Přítel se nepřizná k otcovství dítěte s mým příjmením
Ahojky , čekáme miminko a dam mu sve příjmení a časem az se vezmem budeme vseci stejne ale zajima me, co když se mi nechce pritel přiznat k otcovství, jak se postupuje dal? Ptz je jesitny a nesouhlasi se mnou dat malemu příjmení po me a ja se vdávat tehotna nechci..
@maki73 tak jasně,každý toto bere jinak.Pro nás svatba jako taková prostě nemusí být zážitek na celý život.ale to manželství to už bychom samozřejmě rádi na celý život 🙂
Pokud nedojde k určení otcovství k nenarozenému dítěti, bude mít dítě přijímení po matce a v rodném listu buď otec neuveden nebo otec neznámý. Prohlášení k otcovství lze provést na matrice i po narození dítěte, ale tam je třeba i dohoda o přijímení. V opačném případě je třeba obrátit se na soud, což není příliš příjemné,
@j.a.n.i Myslím, že jsem to napsala jasně. Nechápu tvoji reakci. Jednoduše buď dohoda nebo soud. Platí jak pro určení otcovství, tak pro příjmení dítěte. Když oba odsouhlasí, že dítě je jeho, ale neshodnou se na příjmení, oznámí to matrika soudu.
Jinak pro tazatelku, zkus partnerovi říct, že pokud nesouhlasí se jménem, tak ho neuvedeš jako otce, pak bude mít dítě příjmení ZE ZÁKONA po tobě. Nemyslím ale, že tohle je varianta, kterou by chtěl. Ale ty patrně také ne. 😉 Proto jsem psala (pro šťouraly), že pokud se chcete brát, očekávalo by se, že jste s to se dohodnout.
Můj osobní názor: v tvé situaci bych též chtěla příjmení po sobě. 😉 Nenechej se ovlivňovat názory a odsudky druhých. Je to tvé dítě a ty žiješ svůj život, tvé důvody jsou stejně dobré jako důvody jiných dát dítěti jméno osoby, která si je kolikrát ani po 10 letech vztahu nechce vzít, i když o to žena velmi stojí. 😉 Pak je taky legrace, když mají děti více dětí a každé má jiné příjmení - po jiném tatínkovi. Rodina jak fík.
@momchery já tě docela chápu. My jsme se chtěli brát když jsme se sestěhovali dohromady. Jenže ségra nás předběhla, ten rok se vdávala i ona a tak jsme se rozhodli to odložit o rok. Pak zase bylo úmrtí v rodině a pak už jsme o svatbě přestali mluvit. Teď bych se už asi ani vdávát nechtěla. Už bych byla stará nevěsta.
A chápu finance. Ona i malá svatba stojí několik desítek tisíc. Šaty, účes, líčení, pozvánky, oblek pro ženicha, kytka, dort, fotograf atd, to všechno musis mít ať máš svatbu pro deset lidi nebo sto. To je úplně jedno. Takže bych taky počkala. A taky chci příjmení po sobě. Teď spolu jsme, ale nemusíme byt spolu celý život, stačí se kouknout kolem dokola kolik párů jde od sebe. A proto chci abychom se s dítětem jmenovali stejně. Mě třeba jako učitelce vždycky vadilo, když jsem ve škole oslovila maminku příjmením dítěte a ona mě opravila že se jmenuje jinak. A pak si pamatovat ty různý příjmení. Proto bych to taky nechtěla. Přítel s tím nemá problém, že bude jméno po mě.
@brokovich
Moje kamarádka je 2x vdaná a proto mají děti jiná příjmení.
Vždycky mi to přišlo naprosto normální,protože si myslím,že spíš záleží na tom,jak rodina funguje a ne jak se jmenuje.
Je fakt docela smutné (spíš bych napsala omezené),že se v dnešní době plné rozvodů,se ještě vůbec někdo nad touto banalitou vůbec pozastavuje 😉 .
@superkousky No, asi takhle, mám tři sestry, každá se jmenujeme jinak (po otci). Od mala bylo fááktt moc "milý", když se mě furt někdo ptal, jakto, že to jsou moje ségry, když nemaj stejný příjmení. Každej se ti pak hrabe do soukromí a pro nás jako malý holky to nebylo nikdy příjemný, když někdo furt rejpal, proč to je jak to je a furt muset někomu něco vysvětlovat, aby nebyl terčem posměchu, což tak tehdy prostě bylo. Kdo nezažil, nemá právo tady někomu naznačovat, že je omezenej. Omezený je si myslet, že něco je "normální".
@brokovich
Tak ono dnes a před 30ti lety je opravdu rozdíl.
Neřekla bych,že to dnes děti tak řeší (teda pokud to neřeší jejich rodiče doma) 😉 .
@superkousky No, mně je 29 a jsem nejstarší, takže to nebylo před 30 lety. Ano, děti to řeší, ale ten, kdo to nezažil, to může jen s obtížemi pochopit. Ne, rodiče, resp. matka, to doma neřešila, a ani my jsme jí nikdy neřekly, co nás trápí, nechtěly jsme jí přidělávat více starostí, než měla. ... Zbytečná diskuse, sytý hladovému nevěří...Pokud někomu přijde normální rodina, kde se každý jmenuje jinak, je to jeho věc. Já na to mám názor viz výše. Hezký den.
my jsme spolu letos 19 let, počítám od začátku chození.. manželé nejsme , máme dvě děti,barák i hypotéku napůl.. obě děti mají příjmení po otci.. ze začátku jsem řešila, jestli to nebude problém, když se já budu jmenovat jinak, než děti a problém to pro nikoho není, lidi to berou naprosto normálně, nikdo to neřeší.. myslela jsem, že bude obtěžující třeba diktovat jméno dítěte třeba ve školce nebo u lékaře, ale to bylo ze začátku, rychle si učitelky i dr. zapamatovaly, že já se jmenuju tak a moje dítě jinak, v dnešní době je to běžná situace.. i když jsem te´d obvolávala nemocnice, protože obě děti měly v krátké době po sobě operace, stejně se vždy ptají na celé jméno dítěte i matky zvlášť, nikdy si nepamatují, jak se telefonující představil, když jsem vyplňovala papíry, vždy se ptali na jméno a příjmení matky znova...podstatné je podle mně to, jestli dítě žije v úplné rodině a na to se ptali teď na dětském, když sepisovali rodinnou a sociální anamnézu.
pokud jde o svatbu, tak my v době, kdy jsem byla těhotná, rekonstruovali barák, nebyl na to čas ani peníze, při druhém jsem věděla, co těhotenství obnáší a rovnou jsem odmítla se vdávat těhotná, chtěli jsme slavnost na zahradě a to já chodila s pupkem..teď se ženil švagr, je o 4 roky mladší, než můj muž, měli svatbu na zámku, oni jsou na tom ekonomicky úplně jinak.. holka si svatbu užila a teď řeší, jestli budem mít někdy svatbu i my, ale rozhodně ne kvůli příjmení... to teda fakt ne.. ona se těší na tu událost.. děláme si srandu, že se nám to možná bude hodit za rok, kdy budem mít dvacet let vztahu....k tomu můj muž chová prasata, tak se těší na to rožnění..nás od svatby drazovaly i kecy příbuzenstva, že bychom se měli vzít kvůli daním... že by se nám to vyplatilo.. teď už se bavíme o svatbě celkem reálně, jak co zařídíme, co tam bude k jídlu, kolik lidí by se mohlo sejít, kdo v našem okolí má velký gril a kdo altán, no a taky co tomu řekne tchýně, když ta nám radí, že nemáme za svatbu utrácet, že těm našim kamarádům máme koupit špekáčky.. svatba jejího druhého syna stála 130tisíc, taky si ji platil sám, by mně zajímalo, jestli taky poslouchá kecy o zbytečném utrácení 😀
ale k dotazu zakladatelky: jestli je chlap ješita a už jste těhotná, tak bych to nehrotila.. normálně dejte jeho příjmení. on by se mohl cítit velice dotčen a když už jste si pro roli otce vybrala někoho takovýho, tak proč vyvolávat spory?? já se za 19 let s mým mužem naučila, že vztah je o kompromisech a konflikty přichází často úplně samy a pomáhat jim je naprosto zbytečný a skoro bych řekla i hloupý.. radši se s chlapem pohádám kvůli tomu, že se málo věnuje dětem, nebo že podceňuje svou roli živitele rodiny, než kvůli příjmení.. už není raritou, že se děti jmenují jinak, než matka, takže takových je ve školce víc. a až budete na té matrice, protože tam musíte dojít spolu a před porodem, potom je to už složitější, tak si rovnou řekněte o formuláře na svatbu... pokud jde o výdaje, tak nemyslím, že by to muselo stát desítky tisíc.. pokud pro vás není prioritou mít profi album, strávit ve svatební den celé dopoledne u kadeřnice a kosmetičky a mít pak svatbu, o které budou lidi mluvit.. i když bude za sto tisíc, tak o ní budou lidi mluvit max rok.. jooo a taky si lidi rádi vzpomenou na nákladnou svatbu, když se ti dva rozvádějí, to jsou potom komentáře.. ty mohou bolet daleko víc, než dotazy hlupáků, kteří řeší, že má dítě jiné příjmení, než matka..
Snažila jsem se to přečíst všechno, ale zajímala mě jedna věc, kterou jsem nenašla (třeba padla, ale já ji přehlédla). Když se dítě bude jmenovat po matce, ta se pak vdá a bude mít příjmení po manželovi, co dítě? To bude mít rodné jméno své matky? To se zase bude muset na matriku? Přepsat rodný list? Není to pak nakonec daleko více běhání a zařizování? Daleko více komplikací?
Nevím, mě tahle možnost ani v nejmenším nenapadla. Manžela miluju a věděla jsem (a vím), že chci s ním být. Budu se maximálně snažit být s ním až do.... no napořád 🙂 Ale každý to má jinak a je to jeho věc.
nechápu, to je takový problém zajít na matriku a místo uznání otcovství se rovnou vzít? Proč z toho děláte vědu, prostě to může být svatba se svědkama a třeba rodičema, pak jít na oběd, pak krátké posezení a hotovo. Je to nenáročné pro těhotnou nevěstu a je vše vyřešeno. Pro mě by byl větší problém neřešit svatbu vůbec. Prostě rodina je pro mě máma, táta a děti, kteří mají stejné jméno. Navíc manželství je univerzální smlouva pro případ nepříznivé situace. Se vztahem a s láskou to nemá nic moc společného, ale je to užitečné...
@kammka pravda 🙂
@gepe souhlasím, ale mislím si, že i pro maminku to bude náročnější a komplikovanější. Navíc, pokud se budou brát až za nějakých x let tak pak tomu malému (nebo malé) budou dělat slušný "bordel".
Ale je to jejich věc a snad se dohodnou a místo na sebe budou hlavně myslet na to malé. Důležité je mít oba spokojené rodiče 🙂
@hudala Přesně,mě by taky nenapadlo dát dítěti jméno po mě,protože co kdyby.Tohle jsou pro mě nepodstatné věci.Já řešila "co kdyby"u mnohem důležitějších věcí 🙂
@kammka Tak tohle je právě můj případ.Já se rozvedla,pak znovu vdala,tím pádem má dcera jiné příjmení,než současný manžel,já a náš společný syn.A vůbec mě to netrápí 🙂
@evulina77 přesně, taky jsme o tom uvažovali, teda já, chlap chtěl to pečený prase 😀 😀 😀 prostě party, ale tady bylo staveniště, tak jsme to odložili a teď jsme oba v takovém rozpoložení, že bychom ten mejdan docela uvítali, důvod může být třeba svatba 😀
takhle šli kamarádi na matriku podepsta otcovství s druhým dítkem a tam byla taková paní od rány a ta jim řekla, že nechápe, proč by se nemohli radši rovnou vzít, že je to o stejnejch papírech a v sobotu v 11 maj volno.. tak jí řekli tak jo a bylo.. on si vzal plátěný kalhoty a košili s kravatou, ona letní šaty a lodičky a ani prstýnky nejsou povinný...
No, nečetla jsem všechny příspěvky, ale (a teď se prosím neuraž)... problém bude někde jinde. Nechtěla bych si brát člověka, který nechce přiznat otcovství našemu dítěti...
jenže se na to zkuste podívat i z druhé strany.. chlapi jsou ješitní až hrůza a jemu zas může připadat jako malichernost, že si ho nechce vzít teď v těhotenství.. pro chlapa je příjmení u jeho dítěte důležité.. jestli se chtějí opravdu vzít ať teď, nebo později, tak nevím, proč takové šprajcy.. to potom maminka po svatbě poběží na matriku znova???aby dítě mělo stejné příjmení jako oba dva?? pro chlapa to není o tom "mít všichni stejné příimení" ale o tom "tohle je MOJE dítě"
spíš bych to směrovala na to, kdy teda bude ta svatba, klidně bych ji zkusila začít plánovat a to s tím, že teda bude mít dítko příjmení po něm, ale musí i on se přičinit o to, aby měla jeho příjmení po něm i ona a to co nejdřív..
to vše ovšem za situace, že ti dva spolu chtějí žít.. pokud s ním ona žít nechce, pak je na místě, aby dítě mělo její příjmení, to je jediná situace...ale to potom asi bude muset frajerovi hrozit soudama, jinak otcovství nepodepíše.. do takového sporu se ale asi tazatelka s partnerem dostat nechce..
@kammka Právě,a nedejbože by maminka byla rozvedená,tak by dítě tím pádem mělo příjmení de facto po bývalém manželovi.
@kammka co jsem zaregistrovala, tak sice nevim zda vazne, ale ze by to k soudu dala :D a nechce dat po nem jmeno, co kdyby v budoucnu. Takovy vztah je povetsinou uz predem odsouzen k zaniku. Nebude mit Tvoje dite po Tobe prijmeni, protoze nejsme manzele, on se sprajcl ze se neuvede jako otec... logicky mi vychazi = je to vubec moje dite? Proste ve vztahu lidi a i rodina je o mnohem dulezitejsich vecech nez je prijmeni.
@momchery necetla jsem uplne vse, ale take jsem se nechtela vdavat tehotna a nakonec jsem stale svobodna... (a dve svatby byly mozne, mam dva tatinky na me deti). byt Tebou bych zapomnela na sen o krasne svatbe, stihle neveste, malem alkoholickem opojeni a vdala bych se..... pokud si Te chce vzit, neni co resit. bude aspon vzpominka na tehotenstvi 🙂 vezmi si me jako spatny priklad........
@verusky Tak proč se nevdáš teď? 🙂 Přítel si tě už nechce vzít?
@superkousky myslím, že duše dítěte je stejná dnes i pred triceti lety, a jestli se to neřeší, že se lidi rozvadí jak na běžícím páse a kažej pes je jiná ves, tak je něco špatně někde jinde 🙂
@andrrriiik nevdam, protoze si me pritel nechce vzit. jako slibil, ze az budou vsechny deti na svete (ted cekam posledni), ale nevim, nevim, nepotrebuje to... a predtim si me vzit chtel...
@verusky Nojo chlapi.U nas se to takhle otocilo ohledne deti.Po druhem porodu jsem skoro pul roku o tretim nechtela ani slyset,manzel chtel.Ted bych uz i casem dalsi chtela,on ne ☹

Otcovství se určuje na základě tzv. zákonných domněnek otcovství. Ty doměnky jsou tři. Ty se svojí situací(kdy se přítel nechce "přiznat" k otcovství) spadáš do třetí domněnky, tj. že za otce se považuje muž, který s matkou dítěte souložil v rozhodné době, od níž do narození dítěte neuběhlo méně než sto šedesát a více než tři sta dnů, pokud jeho otcovství nevylučují závažné okolnosti.
Slovy laika je otcem ten, s kým jsi spala. 🙂
Pak ale zbývá jediná možnost, a to obrátit se na soud s návrhem na určení otcovství, což by asi ani jeden z vás nechtěl podstupovat, ne?
Pokud se chcete brát, pak bych předpokládala určitou míru vyzrálosti vztahu a také zodpovědnosti od tvého partnera, a tedy by bylo by ideální jít cestou druhé domněnky, tj. že otcovství je určeno souhlasným prohlášením rodičů. To se dělá typicky na matrice. Přijdete, podepíšete každý své prohlášení a hotovo. Jde to udělat i před narozením počatého dítěte.