Jak řešit příjmení dítěte u svobodné matky?
Ahoj, mam dotaz hlavne na svobodne maminky.. jak jste resili prijmeni pro narozene dite? Nechaly ste prijmeni vase, nebo dali partnerovo? Chapu, kdyz se domluvite, ze se chcete vzit a nestihli ste, tak date partnerovo. Ale kdyz svatbu neresite..? Tak nejak je mi lito, ze bych mela ja jedina jiny prijmeni..
@tulipdona Že by si nerozuměla s ani jedním chlapem? Tak si neměla dělat děti...
@kadz Mně teda přijde zarážející, že jste neprobrali spolu, jestli svatbu chcete, nebo nechcete a proč.
Za mě je to důležité téma, nárok na vdovský důchod a společné jmění manželů (SJM).
Pro mě to má psychologický efekt, vidím, jestli partner počítá i do budoucna nebo pořád lavíruje nad zadními vrátky, má odvahu dát si závazek, že se mnou zůstane do konce života. Jasně můžeme se rozvést, ale při svatbě tak každý doufá, že zrovna on nebude muset řešit rozvod, že spolu zůstanou na věky.
Pokud si daný pár vykomunikuje, že svatbu nepotřebují, je to naprosto v pořádku.
Pokud jeden chce a druhý ne, tak je to bude frustrovat.
Pokud si nedokážou říct, co chtějí, mají dost problémy v komunikaci, a ta je pro vztah klíčová.
Za mě je věta, přítel ženatý byl, tak na něj nechci tlačit - dost varovná o tom, jak komunikujete citlivá témata, tedy spíš nijak a to vidím do budoucna jako velký špatný.
Co psala jedna právnička o SJM na twitteru. "Pokud jste manželé a nebyli jste spolu u notáře majetkový režim upravit, máte SJM. To znamená,že úplně všechno, co vyděláte (pro podnikatele a společníky: rozhodující je moment vzniku práva na výplatu zisku, ne účetní období ve kterém bylo zisku dosaženo) od momentu, kdy jste oddávajícímu úředníkovi řekli ANO, patří TAKÉ vaší manželce/manželovi. Ne jedna polovina. Všechno. Stejně jako vám. Oba máte všechno. To je právní konstrukt. Na těch 50:50 se to překlápí až v momentě zániku SJM (většinou rozvod).
Úplně jinou věcí však je, zda k těm penězům máte přístup.
Ze zákona je každý z manželů povinen informovat druhého manžela o tom, jaký majetek mají v SJM. Na přístup k tomuto majetku se vztahují ustanovení OZ o jeho správě - tedy spravují buď spolu, nebo dle vzájemné dohody jeden z nich.
Osobně považuji za rizikové soustředit správu společného majetku do rukou pouze jednoho z manželů, stejně jako princip „všichni mají přístup ke všemu.”
A třetí aspekt: Tajení či naopak široká informovanost obou manželů navzájem ohledně majetku v SJM. Zde jsem jednoznačně pro informovanost. Umožňuje férovější přístup při vypořádaní při rozvodu (pokud se nechcete dělit, nelezte do manželství bez úpravy režimu SJM) a v případě dědického řízení je k nezaplacení.
V praxi mám zajímavé případy, kdy vdané soudkyně vyplňují majetková přiznání
(zákonná povinnost u všech soudců a spadá tam právě i majetek v SJM) a nemohou ho vyplnit pravdivě, protože jejich manželé před nimi tají obsah SJM…
Pokud vám to pomohlo se trochu zorientovat, účel tohoto vlákna byl splněn."
Dala bych příjmení po sobě. Přeci jen , matka většinou chodí všude k lékaři, na třídní schůzky, dost času u ní tráví i většinou celej čas v případě rozchodu. V tomhle mám jasno. V případě nesezdaných páru by se dítě mělo jmenovat po matce. Závěrem dodám že plně respektuji rozhodnutí jiných a je mi to i jedno jak to mají jinde. Jen píší svůj názor a zakladatelko, jestli tě to mrzí tak nad čím ještě přemýšlíš 🙂 ? Vždyť to není povinnost .
@klokanka31 v pohode, mate pravdu... 🙂 Ja taky doufam, ze to vydrzi.... 😀
@levandule_k me slo spis o nazor na prijmeni.. ale dekuji. Komunikaci si myslim, ze mame velmi dobrou. Po roce a pul resit svatbu sme ani jeden nejak nepotrebovali resit.. zacalo me to hlodat az ted co sem tehotna...
@kadz Pro mě jsou některé věci důležité a chtěla jsem je vědět hned na začátku vztahu jak to vnímá partner. Po roce a půl neotevřít téma svatba je trochu sci-fi pro mě.
Ve výsledku je jedno, jestli ji bude někdo mít nebo nemít, ale důležité je se o tom pobavit, jestli ji chcete nebo nechcete a co nám to přinese.
Nakonec jsem se před porodem vdala, ale kdyby ne, dám po otci. Nějak jsem s tím neměla problém, byl a je to životní partner a navíc jeho příjmení je mnohem běžnější a normálnější než to moje původní, stačí že ho komolili u mě.
Pokud bych byla v jiné situaci, volím třeba jinak.
Tady záleží na každé z nás, co chceme a co si vykomunikujeme.
@levandule_k já to třeba také neřešila, pro mě ve 35 letech už svatba nebyla priorita (i když jsem za ni ráda). Takže mi přišlo zbytečně toto téma otevírat.
U nás byly nejdříve děti a až pak svatba a normálně dostaly děti příjmení po otci, neměla jsem potřebu to řešit jinak...
@klokanka31 zbytečný ti cokoliv vysvětlovat.
To se mne vzdycky strasne libi 🤣🤣😂jak tady zacnou nektery vysilovat jak by V ZIVOTE NEDALI JMENO PO CHLAPOVI!! neni duvod a blá blá...
Ptoberte se, nejde o zivot...
vzdycky to tak bylo jen nekterym lidem z toho hrabe.
Dala bych klasicky po otci a prejmenovala se (pokud nechci svatbu) . Jednou jste rodina tak co
Máme dvě děti, obě mají moje příjmení. Smůla, jako. 😅
Ja nechala příjmení po sobe, jsem rozvedena, s jednim me nazývají nejak, s druhym by nazývali jinak, skutečnost je příjmení treti, to jsem odmítla, pěkná schiza, takze jsem spokojena 😅🤣
@hanka_12345 Když nejde o život tak ať se přejmenuje chlap ne?
Já jsem dala dceři jméno po tatínkovi, svatbu jsem nechtěla a ani nechci, nikde jsem nenarazila na problém, dnes je to naprosto běžné, že se rodiče jmenuji jinak. Občas mi někdo řekne příjmením dcery, je mi to jedno😀.
@klokanka31 a proc by nemohla zenska? 😀
@kadz
Samozrejme,ze svoje.Ani by me nehlo dat prijmeni po chlapovi,kteremu nestojim za to,aby si me vzal.
Mě přijde automatické, že má dítě příjmení po otci...

Mně pořád vrtá hlavou ta praktičnost... Mám pět dětí dvou odlišných příjmení a fakt nevím. Nikdy jsem na nic nepraktického nenarazila...