Co vše je potřeba, abych mohla pobírat rodičák?

hopesandwishes
27. črc 2021

Dobrý den, jsem tu první den, tak zatim moc nevím, jak to tu chodí a snad pokládám otázku sem dobre. Pokud ne, tak se omlouvám předem. Mam za sebou krušné období. Kdy jsem neměla, kde bydlet. Tim padem vznikl problém, kde se dalo. Bez prace a na úřadě jsem nebyla vedena. Ted se snažím vse dat dohromady a začít normálně žít uz diky tomu, že čekám miminko a jsem ve 30tt. Moje otázka zní, abych mohla pobírat rodicak, co vse je třeba? Na materskou narok nemám. Mam zajít na úřad prace, tam se registrovat a říct, že jsem těhotná? Prosim poradil by mi někdo? Nebo se to vyřizuje jinde? Moc Vám děkuji za každou radu. Mějte hezky den.

nikjean
27. črc 2021

Chápu to správně, že tedy nepracuješ a zároveň nejsi vedená na úřadu práce, takže si hradíš zdravotní pojištění sama?
Příspěvky na dítě, včetně rodičovského příspěvku se řeší na úřadu práce.

hopesandwishes
autor
27. črc 2021

@nikjean chapes dobre a pojištění jsem neplatila, mam tam dluh za ten rok, to budu resit příští týden na pojišťovně...

nikjean
27. črc 2021

@hopesandwishes Ačkoliv je to článek staršího data, kromě výše příspěvku se nic nezměnilo a je zde popsané, jak podat žádost a co je třeba mít vyřízeno - https://www.euro.cz/byznys/rodicovky-prispevek-...

hopesandwishes
autor
27. črc 2021

@nikjean děkuju

adula000
27. črc 2021

@hopesandwishes z jakého důvodu si se nenahlásila na úřad práce? já to prostě v dospělosti nechápu, tuhle nezodpovědnost, stát za nás platí pojištění, když dodržujeme nějaká pravidla a někdo si dobrovolně udělá dluh. Nic ve zlém, opravdu, jen mě to u dospělého prostě zaráží

j.a.n.i
27. črc 2021

@hopesandwishes Nahlas se jeste tento tyden na up, tim budes mit zaplacene zdravotni za cervenec, dluh bude o kousek menší. Jinak pro narok na rodicak to vliv nema.

hopesandwishes
autor
27. črc 2021

@adula000 to je v poradku, klidne i ve zlem, dneska bych taky udělala vse jinak, moje blbost

hopesandwishes
autor
27. črc 2021

@j.a.n.i dobre děkuji

klokanka31
27. črc 2021

@hopesandwishes Abys pobírala rodičák, po porodu si zajdeš na sociálku, vyplníš žádost o rodičák, k tomu musíš mít občanku a rodný list dítěte.