Platí občanský průkaz dětí při letištní kontrole?
Dobrý den,
necestoval jste někdo v poslední době do zahraničí na občanku s dětmi? Myslím letištní kontrolu. Probíhá to stejně jako s pasem?
Vím, že OP platí u dětí pět let. Jenže naše dítko má OP dělanou ve třech měsících a teď má dva a půl roku. Takže vypadá poněkud jinak 🙂 Řeší to někdo nebo je důležitá jen platnost? Nový doklad už nevyřídíme a do zrychleného investovat nebudu.
@anonym_autor dítě si musí byt podobné, což nesplňujete.. nám radili měnit po roce. Takze buď zrychlený nebo zůstat doma. Neriskla bych, že mi někde v cizině budou chtít zadržet či odebrat dítě, že to není to z dokladu (netusim co se v těhle situacích děje).
My žijem ve Francii, děti mají francouzské doklady. Pas platí 5 let a OP dokonce 10 let i pro deti. Doklady se mění jen při změně jmena, adresy atp. Rozhodně ho nikdo nevyměni dítěti jen proto, že vyrostlo. 🙂 takže děti mají na dokladech fotky z půl roku, respektive 3 měsíců a litame do Prahy pravidelně a nikdy nikdo nic neřekne. 🙂 dětem je 4,5 a 5 a třičtvrtě. 🙂
Předpokládám, že když řešíš OP, tak letíte v rámci shengenu, takže bez pasové kontroly. Toho bych se nebála. Moje děti měly pasy dělané ve 3 měsících a cestovaly na ně do 5 let bez problémů, nikdy to nikdo neřešil. Jen jednou to paní na přepážce při odbavení velmi pobavilo.
@anonym_autor dítě si musí byt podobné, což nesplňujete.. nám radili měnit po roce. Takze buď zrychlený nebo zůstat doma. Neriskla bych, že mi někde v cizině budou chtít zadržet či odebrat dítě, že to není to z dokladu (netusim co se v těhle situacích děje).
@verunnaj Napíšu, že zrychlený řešit nebudu a vy napíšete zrychlený? Ptám se na zkušenosti a Vy že nevíte, co se v těch situacích děje…
Předpokládám, že když řešíš OP, tak letíte v rámci shengenu, takže bez pasové kontroly. Toho bych se nebála. Moje děti měly pasy dělané ve 3 měsících a cestovaly na ně do 5 let bez problémů, nikdy to nikdo neřešil. Jen jednou to paní na přepážce při odbavení velmi pobavilo.
@me_druhe_ja Tak to je super zpráva.
@jaja01k Řecko nebo Španělsko. Je to neplánované (kdo ví, jestli to vůbec vyjde), proto jsem to neřešila předem. Teda mělo to být Maďarsko, ale při těch cenách jsme začali přemýšlet nad mořem.
Právě si vůbec nevybavuji Krétu před čtyřma rokama, jak to probíhalo, to jsme teda měli pasy. Při odletu kontrolují doklady vždy a všude, ne?
@me_druhe_ja Tak to je super zpráva.
@jaja01k Řecko nebo Španělsko. Je to neplánované (kdo ví, jestli to vůbec vyjde), proto jsem to neřešila předem. Teda mělo to být Maďarsko, ale při těch cenách jsme začali přemýšlet nad mořem.
Právě si vůbec nevybavuji Krétu před čtyřma rokama, jak to probíhalo, to jsme teda měli pasy. Při odletu kontrolují doklady vždy a všude, ne?
@anonym_autor Maďarsko je drahé? My jsme loni byli na Balatonu a právě nás příjemně překvapilo, jak je tam levně.
Doklady kontrolují, ale jen v rámci odbavení, není to pasová kontrola, která je přísnější.
@anonym_autor Maďarsko je drahé? My jsme loni byli na Balatonu a právě nás příjemně překvapilo, jak je tam levně.
Doklady kontrolují, ale jen v rámci odbavení, není to pasová kontrola, která je přísnější.
@jaja01k Chceme termály spojené s hotelem a to dost podražilo (už teda předloni). V soukromí, snídaně a večeře vlastní je o jiných penězích, ale už jsme rozmazlení, vím… Při cestě zpátky vždy vybereme tesco, takže v obchodech jsou ceny fajn 😁 (i když klobásky taky pořádně zdrahly).
@anonym_autor pokud letíte, tak bych to neriskovala, lustrovali nás pěkně.
@jaja01k samozřejmě že je kontrola i v rámci Schengenu. A konkrétně v Bulharsku a Řecku byli pečliví dost. Jak na doklady, tak na přírucáky.
My máme pro děti pasy, které jsme nechali dělat v jejich věku 1,5 a 3 roky. Letos s nimi letěly ve věku 6 a necelých 8 let 😄 nikdo nic neřekl, akorát jednou při návratu ze země mimo EU to kontrolovali hodně, ale tehdy byly děti mladší, tak to bylo OK.
Mám občanku i pas bez brýlí, standardně je ale nosilm a vždy mě kontrolují pečlivě, někdy nechají i sundat. Neriskla bych to, ačkoliv vcelku vládnu cizíma řečma, tak mi to nestojí za hádku s přepečlivělým úředníkem, který navíc bude jen dělat to, co má, protože pokyn je, že si dítě musí být podobné.
My máme pro děti pasy, které jsme nechali dělat v jejich věku 1,5 a 3 roky. Letos s nimi letěly ve věku 6 a necelých 8 let 😄 nikdo nic neřekl, akorát jednou při návratu ze země mimo EU to kontrolovali hodně, ale tehdy byly děti mladší, tak to bylo OK.
@veroniquecz Ať si lustrují, je to jejich práce. Hledám, ale nikde nenacházím dáno zákonem, že dítě musí vypadat stejně. To by vydávali doklady na rok, ne?
@pikl To už je slušný rozdíl 😆 Vzpomínám na můj (tuším první) pas. Tam jsem si nebyla podobná ani když byl pas týden starý. To bylo strašné.
§ 2 a 3 vyhlášky č. 400/2021 Sb.:
Fotografie musí:
• odpovídat současné podobě držitele občanského průkazu,
• být aktuální,
• být čelní, bez pokrývky hlavy a bez tmavých brýlí (s výjimkami),
• odpovídat technickým standardům pro biometrické rozpoznání.
Pokud je to fotka tříměsíčního mimina, tak to je opravdu rozdíl než u starších dětí.
@anonym_autor Budete muset mít štěstí na hodné úředníky. Problém nebude platnost, ale rozpoznatelnost obličeje což 3 měsíce vs. 2,5 roku, musíš uznat, že je docela rozdíl. Vezměte si s sebou pro jistotu rodný list. Prý v ČR většinou problém nebývá, ale v zahraničí ano, no tak v nejhorším tě bude čekat papírování na ambasádě 😅 jinak nám při vydávání pasu pro 6 mesíčního hned řekli, že po roce musíme udělat nový pas. Děti jsou si podobné, až od jednoho roku a dál.
Loni jsme byli v Bulharsku a na Korfu. V obou případech nás tam dlouho kontrolovali. Já bych to s takhle starým OP neriskovala, když si tam není dítě podobné. Buď bych nikam neletěla nebo bych investovala do rychloprůkazu.
@anonym_autor Už když jsme OP dělali, tak mi na úřadě řekli, že platnost se u dětí řídí podobou. Teď jsem dělala nové po dvou letech a úřednice mi u jedné řekla, že si fakt vůbec podobná není. Takže u mimi fotky bych to ani neriskovala, nikdy nevíš …
@anonym_autor Řešila jsem u mladšího, OP z 15m dlouhé vlasy a teď 3r a je na ježka 😄 byla jsem na úřadě, že chci udělat nový a paní na přepážce mi řekla, ze není treba, že si je podobný, že tam ty rysy už jsou. Obecně, že pokud by byl OP do 1r dítěte, tak by zvažovala nový, ale takto, že je to zbytečné. Ptala se kam jedeme, že do některých destinací to kontrolují pečlivěli než jiných.
@anonym_autor Budete muset mít štěstí na hodné úředníky. Problém nebude platnost, ale rozpoznatelnost obličeje což 3 měsíce vs. 2,5 roku, musíš uznat, že je docela rozdíl. Vezměte si s sebou pro jistotu rodný list. Prý v ČR většinou problém nebývá, ale v zahraničí ano, no tak v nejhorším tě bude čekat papírování na ambasádě 😅 jinak nám při vydávání pasu pro 6 mesíčního hned řekli, že po roce musíme udělat nový pas. Děti jsou si podobné, až od jednoho roku a dál.
@dyechampion rodný list nesmíš vyvážet a je ti vcelku k prdu, pouze občanka nebo pas.
@veroniquecz Ať si lustrují, je to jejich práce. Hledám, ale nikde nenacházím dáno zákonem, že dítě musí vypadat stejně. To by vydávali doklady na rok, ne?
@pikl To už je slušný rozdíl 😆 Vzpomínám na můj (tuším první) pas. Tam jsem si nebyla podobná ani když byl pas týden starý. To bylo strašné.
@anonym_autor jak píše makovice, je to dáno ve vyhlášce. Pak samozřejmě jsou dané pokyny od ministerstva pro správní úřady, ale ty nejsou veřejnosti přístupné.
@anonym_autor je to dámo vyhláškou. Aktuální podoba musí odpovídat podobě na dokladu. Ja bych to neriskla. Tříměsíční mimino vypadá jinak než dvouleté dítě. Jako ano, můžeš mít štěstí a pak nám tady psát, jak jsme přehnaně opatrné, ale opravdu to chceš riskovat? Protože je to fakt jen o štěstí. A zrovna tohle je dost blba oblast, kdy to štěstí pokoušet.
Mezi fotkou tříměsíčního miminka a dvaapůlletým bude opravdu rozdíl (v rysech obličeje, ve vlasech, výraz...), tohle bych asi neriskovala. Když si vzpomenu na dceru, jak vypadala ve 3 měsících a pak ve 3 letech, tak totální rozdíl, krom očí tam snad žádná podoba nezůstala. Možná když byste jeli do toho Maďarska bez letadla, tak vás vlastně nikde kontrolovat nebudou, akorát na hotelu kvoli bookingu a osobním údajům a tam to nikdo neřeší, ale letadlem bych to asi neriskovala. Jsem posera v tomto. Nebo kdyby to byla fotka osmnáctiměsíčního. Pak už se ty rysy zas tak nemění. Ale do roka fakt to děcko vypadá každé tři měsíce úplně jinak.
@anonym_autor ano, musi byt plus minus aktualni.
Na Corfu v Recku se nam diky fotografii stala neprijemnost. Syn focen v 8 mesicich tak a leteli jsme v jeho necelych 2.
Mela jsem fakt strach, nakonec to zachranilo znamenko a opravdu si trochu podobny byl, ale bylo z toho halo a tisic lidi na kontrolu privolanych. Cestovali jsme cela rodina. Starsi mel take pas se starsi fotografii, ale ne uplne miminkovskou tak toho neresili.
@anonym_autor ano, musi byt plus minus aktualni.
Na Corfu v Recku se nam diky fotografii stala neprijemnost. Syn focen v 8 mesicich tak a leteli jsme v jeho necelych 2.
Mela jsem fakt strach, nakonec to zachranilo znamenko a opravdu si trochu podobny byl, ale bylo z toho halo a tisic lidi na kontrolu privolanych. Cestovali jsme cela rodina. Starsi mel take pas se starsi fotografii, ale ne uplne miminkovskou tak toho neresili.
@qistyna jak to Řekové řeší u francouzských dětí? Francouzi opravdu nevyměni doklad bez závažného důvodu: což je třeba změna jména, adresy. Rozhodně není závažný důvod, že dítě vyrostlo. Já teda s dětma lítám zatím jen do ČR a fakt nikdo nikdy neřešil fotku hlavne dcery, kde jsou ji tři měsíce a vypadá naprosto diametrálně jinak než teď ve 4,5 letech
Sousedka byla před měsícem v Bulharsku. OP dítěte v jednom roce a dítěti teď čtyři roky. Podoba žádná. Nejdřív že koukali (jeden ukazoval druhému). Pak koukli na matku a viděli velkou podobu s ní a šli dál. No je to i o lidech.
Ale koukala jsem, že zrychlená občanka do 5ti dnů je za 300. Jestli správně čtu. Myslela jsem, že to bude pecka jako u pasu. Tak jestli pojedeme jinam než do Maďarska, tak nechám udělat tu zrychlenou.
Děkuji za rady.
Pokud je OP platný a dítě je stále podobné na fotografii, nemělo by to být problémem při kontrole na letišti.
Nikdy jsem s tim problem nemela. Prvni pas delany ani ne v roce a letali jsme s nim vsude mozne po evrope. Az kdyz ve 4,5 letech byla cesta do Thajska, tak jsem se obavala a delala jsem novy (taky uz skoro koncila platnost). Nikdy s tim nikde nebyl problem a nevim, ze by nekde cloveka "lustrovali"? Proste se na pasovce u okynka poda pas a o minutu dal pokracujes, nic jineho nikde neni
Na letistich kde jsou terminaly v ramci schengenu je naopak mozne, ze bude i jen automat - prilozis pas, jdes (napr. v Praze), tak tam se echt nic neresi
Mozna kdyby ses jmenovala jinak nez deti, tak by mohl byt nekdo dukladnejsi, ale jinak bych se toho na zaklade svych zkusenosti nebala vubec
Nikdy jsem s tim problem nemela. Prvni pas delany ani ne v roce a letali jsme s nim vsude mozne po evrope. Az kdyz ve 4,5 letech byla cesta do Thajska, tak jsem se obavala a delala jsem novy (taky uz skoro koncila platnost). Nikdy s tim nikde nebyl problem a nevim, ze by nekde cloveka "lustrovali"? Proste se na pasovce u okynka poda pas a o minutu dal pokracujes, nic jineho nikde neni
Na letistich kde jsou terminaly v ramci schengenu je naopak mozne, ze bude i jen automat - prilozis pas, jdes (napr. v Praze), tak tam se echt nic neresi
Mozna kdyby ses jmenovala jinak nez deti, tak by mohl byt nekdo dukladnejsi, ale jinak bych se toho na zaklade svych zkusenosti nebala vubec
@tereza0111 Zrovna se jmenuju jinak 🤦♀️ Ale tatínek by letěl taky 😉 Ale pronesl, že by celník musel být úplně slepý, aby nepoznal, že to je moje dítě 😆
No, uvidíme, jestli něco vybereme a co a kdy a když tak bych udělala rychlí OP.
@anonym_autor Tak třeba my jsme měnili s tak blbýma kecama úřednic, že jsem odcházela brutálně nasraná. Že přece trochu podobní si jsou. Trvalá jsem si na svém, nebudu pak řešit něco v cizině, ale jen pro tvé uklidnění, jak laxně k tomu lze přistupovat.

Myslím, že to řešit nebudou. Dcera už taky vypadá dost jinak, ale nikdo nezkoumal fotku.