Osoba pečující o dítě do 7 let + DPP. Jak to je?

2. říj 2022

Dobrý den,

právě jsem si vytiskla Čestné prohlášení z pojišťovny, jelikož jsem se chtěla přihlásit od října na pojišťovně jako osoba pečující o dítě. Na úřadu práce mi paní řekla, že si budu moci vydělat na DPP do 10tis (nebo si můžu obecně vydělat do 10tis pokud mi nevznikne účast na zdr.pojištění), ale na dokumentu z pojišťovny je uvedeno, že prohlašuji, že nemám žádné příjmy ze zaměstnání nebo OSVČ.

Jak to tedy je?

Díky

zelenaesmolda
2. říj 2022

Tak DPP neni zamestnani ne?

merope
2. říj 2022

DPP je právě taková zpitvořená smlouva, pokud je to nad 10.000 (a ještě "lépe" pod minimální mzdu), tak se tam odvody platí divoce a občas i 2x. Pokud máš zaměstanecký poměr, sociální a zdravotní platí zaměstanvatel. Pokud jsi OSVČ, musíš si ho platit sama. DPP do 10.000 se ani nemusí uvádět do daňového přiznání (nechceš-li vracet peníze).

eviicka
2. říj 2022

Pamatuju si, že jsem také řešila, a bylo mi z vícero stran řečeno, že to řešit nemám 😀.

cilkat
2. říj 2022

Na DPP pracuji léta i při "péči" a nikdo to neřeší. Ale jsou to částky kolem 2 tis měsíčně.

kosi_cek
2. říj 2022

DPP nebo DPČ být může (OSVČ samozřejmě ne, i kdyby příjem nebyl žádný) při splnění podmínky celodenní péče o dítě (děti). Pokud se u dohod překročí ona limitní příjmová částka, tak se zdravotní pojištění odvede z dohody, takový příjem už by se musel na pojišťovnu hlásit, protože by už nebyla splněna ta podmínka "žádné příjmy", ale jelikož se dohody uzavírají právě proto, aby se to placení zdravotního a sociálního vypustilo, tak to asi nehrozí. Takže fakt neřešit..

autor
2. říj 2022

Díky moc, můžu jít s klidem spát 🙂

j.a.n.i
3. říj 2022

@kosi_cek Muze byt i OSVČ, pak z titulu pece o dite plati zdravotni pouze ze skutecneho vydelku. Problém ale nastane se sociálním.