icon

Jak napsat odstoupení od nájemní smlouvy?

nikousek1
25. únor 2015

Zdravím, všechny. Předem se omlouvám za tuto otázku, ale nevíte někdo, jak napsat odstoupení od nájemní smlouvy? Dočetla jsem se, že na to mám právo 14 dnů od uzavření smlouvy. Já smlouvu o nájmu bytu uzavřela s majitelem 13.2. Platila jsem nájem dopředu za březen. V bytě ale nechci vůbec být. A proto ho chci okamžitě vrátit, abych nemusela platit ten nájem za březen. Poradí mi někdo? Už nevím co dělat... Děkuji všem.

Strana
z3
nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda no tak to jsem teda hezky na nervy ted.... ale děkuji za vše

nikousek1
autor
25. únor 2015

@alverka moc děkuji

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Tak přeju hodně štěstí.

nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda děkuji

sisinka74
25. únor 2015

je to vsechno tak, jak pise
@hojda
Ale s tim majitelem se asi nedomluvis, kdyz chtel po tobe smenku za TP. Je to zvlastni.
Jinak si nejsem jista, jestli podle noveho zakoniku nesmi byt dokonce vyp. lhuta 3 mesice.
Dej pak vedet, jak jsi dopadla.

hojda
25. únor 2015

@sisinka74 Ano, měla by být 3 měsíce.

teeerez
25. únor 2015

@nikousek1 jen se pripojim k tomu co uz bylo psano vyse - 14 denni pravo na odstoupeni u najmu neni, s vracenim uz zaplaceneho bych nepocitala - naklady na vymahani pokud by rekl ne by zrejme presahli zaplacenou castku nehlede na to jak nejiste jeji vymozeni je. Ale pozadat ho o vraceni samozrejme muzes...

Na druhou stranu, zduraznuji ze hodne zalezi na tom v jakem stavu skutecne je byt, ale jestli je to opravdu zle a byt neni zpusobily k uzivanij tak dle §2242 odst 2 byt nebyl radne odevzdan. Aby bylo platne odevzdani bytu nezpusobileho k uzivani musely by v sml. byt i ujednani kdo bude hradit uvedeni do pouzitelneho stavu coz ocekavam ze nejsou. Zpusobilost k obyvani vysvetluje§ 2243, pokud nemate ujednano jinak tak musi byt cisty a ve stavu obvykle povazovanem za dobry a pokud tomu tak neni mas pravo odmitnout se nastehovat (§2244) to se nepouzije pokud jsi stav bytu znala, takze tady mas nejtenci led pod nohama pro prokazani ze jsi ten stav neznala. Cast pri prohlidce kdy v byte byli jeste koberce je ok, to jsi videt nemohla, ale nevim nevim kdyz jste tam byli podruhe. Jestli te majitel honil jen opsat meraka a ven tak ok na druhou stranu jestli ti treba rekl "pojdme si jeste projit byt" a ty jsi rekla ze nechces tak moznost se nenastehovat a neplatit neplati

Hlavne ted hned posli vypoved z najmu, napis tam ze vypovidas okamzite protoze byt je ke sjednanemu ucelu tj. bydleni s malym ditetem nepouzitelny. Nic dalsiho neplat, zaplacene z nej zkus s vyhruzkami soudu apod. vymahat, ale kdyz neda tak bych to vzdala a se zaplacenym najmem se rozloucila, jestli si platila i brezen a kauci tak tam tvoje sance na ziskani je zavisla nad nemoznosti zjistit presny cas bytu
Snad je to srozumitelne 🙂

nikousek1
autor
25. únor 2015

@teeerez děkuji

linee
25. únor 2015

@nikousek1 není to spise student prav?🙂)) jinak odstoupeni 14 dni od smlouvy lze, ale pouze od kupni smlouvy v obchodnim vztahu. Co se tyce odstoupeni od smlouvy v najmu, tak tady taky lze, ale pouze za podmínek, ze:
a) odstoupeni od smlouvy jako moznost je uvedena ve smlouve
b) najemce porusi zvlast hrubym zpusobem sve povinnosti

Jinak se na tebe pak vztahuje klasicka vypoved ze smlouvy.

Navíc, pokud jsi mu dala kauci a budete při stehovani podepisovat prevzeti bytu muze se stat, ze to napise na vrub tobe a stahne ti to z kauce....

Mas smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou Mas uvedenou vypovedni lhutu? Kazdopadne nejlepší podat vypoved ted do konce tydne. A nebo pokud mas pravnika, který ti poradi, uvest opravdu zavazne duvody, pro které není mozne byt duvodne uzivat. Ale je to tezky boj, když si byt videla a podepsala prevzeti bez zavaznych vad.

linee
25. únor 2015

@nikousek1 jo, tak mezitím ti uz psala i teerez. Další moznost je podat vypoved a proste se odstěhovat a najit si jiny najem. Nevim kolik mas vypovedni lhutu a jakou kauci si davala, ale mělo by to pokryt ty mesice. Snazila bych se s nim domluvit a popřípadě mu nechat ten brezen a vrati ti kauci (stejne bude takto plusovy). Drzim moc palce

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Já bych skoro dopoučovala tam vydržet do konce výpovědní lhůty pokud to jen trošku jde, protože ty peníze zpátky nedostatneš.

nikousek1
autor
25. únor 2015

@linee smlouvu mám na dobu určitou do 31.12.2015 a výpovědní lhůta je tam 2 měsíce. Nepochopila jsem - co může napsat na mě a ztrhnout mi z kauce???

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Ty závady v bytě, že je to od tebe a strhne to z kauce☹.

hojda
25. únor 2015

@linee To záleží, ale čistě jen na něm. Podle smlouvy má nárok na nájemné do konce dubna, takže pokud mu na duben nezaplatí, tak na to může použít tu kauci a nic jí nevrátí. Odstěhovat se může, ale co tím získá? Zaplatí nájem 2x, jednou tady a jednou v novém a navíc i novou kauci....☹.

hojda
25. únor 2015

Já vidím nejlepší řešení v dohodě s ním, že pokud se mu podaří najít vhodné podnájemníky od dřívějšího termínu než od května, tak že ti to nájemné za ty měsíce vrátí.

nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda neztrhne, protože jsem si sepsala dodatek ke smlouvě - seznam závad. Vše tam uvedla a on mi to potom podepsal.

nikousek1
autor
25. únor 2015

majitel je pěkný haj*l ..... vychytralý jak byk.

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Takže jsi o těch vadách věděla už při podpisu? Tak nějak nechápu najednou ten zvrat, proč tam nechceš bydlet, proč ses na to nevykašlala hned od začátku?

nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda právě že nevěděla. Až po podpisu. Takže jsem mu to až na druhý den dala k podpisu.

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Aha. Já byt pronajímám, takže mám tu zkušenost z druhé strany a musím říct, že to není žádná hitparáda☹. Taky jsem měla nájemníky v bytě jen 14 dní. Pronajala jsem ho studentům s tím, že dají nájem na 14 dní a pak zaplatí klasicky nájem na další měsíc a ejhle. V den předání nájemného na schůzku nikdo nedorazil, telefon nikdo nebral....až když jsem pohrozila, že je nechám hned vystěhovat, tak přišla pohádka o autonehodě, a že je v nemocnici a jedna lež za druhou.......takže mě to opravdu tak vytočilo, že druhý den se stěhovali. Měli smlouvu jen na těch 14 dní a měli jsme podepisovat novou při zaplacení toho nájmu. Je ale pravda, že nepronajímám byt v dezolátním stavu, ale jako blbec všechno po každém nájemníkovi dám do pořádku většinou na svoje náklady......a každému říkám, ať si by projde a do smlouvy dopíšeme závady (necháme je to doplnit ještě během první týdne užívání bytu, kdyby si něčeho nevšimli při podpisu. Pokud by mi nájemníci oznámili po 14 dnech, že chtějí odejít, tak bych z toho velkou radost neměla. Ono to totiž stojí taky nějaký čas, běhat na prohlídky a vyřizovat pronájem.

jablee
25. únor 2015

Pises, ze jsi o tom stavu bytu nevedela, ale na svem profilu jsi uz 10.2. psala, ze je to " BYT HRUZA" . Spis to na me pusobi tak, ze jste nasli neco levnejsiho, nevim a nechci tu rozpoutat nejake dohady. Kazdopadne, pokud jste slozili rezervacni poplatek realitce, ten se nevraci, je prave z techto duvodu, ze si najemce nakonec rozmysli nastehovani. 14 denni lhuta u najmu neplati, zalezi tedy, co je ve smlouve, jak ji lze vypovedet?

fykyska
25. únor 2015

Ahoj, v první řadě Ti budu držet palce v boji, ale co jsem tak četla tak přece jsi musela vidět a vědět do jakého bytu se stěhuješ a jakou smlouvu podepisuješ?!? ne ?!.. Pokud je v bytě špína a nedostatky, tak to se mělo řešit s majitelem před podepsáním smlouvy teď si myslím že to nikoho moc zajímat nebude.
Lze se také zkusit domluvit s majitelem na to, že případné opravy uhradíš ze svého a on Ti je odečte z nájmu. Ale v takovém případě záleží co je ve smlouvě..
Výpovědní lhůtu lze taky zkrátit, ale pouze na dohodu s majitelem. On k tomu nemusí přistupovat co je psáno to je dáno a pokud jsou ve smlouvě dva měsíce, jsi povinna uhradit i po tuto dobu nájem a udržovat stav bytu v takových podmínkách aby to nebylo v rozporu s podmínkami v nájemní smlouvě.

No tak to přece záleží na tom co jsi podepsala co je ve smlouvě !

Smlouvu může vypovědět jak nájemník tak nájemce a v každé smlouvě jsou podmínky pro výpověď jiné..

Já taky platila, nájem za kvartál. To kdy, jak, a za jakých podmínek se bude platit nájem je o dohodě mezi pronajímatelem a nájemcem vše by mělo stát ve smlouvě ..
Myslím že také záleží jestli máš smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou, aby se člověk mohl ohánět paragrafy..
Smlouvu jsi určitě podepisovala při vědomí, bez nátlaku a bez pocitu nátlaku
Každopádně by ve smlouvě měly být podmínky - jakože pronajímatel může ukončit smlouvu když např. neplatíš, jsi s prodlením s placením, hruběporušuješ domovní řád, přenecháš bydlení třetí osobě, užíváš byt v rozporu s nájemní smlouvou..v takových případech je výpovědní lhůta zkrácená na minimum, ale zase nájemník ve většině případů tratí např. na vratné kauci, kterou mu pronajímatel nemusí vrátit za těhlech podmínek apod.

nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda tak to máte dobrou trpělivost. To já vím, že to taky něco stojí. Jenže ten majitel je strašně uspěchaný. Moc se se mnou nechce ani bavit. Je to divné. Je to podnikatel a pořád něco vymýšlí. Ale s tou směnkou je to vážně blbost.

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Tak pokud je to podnikatel, tak to se nedivím, že moc času nemá 😀 . Podnikatel, který ho má, moc dlouho podnikat nebude 😀

hojda
25. únor 2015

Jinak poslední nájemníci mi prorazili v bytě skoro nové interiérové dveře (skrz na skrz, pán se opil a tohle byl výsledek). Za 4 roky, co tam bydleli to nedokázali vyměnit a nechali si to jako překvapení při předání bytu...... Takže mě to dost vytočilo (speciálně jsem je na ty dveře upozorňovala při podpisu) a řekla jsem jim, že kauci nevracím dokud ty dveře nevymění. Instalace měla podle posledních informací od nich někdy z ledna proběhnout 13. února a od té doby se nikdo neozval...... Asi tu kauci zpátky nechtějí, nebo tomu fakt nerozumím☹.

nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda no já bych jim ty dveře strhla z kauce...

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Jenže dveře se musejí nechat udělat na zakázku, takže ještě hromada běhání a ježdění k tomu, což bych absolvovala zdarma a padlo by na to zase plno mého času, takže jsem tuhle radost přenechala jim..., ale vypadá to, že dveří se nedočkám, a to už je v obchodě zaplatili.....nechápu.

nikousek1
autor
25. únor 2015

@hojda podivíni teda...

hojda
25. únor 2015

@nikousek1 Ani já to nechápu, takže asi ještě pár dní počkám a začnu se dveře vyřizovat sama a zaplatím to z kauce.... Jsem zvědavá, co budou dělat s těma druhýma dveřma.

sisinka74
26. únor 2015

@hojda no i s tou kauci je to ted pruser. Protoze se uroci. Je to proste postavene na hlavu 😢

Strana
z3