icon

Je výhodnější neschopenka nebo registrace na úřadu práce?

18moniik
31. pro 2022

Ahoj holky, mám takový dotaz. Od ledna bych se měla vrátit po RD do práce. Ještě jsem se domluvila s vedením, ze si v lednu vyberu dvojí starou dovolenou.
Ale….
Vzhledem k tomu, ze naše firma bude na jaře končit a já ani nebudu moct nastoupit na plný úvazek (musím s dcerkou jezdit pravidelne po doktorech a terapiich, takže bych to casove nezvladala), vypadá to s největší pravděpodobností, ze dostanu výpověď.
Moje otázka tedy zní…. Je pro mě výhodnější jít na neschopenku nebo na pracak?
Dostala bych vůbec po RD nějakou nemocenskou? Já se v tom bohužel vůbec nevyznám. 🙊
Jak byste to udělaly vy? Moc děkuji za odpovědi a názory.❤️❤️❤️

Strana
z5
18moniik
autor
31. pro 2022

@lencaa11 moc děkuji. myslela jsem si to. Takhle je to vlastně i u holek co jsou OSVČ ze? MD nemají, až pak RD. No zatím to u nás není aktuální, ale zajímalo mě to. 🙂
Na pojišťovnu to určitě nahlasim. Bude to tak nejjednodušší 🙂❤️

18moniik
autor
31. pro 2022

@ahyt moc si vašeho komentáře vážím. Já nejsem typ, který by lhal a simulovat před lékařem. Řekla bych to paní doktorce na rovinu. Znám takové, kteří před doktorem dokážu hrát hotové divadlo, jen aby dostali neschopenku a nemuseli pracovat.😁🙈Nicméně přesně jak píšete, ty vycházky by byly problematické.

lencaa11
31. pro 2022

@18moniik vem te sebou radši rozhodnutí o PNP a rodný list dcery kdyby náhodou a tu výpověď a tím by to mělo bejt vše ale jak píšu PNP 4 st vám stát plati pojištění + vám ho počítají do důchodu tím pádem jste časově neomezená a můžete s dcerou jezdit k lékaři ,rehabilitace cokoliv ...a práci když budete mít tak je to čistě na vás důležité je zdraví vašeho dítěte tak hlavně aby dítě a máma byla spokojená ☘️☘️

somalicats
31. pro 2022

@18moniik Jinak jeste jedna technicka: koukala jsem Ti na profil a dcerce jsou 4 roky, takze Ty na zadne RD nejsi. Jsi tak maximalne na neplacenem volnu, pokud Ti ho zamestnavatel schvalil. RD konci tretimi narozeninami ditete. S dobou pobirani RP to nijak nesouvisi. Pokud mas v lednu nastoupit do prace a nemuzes, tak ses uz davno mela se zamestnavatelem dohodnout, ze na fulltime pracovat nemuzes. Pokud nenastoupis, muze te zamestnavatel vyhodit za hrube poruseni pracovni kazne, ale pak nemas narok na odstupne a ani na pripadnou podporu na pracaku.

18moniik
autor
31. pro 2022

@lencaa11 určitě vezmu. Moc moc děkuji za rady ❤️❤️❤️ přesně tak. Tanicka je na prvním místě.

18moniik
autor
31. pro 2022

@somalicats ano já vím. RD jsem si prodlužovala do jejich 4 let a se zaměstnavatelem jsem na tom byla samozřejmě domluvena. Měla jsem nastoupit teď od ledna, ale jak jsem už psala, končit bude firma. Pokud by nekoncila, normálně bych nastoupila aspoň na poloviční úvazek a bylo by to v pohode.

somalicats
31. pro 2022

@18moniik No pises, ze firma ma koncit na jare. To neni leden. Takze bych na Tvem miste nespekulovala, na ferovku se jich zeptala, jak to bude, a pokud neni castecny uvazek problem, tak to do toho jara doklepni - kazda koruna navic se hodi, mas cas najit si jinou praci, ktera bude skloubitelna s peci o dceru, a vybehas si ty prispevky na peci. Neschopenka je pro nemocne, to Ty nejsi a mas kupu jinych moznosti. Ono zase z pohledu lekare - vylhavat nejake diagnozy do neschopenky neni ok, a je dost pravdepodobne, ze ty kontroly opravnenosti neschopenek budou castejsi. Sama bych nejake vypisovani falesne neschopenky neriskovala.

lencaa11
31. pro 2022

@somalicats paní už má PNP 4 st na dceru tak že v tom směru nemusí nic řešit jen teda to zaměstnání zda tam dal zůstane teď záleží jak paní má možnost bejt v práci nebo opravdu skrz zdraví dcery ukončit praci ...

veruuu_kubesovic
31. pro 2022

@18moniik
já se "těšila", jak po rodičáku si najdu práci na pár hodin, hmmm jak jsem se mýlila, osud tomu chtěl v roce 2020 s tehdy 6letou dcerou jinak a letos pro mě bylo sci-fi, že by Any věděla úplně přesně co má, kdy dělat a já jsem zase moc hrdá na to, jak vše zvládáme to přenechat na škole a proto jsem doma 🙂
Natož u Táničky od narození, co jste s manželem zažívali a zažíváte, ty krůčky co umí, jdou u ní vidět, hajdom hajdom broukání bylo boží 😉 a taky je za tím určitě spousta dřiny, taky stresu vás rodičů a jak co zajistit pro ní....
A já si teda o tobě vůbec nemyslím, že bys pracovat nechtěla, jen to prostě aktuálně není reálné a možné, jednou třeba ano, na pár hodin ❤

18moniik
autor
31. pro 2022

@somalicats já to nějak udělám. Na neschopenku jsem se jenom ptala, nebo spis obecně jaké jsou možnosti a rozhodne bych doktorovi nelhala. To ne, ani to nemam v povaze.🙂
Jsem se šéfem domluvena ze si vyberu starou dovolenou a pak mi nejspíš dá výpověď nebo budu zatím pracovat ještě z domova, jako doposud 🙂 PnP mám na malou uz přiznané, takže to není problém.

somalicats
31. pro 2022

@lencaa11 Jak pisu vys, kazda koruna se hodi a to, zda je jeji prace aspon na castecny uvazek skloubitelna s peci o dceru neposoudime ani jedna, to musi vedet zakladatelka, jak je na tom. Obzvlast pokud by casem chtela druhe dite, tak jako zamestnana by mela narok na PPM, bez zamestnani jen na RP. A to ukonceni soucasneho pracovniho pomeru taky neni zas az tak jednoduche. Zamestnavatel se k ni zachoval evidentne hodne vstricne, kdyz ji umoznil cerpat neplacene volno, takze by na druhou stranu bylo fajn, kdyby i zakladatelka se k zamestnavateli zachovala fer. Pokud s ni v praci pocitaji, tak by bylo minimalne slusnosti se domluvit, jak s nastupem, a pokud uz ted vi, ze nastoupit nemuze, tak se se zamestnavatelem domluvit na ukonceni pracovniho pomeru dohodou.

somalicats
31. pro 2022

@18moniik Tak pokud mas moznost prace z domova, tak normalne nastup, vyber si tu dovolenou a pak uvidis, jak se se zamestnavatelem domluvis.

18moniik
autor
31. pro 2022

@veruuu_kubesovic 🥹🥹❤️❤️
Dekuju. Přesně tak. Já se do práce těšila už od doby co jsem šla na MD. Proto je to teď pro mě těžké a mrzí mě to. Už svoje kolegy jen tak neuvidim. Po narozeni Tanicky se nam život pretocil během chvilky úplně naruby. Ale je tak moc sikovna s obrovskou vůlí žít. ❤️
Nějak se to zvládne a třeba jednou narazím i na práci, kterou budu zvládat i s Tanicky potřebami dohromady 🙏😊

18moniik
autor
31. pro 2022

@somalicats tu chvilku asi jo a pak se uvidí co bude 🙂

kristyn86
31. pro 2022

Vse,co jsem chtela napsat ohledne prispevku na peci,evidence UP,jiz bylo zodpovezeno. Me jen napada,ze kdyz konci zamestnavatel na jare,tak bys ted mohla nastoupit (jestli je to realne) a na jare si nechat dat vypoved. Melo by ti nalezet odstupne. Kdyz das ted vypoved ty,tak nic nedostanes. Max.muzes jit na UP,mela bys narok myslim na podporu v nezamestnanosti. To ale muzes jit i na jare a dokonce by ta pidpira v nezamestnanosti mela byt vyssi,kdyz da vypoved zamestnavatel a ne ty. Snad je to srozumitelne.Hodne temto vecem rozumi @malenka3 . Snad nebude vadit oznaceni.

18moniik
autor
31. pro 2022

@kristyn86 moc děkuji. Já se s nim ještě domluvim jak to bude. Oni se asi budou chtít postupně zbavovat zaměstnanců, kterým teď nedokážou dat dostatek práce, takže uvidíme. Buď po dovolené nastoupim aspoň na tu chvilku a nebo pokud mi bude chtít dat výpověď hned po dovce, nezbyde mi nic jiného než ÚP nebo to, co jsem řešila s holkama.😊

lencaa11
31. pro 2022

@18moniik když by vám dal výpověď zaměstnavatel + odstupné tak na Up vám budou dávat podporu až to propočítání skrz odstupne ...jinak na Up bych se zaevidovala skrz podporu max jinak vás možná nebudou chtít zaevidovat skrz ten příspěvek pnp ...uvidíte jak v práci se domluvíte každopádně na Up se hlásit nemusíte max opravdu skrz podporu od up ...

kristyn86
31. pro 2022

@18moniik Jj,proberte to. Ale pokud ted v lednu normalne nastoupis,tak kdyz ti daji pak vypoved,musi ti dat i odstupne. Coz by se vyplatilo. Pak je dobre jit na UP. Jen kvuli vyplaceni podpory. Pak uz tam pro tebe nema smysl byt,kdyz pobiras prispevek na peci. Kdyz bys tedvdala vypoved ty,prijdes o to odstupne.

te_reza
31. pro 2022

Na neschopenku se vyprdni. Oběhni si, na co máš a nemáš nárok a podle toho se zařiď.

18moniik
autor
31. pro 2022

@kristyn86 dekuju moc. Já sama od sebe určitě výpověď nedám, abych se nepripravila o odstupné. Uvidím jak to všechno bude. Snad to proběhne v klidu….jsem z toho několik nocí ani nespala 🙈

18moniik
autor
31. pro 2022

@lencaa11 moc díky za rady….❤️ velmi si toho vážím. Proberu situaci i s paní na ÚP….tady u nás jsou myslím docela hodné 😇😊

nikinelinaty
31. pro 2022

@veruuu_kubesovic ahoj, prosím tě u té ženě v domácnosti zaregistrována na vzp může být i nějaká brigáda?

Já se obávám, že nedám chodit do práce a pečovat o 3 osoby s bezlepkovou dietou.
Nepobidame od malého 4 let nic. A ani před těhotenstvím.

A práce vůbec si ti manžel nedokáže představit, zda někdo poradí tak budem rádi.
Potřebuju uvařit bezlepkový obědy plus pečivo a naučit děti a vyzvednout je a nakoupit a nedistar infarkt. Chci žít, a nepadat na hubu.
Obědy by se relativně asi daly.. ale dodělám je v noci. A malý je předškolák potřebuje čas na něj a nevím, co dělat. Chtěly.jsme žít jako všichni ostatní.
Ale naše domácnost je jen o vaření, pečení a příprav.

kristyn86
1. led 2023

@nikinelinaty Mohla bys pracovat na DPP a vydelat si max.10 000 mesicne. A myslim,ze tam.je omezeni 300 h rocne. Nebo na DPC a tam myslim,ze je hranice cca 2500 Kc za mesic. Proste tak,aby to nezakladalo ucast na verejnem pojisteni(odvodech). Deti smi do skoly jen na 4 hodiny denne a skolaci nesmi do druziny. Vic nevim,ale urcite to vygooglis.

nikinelinaty
1. led 2023

@kristyn86 jasně, děti dceru i malého jsem měla ve školce 4 hodiny a syna mám dál. Bylla jsem prvně na mateřské, a s tou dietou se to fakt zatím nedá. Musím vařit do školy obědy denně mít snídaně svačiny a 1 rohlík je prostě 30 Kč.

kristyn86
1. led 2023

@nikinelinaty Verim,ze je to narocne 😔

nikinelinaty
1. led 2023

@kristyn86 a hodila by se nějaká koruna konečně změna. To je snad práce třeba aspoň o víkendu, a budou mít navařeno..zkusím se nato podívat a zda by se ti dalo zorganizovat.
Syna vozím úterý středa na logioecke kroužky.

ke každá koruna by se nám hodila

Díky moc za info.
Dieta je i finance hrozně náročná. Šílený fakt. Chléb 120 to mám upečený 3 velké chleby za 70 Kč.

veruuu_kubesovic
1. led 2023

@nikinelinaty já jsem to zjišťovala a myslím, že ano...
Tedy já mám brigádu i jsem nahlasovala, že zdravotní za mě hradí stát 😉
Jinak pokud jsi VZP využívaš ty příspěvky na bezlepkovou dietu? Já si to vůbec neumím představit jak to zvládáš hned 3x 🍀🍀🍀 celiakie je nejvíc přidružená nemoc k cukrovce tak se vždy bojím, aby se u dcery neprojevila....

lencaa11
1. led 2023

@nikinelinaty můžete požádat od pojišťovny příspěvek na bezlepkovou dietu a možná bych zkusila PNP podat skrz zdraví vašich dětí ...

veruuu_kubesovic
1. led 2023

@nikinelinaty já bych zkusila zažádat o příspěvek na péči, já ho vyrizovala, dcera má vývojovou dysfazii a diabetes, každá kačka se hodí 😉 zkus to podat, kvůli dětem bych to udělala a buď to vyjde nebo ne 🍀

nikinelinaty
1. led 2023

@veruuu_kubesovic obě holky maji vývojovou disfazii, proto jsem dále zůstala doma ať se jim venuji.
Zjistili to u mě předčasnými 2 porody a hle možná to souviselo s dietou obě holky jsme nechali testovat ve 4 a 7 letech a obě celiakie. Už ten teror doma mám 8 let.
Teď už od roku 2019 peču vlastní neboť finance se to nedá kupovat.
1 nákup 500 Kč
Je to šílené a právě syn se konečně narodil za 5 let a pod mou dietou a ten má genetické testy a je ok.
Tím pádem mám ho veskolce až od 5 ti let atsi ho užijí a zajištěného

A teď právě přemýšlíme co dál
Ale aby doma nebyl chaos;))(((

Pojišťovna nám dává 8000 Kč půl ročně

Strana
z5