Neoprávněné úhrady ze zdravotního pojištění?

nikjean
13. led 2022

Holky, jdu si zde pro radu, protože úplně nevím, kam se s takovým dotazem obrátit. Před pár lety jsem navštěvovala stomatologa, nosila jsem fixní rovnátka 2 roky. Po sundání jsem stomatologa navštívila asi 3x, pro doléčení, pak už nikoliv. Od té doby už uplynulo cca 3-2 roky.

Teď k věci, dnes jsem si zařídila přihlašovací údaje do aplikace mojí pojišťovny a ze zajímavosti jsem se podívala na platby, respektive kolik vlastně stojím náš zdravotní systém a byla jsem v šoku, že z mého zdravotního pojištění stále odchází měsíčně docela nemalá částka právě tomuto stomatologovi, za zdravotní služby.
Je to normální? Za, co vlastně? Za to, že ačkoliv už nevyužívám jeho služby, jsem stále vedena v jeho databázi pacientů? Nevíte někdo?

lv
13. led 2022

Kapitační platba?

holubinka
13. led 2022

A tam není uvedené, za co ta částka je? U mojí ZP je u každé položky přesně popsané, za jaký je to úkon. Za "vedení v databázi" měsíčně odchází tzv. kapitace praktickému lékaři (60 Kč) a dětské doktorce (270,- za malé dítě, 90,- za větší dítě). Pro zubařku, ke které všichni chodíme, nic pravidelně neodchází, jen za konkrétní vyšetření a ošetření. A co jsem kdy byla (za sebe nebo s dětmi) u různých specialistů, tak tam jsou také vždycky jen platby za jednotlivé úkony a jen do vyřešení problému, žádné pravidelné platby. Asi bych se případně zeptala přímo na ZP.

veroniquecz
13. led 2022

@lv tu mají zubaři až od letoška ne?

nikjean
autor
13. led 2022

@lv
@holubinka

Kapitační platby znám a vím, že u praktických lékařů aj. jsou běžné. Ale nevěděla jsem, že to funguje i v oboru právě stomatologie, konkrétně teda u ortodoncie, protože to není stomatolog v pravém slova smyslu, ale právě ortodontista. Ty platby ve stomatologii jsou ale zavedeny nově od toho to roku a ty platby odchází už několik let zpětně. Bohužel za co částky jsou rozepsané v aplikaci není.

merope
13. led 2022

@nikjean Klidně se zeptej na zdravotní pojišťovně. U nás jsou bonusy za potvrzování plateb.

nikjean
autor
13. led 2022

@merope No, docela mě to zajímá, asi se opravdu zeptám.

hojda
13. led 2022

@merope u které pojišťovny?

hojda
13. led 2022

někdy je tam opravdu zajímavé počtení. V minulosti jsem tefonicky žádala své dva alergology (lékařka, ke které jsem chodila 10 let a pak lékař u kterého jsem byla asi 2 roky) o zaslání dokumentace, k novému lékaři, kam jsem se zaregistrovala. Lékařka si vyúčtovala jen poštovné a lékař k tomu ještě nějakou konzultaci..... Ona 30 Kč, ona asi 500,- před 10 lety.....

esmeralda11
13. led 2022

@hojda Výpis ze zdravotní dokumentace si lékař účtuje, protože s ním má (a leckdy nemálo) práci. Zde úryvek z VZP: "Praktický lékař tento administrativní úkon nevykazuje k úhradě zdravotní pojišťovně a bude po vás oprávněně vyžadovat platbu za pořízení výpisu."

@nikjean nepíšeš, u jaké jsi pojišťovny, ale u VZP je vždy vidět, jaký výkon byl vykázán (viz fotky).

hojda
13. led 2022

@esmeralda11 To nebyl výpis, to bylo předání dokumentace na nového lékaře, který ji chtěl. Od obou jsem chtěla tu samou věc a každý ji vyúčtoval jinak. Oba naúčtovali pojišťovně, ne mně.

merope
13. led 2022

@hojda Mám OZP, když potvrdím zdravotní péči, naskočí mi tam pár bonusů.

nikjean
autor
14. led 2022

@esmeralda11
Pojišťovnu mám 213, v aplikaci jsou ty částky rozděleny do několika sekcí - regulační poplatky a doplatky, následně absolvované preventivní prohlídky = tady je mi teda jasné, za co peníze odcházejí, no a poslední sekce je úhrady poskytovatelům za zdravotní služby, kde je tabulka, která obsahuje název a typ poskytovatele, daný měsíc a částku, ale už není rozepsané, za co byla částka stržena.

shirilka
14. led 2022

@nikjean Zeptej se na pojišťovně, mi se něco podobného stalo, že když jsem změnila gynekologa tak ten můj předchozí si ještě dva roky vykazoval moje návštěvy...

nikjean
autor
14. led 2022

@shirilka Neskutečný. 😠 Vůbec jsem netušila, že se něco takového děje.

mrs.duck
Autor odpověď smazal
Zobraz