Jak se mám zplnoletnit?

baraluky
13. zář 2017

Chtela by jsem se zeptat je mi 16 let muj pritel je zletily a je mu 19 pracuje. Cekame miminko jsem v 27týdnu. Potrebovala bych vedet jak se mam zplnoletnit Kde se to dela,a co k tomu potrebuji/jeme.( Dalsi problem je ze oba dva jsme slováci ale zijeme tady uz dlouho ja 3 roky a on od mala.) Nasi rodice s těhotenstvím nemaji zadny problem. Naopak nam pomahaji s cim se da. Kdyby mi nekdo vedel poradit budu moc rada. 💁💁💁

dominikaromanova
13. zář 2017

@baraluky,

dle ust. § 37 NOZ (nový občanský zákoník) může soud na návrh nezletilého, který není plně svéprávný, svéprávnost přiznat a to za podmínek, že nezletilý dosáhl věku šestnácti let a je osvědčena jeho schopnost sám se živit a obstarat si své záležitosti. Dále s návrhem musí souhlasit zákonný zástupce nezletilého. V ostatních případech soud návrhu vyhoví, je-li to z vážných důvodů v zájmu nezletilého.
Za návrh na zahájení řízení o přiznání svéprávnosti se neplatí žádný soudní poplatek. Při sepsání návrhu se můžete inspirovat v již zveřejněných vzorech návrhu a podání na internetu nebo o pomoc se sepsáním požádat občanskou poradnu, která působí v každém větším městě.

kaca_27
14. zář 2017

Ve vašem případě by asi bylo snazší nabytí pln svéprávnosti prostřednictvím uzavření manželství 🙂 Sňatek vám musí povolit soud, zrovna z důvodu těhotenství se ale povoluje běžně.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru