Hasiči, policisté apod. na RD. Jde to?

mysulka
10. říj 2010

Ahoj maminy, nemáte některá zkušenosti s tím, zda jde převést rodičák na manžela pokud je hasič? Chceme se vyhnout 4-leté variantě čerpání, protože pokud mi manžel půjde s penězma dolů (jako,že jo) a ještě budu brát za 9měs. necelé 4.tis.,tak se můžeme jít pást. Jde nám jen o tu kličku, na tu minimální dobu, den až týden, a pak bych byla na RD zase já,ale zažádali by jsme o tu RD na 3 roky.

U ostatních zaměstnáních to jde, ale tihle klucí mají svůj služební zákon,tak proto se ptám zvlášť 😉

Děkuju 🙂

martaska78
10. říj 2010

Ahojky, my jsme na tom teď taky bledě. Manža je u policie a napočítali mu to že přijde nejméně o 30 % z platu. nejspíš půjde o to, jakého má šéfa. Jestli bude sdílný, i když na to určo nárok má. Mám kámoše na vazebce a ten byl normálně na mateřský místo manželky (podnikatelka).

mysulka
autor
11. říj 2010

Tak to mu to vyšlo dobře, ale to se nechtěli zbavit, každýho kdo je "navíc".

A budete to zkoušet?

To já vím, všude říkají, že přijdou o 10% ale v reálu to má být až o 40%, ale do únorové výplaty nikdo nic neví na 100%

j.a.n.i
11. říj 2010

Takhle, určitě to jde, ale může být problém s tím, jít jen na pár dní, jako mohou klasičtí zaměstnanci. Vím, že to tu někdo řešil, kdo byl u polici a musel by jít na celý kalendářní měsíc, ale podrobnosti nevím.

mysulka
autor
11. říj 2010

@j.a.n.i Děkuju 😉

martaska78
11. říj 2010

Já naštěstí měla nárok na 3letou mateřskou, tak to zkoušet nebudeme. Ale je teď opravdu blbá doba, hlavně bude asi boj i o místa. Ten můj je ještě k tomu všemu v Cizinecké policii, kterou budou skoro celou rušit. 🙄 . Nejlepší by bylo, kdyby se rovnou zeptal šéfa, jestli by to nějak nešlo. V nejhorším případě by si mohl vzít na ty dny dovolenou, při rodičáku si můžeš vydělat kolik chceš. Nebo se rovnou zeptat na mzdovce, jak se to řeší. Ale určo právo na to máte. Jen aby si neudělal v práci zlou krev, to teď nikdo z nich asi nepotřebuje 😉 .

j.a.n.i
11. říj 2010

@martaska78 Dovolenou si na to vzít nemůže, musí nastoupit alespoň na nějakou dobu na PPM a ta je placená z nemocenského pojištění a nesmí se krýt s dovolenou... při RP už normálně může chodit do práce, takže tam je ta dovča zas zbytečná.

mysulka
autor
11. říj 2010

@martaska78 To sice můžu, ale s tříletým klučinou a 9 měs. dítětem oba bez hlídání budu hledat brigádu dost blbě ☹ Proto nám nevadila čtyřletá varianta se srážkou od 21.měs., to už přeci jsou prťata větší ale stejně ani na školku nárok nemám pokud jsme na RD. Ale to je jiná.

Ale pokud o nějaké práci víte, tak sem s ní, stačí když si vydělám na dovýšení té rodič. na tříletou variantu 🙂 Jsem skromná 😎

martaska78
12. říj 2010

@mysulka Já nemyslela tebe 😉 s tím přivýdělkem, ale tvého muže. Že by mohl nastoupit na Rodičák a v práci si vzal dovolenou. Ale j.a.n.i. píše, že to nejde ☹ .

mysulka
autor
12. říj 2010

Tak to jo 😀 Já jsem se právě setkala s tím, že si můžu i já přividělat při mateřské kolik chci, což bych brala a i hledala, ale každý 3 den jsem bez hlídání 24 hodin a to se nikomu nelíbí a když jsem chtěla podnikat, tak mi mateřská nezaplatí ani zdrav.se soc. nebo co to vlastně chtí, když mi to spočítala účetní,tak jsem to pustila z hlavy a už vůbec nemluvím o základním kapitálu ☹ Nějak ten stát zapomněl podporovat začínající podnikatele, co sliboval :(

No jo, ale martaska má větší vzrůšo než je u nás, miláček se aspoň snad nemusí bát o práci, tím, že jich je na služebně minimum,tak by si museli to mletý maso ze silnic uklízet už politicí sami. Ve dvou se sloužit nedá, štěstí pro hasiče. Smolík pro policajty, já je začínám obdivovat, včera jsem potkala jednoho chudáka na hlavním nádraží a já bych tam sama nechodila ani náhodou 😎 I kdybych měla kulomet 😅 A kdybych viděla vlak z německa tak bych zdrhala na opačnou stranu 😝

j.a.n.i
12. říj 2010

@martaska78 Holky nemíchejte mateřskou (těch cca půl roku po porodu) a rodičák... mateřská má zjednodušeně řečeno stejná pravidla jako nemocenská, tj. po její dobu nesmíš pracovat tam odkud čerpáš mateřskou, stejně jako když si na neschopence a nejde mít během ní dovolenou.
Naopak rodičák jsou jen penízky od úřadu a pokud dítě nechodí školky či jeslí, tak u toho můžeš mít (teoreticky) třeba 3 zaměstnání.

mysulka
autor
12. říj 2010

Já vím, nemíchám 🙂 jen se občas přeřeknu. Je to nějak zažito, že říkáš, že jsi na mateřské a ne rodičovské

😎

holky, to tu není žádná od státních chlapů, která by to zkusila?

Asi to vzdáme, nějak se bojíme o to,aby pak nemusel zůstat nuceně manžel na RD a já nezaměstnána. To už by bylo totál průser, ale stejně by mě zajímalo, zda jste to některá takhle zkusila.