Jak vyloučit nevlastní dítě z dědictví nemovitosti?
Ahoj všem, říkám si jestli tu s tím nemáte někdo zkušenost. Manžel má dítě z "mladí ', mají spolu špatný kontakt, ale jednou, dvakrát do roka mají. Sama vlastním nemovitost. Kterou ale již nějakou delší dobu splácí manžel. A máme spolu také dvě děti. Chtěla sem část té nemovistosti napsat na manžela - darem, s tím že ale chci, aby v případě že by se něco stalo s námi, tak majetek připadl jen našim dětem. Ne dítěti, které má manžel z předchozího vztahu. Bylo nám řečeno, že to nejde. Že ho nijak z dědictví domu nejde vyloučit. Že tomu zabráníme jen tak, že dům bude jen na mě. To se nám ale nelíbí. Není to spravedlivé. Co sem na mateřské 5 let, platí hypotéku manžel sám, i ostatní věci. Nemáte s tím někdo zkušenost? Jinak manžel je v rodném listě zapsaný i platí alimenty. Jen kontakt spolu nikdy moc neměli. Má svou rodinu, i jiného tatínka, tak nemá moc zájem. A už je větší takže si nejsou moc blízcí. Opravdu v tomto státě nelze říct, komu chci co odkázat.
Omlouvám se za anonym. Ale je to hodně osobní. Díky
@ai30 Velice tady soudis manzela zakladatelky. Ja byla s manzelem v obdobne pozici, s tim, ze ale ditko bylo male a ex od manzela delala vse proto, aby mela jen penize od nas co nejvyssi a dite jsme nevideli, protoze pak u nas bylo rado. Byl to dvoulety boj plny soudu, psychologu a ne kazdy by to unesl. Uz i tehdy muj manzel byl zlomeny a nalomeny natolik, ze uvazoval, ze bude take jen penezenka. Matky v CR kdyz chteji, dokazou cokoliv a pokud nechces diteti ublizovat tak to radsi vzdas pro dobro vsech. Alespon do nas kazdy hrdel at toho kluka nechame byt, ze se nam treba az bude v ouberte sam ozve, ze ty “valky” ho musi ovlivnit. Pro lidi jako ty byl pro zmenu manzel zas hajzl, ze si pro syna nejezdil tak casto - ex si nasla chlapa a odstehovala se bez informaci na druhou stranu republiky a NIKDO s tim nic neudelal, ani slavny soud. Manzel skrze svoji praci mel omezene moznosti, a kdyz uz jel, tak dite mu nebylo predano a prisel od nasi ex jen vysmech. No a jelikoz vlastnim diky dedictvi nejake nemovitosti tak jsem resila naprosto stejny problem a to, ze chci aby po me dedila dcera a nase spolecne dite (dcera neni manzela). Nevidim na tom nic spatneho, kazdy chce zabezpecit sve deti ale taky jsem byla zde na MK za hyenu co nechce “svoje” delit mezi dite a dite nejake jine pani, i kdyz to byl syn manzela. Nas pribeh nakonec dopadl “dobre”. Maminka se nam na druhe strane republiky zamilovala, my ji poplatili cast dluhu, ona si udelala novy dite s novym chlapikem a o sveho syna najednou nemela zajem a to az takovy, ze skoncil u nas a po dlouhych peripetiich se ho vzdala a ja si ho osvojila. Takze takova hyena ja jsem 😃 - TIMTO prosim, abyste zakladatelce radsi radili relevantni rady a nesoudili neco do ceho nevidite, ono to dokaze zabolet hodne a rikat o jejim chlapovi ze je takovy a makovy a ze mel delat toto a ono, kdyz prd vime je naprosto zbytecny a ujety. Vesele Vanoce 🎄
Prostě si ho nechte jen na sebe.nic jiného stejně nevymyslite
Mně přijde nejjesnodušší nechat to tak - na sebe a aby tam měl manžel věcné břemeno na dožití, kdyby se s tebou něco stalo. Tak máte jistotu, že dědit budou jen vaše děti. Případně nějakou smlouvu mezi vámi, že v případě rozvodu mu můžeš vyplatit, na čem se dohodnete, zdáš se seriózní, že na něj myslíš 😉
Nečetla jsem vše, ale variant moc asi není. Když přepíšes část domu na manžela, následným dědicem logicky budou všechny jeho děti. Já osobně bych nic manželovi nepřepisovala. V případě jeho úmrtí budou vždy dědit jednou jen tvé děti, v případě tvého úmrtí pak on a tvoje děti rovným dílem... Jinak to nejde. Zauvazovala bych spíše o notářském zápisu - dohodě - na jaký podíl se dohodnete, že má nárok v případě rozvodu a jakým způsobem ho dostane. To si myslím, že jde, ale více poradí notář, právník... Pak logicky i manžel může žít v klidu, že nepůjde s holou v případě rozchodu.Myslim, že to je asi ten jediný budoucí strach?
Jedna z variant by byla, že ty na něj část přepíšeš a manžel napíše závěť, ve které tento dům odkazuje vašim dětem. První dítko by pak dostalo ze zbývajícího dědictví větší část tak, aby všechny děti dědily stejně. Háček je v tom, že závěť může manžel kdykoliv napsat novou bez tvého vědomí.
S tím nesouhlasím, naše babi nás vydědila, tedy svoje děti, děti jejich děti, atd. Bez většího padneho důvodu, a nadělali jsme úplný prd. Stačilo napsat závěť a dům připadl útulku
Tvůj manžel platí hypo pěkně dlouho, tudíž mi nepřijde divné, že část zdědí i jeho dítě z předchozího vztahu. První dítě nevymažeš, i kdyby jsi sebevíc chtěla. To je úděl toho, když si nabrnkneš chlapa ze "sekáče". Jedině, že by jste dítěti nechali podíl rovnajícího se podílu z domu (třeba mu pořídili pozemek). Fakt to není fér vůči dítěti a to píšu z pozice prvního dítěte, které nedostalo nic. Opravdu nemůžeme za to, že jsme narozeni ve vztahu, který nevyšel. Naštěstí můj EX měl tolik rozumu a dále se "nerozmnožova", narozdíl od mého fotra. Přišlo by mi v pohodě, kdyby jsi si tu hypo platila sama, to pak bych chápala, ale na to evidentně nemáš, takže je spravedlivé, aby dědilo i dítě chlapa, když musí platit tvou hypo.
@superkousky no přesně, to tu nikdo nevidí? Předně všechny děti mají stejnou hodnotu, tohle naštěstí zákon chrání. Děti z nových vztahů nejsou něco víc, nezaslouží si výhody, protože měly štěstí narodit se do vztahu, co vydržel a ti první nejsou nepodaření jako ten vztah.
No a muž buduje majetek, který se jednoho jeho dítěte netýká, to vůbec není fér. Plat muže není pouze pro tu novou rodinu, ten je samozřejmě i na alimenty a buduje svůj vlastní majetek, tzn. i dědictví pro všechny své děti.
Dokud zůstává dům jen nové ženy, jsou tam vlastně uklizeny příjmy muže tak, že na ně v případě dědění jedno z jeho tři dětí nemůže a morálně to určitě není fér.
@bereni moc děkuji za názor ♥️Budeme řešit u právníka. Jsme v podobné situaci, jak píšeš. Pravda je, že tenkrát před 14 lety nebojoval, tak jako vy. Bez rodičů, sám, na studiu, nevěděl pořádně, co dělat. Nechal si to líbit. Manžel je spíše odbornik na matematiku než na vztahy🤭Když jsem se s ním dala dohromady, bylo jeho první dítě už větší, teď už je opravdu v pubertě. Brzy se postaví na vlastní nohy a zájem nemá. Manžel trpělivě alespoň volá několikrát do roka, i když nikdo nezvedá. Ani na Vánoce. Takže u nás takový konec jako u vás nebude. Ale moc hezké. Přeji krásné svátky vánoční a šťastný Nový rok🎄
@lennus nějak tak to uděláme. Případně ještě pojistkou životní. Myslela sem, že nebude problém vyjmou z dědictví darovanou nemovitost. No.. po novém roce jdeme k právníkovi, tak díky informacím připraveni. Chci, aby měl manžel jistoty. Tak jako je mám já. Zaslouží si to.
@superkousky ale já ten dům koupila za svůj milion korun. Bez toho by nám žádnou hypotéku nedali. Velkou část z toho milionu jsem spořila z vlastních peněz přes 10 let na stavebním spoření. Hypotéku jsem chvíli platila sama a kdyz jsme se nastěhovali, začali jsne platit napůl dokud jsem byla na mateřské, stále jsem platila. Co jsem na rodicaku, platí sám, já beru 8000 Kč, že. Teď budu nastupovat do práce a zase budu platit jako dřív. Manžel sám zaplatil do teď asi 150.000 Kč. Což se mému milionu nevyrovná a i tak bych byla ráda, kdyby půl domu vlastnil on. A první dítě jsem chtěla vyloučit jen z dědictví toho domu, ne ostatního a manželova majetku😉 takže to neznamená, že nedostane nic. Manžel má třeba chatu a dvě auta atd
@antoinet já ten dům koupila za svůj milion korun. Bez toho by nám žádnou hypotéku nedali. Velkou část z toho milionu jsem spořila z vlastních peněz přes 10 let na stavebním spoření. Hypotéku jsem chvíli platila sama a kdyz jsme se nastěhovali, začali jsne platit napůl dokud jsem byla na mateřské, stále jsem platila. Co jsem na rodicaku, platí sám, já beru 8000 Kč, že. Teď budu nastupovat do práce a zase budu platit jako dřív. Manžel sám zaplatil do teď asi 150.000 Kč. Což se mému milionu nevyrovná a i tak bych byla ráda, kdyby půl domu vlastnil on. A první dítě jsem chtěla vyloučit jen z dědictví toho domu, ne ostatního a manželova majetku😉 takže to neznamená, že nedostane nic. Manžel má třeba chatu a dvě auta, hotovost na účtu atd
Jen bych upozornila na to, že on neplatí hypotéku ze svého. Jste manžele a platí se z vašich společných peněz. Není podstatné, že ty máš na mateřské 8 tis. a on třeba 50, je to vaše společná hromádka.
@uzivatelkapetra polovinu nedostaneš
@console ano, pokud je zbytek dědictví dostatečně velký na to, aby pokryl podíl dědice na baráku. Dědily ba manželka a 3 děti, všechny rovným dílem, sečetla by se celková hodnota dědictví, vydělila 4 a pokud by třeba auto a spoření pokryly zákonný podíl prvního dítěte, dům by nedostal.
@j.a.n.i To zřejmě bude doporučení od právníka. Udělat nějakou listinu o tom, že dostane 1/4 svého zákonného podílu. (Za 4 roky bude 18 let) a tu 1/4 mít jistěnou například pojistkou. A aby děti naše věděly, že z té pojistky budou dávat 1/4 zákonného podílu prvnímu dítěti samozřejmě. Aby pak nebyly překvapeny. Ale co teď na ty 4 roky 🤷
Mysleli jsme, že to vyřešíme hned, zřejmě tedy ještě další jistinou, že v případě rozvodu připadne nějaká část manželovi 🤷 docela složité. Ale na schůzku jdeme informováni. Za tu jednu smlouvu prý chce asi 10.000 Kč, ten právník 🙈
Právník je ti k ničemu, potřebuješ notáře a udělat to formou závěti... Teď je otázkou, zda fakt chce i manžel, aby dítko dostalo jen tu 1/4 svého podílu z celého majetku nebo jen aby nedostalo nic z domu. Nebo bych se na to ještě na 4 roky vybodla a řešila to až pak.

Tady to nebude mít nikdy úplně jednoduché řešení, co s tím...