Dědictví. Má můj syn nárok?

27. led 2021

Poradíte prosím?
Moje "babička"...
Je vdova a má 2 děti. 2 syny - mého strýce a mého otce. Tatínek mi zemřel když jsem byla dítě. Dědic je tedy můj strýc a po tatínkovi já. Po smrti tatínka se mi stranila a nechtěla se mnou mít nic společného, kdo ví, kde si mě prý matka uhnala. Takže mě v mé dospělosti soudně vydědila pro můj nezájem 😀
No, a teď se mi narodil syn. "Babička" se to od strýce, který je normální 😀, dozvěděla a jak by jí čert posedl, že jsem si kluka udělala proto, aby mohl případně dědit 😀
😀
A tak mě čistě teoreticky zajímá....když mě vydědila, má můj syn nárok na dědictví a nebo se to mé vydědění vztahuje i na něj? Děkuji všem za rady. N

leniczka23
27. led 2021

V první řadě ti chci říct, že pokud k vydědění neměla vážný důvod, jako že neměla, tak ji to je úplně k prdu. A správci to většinou vědí a podědis i tak. Se synem nevím jak to je, tak si počkám jestli někdo odpoví, zajímá mě to.

tulikiss
27. led 2021

a to ses proti tomu vydedeni nijak nebranila? Vydědění přichází v úvahu jen tam, kde zůstavitel o blízký příbuzenský vztah s potomkem sám opravdu stojí, kde se ho nezájem potomka osobně citově dotýká a kde mu tento stav vadí. Takze pokud ona sama se od tebe odstrihla nemela pravo te vydedit.
k tve otazce... podle NOZ uz plati to, ze po vydedenem nededi automaticky jeho potomci. takze pokud by proslo to tvoje vydedeni, pak tvuj syn nic dedit nebude.

meronym
27. led 2021

Předně je otázkou, zda je vydědění vůbec platné. Právo totiž zná tzv. “nezájem vyvolaný nezájmem”. Když se prostě někdo nestará o dítě, nelze se divit, že po letech o něj dítě nemá zájem. Sám se pak z možnosti použít tento důvod k vydědění diskvalifikuje.

Ohledně dědění vašich dětí je to komplikovanější. Důsledky vydědění pro potomky vyděděného se podle právní úpravy (§ 1646 odst. 3 obč. zákoníku) liší podle toho, zda vyděděný potomek (vy) přežil zůstavitele (babičku) nebo zda zemřel před zůstavitelem (resp. současně s ním).

V případě, že vyděděný potomek přežil zůstavitele, nedědí v zásadě ani jeho potomci. Nedožije-li se však vyděděný potomek smrti zůstavitele, pak jeho potomci dědí.

meronym
27. led 2021

@tulikiss Je to malinko jinak, ačkoli je varianta, že by babička přežila tazatelku nepravděpodobná.

tulikiss
27. led 2021

@meronym vidis na tu variantu, ze by pani umrela driv nez babicka, jsme vubec nepomyslela 😀

orisek56
27. led 2021

@tulikiss takže kdyz me moje matka odstřihla, nechce mě pustit domu a s brasky, hlásají, ze me vydedi, vadí jim i to když přijedu do obce, abych se viděla na chodníku s tátou, tak mě vydědit nemůže? Nezajima se ani o me děti. Díky za odpověď.

gramar
27. led 2021

Nevím přesně jak to je teď a jak je to v případě že jsou všichni naživu. Ale vím že když jsme řešili dědictví a děti se zříkali, tak tam byla varianta že se a) zříkají za sebe a dědické právo přechází na děti, b) zříká se za sebe i potomky... Takže je otázka asi jak to vydědění babi sepsala...?

gramar
27. led 2021

@orisek56 Technicky vzato ne nemůže... A i kdyby se o to snažila, tak tě nemůže připravit např. o dědictví po otci... ;)

meronym
27. led 2021

@gramar To ale zamenujete 2 pojmy - zrict se dedictvi (resp. odmitnout je) a vydedeni jsou odlisne insituty. Z logiky veci: vydeduje zustavitel (zde babicka) a dedictvi odmitaji samotni dedici (zpravidla proto, ze mel zustavitel dluhy).

gramar
27. led 2021

@meronym To ano, proto jsem to psala spíše jako otázku k zamyšlení, jestli to i v tom vydědění nefunguje podobně protože byli případy kdy prarodiče vydědili dítě, ale vnouče dědilo...

meronym
27. led 2021

@gramar Ja jsem pravnik a napsala jsem vyse komplexni odpoved. Pokud bude v dobe babicciny smrti zakladatelka zit, nededi ona, ani jeji deti (pokud vydedeni nenapadne na soude). Pokud by babicka zila dele, deti zakladatelky by po ni dedily. Neda se to ovlivnit projevem vule babicky, je to dane zakonem.

gramar
27. led 2021

@meronym Tak pak v tomto případě je otázka, co že to babička udělala když má strach že by dědilo vnouče 😂
Jinak můžu technickou trochu mimo téma, můžu se "vydědit" sama (nemyslím tím zříct se dědictví), zkoušela jsem institut zříct se rodiče, ale jak jsem zjistila tak to není možné... 🤐

meronym
27. led 2021

@gramar Vydedit se sam nelze. Predem se lze dedickeho prava zrici pouze uzavrenim smlouvy se zustavitelem ve forme notarskeho zapisu. Lze se jej zrict i ve prospech nekoho jineho. Az v dedickem rizeni pak lze dedictvi odmitnout (jednostranne).

somalicats
27. led 2021

@meronym Pripichnu se s dotazem. Vydedit potomky lze formou zaveti sepsane u notare, nebo to musi vzdy k soudu? Manzel ma dospele deti z prvniho manzelstvi, ktere o nej nejevi zajem, nestykaji se s nim, pokusy o kontakt vychazeji vzdy jen z jeho strany. Decka jsou dost pravdepodobne zmanipulovana matkou (pritom se rozvedli po dohode, kdyz uz byly deti plnolete, manzel na ne platil i vic, nez musel, ale exmanzelce uz nefinancoval jeji konicky, takze desnej problem 😀). A ja jako spravna macecha (ac ty deti osobne neznam, stykat se nechteji, pricinou rozvodu jsem nebyla) se s nima pochopitelne o majetek nekdy v budoucnu delit nehodlam, kdyz jim tatinek neni dost dobrej na nic krom penez. Dekuji.

gramar
27. led 2021

@meronym No tak to bohužel neřeší můj problém, no neva uvidíme jak to bude v budoucnu...

meronym
27. led 2021

@somalicats Listina o vydedeni se sepisuje u notare, neresi se to soudne.

meronym
27. led 2021

Citim se jak na zkousce z obcanskeho prava 😅

leniczka23
27. led 2021

@meronym 🤣🤣🤣

gramar
27. led 2021

@meronym Hele jestli zvládáš i zamezení cizích exekucí ráda si tě najmu abys nebyla jak u zkoušky, ale jak v práci 😂

drakenn
27. led 2021

Tak babka to může obejít tím, že za života svůj majetek daruje. A je vymalováno

meronym
27. led 2021

@drakenn To je pravda.

autor
27. led 2021

@meronym moc děkuji za kvalifikovanou radu. Vysvětlím to strýci, ať je babka v klidu, že nemusí mít strach o svůj růžový porcelán a hrnce ze Zepteru 😀

dandaa
27. led 2021

Můj otec má sepsané u notáře vydědění svých dětí z prvního manželství, ale oni na něj fakt kašlou třicet let,stejně tak vnoučata . On se kdysi snažil, ale bylo to marné. Vsadím boty, že až se s ním něco stane tak se mi ozvou .

verulevrtule
27. led 2021

@meronym Tak já se prosím zeptam taky 😂 když mě někdo vydědí, to se dozvím až po úmrtí, nebo dřív nebo vůbec?

meronym
27. led 2021

@verulevrtule Po umrti. Pokud se o dedictvi nebudete zajimat, tak teoreticky vubec.

hanka_12345
27. led 2021

....a cosmodisk😂😂😂😂

klokanka31
27. led 2021

@leniczka23 Záleží jestli nesepsala závěť...

verulevrtule
27. led 2021

@meronym Dekuji 🤗

drep
27. led 2021

@meronym Já se taky připíchnu. Chtěla bych sepsat závěť a odkázat svůj nemovitý majetek dceři. Manžel má dítě z prvního manželství, já mám nějaké nemovitosti, které jsem nabyla před manželstvím, čili nejsou v SJM. Jde mi o to, kdybych zemřeli naráz muž i já (a já dřív, takže on by po mě “stihl” zdědit), aby nenapochodoval exmanželka a nenatahovala ruku po části garáže po babičce a bytu od mého táty. Můj brácha právník tvrdil (ale se zabývá trestem a ještě spíš na teoretické bázi), že v NOZ je cosi, že ani nemusím defakto vydědit manžela, ale že můžu určit, že sice zdědí on, ale po něm už ne jeho zákonní dědici, ale jenom naše společná dcera. Je opravdu ta možnost? Děkuji ti.

meronym
27. led 2021

@drep Takhle - manžel není nepominutelný dědic, tj. nemá žádný povinný podíl na dědictví po vás. Pokud sepíšete závěť, podle které váš výlučný majetek dědí jenom dcera, je to vybavené.

Existuje i institut, který zmiňujete, tzv. svěřenské nástupnictví (fideikomisární substituce) - podstatou je nařízení zůstavitele, aby první dědic (manžel) přenechal dědictví nebo jeho část po své smrti nebo při splnění jiné podmínky jinému, následnému dědici, který se označuje jako svěřenský nástupce (dcera). To je mi ale pro vaši situaci jeví jako zbytečně složité.

Ohledně dědictví obecně doporučuji vyhledat notáře. Zaobírají se tím denně, umí dobře poradit pro konkrétní situaci klienta a rovnou závěť vloží do systému evidence závětí.