Přítel se nepřizná k otcovství dítěte s mým příjmením
Ahojky , čekáme miminko a dam mu sve příjmení a časem az se vezmem budeme vseci stejne ale zajima me, co když se mi nechce pritel přiznat k otcovství, jak se postupuje dal? Ptz je jesitny a nesouhlasi se mnou dat malemu příjmení po me a ja se vdávat tehotna nechci..
@blahova_andrea v tom případě jsem ráda, že jsme to vysvetlily a že šlo jen o nedorozumeni a nejasná vyjádření. Na mě to v tvem podání působilo tak, jak jsem psala, když to twk není, tím lépe 🙂
@kacca11 no tak ten model, co jsi popsala, že jsi ode mě pochopila snad nepraktikuje nikdo! 😅 to by bylo hodně mimo normální mozky i srdce 😔
@blahova_andrea nevím, já to tady na netu a na konikovi potkávám strašně často, i ve vzdalenejsim okolí to vidím docela dost, bohužel...
@kacca11 fakt? 😨 já si teda nedovedu představit si pořídit dítě s někým o kom nejsem přesvědčená, že bude dobrý táta, dobrý partner, že s ním chci fakt zůstat. no jako hodně mých iluzí vzalo za své a přítel rozhodně není tak ideální, jak jsem si ho kdysi malovala...ale každý má něco, já také jistě ve všem nenaplnila jeho představy o budoucnosti do detajlu 😀
@blahova_andrea to urcite ne 🙂 myslim si ze trapit se muze leda taktim ,ze v rodnem listu nema uvedeno kdo je jeho otec ...vysvetlovat mu pak proc to tam nema a ze ten pan co ho vychoval je jeho opravdovym otcem akorat z trucu se odmitl k nemu priznat na matrice u citlivejsich jedincu v puberte by bylo celkem zadelano na krizi identity a duveru v jistoty . Takze pro me zabomyssi valka rodicu,ktera muze mit docela vazne nasledky pro dite,pokud to jeden nebo druhej nechaji dojit tak daleko ,ze chlap se do rodneho listu nezapise ,prestoze bude dal v rodine figurovat jako by se nic nedelo,ono se totiz s tim ze nemate rodice ,nebo mate akorat se k vam nepriznali asi nezije nejlip.
@pavlak5 myslím, že takový model není ani reálný dovést až do puberty dítěte. buď otec v rl je, jen má dítě příjmení matky (jako u nás) nebo otec není z trucu v rl, ale tím si myslím, že se odepíše i vztah obou rodičů a do puberty dítka spolu asi nevydrží a řešit tím pádem budou úplně jiné problémy 😔souhlasím s tím, že jistě všichni chceme vědět kým jsme, z koho jsme vzešli...
@blahova_andrea rekla jsi to mnohem lip nez ja 100% souhlas .
@ppejskova Za mne ať je dítě jaké chce, rodiči už zůstaneme. Tudíž beru svatbu jako slib, že v dobrém i ve zlém...V klidu se rozejít a DÍTĚTI vysvětlit, tak to mi rozumné nepřijde. Já bych tedy jako dítě po takovém vysvětlování netoužila. Kdy svatba je, je celkem jedno.Děti potřebují jistotu, pevné vztahy, mantinely, příklad dospělých.Nechci vysvětlovat, že táta tu sice byl, ale dnes už tady není a ani nebude, protože jsme se v klidu rozešli.Brrr-jsem asi málo odvážná. 😖
@kika_21 přečíst si jen jeden z mnoha mích komentářů a dělat z toho závěr, je celkem nemistné. Do debaty jsem se zapojila s tím, že naše malá bude mít příjmení po tatínkovi, a že tak jsem to chtěla od začátku... Protože ať se mezi mnou a mím mužem stane cokoliv, oba víme co to je mít rodinu na houby... A ještě než jsem otěhotněla jsme měli naprosto jasno, že i kdybychom šli od sebe pořád má maličká jak maminku tak tatínka, není to o vysvětlení že byl a není, ale že si s maminkou třeba například nerozumí a tak bude bydlet sám a maličká za ním může kdykoliv na návštěvu.
Ale to jsou sci-fi, na které pevně věřím ba co víc jsem si téměř jistá nedojde...
A osobně kdyby mi moje mamka kdysi radši tohle v klidu vysvětlila, než aby nás obě 15let trápila životem s někým, kdo ve finále nestál ani o mne ani o ní, a bral nás jako povinnost,protože se mu narodila holka a ne kluk...byla bych jí nesmírně vděčná.
Takže proto říkám radši v klidu vysvětlit...ale doporučuji pokud chceš soudit přečíst si moje příspěvky od začátku a sundat klapky z očí 🙂
A rozhodně nic ve zlém...
@ppejskova Já právě nemám klapky a nesoudím Tě, to bych si nedovolila.To s Tvým otcem byla jeho chyba, ne Tvoje, ani Tvé mamky.Ty taková nejsi,takže se nezabývej malichernostmi. Je to škoda, věř, že život je krátký. Vyjděte si vstříc, jméno nic neznamená, jen písmena.Můj otec bydlel jinde, měla jsem tátu jiného.Toho, na koho jsem se potom mohla spolehnout.Jsem poměrně stará, naivka snad vůbec ne. Vztahy jsou velmi křehké, ale když si báječnou ženskou vezme báječný chlap.... 🙂
@kika_21 však říkám maličká bude mít jméno po tátovi... U nás o tom bylo jasno od začátku, já počítám s tím,že zůstaneme komplet... A že jak už jsem psala než půjde potvůrka do školy budem manželé... Ale nehodlám kdyby došlo na lámání chleba chlapa držet v šachu tím, že semnou máš dítě tak semnou umřeš... 🙂 proto těch pár let na "zkoušku"což je asi špatně vyjádřeno co je tím myšleno... Spíš myslím naučit se fungovat jako rodina...spolu sami už jsme si prošli kde čím a pořád usínáme s úsměvem a spolu... Ale s tou malou to bude trochu jinačí a i když je vymodlená,pro všechny to bude nová situace,nová zodpovědnost... Takže tolik asi k tomu 🙂 určitě nejsem máma co by jí zakazovala vídat se s tátou a hnojila jí hlavu tím co nemůže pochopit...a rozhodně spíš doufám v to že nad tím vůbec nebudu muset nikdy přemýšlet v reálném čase 🙂
A právě kdyby moje mamka nedrzela zuby nehty jen" kvůli mě ", která jsem jí ve finále ukecala k rozvodu...tak jsem toho super tátu mohla třeba taky mít... Takhle říkám že tátu nemám, že mám jenom otce...ale její současný manžel je fajn...pořídili si na "důchod" 2 malý dětičky a je šťastná jak nikdy a já jsem ráda aspoň za ty mrnouse 🙂
@ppejskova My máme 5 dětí, situace jsou a budou různé. Muž mi říká, ať nepočítám s tím, že dobré, teď máme to a to za sebou a bude klid. Docela mi to pomohlo. Vím, že tohle je život.U nás by se držet v šachu nenechal, někdy bych se spíš já hádala, ale on nechce.Je spíš trochu diplomat.Pro děti je to myslím dobře.Lidově řečeno, prásknout do bot se dá i po svatbě, prostě kdykoliv.Já si vzpomenu v této souvislosti na časté útěky mužů od postižených dětí, o kterých jsem často slýchala.Muži dříve fungovali trochu jinak, než dnes. Lovili, vydělávali, prostě byli méně doma. Ano, přebalují, hrají si, vaří, ale i je musíme chápat zase my, ženy.Já si myslím, že mít tátu-až na výjimky doma- a vídat se s ním, je rozdíl.V tom se asi shodneme. 🙂 A nemalujte stále čerta na zeď! Dítě je hlavně velká radost, starost.až potom.Já už nenapíšu, nechci Vás otravovat. Hodně zdraví a lásky,pejskova!!! 🙂 🙂 🙂
Otcovství se přiznává před porodem na matrice. S tím se podepisuje i prohlášení o jménu. Pokud otec nesouhlasí, dá se vše řešit jedině soudně po narození dítěte. Pokud odmítá být otcem, když nebude mít dítě jeho příjmení, je to fakt jak malé děcko. Uvažuješ dobře, že se klidně můžete rozejít. Neustupuj mu. Jinak by si na to taky mohla doplatit
@momchery Ahoj, jsem také těhotná a vdávat se nechci. Buď až v září, nebo příští rok a příjmení dám malému po tátovi. Projde mi zbytečné to pak měnit. 🙂 a můžu se tě zeptat jaký k tomu máš důvod? To partnerovi nevěříš nebo nechápu trochu.
Uvědom si jednu vec...to dítě není jen tvoje ale i jeho... proc neuděláte sakra nějaký kompromis? Já tohle prostě nepochopim.Pokud ve vztahu nejsou kompromisy a nějaká domluva tak to zabalte a hotovo...dělat si naschvál a trucovat-to je pak o nicem.
V tomhle se asi těžko udělá nějaký kompromis. Jsem názoru - není svatba = příjmení po matce. Ostatně se tak děje automaticky - pokud si pár vysloveně nezažádá na matrice o příjmení po otci, novorozeně získá příjmení automaticky po mamince, pokud je svobodná... Mně by bylo nepříjemné mít jiné příjmení než moje dítě... Cítila jsem se tak vyčleněná vlastně celé dětství, protože mamka se podruhé vdala a já jediná v rodině měla jiné příjmení...Nevím, proč bych tím měla procházet znovu jenom proto, že si mě partner třeba nechce vzít...Čili - nejsi od Berouna, tak holt musíš počítat s tím, že to má své plusy a mínusy...(to není truc nebo naschvál, přijde mi to teda normální).
Abych ale nebyla k tatínkům úplně nespravedlivá, chápu specifické situace, kdy je např. partnerka už jednou rozvedená a má příjmení po bývalém manželovi... Pak úplně chápu, že by mu vadilo, že jeho dítě bude nosit de facto příjmení nějakýho cizího chlápka.
Prvorozený syn se jmenuje po tatovi. Vztah s bývalým partnerem nevyšel, syna mám v péči já a kamkoliv, kde s nim či za nim přijde, mě oslovují jeho příjmením, čili příjmením bývalého. Stává se tak vlastně denně a někdy jsem z toho přešla a je mi to líto.
Druhorozená, opět z nemanželského svazku, má již příjmení po mně - tehdy na matrice jsme si s jejím otcem slíbili, ze je to dočasné řešení, neboť si mě brzy vezme. No, ehm, bude to už dva roky - jak já jsem ráda, ze se jmenuje stejně jako já!
Tu jistotu samozřejmě nemám... Pokud svatbu odmítá žena, tak je to složitější... Nicméně stejně mi připadá rozumnější, aby dítě mělo příjmení po matce, protože tím spíše hrozí, že se třeba vztah rozpadne a většinou pak dítě zůstává v péči matky...A hlavně - tyhle otázky by si měli partneři ujasnit už v době, kdy začínají potomstvo plánovat...
Takhle bychom mohli oponovat i tomu otci: "Ono ti to nějak vadí, když se tvoje dítě jmenuje jinak?" V ideálním světě by se rodiče vzali a celá rodina by měla příjmení stejné...Bohužel, život není ideální. A z pozice dítěte, které zažilo, že se jmenuje jinak než maminka, říkám jednoznačně: "Ano, ono to dost často vadí a bolí, když se maminka jmenuje jinak..."
@j.a.n.i Abych byla ještě konkrétnější, učím a např. i v dnešní době mi jedna holčina ve slohové práci uvedla, když měla popisovat maminku, že ji moc mrzí, že se maminka jmenuje jinak, protože se s taťkou nevzali a je to vlastně jediná věc, kterou by na mamce změnila a moc by si přála, aby se rodiče vzali...Tak to mě třeba vzhledem k vlastní situaci trošku bodlo, úplně té holčině rozumím. Samozřejmě v raném dětství to to děcko absolutně nevnímá a je mu to fukec... Ale tyhle problémy vykrystalizují až později.
Ale já na to už odpověděla. V ideálním případě by to dítě nemělo řešit vůbec. 😉
@carmilla Ne v ideálním světě, Ale v normálním světě. To jen v Česku komunisti takhle zničili morálku.
Rodina je právní jednotka k ochraně děti. Vy sve děti nechranite, protože je nemilujete. Nemyslíte mozkem, myslíte vaginou.
Vaše děti na to doplatí. Nemanželské děti dvou milenců, kteří spolu žiji na psi knížku.
Otec není manžel, ale milenec, matka není manželka, ale milenka. Díte je - jak jen tomu čeština ted rika?
Vase děti se jednou se za vás jednou budou velmi stydět- az Česko vstoupí do Evropy.
Ziju ve Státech.. V Cesku jsou lidé vetsinou atheiste ( jako ja) ale tady jsou verici.
Cti zákony a staré tradice. Asi tomu nebudete chtít věřit, ale v Čechách komunisté úplne zdevastovali morálku. Lidé přestali ctít zákony a právo. Kradou a nectí nic.
Žít s někým na psi knížku je tady nemyslitelné. Možna nejaka nevzdělana cernoska, ktera chce od státu dostat na díte podporu...Tou opovrhuji, ale najevo ji to nedají.
Nežijes s přítelem. Žiješ s milencem. Manželství je právní jednotka, utvořena k ochraně děti.
V manželství nejde o nejaky papír. Jde o ochranu děti. Pokud je mas rada, je tvoje povinnost je chránit.
Napřed si pořídis legálního manžela a jestli te ma opravdu rad a váží si te jako ženy, tak přijde k tvým rodičům s kytkou a požádá o tvoji ruku. Obe rodiny se setkají a seznámí při svatbě. Tak to dělají slušní lidé. Ale komunisti vytvořili povl. Vytvořili skupinu lidi, kterým na sobě nezáleží.Nemaji sebevědomí. Nevzbuzuji respekt. Jsou na dolním okraji společnosti.
Jestli jsi pro nej jen holka do postele a vůbec si te neváží, ignoruje tvé rodiče a jejich oficiální souhlas, pak te později velmi lehce opustí. Jsi jen milenka. Nemáš žádný statut. Jestli jsi ochotna žít s nim na hromadce, žádnou úctu si ani nezasloužís. Žádnou nevzbuzujes. Od nikoho. A nebudeš ji mít. Jsi chudák.
Setkas se s lidmi a představis se: Ja jsem Marie a tohle je můj milenec Honza...
Az tvoje děti povyrostou, budou cestovat, rozhlednou se po světě a budou se za tebe velice stydět. Všude ve světě budou muset říci - naše máma nás měla s milencem. Ani mu nestala za to, aby si ji vzal.
TY OPRAVDU MUSÍŠ BĚHAT PO ÚŘADECH A SNAŽIT SE MÍT STEJNE JMÉNO JAKO MILENEC A JEHO DĚTI? Kdyby si te vážil, tak by to nebylo třeba.
Zpet k těm cernoskam. Kdyz nechtějí pracovat a chtějí podporu na děti od státu, pořídí si několik děti s několika milenci. Je to totéž, co děláš ty. Jeden milenec, nebo dva; nebo nový milenec dvakrát za rok...
Kdyz si nevazis sama sebe, NIKDO SI TE NEMŮŽE VÁŽIT.
0Odpověz
Nevazite si samy sebe a vás milenec si vás neváží. Nejdo o vás. Jde o vaše děti NA KTERÝCH VÁM VŮBEC NEZÁLEŽÍ. Je to české, postkomunistické specifikum a vy jste oběti. Je mi vás líto, ze musíte běhat po matrikach a scházet příjmení...
@kaisermil Na cem jedes? To musi byt slusny matros 🤔

@kacca11 to nevím, proč se mnou nesouhlasíš, protože já to vidím úplně stejně jako @ppejskova, jen ode mě jsi to asi pochopila jinak. já si rozhodně nepořizuju děti na potkání a netestuju si tím tatínka, který vyhraje a zůstane 😀 možná jsem to nenapsala dost jasně, že máš ode mě pocit, že jsem to myslela jinak než ppejskova 😅 já si dítě pořídila z lásky a z víry, že s tatínkem spolu zůstaneme, vše zvládneme a že jednou se budeme mít i dobře. po 6 letech a dvou dětech tomu stále věřím, tak nevím proč máš se mnou problém 😅 já jen napsala, že také nejsem pro honem svatba. nikdy jsem po ní netoužila a pokud se vdávat, tak lépe až po dětech, no.
já v podstatě se vším co píšeš plně souhlasím. jen se asi neumím takto vyjádřit. ony mě ty dvě potvůrky teď nějak nechtějí v klidu nechat vyjádřit souvislou myšlenku 😀