezdaní.
@koordinatorka_odboje tak to se nezlobte,ale vetsi hovadinu a ubohost jsem uz dlouho neslysela.....,,chudera,kterou si chlap nechce vzit a tak ho uhnala deckem,, .je mi z vas docela soufl.....jestli jsou deti tak zle jak vy tvrdite...o cemz ja silne pochybuju....tak jenom proto,ze maji tak zle a ubohe rodice jako jste vy...naivne,jsem si myslela ze MK tu je od toho aby si zeny,maminky,nemaminky,sezdane nebo nesezdane radily a pomahaly....zatim si tu zamindrakovane foukaji bolistka a ublizujou....protoze jenom uboze zamindrakovany clovek muze s pusy vypustit to co jste prave udelala vy.....zakladatelka mohla docela relativne svuj problem vyresit,ale po vasich radach o tom silne pochybuju.....doufam,ze ma trosku rozumu a neudela to....
Zakladatelce zcela rozumím. Já tedy především nechtěla mít dítě před svatbou, i proto abych se vyhnula tomuto dilematu. Svatbu už máme rok za sebou a od července zkoušíme to dítě... ale zpět k tématu - vždycky jsem si říkala, že kdybych byla svobodná matka, tak dítě taky pojmenuju po sobě. Prostě proto, že bych se nechtěla jmenovat jinak než mé vlastní dítě. Některé zde píší, že to není důležité a asi opravdu není, ale pro mě by to byl velký problém a nechtěla bych to tak. Takže na místě zakladatelky bych si to udělala po svém a muž ať se přizpůsobí. Je ovšem na pováženou, pokud se takhle šprajcuje a není schopen diskuze, zda je to ideální partner pro život a pokud se nejsou schopni shodnout na tomto, tak je asi čeká ještě spousta neshod, ale to už je zas jiné téma.
Já to nějak nechápu, píšete tady, že je praktičtější mít jméno po matce, vždyt mě to přijde úplně stejné, když půjde k lékaři s dítětem otec, tak se taky může stát, že ho osloví pane Nováku, protože se domnívá, že se jmenuje stejně jako dítě a ve školce se děcku můžou stejně posmívat, protože se bude jmenovat jinak, než tatínek. Podle mne mají oba rodiče úplně stejné právo dát svému potomkovi své příjmení a nějaké podrazy, jak tu někdo radí, jsou naprosto nechutné.
@kristynabayer Tak šprajcuje se nejen on, ale i zakladatelka, tak v čem je otec horší, než ona ?
😀 No a co takhle typ Kateřina Konvalinka Průšová-to je legrace, tak se to dá aplikovat i na děti-ať je legrace ještě více.Kromě podepisování výkresy by si děti zvykly a my dospělí můžem skvěle dál trucovat... 😀
Ja bych ho neuvedla do RL,proste je to jeho boj.pokud vi,co to obnasi,rozhodl se svobodne,je to jeho volba a ty se nestresuj!treba pak prehodnoti a dopisete ho tam...sla bych cestou nejmenšího odporu

@jaya oni si nemaji co vycitat. Neprijde mi, ze by jedna strana na tom byla moralne lepe. Je smutne hledat takove paky, kdyz se dva nedokazou domluvit. Ale holt kdyz se nedokazou domluvit, nemeli si porizovat dite.