Počítá se rodičák jako příjem (z pohledu sociálky)?

partyzanka91
24. črc 2015

ahoj, nastali teď drobné změny a manžel bohužel přestane dělat směnný provoz. Tzn. že půjde s penězma dolů a bude mít o hodně míň volna (předtím dělal 2 denní 12tky pak 2 noční takže přes den byl doma a pak měl 4 dny volna). Myslela jsem že ve dnech kdy má volno půjdu na nějkou brigošku a Míšu bude manžel hlídat. Navíc za rok mi končí rodičák (Míše budou 2 roky a 3 m) a do školky jí ještě nevemou, na soukromou peníze nemáme.

Docela by nám pomohlo kdybychom si mohli zažádat alespon o nějaký příspěvek. Mimo úlevy na dani a RD (předtím MD) nepobíráme nic. Ještě v únoru když se podávala daňová přiznání nám paní na mzdovce v manželově práci řekla že když budu pobírat celý rok rodičák, tak to se nepočítá jako příjem (mateřská však ano). Tj. manžel bude mít nárok na ulevu na dani za manželku v domácnosti. Chtěla bych se zeptat jak to bere sociálka? POkud taky RD nepočítá jako příjem mohli bychom dostáhnout alespoň na příspěvek na dítě, těch 500 Kč? Manžel teď bude vydělávat tak 14 000 v čistym. Což je na chlapa a na Prahu kde je vše drahý, nájmy a tak fakt málo. Díky moc za odpověď

leniczka23
24. črc 2015

Já myslím, že z pohledu sociálky se počítá, jelikož se počítá i když se žádá o porodné a to je taky příspěvek..14 tisíc je fakt hrozný, zkuste najít jinou práci..

partyzanka91
autor
24. črc 2015

@leniczka23: to už manžel zkoušel, ale neúspěšně. Nabízeli mu samá místa za stejnej plat a tam kde by moh dostat víc zase neprošel výběrevkou a nebo ho nezvali kvůli vysokému tlaku (tramvaják). Mám jedno unikové řešení ale moc se mi nechce realizovat. Že bych odešla s Míšou do svého rodiště na sever Čech, konkrétně do nového města pod smrkem. Tady platíme dost vysokej nájem za byt 1+1 Míša zatím nemá pokojíček. Tam bych za 6000 měla 2+2 a taky bych získala hlídací babičku a dědu (už jsou v důchodu a nejsou ještě příliš staří a nemocní, hlavně děda je ještě při síle). Takže bych mohla jít do práce až mi skončí rodičák. Jenže manžel to tady v Praze opouštět neche a tak by za náem jezdil jen na víkendy a já si nejsem jistá zda by pro nsá bylo nejlepší se takhle dělit. Je to těžké rozhodnutí, co je lepší pro Míšu vlastní pokojík, zázemí a spolehlivé hlídání a nebo raději celá rodina. Zatím mám pocit že víc potřebuej tatínka jak vlastní pokoj, ale až poroste tak se to bude měnit

10lulu04
24. črc 2015

Dle meho, je rodina zaklad. A navic bude muset partner v Praze strejne platit najem. Takze si v konecnym vysledku myslim, ze ani neusetris.

mydvaapes1
24. črc 2015

I kdyby se počítal, tak na příspěvek na bydlení podle mě určitě dosáhnete.

partyzanka91
autor
24. črc 2015

on by si platil jen 1000 kč ubytovnu na níž má příspěvek, v tomhle ohledu bychom ušetřili to už mám spočítaný. A hlavněj de pak o to hlídání pro Míšu. Na netu jsem našla zmínku že na Praze 3 funguje něco jako jesle za 1500 na měsíc ale kapacita jen 40 dětí a k tomu ten příspěvek byl někde z roku 2008.

partyzanka91
autor
24. črc 2015

@mydvaapes1

bydlení tady platíme
6000 holej nájem ( v tom nováči bych toměla za 6000 už se vším všudy 2+2)
2800 poplatky (bez eketřiny a plynu))
elektřina 1500 za 3 m
plyn 500 za 3 m (přibližně)

manželův příjem 14 000 v čistym
můj rodičák 9800

leniczka23
24. črc 2015

@partyzanka91 Nezávidím ti to, ale máš pravdu, že rodinu bych ještě nedělila, nehledě na to, že i manželství jde pak do háje..Zkusila bych to nějak zvládat + pořád zkoušela nějakou práci najít i třeba nějakou né tak časově náročnou aby si mohla když tak někam na brigádu, příspěvek na bydlení ale zkusit můžeš tady je kalkulačka http://www.penize.cz/kalkulacky/prispevek-na-by...
Rozhodně držím palce ať vše zvládáte a zůstanete všichni spolu..

andelka
24. črc 2015

U přídavku na dítě se i RP počítá jako příjem. A když pozadate teď,bude se počítat příjem rok zpětně. Teď ještě 2013, v říjnu 2014. Zkuste příspěvek na bydlení,pokud máte v OV nebo jste v pronájmu.

leniczka23
24. črc 2015

@partyzanka91 Mně to ukazuje, že by jste měli dostat 4300..

partyzanka91
autor
24. črc 2015

@leniczka23: hele ten byt co máme je v soukromém vlastníctví paní, které ten nájem platíme. Tak pro tu kalkulačku je to nájemní byt (nebo soukromej)

mydvaapes1
24. črc 2015

@partyzanka91 Jj jak říká @leniczka23, nárok na příspěvek na bydlení tam určitě máte kolem 4tis.

partyzanka91
autor
24. črc 2015

@mydvaaapes1 no já to těď zkoušela propočítat a vyšlo mi asi 1400. Jen si nejsem jistá jak se počítá to životní minimum - příjem rodiny myslej hruben nebo čistej? Dík a pak si nejsem jistá ty poplatky 2800 kolik přesně z toho je odpad, kolik voda kolik topení. Snad to bude někde ve smouvě

leniczka23
24. črc 2015

@partyzanka91 Netuším, ale musíte tam mít trvalé bydliště..ale na tom se dá domluvit s majitelem..Nicméně koukám, že pokud je byt v soukromém je částka jen 1200 a pokud nájemní je částka 4300..to teda dost nechápu, ale stejně kalkulačka je jen orientační, zajdi si na příslušný odbor a oni ti poradí a vysvětlí..

mydvaapes1
24. črc 2015

Podle mě je důležité, že to není jejich byt a nemají ho v soukromém vlastnictví oni.. počítají jakožto nájemníci, čili bych uváděla byt nájemní.

Každopádně si zajdi na socku, nebo tam prvně zavolej co mít sebou a nebudeš tu muset spekulovat, co patří do jaké kolonky apod.

partyzanka91
autor
24. črc 2015

holky děkuji vám všem moc za pomoc
@mydvaapes1: já si tam zajdu. Jedna kámoška příspěvek na bydlení pobírá (ale v jiné situaci je tam hlášená sama a není vdaná) a říkala že je to fakt strašnýho lítání. Potvrzení od majitele bytu od vodárny, plynárny, elektrárny... Ale kdyby nám měli přispět tak to stojí zato. Trvalé bydliště tu hlášený máme tady problém nebude.

letalnica
24. črc 2015

@partyzanka91 Tak na Praze 3 jsou státní jesle v Roháčový a teď čtu, že máte trvalý pobyt, tak to by mohlo vyjít. Já jsem právě myslela, že ty jsi hlášená ve svým rodišti. A kdyby ses tam teda odstěhovala, seženeš tam práci?

elialen
24. črc 2015

Zkus brigádky (já třeba makám v Lidlu), kde ti vyjdou vstříc s pracovní dobou. Docela slušný přivýdělek 🙂, i když je to dřina. Ale chodím, kdy chci.

partyzanka91
autor
24. črc 2015

@letalnica: no tak já práci sháněla horko těžko i tady v Praze - mám obhcodní akademii s maturitou a státnice ze psaní na klávesnici ale je mi to bez praxe a průbojnosti k ničemu (navíc mám i rysy aspergerova syndromu a to mi strašně škodí v mimice a kazí pohovory - byla jsem kvůli tomu u psycholožky ještě v době kdy jsem neuspěšně sháněla práci). Dělala jsem brigádně na pokladnách i v tom lídlu jak píše @elialen a po půl roce mi tchán dohodil umývaní nádobí v jídleně, ale chtěl za to od manžela ještě zaplatit (10tis tak jen abyste věděli jak prospěchářského máme tchána). Práce podobného charakteru bych sehnala i v tom LBC a navíc tam mám známý co mi mohou pomoct anebudu jim za to muset paltit. ty jesle zkusím už sem o nich četla jenže ten příspěvek byl dost starej tak sem nevěděla že ještě fungujou a 40 dětí - to je dost malá kapacita. Ale jestli ještě existujou tak zkusím štěstí.

elialen
24. črc 2015

@partyzanka91 S tím tchánem to je mazec. Kopla bych ho ehm...někam a víc bych se s takovým člověkem už v životě ani nebavila. Hlavně vám to vyjde s těma jeslema 😉

halina0101
24. črc 2015

@partyzanka91 Samozrejme, ze rodicovsky prispevek se jako prijem pro vypocet davek SSP pocita.

partyzanka91
autor
24. črc 2015

@elialen náš tchán je kapitola sama o sobě a popravdě neumím si přestavit člověka se kterým bych si mohla víc nerozumět. Vlastně by se dalo říct že ho témět nenávidím (nejvcí za to že věčně říkal že naše dítě bude postižené i přes to že jsem měla úplně supr všechna těhu vyšetření). Já se s ním teda vůbec nevídám. Je to prospěchář kterého zajímá hlavně majetek, postavení a peníze. Věčně se před každým vytahuje jakej je king co máš škol (je pravda že ej bc. mgr. a teď i phdr. nově - vše si dodělal po 50tce), že se ho každej bojí atd. a že si nenechá jen tak někoho líbit. A když m upříjde někdo do rodiny prej si o něm všecko zjistí jeho životní profil, trestní rejstřík zdravotní stránku a omrkne si prej i jeho příbuzný - akt jak kdyby si vybíral partnerku pro své syny jak plemenné koně. Se mnou nesouhlasil a nesnáší mě právě kvůli těm aspergerovským rysům (už ve škole jsem s tím měla problémy a nenašla si kamarády páč sem pro ně byla divná), ale našla jsem supr partnera kterej mě má rád takovu jaká sem a hlavně úlně světovou holčičku a nenecháme si to tchánem kazit. I když dělá vše proto aby nás rodzělil. Mě poštvává proto Tomášovi když se mnou mluví a jeho zase proti mě, ale naštěstí víme že kecá. Jemu furt říká že ho podvedu a najdu si něhkoo s lepším vzděláním a když mluví s ním taky mu radí ať si najde milenku. teď mi volala netušil že tom sedí vedle mě tak začal proti němu mluvit a Tom to všechno slyšel, to ste měli vidět jak pak tchánovi sklaplo když to zjistil.
Také má skvělou manželku pro mě je to úžasná tchýně (nemyslím ironicky, tchýně a pro Míšu babička je supr) a de facto se spolu neviděj. Co jsem slyšla tak dokonce svou manelku v minulosti podváděl se ženou co měla dvě děti. Jeho manželka v tý době čekala třetí a řekl jí že jestli nepůjde na potrat tak od ní odejde, proto se další sourozenec už tomovi nenarodil. Poslelchal protože jí to radila i její matka. Ta jí fur radí ať si chlapa drží aby byla zajištěná na astáří. Jenže já bych s takovým člvoěkem prostě nebyla a obzvlášť když už má děti velké a jsou z domu.
No tak jsem si trochu postěžovala taky je to potřeba, ale je fakt že tchán mě štve téměř permanentě. Vždycky když se do něčeho zaplete dělá to jen zle a všme strašně ubližuje tím jak se chová a jakej je hulvát. Mě právě ublížil nejvíc stím jak ošklivě mluvil o MIchalce než se narodila. Te´d si jí sice oblíbil ale to co o ní říkal prostě z paměti vymazat nemůžu

marcinek
24. črc 2015

@partyzanka91 jj, príjem rodicaku se pocita. Zkus nejaky soukromy hlidani jestli někdo nepotrebuje, a muzes hlidat nekomu i s malou, aby vam to hodilo nejakou kacku navíc, to v Praze sezenes. Jinak co se tyce tchana, tak myslim, ze ma vernou kopii u nas, když to tak ctu. Nas sice nemá tituly, ale je Mistr světa amoleta, vždycky všechno vi nejlíp a když my něco delame, tak je to vse spatne. Manzela taky postvava proti me, jak vi, ze se rozvedeme, jak na to manzel dojede, jaka jsem spatna, ze za mnou ani rodice neprijedou (ale důvod je uplne jiny ve skutecnosti), jak budu rodit samy kluky, když on je mel taky - ani nevis jakou radost jsem mela, když se nam ukazala holcicka...no proste uplne ti rozumim. Nejdriv me to trapilo, ale ted uz se tomu jen smeju, co z nej zase vypadne za perlu, co vidi ve sve kristalove kouli 😀