Je možné se nechat zplnoletnit bez souhlasu rodičů?

adelacer
9. dub 2015

Zdravím..
Je mi 16 a čekám s přítelem miminko.Byla jsem u otce v péči ale ten šel do výkonu trestu. Matka řekla že mě k sobě nechce tak požádala o ústavní péči. Takže jsem teď 120km od přítele a vlastně od všeho. Přítel mě chce nechat zplnoletnit a chceme se vzít. Jenže problém je máma která s tím nebude souhlasit. Můžete mi prosím nějak poradit?🙂

lv
9. dub 2015

Zkušenost nemám, napadá me obrátit se na odbor pece o dítě na městském úřadě /asi v místě trvalého bydliště/ kde by mohli pomoci k určení opatrovník a soudem a ten by mohl pak dat souhlas ke zplnoletneni.

stekkna
16. dub 2015

Podle zákonu o rodině §13 (1) můžeš podat návrh na zplnoletění z důvodu uzavření manželství. Návrh podává nezletílí, ale účastníkem řízení jsou i rodiče (oba) a jako svědek je přítomen druhý snoubenec.

§13 (1) Manželství nemůže uzavřít nezletilý. Výjimečně, jestliže to je v souladu se společenským účelem manželství, může soud z důležitých důvodů povolit uzavření manželství nezletilému staršímu než šestnáct let. Bez tohoto povolení je manželství neplatné a soud vysloví neplatnost i bez návrhu.

Tedy je zde uvedeno:

- výjimečně,
- jestliže to je v souladu se společenským účelem manželství,
- z důležitých důvodů .

Za ten důležitý důvod se v praxi považuje těhotenství.

j.a.n.i
18. dub 2015

Zákon o rodině už neplatí, je třeba hledat v NOZ.