Kam jít, když se chci přejmenovat?
Dobrý večer,
mám dotaz. Nějak se jmenují a to jméno se mi vůbec, ale vůbec nelíbí. Je hnusné. Já se chtěla přejmenovat jako 13 léta, doma z toho pozdvižení, že jestli jsem neupadla na hlavu (jméno po tátovi).. Teď je mi téměř 40, už můžu, ale...v práci jsem si vymyslela přezdívku, stejně mě každý vola tím fuj jménem, navíc v podobe, kterou nedávám.kde jít, když se chci regulérně přejmenovat? Máma rika, že jedno z nejhezčích jmen, ale u mě brr. Zní jako nadávka.
@sfet ano, na matrice, asi budou chtít abys uvedla důvod, tak se neboj klidně to přehnat, ať máš jistotu, že ti to uznají. Nepřekonatelný odpor a dlouhodobá nespokojenost se jménem určitě je pádný důvod. Navíc, pokud je jméno po někom, s kým nemáš dobrý vztah, je to další důvod a také to uveď.
Tak teď jsem fakt zvědavá o jaké jméno se jedná 🤔😁 Nechceš nám jej sdělit? 😉🙂
Určitě jdi do toho, nespokojenost se svým jménem je za mě pádný důvod, znějící ti jako nadávka, klidně to tam uveď. Měli by to v pohodě uznat, matrikářky tohle občas řeší.
Běž na matriku, důvody mas pádné.Ale třeba moje známá je Drahoslava a všude požívá jméno Natálka, tak se i představuje, tedy představovala, dokud jsme byly v kontaktu. Skoro nikdo nevěděl, jak se jmenuje doopravdy
@merope no toho se taky obávám
Některé holky hned, že mě přezdívkou volat nebudou rozhodně, jednou jsem křtěná tak a tak. To taky úvaha na nic, jak je člověk křtěný. Na táborech tam to bylo dobrý, každý každého volal, jak chtěl. Jednomu klukovi se moc líbilo jméno Leo, i když to nebylo jeho jméno. Ale žádal to, byl pro každýho Leo a nikomu to nevadilo. Tam kdyby si někdo dal jméno starý dědek, tak by to tak každý volal. Jeden chtěl dokonce jméno jako měl tehdy prezident. Že kvůli němu, důvody různé. Doma to asi těžce překousnou, ale když se mi vůbec nelíbí a nechci ho. Opravdu mi připomíná nadávku a je hrozně tvrdé. Takové nijaké. A to moje máma chtěla, ať ho dám své dceri. Nakonec mám syna, ale kdyby byla dcera, to jméno jako první vyloučeno.
Chápu Tě. já své rodné příjmení ne že nesnášela, ale prostě neměla vůbec ráda, taky ho všichni komolili nebo pitvořili naschvál. Já se naštěstí vdala, a nové příjmení si nechala i po rozvodu, to mi zní hezky. A moje sestra, ta to vzala zgruntu, po rozvodu si změnila jak jméno, tak příjmení. Určitě do toho jdi, pokud to tak cítíš. Nomen - omen. A mimochodem, měla jsem problém i se svým křestním ,ne že není pěkné ,ale že je moc dlouhé a každý se ptal, jak mi má říkat. V oddíle jsem se představila jako Amy a všichni mi tak říkali, to bylo super. At se Ti to podaří!
Hele, taky své jméno nesnáším, už od úplného dětství. Všude se představují odvozeninou, používám ho jen na ofiko dokumentech.
A o mnoho víc jsem ho začla nenávidět, když jsem se dozvěděla, po kom mě moje máma pojmenovala - po otcově milence 😵💫 Prý aby se mu zavděčila 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Ale už to spolu asi doklepem..
Ještě teda to jméno, je to jméno Jana. Brrrr.
Tak Jana je krásné jméno🥰 , čekala jsem bůhví co z tebe vyleze....😉
@sfet Ty jo, čekala jsem nějaké zastaralé jméno jako Božena, nebo Kazimíra. Jana je úplně obyčejné a hezké jméno, ale chápu tě. Já taky moc nemusím svoje. Když mi někdo řekne Martino, tak jako by na mě křičel. Nemusím i Marťo, to je jak na kluka Martina. Jediné co mi nevadí je zkráceně Marti a tak mi řekne málokdo 😔
Tak pokud chceš být spokojená a tvoje jméno ti opravdu tak vadí, tak jdi do toho. Žijeme jen jednou 😉
@mabs vím, že hodně z vás překvapí. Třeba manžel řekne Jančo, nebo Jani, to dávám. Nebo i Janino. Ale většinou každý Jano a to chytám osypky. A opravdu všude, že je mi to proti srsti. Protože můj táta Jan (volám se po něm), na něj každý křicel Jano, no tak i po mne. A nelíbí se mi, když takové oslovení může být jak pro chlapa, tak pro ženu. To jak Martina/Martin. Když se řekne Martino, no tak se ví, že se vola holka, když Martine, tak kluk. Ale to Jano. Zní to hrozně tvrde, neosobne. Už jsem na oslovení Jano zkoušela nereagovat, ale pak bylo ještě hůř. A v práci to snad zneužívají, i když jsem řekla, ať mě volají Jajo. Vydrželo to chvíli a prý proč, když se tak nevolam. To je snad jedno, snad volám toho člověka tak, jak chce. Třeba i jako Božena nebo i Cecilie bych se volala radši.
Čekala jsem Kunhutu, Prokopku nebo tak něco 😁😁😁😁 Jana je moje oblíbené jméno 😍 Škoda, že jsi nepracovala na svém sebevědomí. Jdi na matriku a budeš mít jiné jméno. Ale že budeš mít klid od oslovení Jana, to ti nikdo nezaručí
@ee.liska to si myslím, snad si každý zvykne. Už se stalo, že spolužačka mojí kámošky se dala přejmenovat. Nesnesla jmeno Barbora, tak si dala Marketu. A prý stejně pro všechny dále zůstala jako Barbora. Taky znám jednu Elišku, která zvažuje přejmenování. Tak Eliška taky nic extra, ale asi lepší jako Jana. I když můj kolega po rozchode s jednou Eliškou o ní mluvil, jako o Elisakovi. To zní jako o strasakovi.

Matrika, vyhledej si pro tvé město, budou mít třeba i formulář online at si to připravíš doma. Ale myslim, ze ti to můžou zamítnout