Je jméno Natálka povolené pro dítě v České republice?
Dobrý den,
Ráda bych se zeptala, jestli tady někdo nemá knihu Jak se bude jmenovat... Jde mi o jméno Natálka, vím, že jsem někdy před dvěma lety viděla na netu seznam povolených jmen a bylo tam, že Natálka je povolená. Teď to ale bohužel nemohu dohledat a na stránkách ministerstva vnitra to taky nemohu dohledat, asi jsem na to lempl🙈 děkuju za pomoc
@kattry Chudák moje dítě ještě nebylo na světě a už od svých 15 jsem věděla jak se bude jmenovat. Oslovujeme jí zdrobněle, ale v rodném listě je psána tak jako v kalendáři, právě z toho důvodu co tady všichni píšou. 😉
Ja pri vyberu jmen uvazovala hlavne tak, ze ditetem je clovek jen malou cast sveho zivota.
A vybrala jsem takova jmena, ktera jdou pouzit v zakladnim tvaru, v domacke variante a v detstvi i zdrobnit.
@kattry Ano, přemýšlela jsem jak se dítě bude v dospělosti představovat. Kdyby ne, tak mám Bohouška.
Teď jsem si představila "Mireček Topolánek".😅
On už jenom argument, Natálií je všude mraky, dáme Natálku vyznívá vtipně, protože když je všude kolem tebe mnoho Natálií, hádej jak se volá na malé Nat(h)álie?
Ale ona to nakonec stejně bude miliontá Naty, akorát to podpisování bude mít v dospělosti trošku veselejší, no.
@kattry děkuji za odpověď,
vidíš, já jsem myslela, že třeba víš, že se ti narodí postižený miminko, a tak sis řekla, že bude mít alespoň daný, hezký, dětský jméno, napořád.
to byl důvod pojmenování jedné z tet u nás, v rodině (postižená nebyla, ale narodila se v pozdějším věku a diagnostika prostě tehdy nebyla tak dokonalá, jako je teď.)
víš, dítě se už jako dítě bude muset vyrovnat s poměrně zlými vrstevníky, tak aby na to bylo z rodiny připravené, aby mělo svoje jméno rádo, nemyslím to vůbec špatně, ostatně... dala jsme synovi jméno Xavier 🙂
když se vám jméno Natálka líbí, proč nedat jeho spisovný tvar a dávat ten zdrobnělý, který pak bude problém později... si říkám.
@lentilkah no když ono "předávám slovo Anne" je za mě ještě horší 🙈. Jmenuju se Anna a upřímně svoje jméno odmalička fakt nesnáším 😁🙈🤷♀️
@fifinka2020 Me na tom neprijde nic divneho, ale chapu...ja jsem Lenka a tvar Lenca snesu jen od nasich 😀
@lentilkah no mně odmalička tvar Anna přišel strašně tvrdy a neosobní. Nikdo mi tak nikdy neříkal. Takže všude jsem se představovala jako Anička...jenže kolem puberty už to bylo divné a prostě jsem fakt trpěla, když jsem se měla někde představovat.🙈 i doteď spíš tak nějak bruslim... prostě to oslovení "Anno" tady v ČR vůbec neznám (jako i u Aniček, co mám kolem sebe) a když mi tak někdo řekne (třeba doktor), tak mi to prostě přijde divné...
@fifinka2020 Pisu SZ 😉
@fifinka2020 přesně, já jsem Jana a oslovení "Jano" nesnáším. To radši Janico. Představuju se v soukromí jako Janča.
Dobře chceš Natálku, ale přece můžeš dát Natálie a říkat ji Natálko. Taky máme Nikol a říkáme Nikolko až bude velká tak to bude Niki, Nikol , Nikola už ji vidím jak se ve 20 představuje já jsem Nikolka 😂😂 sama nesnáším když mi někdo řekne drobnele takové pedofilní to je 😂😂😂
@kattry tak ja dala normalni tvar klasickeho, bezneho, ceskeho jmena ke klasickemu ceskemu prijmeni takze nad tim se nikdo nepozastavi. A ano- premyslela jsem nad vice jmeny a jejich variantami... Takze pokud bych se zamyslela napr nad chrudošem, tak to nedam protoze chudak decko
@hanka_12345 no já si právě myslím, že existuje hafec horších jmen než Natálka...
@kattry Ano, jsou sice jména, která jsou subjektivně méně hezká a jsou jména, která jsou výstřední, ale za zdrobnělina jako oficiální tvar je pro mě hodně netypická a přijde mi to divné u dospělé ženy.
Díky téhle diskuzi jsem zjistila, že moje jméno ve zdrobnělém tvaru má několik žen jako své oficiální jméno. Jsem ráda za základní tvar jména a představovat se někde zdrobněle, tak mám z toho osypky, bych rodičům pěkně poděkovala. A přejmenovala se.
Byla teď nějaká novela, že od nového roku je možné dávat i zdrobněliny. Osobně znám např. Báru. Ale je s tím v dospělosti víc problémů než užitku...
@kattry to jo, ja nerikam ze to je hnusny jmeno, jen rikam ze Natalka je.proste pruser
@kattry ale v principu je uplne neco jinyho dat Natalka a Mečislav (např.) To jsou proste dve rozdilne veci. Mečislav je normalne.v kalendari jako normalni-ikdyz ponekud smesny pro nekoho jmeno, ktery ale asi zrejme je stary jak Metuzalem proto ho nikdo neda ale Natalka z principu proste blby
@kattry 1 Vždy existuje něco horšího, lepší být Natálka než Machna. Ale pojmenovat dítě a pak se uklidňovat, že existují i horší jména je zvláštní.
Fakt by ti nevadilo představovat se jako Natálka? Nebo být při oficialitách oslovovaná jako Natálka?
Moje rodina a manžel mě oslovuje zdrobněle a ještě dětskou přezdívkou typu Vivi nebo Kiki, prostě se to tak zažilo, to mi nevadí, je to milé.
Jedno moje dítě to bude mít stejné a to jsem myslela, že jeho jméno se nedá komolit, ale dá.😅
Ale při oficialitách bych zdrobnělinu za jméno nechtěla, přišlo by mi trapné, kdyby mě někdo cizí oslovil nebo vyhlásil jako třeba "Janičku", také bych se přejmenovala.
Už jen třeba se někde podepisovat celým jménem atd....
Nebo se představit potencionálnímu partnerovi jako Janička, ten chlap pak automaticky předpokládá nějakou blbku.
@hanka_12345 Souhlasim, kdyz se mi nekdo predstavi Mecislav, tak si pomyslim, ze se mu ridice pekne pomstili, ale on za to nemuze.
Kdyz se mi tricetileta zena predstavi jako Natalka, tak si budu myslet, ze je mimo ona.
V ČR jsou dvě Natálky, tudíž je to prokazatelně existující jméno, tudíž ho můžeš dát a nemusíš ani o nic žádat. www.kdejsme.cz
Tak já si myslím, tedy podle reakcí autorky, že si tady z nás dělá legraci. A pokud ne, nemá smysl cokoliv dále psát a miminku než popřát, aby mu v dětství rodiče vynahradili takové životní břímě. A v 18cti šup šup na matriku 😜
Pro mě je opravdu neuvěřitelné tady vidět, jak některé jste přesvědčené o své pravdě (z vlastního přesvědčení nebo zkušenosti známých/rodiny/osobni), kterou musíte prosazovat stůj co stůj. Sama se svým jménem celý život taky trochu bojuji, ale jsou na světě větší starosti a některé si bohužel přiděláváme netolerancí a hledáním problémů tam, kde nejsou.
Zakladatelko, přeji ti zdravé miminko a jak to tady tak čtu, tak pevné nervy 🙂
@morgan víte ono nežijeme na světě sami. Jsou kolem nás lidi a ti lidi mají nějaké názory. A pokud se dobrovolně rozhodnu dělat něco, co zjevně většinová společnost nepřijímá nebo jí to přijde divné/hloupé/whatever a já se i s timto vědomím rozhodnu to udělat, tak ale musím být přeci připravená na to, jak na to bude okolí reagovat. A pokud mi vadí nebo mě dokonce pobuřují jakékoli negativní reakce okolí, včetně názoru uživatelek MK, tak bude lepší to asi nedělat a dát jméno, u kterého bude pravděpodobnost nelibé reakce okolí malá a dalt třeba Tereza nebo Lucie, na ty vám asi nikdo nic moc neřekne. A nebo mi to upřímně nevadí, každé zvednuté obočí nebo "nenápadné" šuškání mě nechává zcela chladnou, pak pevné nervy nejsou potřeba. Každý má právo si myslet o vašem jméně co chce a je na inteligenci a povaze jedince, jestli to dá najevo i vám. Ale nemůžete mít lidem za zlé, že se naprosté většině jméno vašeho dítěte nelíbí nebo jim přijde divné (jako v tomhle případě), když ho s tím vědomím už i dáváte.
@esmeralda11 a ta většinová společnost jsou tady maminky na (většinou) mateřské? 😀 Jinak ale souhlasím, že je opravdu na inteligenci jedince, jestli svůj nevyžádaný názor na jméno cizího dítěte dá najevo 🙂
@morgan úplně stejně se můžu zeptat já, zda ta většinová společnost máte být tedy vy, která zde jako jediná jméno Natálka hodnotíte jako úplně normální?🙂
Jasně, že uživatelky MK nejsou žádný reprezentativní vzorek populace, ale právě proto, že tu jsou maminky malých dětí, které za A patří do mladé, celkem liberální věkové skupiny lidí, a za B samy často volí netradičnil jména, si myslím, že tolerance k nezvyklým jménům je tu naopak ještě o dost vyšší, než například u generace 50-60+, kde i piercing v nose nebo tetování zvedne nejedno obočí až nad hlavu.
@kattry tak ten uz nikdo neuvidi 😀 a jestli mas rada cernej humor- myslim si ze tobe to v te dobe bude uz jedno 😀
Já třeba osobně zdrobněliny jmen nemám ráda...Max u malých dětí, ale když moje mamka mluví o mé sestřenici (43let) jako o Ivonce,tak mi vstávají vlasy na hlavě 🤣🤣
@esmeralda11 já to určitě nejsem a o názoru většinové společnosti jsem vůbec nemluvila, protože si myslím, že na něm nezáleží. Svůj názor na jméno jsem neuváděla, jen že mi nepřijde nic divnýho na tom, že by se 40letá manažerka tak jmenovala (=vůbec bych to neřešila).
V každé druhé diskuzi jsou tu hádky a někde i urážky, takže moc liberálnosti tu teda nevidím.
Nic, sama jsem se teď nechala strhnout do zbytečné diskuze, tedy končím a přeji hezký večer.
@lenkalubina tak to treba moje tchyne rika sve 50lete sestrenici zdrobnele 😀 ale svym vnuckam kterym je 3-7 let rika celym tvarem, tak jak je v rodnem liste 😀Pouze prvorozena je zdrobnele.
Takze dceri nerekne jinak nez Andreo a deckam taky tak, naopak svymu synovi-muj manzel rika Tome misto tomasi, me oslovuje hanko a nase dite dava do zdrobneliny.
¨Vzdycky me to udivovalo a vlastne i dnes po x letech vztahu s manzelem nechapu proc jim rika tak tvrdě. Jeste jsem si na to nezvykla, nebo to spis nepochopila. Me moje mamka nerika hano

@xxx3d já chtěla Natálku už od malička a i manžel chce Natálku, hned jsme se na něm shodli. Ale všude okolo nás jsou Natálie a Nathálie, tak jsem chtěla obměnu...jen by mě zajímalo kolik z těch moralistek tady při výběru jména přemýšlelo nad tím, co jejich dítě bude v dospělosti dělat a jak při tom bude vypadat jejich jméno... chudák dítě ještě nebylo na světě, ale maminka už jistě věděla ty budeš dělat tohle a přesně proto ti dám tohle jméno...