Příbuzný v dětském domově. Je možné si jej brát na prázdniny či víkendy?

giggi92
8. únor 2020

Dobrý den, mám 10 letou sestřenku, kterou její vlastní matka dala pryč, nechala si jen její mladší sestru a brášku. Její otec jí taky nechce, protože má dluhy a bydlí u své mámy na půdě. Jsem trochu v kontaktu s tím jejím otcem a ten mi řekl, že malá je zatím v dočasné náhradní péči a po soudu by měla jít do dětského domova. Bohužel si ji k sobě vzít nastálo nemůžu i když bych strašně chtěla. Zajímalo by mě zda je možné si ji třeba z dětského domova brát na prázdniny nebo na víkendy? Předem děkuji za odpověď.

katkagabinka
8. únor 2020

@giggi92 To je teda smutný. Na to je strašně těžké odpovědět. Aby jí tvé občasné schůzky jen neublížily, když si jí nemůžeš vzít nastálo. ☹ Na to by ti nejspíš odpověděli přímo v tom dětském domově, určitě mají i nějakou psycholožku. 10 let už je dost velká, aby si dokázala spojit, že jí nikdo nechce. Každopádně budu držet palce, aby se třeba dostala do dobré náhradní rodiny. 🍀🍀🍀

katkapavlik
8. únor 2020

@giggi92 to je mi líto,ale třeba se její maminka spamatuje a vezme si ji zpátky, můžu se zeptat jaký byl důvod dítě odložit??? Vím že nedaleko nás je také dětský domov a děti z něj jezdí domů vše záleží asi na socialce ,ale musí to být stresující jednou pro ty děti. Hodně syl

zuzangel
8. únor 2020

Jejda, to je nešťastné,a co ta babička od otce, to ji nemůže vzít k tomu otci?
Jinak k tématu nemůžu poradit, držím pěsti aby se na tuto už mladou slečnu usmálo štěstí 🍀

zuzkasim
8. únor 2020

Návštěvy na víkend či prázdniny bývají možné, ale jak přesně to je v případě širší rodiny netuším. Určitě vám na to odpoví na sociálce (odbor sociálně-právní ochrany dítěte), klidně i v místě vašeho bydliště, ty zákony na toto jsou platné všude. Je lepší jet párkrát do roka na návštěvu ke starší sestřenici než mít dojem, že se na mě celá rodina vykašlala. To dítě se může třeba i díky takovým návštěvám držet, mít se na co těšit a zažívat aspoň občas život v normální rodině.

tez83
8. únor 2020

@giggi92 domluvte se s DD,místní OSPOD u vás prošetří poměry a pokud budou vhodné,nikdo by vám neměl bránit ve víkendovém kontaktu,pokud i dítě bude chtít.

enive
8. únor 2020

Dá se to. Říká se tomu hostitelská péče. Malá bude určitě ráda.

giggi92
autor
8. únor 2020

@katkapavlik Ona je jiná, v hlavě to nemá v pořádku, je dost opožděná. Našla si nového chlapa a s ním má toho nejmladšího, Kristýnku nemá rád a důvod, který mi ona řekla byl ten, že neposlouchá a zlobí a že jí ten chlap tam nechce a že by chtěl ještě mít jedno své dítě. Snažila jsem se jí vysvětlit, že zlobí každý dítě i my jsme s bráchou zlobili a rodiče nás nikdy pryč nedali, ale řekla mi, že tomu já nerozumím (je mi 27). Kristýnku jsem už u sebe na prázdninách měla a je šikovná a se vším pomůže takže jsem vůbec nepochopila proč ji dala pryč. Hlavně takový lidi by si ani děti dělat neměli. :(

giggi92
autor
8. únor 2020

@zuzangel Babička bydlí s přítelem v 1+1 a on bydlí na malé půdě, kde nic není. By mu ji ani sociálka nedala. Nikdo z rodiny ji nechce, všichni jsou strašně zaostalý, jejich názor je, že když si udělali děti, tak ať se starají. Když jsem jim řekla, že bych si ji vzala já do péče, tak mi moje mamka řekla, že jestli to udělám, tak se mnou všichni skončili.

katkapavlik
8. únor 2020

@giggi92 tak to je mi malé moc líto ,sama mám 8 letého syna a 18 měsíců syna a je to čertík přesně tak zlobí každé dítě. Snad bude vše v pořádku asi bude pro malou lepší mít tetu, která ji má ráda,než máma s nevlastním otcem který ji nechtějí. To ani není možné promiň,😬ale je spousta maminek které by daly život mít děti. Budu ti držet palce 🍀 štěstí budeš potřebovat 🍀 asi je to pro vás složité mít ji u sebe doma na pořád.

katkapavlik
8. únor 2020

@giggi92 NO TO NE 😬měly by vás podpořit v osvojení a ne tohle. Aspoň že vy máte rozum.

sudylichozrout
8. únor 2020

@giggi92 Proboha, proc by s tebou meli vsichni skoncit? Jsou normalni? 🤦‍♀️
Ja si vubec nedokazu a ani nechci predstavit, jak se ta chuderka musi citit... Ze strany tve sestrenky naproate silenstvi.
Zkus se poradit na ospodu, tam urcite budou vedet, jake jsou moznosti.

janapetrvalska
8. únor 2020

tak ty jj, ja bych mela jasno, kdyz by de rodina takhle zachovala ze by se mnou skoncili jen proto ze zachranim pribuhnou pred domovem, tak stokrat mile rada prijdu o rodinu. co to jsou za nazory proboha! ta mala za nic nemuze a odnese to ze vsech nejvic!

hermanecka
8. únor 2020

A toto se v CR rozmnozuje🤢..prominte za uprimnost

jipe
8. únor 2020

kontaktuj OSPOD, tam ti určitě poradí

hanka_333
8. únor 2020

@giggi92 To je teda smutny pribeh. Takze tvoje maminka je sestra maminky te holciny? A ma takove hloupe reci Urcite jsou obcasne navstevy lepsi nez nic. A druha babicka holcicky bude asi taky na baterky? Drzim palce.

vitezove
8. únor 2020

Prosím vem si ji. Jestli jen trochu můžeš, jestli nacpeš někam do obýváku (třeba) malou postel a budete mít na jídlo, tak si jí vem. V dětském domově jí to zabije. Zničí ji to. Vyroste z ní narušený člověk, který nebude nikomu věřit, bude celý život nešťastný. Na ostatní se vykašli, tady jde o záchranu dítěte.

denny27
8. únor 2020

Upřímně si nedokážu představit, že 1 ze 4 dětí bych musela dát do dětského domova.🥺🥺
Ale holčička chodí do školy, vážně by se u Vás nenašlo místo?? Nebo jde o finance? Já myslím, že i stát by pak měl přispívat, pokud budete hlášeni jako pěstouni.

denny27
8. únor 2020

Tím chci říct, že chodí do školy a většinu dne je mimo, tak by nezabírala místo. Vždyť by ji stačila určitě jen postel a jedna skříň.😔

martulka6188
8. únor 2020

To je naprosto sileny. Mozna je to v teto situaci nevhodny dotaz, ale zarazi me, jak to jako funguje, odlozit jen tak dite do detskeho domova. To jako prijdou rodice na socialku a reknou: "Dobry den, mame tri deti, ale ta nejstarsi nejak zlobi a nechce se nam o ni starat, vemte si ji radeji do domova. Ty mladsi jsou zatim v pohode, ty si jeste nechame..." Omlouvam se, ale opravdu nevim, jak tohle "funguje".
To, co ta holcicka proziva, musi byt naprosto silene. Zkuste pro ni zajistit aspon ty vikendy, kdy by citila lasku a zajem.

chiara75
8. únor 2020
Uživatel chiara75 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od chiara75.

Můžeš požádat o tzv. hostovskou péči - brát přesně jak píšeš. Ideální by ale bylo, kdyby se dostala k dlouhodobým pěstounům (i tak bys ji mohla navštěvovat a být v kontaktu s její novou rodinou). K adopci jít nemůže?

giggi92
autor
8. únor 2020

@katkapavlik Já právě potratila v 6měsíci a dala bych cokoliv za dítě a takový lidi jako je ona se dítěte jen tak zbaví. Tohle nikdy nepochopím.

giggi92
autor
8. únor 2020

@hanka_333 Ne moje mamka je sestra jejího otce. Já mám své rodiče ráda, ale pořád žijí v "jiné" době a mají prostě takový názory, který já moc neuznávám jako je třeba osvojení jiného dítěte nebo homosexualita apod.

giggi92
autor
8. únor 2020

@hanka_333 Rodina z její strany s ní není vůbec v kontaktu, momentálně žije s tím svým přítelem u jeho rodičů, kde s nimi ještě žije jeho bratr s dcerou. Nemají tam skoro kde spát.

giggi92
autor
8. únor 2020

@vitezove Bohužel nemůžu, nebydlím zde sama a přítel si to nepřeje. Jsem ráda, že jsem ho vůbec přesvědčila, že bych si ji brala aspoň na prázdniny nebo víkendy.

giggi92
autor
8. únor 2020

@denny27 Ano chodí do školy, ale do speciální takže by musela dojíždět cca půl hodiny busem. Spíš by bylo horší dát dohromady směny, já dělám na 3 směny a přítel 12ky a horší je to s místem. Nemáme ji kam dát, mám jeden vybavený dětský pokoj pro miminko, protože jsem potratila v 6měsíci.

giggi92
autor
8. únor 2020

@martulka6188 Ona mi to psala ještě předtím než ji dala pryč, že se jí chce zbavit. V tu chvíli jsem si myslela, že to není možný, že to takhle nejde. No bohužel jde, odeberou ji jedno dítě a jsou rádi, že si další děti nechá, že budou mít střechu nad hlavou.

giggi92
autor
8. únor 2020

@chiara75 To netuším, moc toho nevím. Proto jsem se zajímala, jestli je vůbec tohle možné, abych ji mohla vídat dál.

giggi92
autor
8. únor 2020

Myslím si, že Kristýnka bude víc spokojenější jinde než s ní. Kolikrát byla třeba u mě nebo na nějaký exkurzi nebo na táboře a domů se nechtěla vrátit, vždycky to strašně obrečela, že tam nechce.

kaja2016
9. únor 2020

@giggi92 Lze to. I v pripade, ze jde o uplne cizi dite. Jsou tam samozrejme nejake podminky a tak. Myslim, ze to je pro deti, ktere nikoho nemaji hodne dulezite. Ale je dulezite si rozmyslet, pujde li to tak dlouhodobe ( az do jeji dospelosti). Nastavit si tu frekvenci uz nyni. Drzim palce. 🤞

kaja2016
9. únor 2020

@giggi92 Na to pozor. Moje dite taky nechce od babicky a breci. Ale tam nejde o to, ze by ji doma.nebylo dobre.-) Ale muze byt. Kdysi jsem videla dokument, co sama odesla do Klokanka od mamky samozivitelky, s tim ze na ni porad kricela a ona nemela klid na uceni. Sama tam rikala, ze je ji lepe a ze udelala dobre.-) Matka nebyla nejak snad krome tech hsiterickych scen nejak zanedbavajici, ale i tak, protoze holcicka byla jiz asi 13ti leta ji soud vyhovel a mohla na vlastni prani v DD zustat.