icon

Kam se obrátit kvůli zneužití osobních informací kroužkem?

swan42
24. srp 2023

Ahoj,
judr. v poradne ma ted dovolenou, tak bych se rada zeptala tady.
Kam se mam obratit, pokud po mne na jednom zajmovem krouzku (zapsany spolek) chteji informace, na ktere nemaji narok?
Jde mi o napravu, aby tyto informace uz nemohli po uchazecich pozadovat. Kdo to resi?

Strana
z3
somalicats
24. srp 2023

@hankaviki My třeba školu uvádíme, pokud chceme, aby dítě vyzvedli z družiny, odvedli na kroužek a vrátili zpátky. Kdo nechce, nemusí využít. Zrovna na tenhle kroužek, o kterém píšu, je takový nátřesk, že tam místa dětem musíme rezervovat už před prázdninami, berou prakticky jen místo těch, co odpadnou.

swan42
autor
24. srp 2023

@somalicats tohle je ale uplne mimo jakykoli skolsky zarizeni. Proste si dve holky otevrely tanecni skolu ve velkym meste
A pokud bych holku jako prihlasila i do jinyho krouzku, tak ten dotace nedostane nebo co? Protoze ma stejnyho rodice se stejnym datem narozeni? Co je to za blbost?

swan42
autor
24. srp 2023

@gdpr vyplnuje se google dokument jako prihlaska/registrace a vsechna pole jsou povinna 🙈

swan42
autor
24. srp 2023

@hankaviki nemyslim si, ze za tim hledam "zlo", ale jejich statistika je mi sumafuk. Tu informaci jim podat nechci, neni pro krouzek relevantni, ale v registraci je povinna 🤷‍♀️

hankaviki
24. srp 2023

@swan42 Tak jim zase může být šumafuk tvoje dcera a nevezmou ji. win win

g_m
24. srp 2023

@swan42 "JuDr. v poradně má dovolenou, tak se ptám tady" 😀 Joo, tady to odpovídá všem právníkům a najde se tu hodně vševědoucích.
Co je na tom, že někde napíšeš, kdy ses narodila? Děsí tě věk? Že někdo bude vědět, že jsi stará matka? 😀 Víc než mé datum narození mě zajímá, aby děti kroužek bavil a byly spokojené. Tyto rýpavé matky jsou nejlepší...

fifinka2020
24. srp 2023

@hankaviki na druhou stranu - proč podminovat přijetí dítěte tím, zda jim matka sdělí své datum narození? To mi taky přijde na hlavu...

kakba
24. srp 2023

@swan42 hele a fakt se jedna pouze o datum narozeni? Neni v tom jeste neco jinyho?

jannym
24. srp 2023

Spravce osobnich udaju musi plnit informacni povinnost vuci SU (cl 13 a 14 GDPR), kde mimo jine by melo byt vysvetlono na zaklade jakeho pravniho duvodu a jakeho ucelu zpracovani udaje pozaduje, jak dlouho je bude uchovavat, pripadni prijemci atd

hankaviki
24. srp 2023

@fifinka2020 Myslím si, že je to o komunikaci. Sjednat si chvilku na rozhovor a zeptat se na ty dotazy." Proč chcete znát moje datum narození? Kvůli jakým fondům? A oni tam vyloženě chtějí moje datum? Ovlivní nevyplnění datumu ne/přijetí mojí dcery?" A ne shánět úřad, kam je jít naprášit.

somalicats
24. srp 2023

@swan42 Vidíš, nic o té problematice nevíš. Já řeším dotace na vzdělávání pro naši organizaci, takže něco o tom vím. Poskytovatel dotace, což je prakticky některé z ministerstev (podle zaměření) má daná pravidla pro poskytnutí dotace a mezi nimi je i identifikace účastníků. Může nám to připadat jako blbost a buzerace, ale fakticky jde o to, že když ty údaje jako organizátor nedodáš, dotaci nedostaneš nebo vracíš. Ty jako organizátor musíš mít uvedeno ve formuláři, proč ty konkrétní informace chceš a jak a za jakým účelem je budeš zpracovávat. Pokud to tyhle holky u vás nemají, není nic jednoduššího než o to požádat, teprve pokud to nesplní, tak má smysl dávat stížnosti a ne hned prudit. Uvědom si, že tuhle činnost dělají dobrovolníci, na úkor svého volného času, a ty dotace čerpají ne kvůli sobě, ale kvůli rodičům, aby si mohli dovolit ty děti na kroužek dát. Ono to totiž jaksi nebývá zadarmo a kdyby měl organizátor chtít reálné náklady po rodičích, tak minimálně půlka rodičů na ty kroužky nebude mít.

j.a.n.i
24. srp 2023

@somalicats Když tohle ti děsně chytří prudici nevidí... Resp. je to nad jejich mozkovou kapacitu.

swan42
autor
24. srp 2023

@j.a.n.i ty vole neprehanis to trochu?

swan42
autor
24. srp 2023

@somalicats ja o ty informace pozadala, jak uz jsem psala na zacatku

j.a.n.i
24. srp 2023

@swan42 Ani trochu, konstatovani reality, bohužel.

swan42
autor
24. srp 2023

@somalicats a navic-nemyslis nahodou, ze treba ta i stituce, ktera se tim zabyva a na kterou se tu celou dobu ptam by mi treba vysvetlila, ze se pletu a proc?
Furt tu omilas dokola, ze o tom vim prdlacku a at si o tom neco zjistim. O to se prave snazim ty vado 🤦‍♀️
Ale klasika jako v kazdy diskuzi, hlavne se snazit udelat ze zakladatelky totalni kravu za kazdou cenu 👍

swan42
autor
24. srp 2023

@j.a.n.i ty si fakt hrozne namyslena krava. To, ze si tu jako jedna z mala pres personalni/mzdovy zalezitosti neznamena, ze jsou vsichni ostatni vypatlany

j.a.n.i
24. srp 2023

@swan42 Vsichni rozhodně ne.

swan42
autor
24. srp 2023

@j.a.n.i ale marne bych hledala diskuzi, kde se podobne jako ted nevyjadrujes 🤦‍♀️

j.a.n.i
24. srp 2023

@swan42 To ale bude problem na tvem prijimaci.

swan42
autor
24. srp 2023

@j.a.n.i 🤦‍♀️

somalicats
24. srp 2023

@swan42 Podívej, Ty sama jsi tu svoje příspěvky psala ve stylu "nemají na to právo", "chci zabránit tomu, aby požadovali informace, které nepotřebují" - takže já to pochopila tak, že o tom vlastně nic nevíš a chceš prudit. Pokud by Tě opravdu zajímalo, jak to je, tak ten přístup budeš mít trochu jinej. Kromě toho co čekáš, že se dozvíš tady na koňovi? Já Ti k tomu taky podrobněji nic nenapíšu, moje oblast je poměrně specifická a neřeší dotace pro tuhle oblast u dětí, takže stejně bych se musela informovat na to, jaké údaje potřebují a jaké už ne. Pokud ta Tvoje aktivita nemá za cíl jen vyprudit ty organizátorky kroužku, tak je kontaktuj, slušně je znovu požádej o informaci, na jakém podkladě ta data sbírají a zda jsou opravdu nezbytně nutná. Pokud jsi žádala stejným stylem, jakým píšeš tady, tak bych se ani nedivila, kdyby Tě poslaly do háje. A pokud berou na kroužek dotaci, tak se informuj o tom, jaká dotace a kdo ji poskytuje. Pak se můžeš teprve dotázat příslušného úřadu, jaká data po těch organizátorech požadují a můžeš to porovnat s formulářem, který jsi měla vyplnit. Easy.

swan42
autor
24. srp 2023

@somalicats logicky, kdyby na to pravo meli, posle me ta instituce nekam a bude vymalovano, protoze tam to asi budou vedet nejlip.
Ale ne, tady opet musi byt zastup tech, co odpoved na otazku zakladatelky neznaji nebo minimálně nenapisi, ale zkratka by neusnuli kdyby nemeli stopadesat kecu kolem 🤷‍♀️

petulkadodo
25. srp 2023

@swan42 Tvé datum narození potřebují kvůli tvé jednoznačné identifikaci. Kdybys byla Jana Nováková, tak takových jsou stovky. Datum narození se běžně uvádí i na úředních dopisech, OSVC ho mají jako své DIČ, je to vcelku běžně zveřejňovaná informace.

j.a.n.i
25. srp 2023

@petulkadodo Nejenom datum narození, OSVČ mají jako DIČ celé rodné číslo, běžně dostupné a dohledatelné na internetu, stejně jako všichni vlastníci jakékoliv nemovitosti.

swan42
autor
25. srp 2023

@petulkadodo a proc me potrebuji jednoznacne identifikovat a proc v jinych krouzcich po me datum narozeni nechteji?

hankaviki
25. srp 2023

@swan42 Tak asi jinde neberou dotace a nemusí to nikde vykazovat..bože můj

sticker
ai30
25. srp 2023

@j.a.n.i No vysoko nad tvoji mozkovou kapacitu evidentne je rozliseni, jestli se nekdo pta na radu nebo na nazor...

@swan42 V Cr to tak je no, vetsine lidi jsou osobni udaje u zadku, pro 20Kc slevu v Kauflandu ti daji i rodne cislo babicky. Mela bych s tim stejny problem, vubec nechapu, pro jakou dotaci a z jakeho duvodu potrebuji datum narozeni rodicu (musi tam byt i otec?) a stvalo by me, ze to ani po dotazani se nejsou schopne vysvetlit.

swan42
autor
25. srp 2023

@hankaviki ptala jsem se petulkydodo 😉

hankaviki
25. srp 2023

@swan42 no a?

Strana
z3