Je změna příjmení po svatbě opravdu tak divná?
Ahoj ahoj .. máme pár dnů do svatby a tak jsme byli dneska zařídit papíry a dost blbě n na nás koukali když jsme řekli že příjmení budeme mít moje .. muž svého otce již nemá ..a maminka a sestra žijí daleko takže se moc nevidí 2 krát do roka max .. ..a vztahy tak nějak neutrální .. ani si moc nevolají atd
Muž chodí pracovat s mim tátou ( truhlář tesař ) každý to bere že je to otec a syn .. tak se rozhodl že budeme po mě .. ale jak říkám dnes na úřadě koukali jak by jsme byli první. .. má to někdo tak ? Je to vážně tak divné ?? Děkuji
Tak znám dokonce tři páry, kdy si brali příjmení po ženě. Nepřijde mi to vůbec divné ani zvláštní. U nás je to pouze zajetá "tradice" . Hodně štěstí 🍀
Je to jen o tom, že u nás to ještě lidi neberou jako že je to prostě "normální"... Manžel si bral taky moje příjmení, na matrice akorát paní říkala, že je to neobvyklé ale proč ne, že je to v pohodě 🙂
@andulka007 tak úplně obvyklé to asi není, ale v součtu bude těch případů mnoho... taky jeden z nám (on měl hanlivé příjmení, tak si vzal její). Osobně na tom nic zvláštního nevidím, ať koukají jak chtějí 🙂
@andulka007 ano, my jsme s muzem take chteli jine treti prijmeni, ale on nakonec z pohodlnosti vycouval. Nechtel vyrizovat zmenu dokladu. Ale bylo by to super, chteli jsme se jmenovat Bezpalcovi, protoze chlap ma urizly oba palce na rukou🤣
My to tak máme, já mám mnohem lichotivejsi příjmení, než bylo rodné příjmení mého manžela. Ten se ho rad zbavil. Navíc mu to teď i hezky ladí se jménem. No, a nikdo se tomu nedivi.
@andulka007 ahojky, můj má příjmení také moje. Jeho se mu nelíbilo a také kdysi slíbil babičce, že když to bude možné, tak se ho zbaví. Přišlo mi to vhod, jeho příjmení bych taky nechtěla😉 akorát ta naše poskládaná rodina má 6 členů a 3 různá příjmení
@andulka007 Já jsem třeba hrozně litovala, že jsem si nenechala svoje. Bylo to hloupé příjmení a navíc k původnímu jsem měla velký vztah. Ale teď já i děti máme moje rodné a je to skvělý.
@andulka007 Muj tata si bral mamky prijmeni,odpojil se tak od rodiny a mama nechtela jeho nemecke prijmeni (aby v druhem manzelstvi zila skoro tricet let s nemeckym prijmenim 🙂).Bylo zvlastni zit s rodnym jmenem me matky (mam i stejne krestni).Treba jsem chodila se synem jejich kamaradu z mladi a nedali nas dohromady,ze bych jiste mela jine prijmeni 🙂).Tata si v druhem manzelstvi nechal sve prijmeni a jeho manzelka taky sve
Je to úplně v pohodě , taky už jsem to slyšela 🙂 , že to možné je .. dokonce já měla děti s jiným příjmením .. takže já a syn jsme se přejmenovali na jméno manžela ..
Ale než se dcera narodila tak jsem taky přemýšlela, jestli se nechce budoucí manžel přejmenovat na moje. Nechtěl , ale nevadí , oba máme dobré příjmení.
@andulka007 poznám dva takéto prípady, takže to nepokladám za niečo raritné.
Všem děkuji .. mě na tom právě nepřišlo nic extra zvláštního .. prostě je to příjmení jednoho z nás .. ale na té matrice koukala fakt zvláštně. Až nám i řekla že nám ty podklady dá domu ať si to v klidu doma probereme ... No napsali jsme tam moje , i dceru jsme dali hned od narození po mě vedlo jsme že jednou až se taťka rozhoupe bude po mě 🤣 jen mě vážně zarazila za její reakce ..🤣 tak jsem říkala musím se optat jestli je nás víc nebo jsme vážně rarita 🤣
není to divný..máme ten případ i v rodině. však se tak prostě budete jmenovat, a už se vás nikdo nebude ptát... když jsou páry, kde se jeden jmenuje píčová a druhej novák, tak který jméno si asi vezmou, žejo? 🙂
Znala jsem jeden takový pár a vlastně mi to ani divné nepřišlo. Jako neobvyklé to asi je, ale divné za mě ne. Můj muž mi taky před svatbou řekl, že by si klidně moje příjmení vzal, ale u nás k tomu nebyl důvod
Můj manžel si vzal moje jméno. S otcem se nevídá, nebyl důvod, aby mě přejmenovával kvůli tomu, že se to tak dělá, když vztah nebyl.
@andulka007 j
Znám dokonce dva kamarády co si brali příjmení manželky... Takže sice to není úplně běžné, ale určitě nejste jediní...😉
@andulka007 my mame dva mesice po svatbe. Manzel si bral moje prijmeni a uplne v klidu ;)
1) obe holky maji prijmeni moje, protoze nez jsme se vzali tak bylo jednodussi pri reseni u doktoru, instituci a podobne.
2) manzel nema s rodinou uplne krasny vztahy takze nechtel abych mela jejich jmeno
3) menit 4 lety holce jmeno sem nechtela protoze by mela v hlave gulas.
4) byt, auto, pojistky jsou na me = manzel menil jen obcanku a ridicak. Jinak vse online ja bych obihala mraky instituci…
Takze klido jdete do toho 🥰 ostatni at si koukaji divne jak chteji
Na mna kukali divne, ze si nechavam svoje a manzel svoje a jedna teta mala poznamku, tak som jej povedala, ze nie som manzelov majetok, aby som si musela zmenit meno, ked sa mi vobec nepaci
@andulka007 ahoj, take muj muž převzal me příjmení v roce 2018. Kvůli firme si nechal sve příjmení a převzal i me, má tedy příjmení dvě, jak to mívají obvykle ženy. My jsme tedy museli pred svatbou vyplňovat na úřadě. Jediny ,, problém,, byl právě tam.
Paní úřednice nam nejprve řekla, ze to nelze u muže. Když jsme ji rekli, že to lze, že jsme si to zjišťovali, tak chvíli seděla u počítače koukala a pak řekla že to nejde že tam na dvě příjmení není kolonka že dvě kolonky jsou pouze u ženy. Následovala další diskuze a potom se na nás zavolala ještě jednu kolegyni také tvrdila že to nejde pak přišla ještě třetí a ta systém v kterém může zadat do počítače dvě příjmení u muže jdou našla.
Následně ta třetí co byla jediná normální odešla a ty dvě se do muze pustili dost nepříjemně. Paní mu x-krát zopakovala že nyní je pro něj povinnost se všude představovat a podepisovat dvěma příjmenima a že pokud to bude opomíjet, že to je trestný čin ( či něco takoveho mimo právní systém) že prostě si to teď strašně zkomplikoval a podobné řeči.
Přišlo mi to fakt hodně zbytečné a hloupé a bylo mi může i líto jak tam do něj obě ženské šili. Při svatebním obřadě a dále při změně občanky po svatbě už problém vůbec žádný nebyl
Znám pár, kdy si muž vzal příjmení ženy a pak znám pár, kdy měli oba stejné příjmení už za svobodna 😄
S tím že bude na dotazníky a takový psát příjmení nové a i za svobodná , s tím počítáme . Dokonce i v rodném listě malé to necháme předělat .. jediný problém mají asi teda fakt jen úřednice 🙂
Kamarád si vzal příjmení své manželky před skoro 20 lety,nevím co říkali na úřadě,ale dohodli se na tom tak proč ne,je to jejich věc
@andulka007 jiste 🙂 ..
je to stejne jako kdyz se zmeni zenska .. v rodnym leste deti se da do kolonky matka/otec ode dne svatby pouziva nove prijmeni 🙂 ..
muj syn tam ma taky tuto kolonku , ze ode dne nasi svatby ma nove prijmeni 🙂 , aspon se vsichni jmenujeme stejne a o to jde.
Puvodne mi behali i myslenky , ze si necham svoje a pridam dalsi prijmeni , ale to by bylo jeste vic slozitejsi mit dve prijmeni tak jsem zvolila jednodussi verzi a prejmenovala jsem sebe 🙂
Tak to udelejte jak citite a bude to fajn , uz to neni tak nebezna vec.
@andulka007 já bych na to nekouká, kdo co říká. Pokud to vyhovuje vám dvěma, tak proč ne 🙂
@andulka007 vůbec to není divný, nedělej si hlavu 👍
Všem děkuji , malá je od porodu po mě .. prý věděl že chce mít moje příjmení tak jsme ji dali rovnou po mě .. teď jen jeho a bude to fajn . Na jeho pohledu prý nějaky cizí člověk za sklem nic nezmění 🤣🤣

Manžel si vzal mé příjmení, jestli blbě koukali na matrice nevím, dali jsem vyplněné papíry a šli. Na svatbě byl trochu rozruch při obřadu- má rodina myslela, že to spletli. Teď už si nikdo ani nevzpomene, nikomu to nepřipadne divné. Manžel pro to měl své důvody.