Lze přejmenovat dítě bez souhlasu partnera?
Ahojky všem.
Mám na vás takový dotaz ohledně přejmenování dítěte.
S přítelem jsme 10 let a máme skoro 3 letou holčičku. O svatbě nechce ani slyšet.
Přitom než se malá narodila šli jsme na matriku aby měla po narození malá příjemní po něm, ze si mne pak vezme.
Jenze svatbu vůbec nechce. Nebudu to nějak rozepisovat jaké má výmluvy to je na diplomku.
Chtěla bych své dítě přejmenovat po sobě. Po svém příjmení. Jde to nějak i bez souhlasu partnera?
Díky všem.
@strasidelko Hele a kdyby to slo bez souhlasu, vážně by se ti libilo, kdybys jednoho dne prisla domu a zjistila, ze otec diteti zmenil jmeno.
@strasidelko nechtit se zenit jenom se svedky v dobe covidu mi prijde jako normalni docasn duvod, ne jako vymluva. Tak at si vybere datum na leto, to by covid mohl polevit.
@strasidelko u nás je to stejně, úplně to chápu... Nejdřív naslibujou, a pak z toho máme problémy a blbej pocit my a co teprv, až se dítě zeptá, proč se jmenuje maminka jinak😏 a mně se dokonce stalo, že mi malého zubař nechtěl vzít, protože sestra si napsala "Novákovi" a bohužel si neuvědomila, že jsme plus jeden "Dvořák" a neměla na něho rezervované místo🤷🏼♀️ domluva s Vaším chlapem asi nebude, co? Když se stará jen jak se mu chce a do svatby se nehrne, tak kdyby aspoň měl soudnost😏
Já nevím, mám čtyři děti - mají dvě různá příjmení a já ještě jiné. Nikdy jsem nenarazila na problém, ani ve školce, ve škole u lékaře... Jakože chápu, že to někomu může vadit, ale objektivně je to dnes úplně běžný jev...
@2hanah nojo, ale to fakt není chyba sestry, ta přece nemůže mít v hlavě počty členů rodin. Pokud si napsala 3 Nováky, tak kdoví, zda by vzala čtvrtýho...? Taky hlásím marimanta + 4, nenapadlo by mě čekat, že si třeba ten zubař pamatuje, že marimanta chodí s dvěma Horákama a dvěma Novotnýma.
@bara88
@marimanta Vy jste tady fakt jak trhlé, neřekla jsem detaily, nikdo se na nic nezeptá, nikdo u toho nebyl, ale všechny mi píšete jak je to moje chyba. Měly jste si z toho vzít, že rozdílné příjmení matka a dítě prostě funguje problematicky a vždycky matce říkají příjmením dítěte, jak bývalo zvykem nebo dítěti příjmením matky, že je to nepříjemné a zakladatelku chápu, což si si Vy umíte těžko přrdstavit, když máte manžela a pravděpodobně toto neřešíte a už mě nechte dýchat a vynechte z této diskuse.
@strasidelko no prostě si te vzit nechce a v tom je proste jediny kamen urazu.Pokud by opravdu o tebe stal,vezme si te,i z duvodu toho,ze spolu mate dite...A uprimne nic nevidim na tom,ze az dite půjde do skolky a má jiné prijmeni a ty take.Sestra to tak ma take a problém to rozhodne neni...
@2hanah tak jednak nikdo neříká, že to byla tvoje chyba, ale tak jak jsi to podala, to není ani chyba sestry, ani odlišných jmen. Prostě chyba komunikace. To se stává. Bohužel neměla místo pro čtyři pacienty bez ohledu na jména... Druhak rozdílná jména problém fakt nejsou, funguju v tom dvanáct let a nikdy jsem nenarazila na potíže. Jak jsem psala, mám čtyři děti se dvěma odlišnými příjmeními než je moje, takže si to umím představit celkem reálně. Chápu, že někomu to vadit může, ale objektivně to není nic mimořádného...
@strasidelko a nemuze mít třeba dluhy? Možná kvůli tomu svatbu nechce
@strasidelko Nečetla jsem vše, ale teď se do svatby nehrne a ty si vážně neuvědomuješ, že pokud bys to příjmení změnila proti jeho vůli, tak se té svatby nejspíš nedočkáš vůbec? A kdyby náhodou jo, co pak? To zase budeš dceru přejmenovávat?
Pokud vim,tak tim svym jmenem vyhrozuji chlapum tehotne pritelkyne,aby docilily svatby,jedna z okoli tim vyhrozovala u druheho ditete a tak si ji vzal,pak tim vyhrozovala kamaradka,taky si ji vzal,ja si myslim,ze ty tanecky kolem prijmeni jsou smesne.
Nicmene chlap,ktery se musi nutit k tomu,aby dodrzel svuj slib je srab.Na tvem miste zajdu na urad vyberu termin,ten rezervuju a postavim ho pred hotovou vec,on mozna svatbu chce normalni ne jen se svedky tak proto chce pockat,ale ja bych jednala a udelala to v lete,to korona nebude a on teda at rekne jak to chce velke a podle toho bych zarizovala.Jo a jeste bych mu ten termin dala v obalce pod stromecek,at je poradne prekvapeny,kdyz je takova slibotechna 😀 Jo a pekne nanto natesit i dceru,ze pujde za druzicku,sice to je taky urcite donuceni,ale tak slib je slib. Nicmene aspon se to zlomi,bude termin,on ti dal slib,tak by nemel mit problem...
@marcicek84 No, upřímně, me nekdo udelat to, co navrhujes, tak je jista jedna vec, taky bych dotycneho postavila pred hotovou vec a to, ze NE. A nejen ve vybrany termin.
Nikdy bych nešla na úřad s tím, že bych si změnila příjmení po chlapovi jen kvůli toho, že dítě má po něm a mě si nechce vzít to mi přijde ponižující a opravdu zoufalé znám jeden pár co to tak udělal a žádná výhra to není každý pak vás bude brát jako, že jste manžele a je to jen chaos 🙄 zatni zuby a nech dceři od chlapa kolik lidí to tak má a je to běžné i když chápu, že tě to štve, ale pak to má taky výhody u alimentů kdyby jste se třeba rozešli a teda upřímně kdyby si mě chlap nechtěl vzít a měl milión výmluv tak bych si ho ani já nechtěla vzít 🙈
@strasidelko presne tohle říkal i ten můj😊 já se ale nedala a deti se jmenujou po mě. Jsou jim skoro 4 roky a stále nemáme stejne příjmení. To jsou hrozny sraby. Přitom vím, jak mu je to nepříjemný, kdyz se nás někdo cizi na to pta - proč. A víš co je na tom nejhorší? Ze on to citi doted jako hroznou krivdu, ze jsem ho jako “podrazila” a dala jména po sobě. Přitom měl celkem skoro 2 roky mě požádat. Skoro rok mi trvalo otěhotnět a pak jsem byla 9 měsíců těhotná ze jo😆
@marcicek84 to snad ani nejde ne zamluvit si termín bez podpisu toho druhého?
@strasidelko Obávám se, že u vás je ten problém mnohem širšího rázu. Sleduju tiše Tvé diskuze už dlouho, protože jsem ti kdysi do jedné psala. Myslím, že Tvůj partner toho možná má plně kecky a bojí se, co bude. Lecis se s poruchou, která není jednoduchá a je vyčerpávající jak pro Tebe, tak pro něj. Tvůj psychicky stav se musí nutné stabilizovat a on možná na tuhle situaci čeká. Tebe naopak stresuje, že jsi znovu těhotná a nevíš co dělat, proto spěcháš. Doporučuju v současné konstelaci nedělat vážná rozhodnutí. Domluvte se na termínu, kdy si stanovíte domluvu okolo svatby. Až se situace zklidní. Ty se nutné musíš stabilizovat též 😊 držte se oba!
@marcicek84 Proč to bereš jako vyhrožování, když těhotná žena, která není vdaná, říká, že děti pojmenuje po sobě?
@j.a.n.i a tobe prijde normal slibovat svatbu a pak se vymlouvat,kdyz to prijmeni ditete uz ma po nem a je mu to jedno?Je to uplne stejny styl...
@bara88 tak to nevim,ja se vdavala uz daavno,myslim,ze ren papir sel tehdy odevzdat pozdeji,slo jen o rezervaci...
@levandule_k vetsina zen to nedotahne,jen to pouzivaji jako natlak aby dosahly sveho

Mam cely život se synem jiné příjmení a jsme s tím oba v poho. Myslím,že je to úplně normální.. Kdybys ji jméno změnila na své a pak sivtreba vzala úplně někoho jiného- budeš ji zase měnit příjmení?