Po kom dát příjmení?
Holky, ženy, po kom byste dali miminku příjmení, když nejste svoji a hlavně proč?
Na jednu stranu chci aby mělo partnerovo, ale na druhou stranu si nejsem jistá, jestli vůbec někdy svatba bude a budu to hlavně já, kdo bude s prckem chodit k doktorovi, do školky atd. a nechci se představovat pod jiným příjmením než by mělo moje dítě.
Zrovna jsem v situaci, kdy s úřady válčím ohledně příjmení dítěte. Je dobré si přečíst zákon o matrikách. Dítě může mít pouze jedno příjmení. Buď otce, nebo matky v rodném listě. Dvě příjmení jdou pouze v případě, že je matka vdaná a přijala manželovo příjmení ke svému. Já vdaná být nechci a nebudu, proto před porodem doporučuju zajít na matriku a zjistit co se dá dělat a jaké jsou možnosti
@j.a.n.i ale jiste. Ja vim, ze to zenske berou jako verejne prihlaseni chlapa k otcovstvi.
Ja psala vyhody z pozice matky, ne otce.
Já dala moje příjmení jedno z důvodu že to jinak nešlo když jsem porodila první dceru bylo mi 17 když jsem porodila druhou dceru bylo mi 21 a zase jsem dala jméno po sobě. Důvod? Nechce se vázat nechce se ženit s dětmi jsem doma Já nežijeme spolu další Důvod zastávám názor že když já jsem s dětmi doma a všechno vyřizuju všude chodím s nimi sama nevím proč bych měla dávat příjmení chlapa když všechno vyřizuje matka .. a právě přesně jak píšete rodiče se mohou rozejít a pak dítě zůstane s mámou a bude mít jiné příjmení? Mám kamarádku která dala příjmení po otci do roka se rozešli ona si našla milého přítele vzali se mají spolu další dítě a jen to první nejstarší z prvního vztahu jak se rozešli má jiné příjmení než máma a sestra otec nesouhlasí s tím že by se jmenoval jinak
Příjmení po otci je jen zvyk. A většinou se to dává proto, že se očekává, že bude svatba a tak je pak snazší dítěti neměnit příjmení.... Normálně bych se s partnerem domluvila, jestli má chuť se někdy oženit nebo ne. Pokud ne, nebo až za delší dobu, dala bych po sobě. Jen bacha, někteří chlapi to nesou strašně špatně a je to velká rána pro jejich ega. Jiný důvod aby mělo dítě příjmení po otci ale není. A zcela upřímně - pokud to vůbec řešíš, tak asi je důvod proč to řešíš. Důvod proč si myslíš, že asi svatba nebude... takže raději dej po sobě.
@j.a.n.i u nás jde o to, že partner se o malou stará úplně stejně a často, jako já. I když je malinká, nemám sebemenší problém, mu ji svěřit na celý den. Když občas zavítají za hranice, nastává problém. Jelikož má prozatím mé příjmení, je potřeba kopie rodného listu a můj písemný souhlas. Mě by tohle asi taky nebylo příjemné, být na jeho místě. Všechno zařizujeme společně a chceme tam prostě být oba. Kdyby můj přítel byl takový ten klasický chlap, asi bych to z praktického hlediska nechala takhle, ale zaslouží si tam být. Svatbu ani jeden nechceme, tak proto
Je to jenom jméno proboha.....nikdy jsem nepochopila, proč to někdo řeší.
Já mám příjmení po exmanželovi, protože se mi nechtělo měnit zpět na rodné a hlavně žiju v zahraničí a to jeho je jednoduché. Děti se jmenují po příteli samozřejmě. Svatbu nechceme.
@j.a.n.i to je pravda, moje gynelokožka mi nedávno vyprávěla, že pro ty otce je to prostě kolikrát hrozný šok. Ženská si to dítě odnosí, porodí a prostě ví, že patří k ní, ale ten chlap vidí jen to, že jeho žena kyne a pak mu v porodnici fláknou nějaké dítě a tvrdí mu, že je jeho. To jméno po něm mu třeba může aspoň pomoct to pochopit a přijmout fakt, že je otec 😄
@drep Proč mi jenom přijde, že na té mateřské straně jsou samé náročné a bolestivé aktivity a na té otcovské ta jediná nenáročná a zábavná?
Moje děti mají jména po otci
Nikdy jsem nepřemýšlela, že by to problém, vždyť to status matky nemění. Tu hysterii kolem toho jsem nikdy nechápala.
@koordinatorka_odboje No, jelikoz nevidim nevyhody v tom, když se jmenuji jinak, tak tezko vymyslim vyhody, když stejně.
@somalicats To neni hoax, to je osobni zkusenost. Zacal resit, jestli je to moje dite a at mu to prokazu, ze jsem opravdu matka.
@j.a.n.i To byl nějakej hyperaktivec a hlavně to požadování rodného listu nemá v ničem oporu. Rodný list sám o sobě je k ničemu. Pamatuju období, kdy ministerstvo zahraničí doporučovalo dávat plnou moc zejména v situacích, kdy cestuje s dítětem prarodič nebo právě třeba jeden z rodičů a druhý u toho není, ale dítě muselo mít vždycky svůj cestovní doklad.
@j.a.n.i Ja zas nevidim nevyhody ho pojmenovat po sobe. Spis vyhody. Naopak nevidim zadnou vyhodu ho pojmenovat po otci. A ze siroke okoli nebude vedet,ze je jeho otec, by mi bylo fuk.
@somalicats hele, já když letěla s malým podruhé do ČR, taky jsem ukazovala kopii RL. Máme jiný příjmení a on má FR pas a já český. Češky, co tu žijou, mívají sebou i potvrzení od otce, že dítě může opustit zem. Zas takovej hoax to fakt není
@me_druhe_ja To potvrzení/plnou moc beru, to jsem dávala i já našim, když jezdili s nejstarší dcerou do zahraničí. Ten RL je fakt ale hyperaktivita některých ouřadů, protože v české legislativě fakt povinnost vozit RL není.
@ruzova_pastelka když já na těhotenství ani porodu nevidím žádný příkoří. Fakt nemám pocit oběti nebo utrpení, že já “musela”dítě odnosit nebo porodit. Zase jsem to byla já, kdo cítil, že ve mně roste, že kope a hýbe se, já byla ten, kdo zažil ten pocit, že ze mě vznikl nový život, to můj muž nezažije, ten si “jenom” zasouložil🤷♀️
@somalicats Sám o sobě samozřejmě, on ho chtěl k těm OP, na které děti letěly... Ono tedy zas na druhou stranu, k čemu je, že někdo napíše nějaké potvrzení, když vůbec nic nedokládá, že to potvrzení napsal rodič? A nejvtipnější bylo, že to bylo v Praze po příletu, já jsem tedy tu kopii preventivně s sebou vezla, ale dotyčný mě vytočil natolik, že jsem se ho jenom optala, jestli má pocit, že unáším cizí děti, které mají jen tak čistě náhodou stejné bydliště jako já, že to bydliště v těch OP vidí...
@j.a.n.i I tak, kopii RL si muzu taky vyrobit a nic to nedokazuje. Porad si myslim, ze to byl hyperaktivec - tak ma.OP, kde jsou adresy... Ja teda musim rict, ze nas zatim nikdy nikdo nebuzeroval, i kdyz starsi holky maji taky jine prijmeni - holt jsem svemu ex tenkrat naletela, kdyz tvrdil, jak si me vezme, pak houby s octem. Od te doby chlapum v tomhle smeru neverim - kdyby to muj ex tenkrat rekl na rovinu, ze se zenit nehodla, tak bych se rozmyslela vic, jake prijmeni dam.
@somalicats jA HLAVNĚ NECHÁPU, PROČ SE PŘESTALY DĚTI PSÁT DO DOKLADŮ RODIČŮ, BYLO BY TO KRÁSNĚ JEDNODUCHÉ, MŮJ DOKLAD + DÍTĚTE DOKLAD, A JE JASNO. Sakra capslock, ale přepisovat už to nebudu...
@j.a.n.i Jj, presne. Nejstarsi jsem jeste mela u sebe v pase, to bylo jednoduche. Ted kdyz nekam jedem, tak 2 deti maji uplne jine prijmeni, bydliste stejne jako ja a manzel a kdyz jedou s tatinkem, tak sice stejne prijmeni, ale jine bydliste. A ted si vyber 😀
@j.a.n.i to je pravda...dělat OP/pas pro malý děti je opruz.....jen je vyfotit je peklo. A než se doklad vyrobí, už to dítě vypadá jinak. 🤦 Hlavne tady vydávají OP/pasy rovnou na 10 let a pokud nezmenis bydliště, tak tomu dítěti pas/op nevyměni když vypadá jinak. Takže klidně 10 leté dítě může jezdit na OP, kde má foto, když mu byl měsíc. Na tohle se fakt "těším". 🤦 Úplně vidím, jak to v ČR budou řešit.
@somalicats na hranicích nic nechtějí, ale přítele zastavil horlivý polský policista a bylo o srandu postaráno. Není potřeba originál, stačí kopie. Bohužel průkaz pojištěnce, ani jiná dětská průkazka neprokážou otcovství a v zahraničí se na samotného chlapa s dítětem dívají občas podezřele.
@drep Tak stavět se do role oběti je samozřejmě pitomost, ale v tom, že si žena umí přiznat, že jí těhotenství, kojení a rané mateřství výrazně oslabí, spatřuju naopak velkou sílu a ženskost 😊
Ty jo tolik názoru že dítě az po svatbě....
Nemám k tomu důvod....
Svatbu někdy...možná..
Ja jsem se také nechtěla jmenovat jinak než dítě, které jsem si odnosila a porodila...syn se jmenuje po mě...až se vezmeme budu si měnit příjmení a i jemu...přítel věděl, že pokud otěhotním před tím, než se vezmeme bude to takhle...a nevadí mu to...

@ostravacka999 to jde jo?